Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Groeien in zorg en welzijn

Heb je als doel je verder te specialiseren in de zorg? Of zoek je een maatwerkprogramma voor jouw organisatie? Bij Hogeschool Leiden juichen wij levenslang ontwikkelen toe. En zijn we trots op ons aanbod aan cursussen, opleidingen en maatwerktrajecten. Benieuwd waarin jij het verschil kunt maken?

Jouw succes, onze expertise

Nog nooit was het zo belangrijk om up-to-date te blijven binnen je vakgebied. Of je nu jouw kennis als Praktijkopleider naar een hoger niveau wilt tillen of zoekt naar een deeltijdopleiding tot verpleegkundige. Wij helpen je graag verder met jouw keuzeproces voor bij-, om- of nascholing in de zorg.

Praktijkles opleiding Fysiotherapie
Bachelor of master?

Opleidingen in deeltijd of duaal

Ontwikkel jouw groeipad in de zorg

Fysiotherapie

Nascholingen

Ben je benieuwd naar de ontwikkelmogelijkheden voor jou als fysiotherapeut?

Bekijk het aanbod voor fysiotherapeuten

Verpleegkunde

Nascholingen

Het nascholingsaanbod van het Centrum voor Bij- en Nascholing Verpleegkunde draagt bij aan het ontwikkelen van een kritische onderzoekende houding, persoonlijk en professioneel leiderschap, toepassen van evidence based practice en klinisch redeneren.

Bekijk het aanbod voor verpleegkundigen

Over het Centrum Bij- en Nascholing Verpleegkunde

Onze expertisegebieden

Kies je voor ons, dan kies voor voor praktijkgerichte en flexibele scholing in de zorg.

Klinisch redeneren

Voor verpleegkundigen in de zorg die hun medische biologische kennis willen ophalen.  Ontdek verder wat er voor nodig is om je eigen observaties en interpretaties te koppelen.

Onze trainingen klinisch redeneren

Onderzoekend vermogen / EBP

Beïnvloed het beleid en de leercultuur in jouw zorgorganisatie op een impactvolle en mensgerichte manier. Versterk jouw besluiten en ideeën door meer onderzoekend vermogen en met de Evidence-Based Practice (EBP).

Onze trainingen onderzoekend vermogen / EBP

Doceren, begeleiden en beoordelen in de beroepspraktijk
Verpleegkundige leiderschapstrainingen

Hoe ga jij als verpleegkundige om met dominante collega’s? Leer  jouw wensen en behoeften uit te spreken en hierbij je grenzen aan te geven. Ervaar je wel eens spanning als je jouw mening of voorstel over moet brengen in het bijzijn van collega’s, artsen of leidinggevenden? Of vind je het lastig om collega’s in bepaalde functies of posities feedback te geven?

Onze trainingen verpleegkundig leiderschap

 

Lidy van Pelt is simulatiepatiënt bij HBO-Verpleegkunde
Lidy van Pelt -simulatiepatient verpleegkunde
Sophie | cursiste
Ik vroeg me vaak af of ik het wel goed deed en was op zoek naar zekerheid. Die heb ik gevonden met de opleiding voor Praktijkopleider.
Meer weten over deze opleiding?

Overtuig jezelf

Meer over
Hoge waardering

Hogeschool Leiden is sterk in opleidingen op het gebied van gezondheidszorg. Hierdoor is een actieve uitwisseling van kennis en expertise mogelijk. Ons aanbod wordt goed gewaardeerd en hier zijn we trots op. Zo hebben al onze opdrachtgevers ons teruggevraagd om nogmaals iets te betekenen in het bij en nascholen van zorgprofessionals of begeleiders. Naast zorginstellingen verzorgen we ook voor andere opleidingsinstituten scholingstrajecten.

Kwaliteit

Het Centrum voor Bij- en Nascholing Verpleegkunde is onderdeel van Hogeschool Leiden, een geaccrediteerde instelling voor hoger onderwijs. Hooggekwalificeerde docenten verzorgen de opleidingen en cursussen. Daarnaast werken wij nauw samen met het beroepenveld bij de ontwikkeling, organisatie en uitvoering van de cursussen. Gastdocenten uit het beroepenveld leveren met hun specifieke kennis en vaardigheden een relevant bijdrage aan ons aanbod.

Ervaren gastdocenten

Onze ervaren docenten en gastdocenten behandelen in theorie als praktijk de laatste ontwikkelingen binnen het vakgebied. Onze cursussen zijn sterk op de praktijk gericht, de opgedane kennis is direct toepasbaar in het werk. 

Vrijstelling en accreditatie

Afhankelijk van de scholing is het voor jou mogelijk om in de toekomst vrijstellingen aan te vragen voor de deeltijdopleiding tot Verpleegkunde of de doorstroomroute voor mbo-verpleegkundigen. Kies voor scholing met extra voordelen voor jouw professionele groei. Zo is het bij sommige opleidingen mogelijk om accreditatiepunten aan te vragen bij de Beroepsvereniging Verzorgenden Verpleegkundigen (V&VN). Na afronding van bepaalde scholingen is het zelfs mogelijk vrijstelling aan te vragen voor vergelijkbare onderdelen van de deeltijdopleiding tot verpleegkundige. Of voor de doorstroomroute voor mbo-verpleegkundigen. Wij kunnen hierin faciliteren.

