Groeien in zorg en welzijn
Heb je als doel je verder te specialiseren in de zorg? Of zoek je een maatwerkprogramma voor jouw organisatie? Bij Hogeschool Leiden juichen wij levenslang ontwikkelen toe. En zijn we trots op ons aanbod aan cursussen, opleidingen en maatwerktrajecten. Benieuwd waarin jij het verschil kunt maken?
Jouw succes, onze expertise
Nog nooit was het zo belangrijk om up-to-date te blijven binnen je vakgebied. Of je nu jouw kennis als Praktijkopleider naar een hoger niveau wilt tillen of zoekt naar een deeltijdopleiding tot verpleegkundige. Wij helpen je graag verder met jouw keuzeproces voor bij-, om- of nascholing in de zorg.
Opleidingen in deeltijd of duaal
We bieden verschillende opleidingen aan voor professionals die willen doorstromen of switchen van beroep.
Ontwikkel jouw groeipad in zorg & welzijn
Fysiotherapie
Ben je benieuwd naar de ontwikkelmogelijkheden voor jou als fysiotherapeut?
Verpleegkunde
Het nascholingsaanbod van het Centrum voor Bij- en Nascholing Verpleegkunde draagt bij aan het ontwikkelen van een kritische onderzoekende houding, persoonlijk en professioneel leiderschap, toepassen van evidence based practice en klinisch redeneren.
Over het Centrum Bij- en Nascholing Verpleegkunde
Kies je voor ons, dan kies je voor voor praktijkgerichte en flexibele scholing in de zorg. We bieden maatwerk op zowel organisatieniveau (incompany) als individueel niveau. Dankzij kleine groepsgroottes is er veel ruimte voor jou en jouw persoonlijke ontwikkeling.
Klinisch redeneren
Ontdek hoe je het verpleegkundig proces zo goed mogelijk doorloopt, van gegevensverzameling tot evaluatie van handelen. Ontwikkel kennis en vaardigheden over ziektebeelden, klinisch redeneren, verpleegkundige classificatiesystemen of indiceren en preventief handelen in de wijk.
Ons aanbod in klinisch redeneren
Onderzoekend vermogen / EBP
Als zorgprofessional is het belangrijk om je continu af te vragen of je de zorgverlening kunt verbeteren. Het ontwikkelen van een onderzoekend vermogen en het toepassen van Evidence Based Practice (EBP) kan hierbij helpen. Ontwikkel bij ons vaardigheden om beslissingen te nemen op basis van wetenschappelijk bewijs, jouw professionele inschatting en de voorkeuren van je zorgvrager.
Ons aanbod in onderzoekend vermogen / EBP
Doceren, begeleiden en beoordelen in de beroepspraktijk
Ben jij als zorgprofessional betrokken bij het begeleiden en beoordelen van studenten of collega's in opleiding? Ontwikkel je vaardigheden als praktijkopleider of werkbegeleider. Of leer hoe je een boeiende (klinische) les verzorgt die aansluit bij de behoefte van jouw doelgroep. We bieden de Opleiding tot Praktijkopleider en diverse korte trainingen over doceren, begeleiden en beoordelen in de beroepspraktijk
Professioneel leiderschap
Ontdek hoe jij jezelf en jouw kwaliteiten inzet om effectief om te gaan met lastige situaties, zoals weerstand of collega’s die zich niet aan afspraken houden. En hoe je het beleid of zelfs die van je werkgever kunt beïnvloeden om zo je stem laten horen als zorgprofessional. Ontwikkel je kennis en vaardigheden met ons aanbod over leiderschap.
Overtuig jezelf
Hoge waardering
Hogeschool Leiden is sterk in opleidingen op het gebied van gezondheidszorg. Hierdoor is een actieve uitwisseling van kennis en expertise mogelijk. Ons aanbod wordt goed gewaardeerd en hier zijn we trots op. Zo hebben al onze opdrachtgevers ons teruggevraagd om nogmaals iets te betekenen in het bij en nascholen van zorgprofessionals of begeleiders. Naast zorginstellingen verzorgen we ook voor andere opleidingsinstituten scholingstrajecten.
Kwaliteit
Het Centrum voor Bij- en Nascholing Verpleegkunde is onderdeel van Hogeschool Leiden, een geaccrediteerde instelling voor hoger onderwijs. Hooggekwalificeerde docenten verzorgen de opleidingen en cursussen. Daarnaast werken wij nauw samen met het beroepenveld bij de ontwikkeling, organisatie en uitvoering van de cursussen. Gastdocenten uit het beroepenveld leveren met hun specifieke kennis en vaardigheden een relevant bijdrage aan ons aanbod.
Ervaren gastdocenten
Onze ervaren docenten en gastdocenten behandelen in theorie als praktijk de laatste ontwikkelingen binnen het vakgebied. Onze cursussen zijn sterk op de praktijk gericht, de opgedane kennis is direct toepasbaar in het werk.