Onze docenten, trainers en coaches

Het team van het Centrum voor Bij- en Nascholing Verpleegkunde bestaat uit vakdocenten, trainers en coaches met uiteenlopende expertises en relevante kennis van de beroepspraktijk. Stuk voor stuk mensen die met passie en plezier werken aan verdiepende en praktijkgerichte zorgopleidingen.

Claudia Verkaart

Centrum voor Bij- en Nascholing Verpleegkunde (CBNV)
foto van Claudia Verkaart

Diana van der Boon

Docent Centrum voor Bij- en Nascholing Verpleegkunde
Foto van Diana van der Boon

Eefje van Wersch

Docent Centrum voor Bij- en Nascholing Verpleegkunde
Foto van Eefje van Wersch

Germieke Quist

Docent Centrum voor Bij- en Nascholing Verpleegkunde
Foto van Germieke Quist

Gienie van Dril

Docent Centrum voor Bij- en Nascholing Verpleegkunde
Foto van Gienie van Dril

John de Best

Centrum voor Bij- en Nascholing Verpleegkunde (CBNV)
foto van John de Best

Jolanda Barten

Docent Centrum voor Bij- en Nascholing Verpleegkunde
Foto van Jolanda Barten

Michel Kappen

Docent Centrum voor Bij- en Nascholing Verpleegkunde
Foto van Michel Kappen

Monique Noordijke

Docent Centrum voor Bij- en Nascholing Verpleegkunde
Foto van Monique Noordijke

Remy Welleman

Docent Centrum voor Bij- en Nascholing Verpleegkunde
Foto van Remy Welleman

Rob van Bemmel

Docent fysiotherapie
Foto van Rob van Bemmel

Sander Boogaard

Docent Management in de Zorg
foto van Sander Boogaard

Sandra Heijnen

Docent Centrum voor Bij- en Nascholing Verpleegkunde
Foto van Sandra Heijnen

Wiebe de Vries

Wiebe, docent bij de opleiding Verpleegkunde

Onderwijs op maat

Het CBNV biedt verschillende verpleegkundige cursussen, trainingen en masterclasses. Een van onze pijlers is om in te spelen op de actuele ontwikkelingen binnen de zorg. Behoefte aan maatwerk? Dat kan ook. Samen stellen we een maatwerktraject samen gericht op de scholingsbehoefte binnen jouw organisatie. 

Uit ervaring weten we dat iedere organisatie eigen ontwikkel- en scholingsvraagstukken en mogelijkheden heeft. Diana van der Boon, hoofd CBNV, maakt dan ook altijd eerst een afspraak om kennis te maken met elkaar en elkaars organisatie. Tijdens dit gesprek worden de scholingsbehoeftes en de voorwaarden geïnventariseerd en geconcretiseerd.

Accreditatie en vrijstellingen

Het CBNV biedt de mogelijkheid om voor haar activiteiten accreditatiepunten aanvragen bij V&VN (Beroepsvereniging Verzorgenden Verpleegkundigen). Afhankelijk van de scholing is het voor cursisten ook mogelijk om in de toekomst vrijstellingen aan te vragen voor de deeltijdopleiding tot verpleegkundige of de doorstroomroute voor mbo-verpleegkundigen. 

incompany traject

Elke organisatie heeft zijn eigen doelen en uitdagingen. Ook als het gaat om het behouden van kennis en kunde van medewerkers. Bij een incompany traject bepalen we samen het vertrekpunt. We bespreken vanuit het blended learning principe de benodigde opleidingsmethoden en -middelen. En welke maatwerkoplossing het beste past en het hoogste rendement oplevert voor jouw medewerkers en organisatie. 

Locatie en faciliteiten

De cursussen en maatwerktrajecten van het Centrum voor Bij- en Nascholing Verpleegkunde (CBNV) worden verzorgd bij u op locatie. Ons team ontwikkelt voor u een online samenwerkingsomgeving. In deze veilige omgeving kan de deelnemer van de cursus de cursusmaterialen raadplegen en downloaden. Via de omgeving wordt ook gecommuniceerd.

Meerwaarde van ons maatwerk

ons aanbod is op hbo of post-hbo niveau en draagt bij aan:

 • competentieontwikkeling (bijvoorbeeld verpleegkundig leiderschap) 
 • kwaliteit van (verpleegkundige) zorgverlening
 • kwaliteit van begeleiding en beoordeling van studenten in opleiding 
 • deskundigheid en loopbaanontwikkeling van verpleegkundigen en andere zorgprofessionals binnen je organisatie
 • aan de scholingseis van de herregistratie (vijfjaarlijks) van verpleegkundigen
 • een manier zijn om verpleegkundigen aan je organisatie te binden
Diana van der Boon
Ik vind het belangrijk dat verpleegkundigen deskundig gesprekspartner zijn om wie je niet om heen kunt. Dat is mijn missie.

Meer weten?

Neem contact op!

Diana van der Boon

Hoofd CBNV

Samenwerken met Centrum voor Bij- en Nascholing Verpleegkunde

Erg waardevol zijn de samenwerkingen met onze partners uit het werkveld. Zo blijft de kennis en ervaring up-to-date. En kunnen we onze studieaanbod hier naadloos op afstemmen. Wij ontwikkelen en verzorgen geregeld cursussen en maatwerktrajecten in samenwerking met: Alrijne Zorggroep, HagaZiekenhuis, Marente, Haaglanden Medisch Centrum, Florence Zorggroep, Meander Medisch Centrum, ROC Mondriaan en verschillende opleidingsinstituten.

Elzemieke | verpleegkundige HagaZiekenhuis
Eerder had ik bepaalde gesprekken niet aangedurfd, nu wel!

HagaZiekenhuis

Samen met

Het HagaZiekenhuis is een topklinisch opleidingsziekenhuis. De afdeling HagaAcademie & Innovatie ontwikkelt een diversiteit aan scholingen en trainingen. Daarnaast begeleiden praktijkopleiders zorgprofessionals en studenten in hun beroepsontwikkeling en leerproces.

Deze afdeling werkt onder andere samen met de opleiding Verpleegkunde van Hogeschool Leiden en met onze experts van het CNBV. Bijvoorbeeld op het gebied van praktijkleren, verpleegkundig leiderschap en de Opleiding tot Praktijkopleider

Alrijne Ziekenhuis

Samen met

Sinds 2016 trekken het Alrijne ziekenhuis en Hogeschool Leiden samen op. Voor verpleegkundigen biedt Alrijne Zorggroep diverse cursussen en trainingen. Deze zijn samengesteld in nauwe afstemming en samenwerking met het CBNV. Voorbeelden van actuele scholingen. Er zijn verschillende opleidingen, zoals Verpleegkunde, waarbij studenten van Hogeschool Leiden ervaring kunnen opdoen in het toekomstige werkveld van Alrijne.

Carin Westhof en Janny Roders | Alrijne Zorg
Met de inhoud van de modulen kunnen verpleegkundigen van Alrijne hun zorg verantwoorden en meer zelfregie pakken. Wij zijn hier trots op!
Ontdek regionaal samenwerken

Leernetwerk Wijkverpleging

Het Leernetwerk Wijkverpleging biedt wijkverpleegkundigen en docenten een fysieke en digitale leeromgeving waarin zij kennis en ervaringen kunnen delen en vergroten. Het helpt hen de zorgpraktijk in de wijkverpleging, onderwijs en onderzoek gericht op dat werkveld blijvend te ontwikkelen en te verbeteren. 

Vergroot als wijkverpleegkundigen maar ook als docent je netwerk via onze fysieke en digitale leeromgeving door; 

 • het delen van kennis en ervaringen met anderen professionals;
 • meehelpen met het ontwikkelen en verbeteren van de zorgpraktijk in de wijk;
 • dat geldt ook voor ons onderwijs en onderzoek gericht in de wijkverpleging.
Waarom een Leernetwerk Wijkverpleging

De rol van Wijkverpleegkundigen is verandert op grond van de Aanspraak Wijkverpleging in de Zorgverzekeringswet. Cliënten blijven langer thuis wonen en de zorgvraag wordt steeds complexer. Wijkverpleegkundigen hebben nieuwe verantwoordelijkheden gekregen. Ze opereren in kleine zelfsturende of zelforganiserende teams. Hierdoor is coaching en begeleiding onderling steeds belangrijk geworden.

Wat biedt het leernetwerk mij?

Het leernetwerk informeert je over actuele thema’s, opleidingen, stages en kennis die zowel wijkverpleegkundigen als docenten aanspreken. Zo worden theoretische kennis en inzichten gekoppeld aan opgedane praktijkkennis- en ervaring door:

 • artikelen, kennisclips en weblectures;
 • deel je nieuw kennis en inzichten en praat erover met zowel wijkverpleegkundigen als docenten;
 • geef input over onderwerpen voor nascholing, masterclasses en intervisiebijeenkomsten.
Meedoen?
Hoe schrijf ik mij in?

Het leernetwerk is een besloten community. Deze computeromgeving waarborgt de privacy van haar leden. Binnen twee weken na inschrijving (m.u.v. van schoolvakanties) krijg je een link toegezonden die je toegang geeft tot het netwerk. 

Schrijf je in voor het Leernetwerk Wijkverpleging.

Ik heb al een account

Log in op de digitale omgeving van het Leernetwerk Wijkverpleging.

Channa van Harmelen | wijkverpleegkundige
In het Leernetwerk merk je dat wijkverpleegkundigen elkaar heel graag willen helpen te werken aan kwalitatief goede zorg.
Heb je vragen over het leernetwerk? Ik help je graag verder.

Marcelle Rittershaus