Vrijstelling en accreditatie
Afhankelijk van de scholing is het voor jou mogelijk om in de toekomst vrijstellingen aan te vragen voor de deeltijdopleiding tot Verpleegkunde of de doorstroomroute voor mbo-verpleegkundigen. Kies voor scholing met extra voordelen voor jouw professionele groei. Zo is het bij sommige opleidingen mogelijk om accreditatiepunten aan te vragen bij de Beroepsvereniging Verzorgenden Verpleegkundigen (V&VN). Na afronding van bepaalde scholingen is het zelfs mogelijk vrijstelling aan te vragen voor vergelijkbare onderdelen van de deeltijdopleiding tot verpleegkundige. Of voor de doorstroomroute voor mbo-verpleegkundigen. Wij kunnen hierin faciliteren.
Onze docenten, trainers en coaches
Het team van het Centrum voor Bij- en Nascholing Verpleegkunde bestaat uit vakdocenten, trainers en coaches met uiteenlopende expertises en relevante kennis van de beroepspraktijk. Stuk voor stuk mensen die met passie en plezier werken aan verdiepende en praktijkgerichte zorgopleidingen.
Onderwijs op maat
Het CBNV biedt verschillende verpleegkundige cursussen, trainingen en masterclasses. Een van onze pijlers is om in te spelen op de actuele ontwikkelingen binnen de zorg. Behoefte aan maatwerk? Dat kan ook. Samen stellen we een maatwerktraject samen gericht op de scholingsbehoefte binnen jouw organisatie.
Uit ervaring weten we dat iedere organisatie eigen ontwikkel- en scholingsvraagstukken en mogelijkheden heeft. Diana van der Boon, hoofd CBNV, maakt dan ook altijd eerst een afspraak om kennis te maken met elkaar en elkaars organisatie. Tijdens dit gesprek worden de scholingsbehoeftes en de voorwaarden geïnventariseerd en geconcretiseerd.
Accreditatie en vrijstellingen
Het CBNV biedt de mogelijkheid om voor haar activiteiten accreditatiepunten aanvragen bij V&VN (Beroepsvereniging Verzorgenden Verpleegkundigen). Afhankelijk van de scholing is het voor cursisten ook mogelijk om in de toekomst vrijstellingen aan te vragen voor de deeltijdopleiding tot verpleegkundige of de doorstroomroute voor mbo-verpleegkundigen.
incompany traject
Elke organisatie heeft zijn eigen doelen en uitdagingen. Ook als het gaat om het behouden van kennis en kunde van medewerkers. Bij een incompany traject bepalen we samen het vertrekpunt. We bespreken vanuit het blended learning principe de benodigde opleidingsmethoden en -middelen. En welke maatwerkoplossing het beste past en het hoogste rendement oplevert voor jouw medewerkers en organisatie.
Locatie en faciliteiten
De cursussen en maatwerktrajecten van het Centrum voor Bij- en Nascholing Verpleegkunde (CBNV) worden verzorgd bij u op locatie. Ons team ontwikkelt voor u een online samenwerkingsomgeving. In deze veilige omgeving kan de deelnemer van de cursus de cursusmaterialen raadplegen en downloaden. Via de omgeving wordt ook gecommuniceerd.
Meerwaarde van ons maatwerk
ons aanbod is op hbo of post-hbo niveau en draagt bij aan:
- competentieontwikkeling (bijvoorbeeld verpleegkundig leiderschap)
- kwaliteit van (verpleegkundige) zorgverlening
- kwaliteit van begeleiding en beoordeling van studenten in opleiding
- deskundigheid en loopbaanontwikkeling van verpleegkundigen en andere zorgprofessionals binnen je organisatie
- aan de scholingseis van de herregistratie (vijfjaarlijks) van verpleegkundigen
- een manier zijn om verpleegkundigen aan je organisatie te binden
Meer weten?
Diana van der Boon
Samenwerken met Centrum voor Bij- en Nascholing Verpleegkunde
Erg waardevol zijn de samenwerkingen met onze partners uit het werkveld. Zo blijft de kennis en ervaring up-to-date. En kunnen we onze studieaanbod hier naadloos op afstemmen. Wij ontwikkelen en verzorgen geregeld cursussen en maatwerktrajecten in samenwerking met: Alrijne Zorggroep, HagaZiekenhuis, Marente, Haaglanden Medisch Centrum, Florence Zorggroep, Meander Medisch Centrum, ROC Mondriaan en verschillende opleidingsinstituten.
HagaZiekenhuis
Het HagaZiekenhuis is een topklinisch opleidingsziekenhuis. De afdeling HagaAcademie & Innovatie ontwikkelt een diversiteit aan scholingen en trainingen. Daarnaast begeleiden praktijkopleiders zorgprofessionals en studenten in hun beroepsontwikkeling en leerproces.
Deze afdeling werkt onder andere samen met de opleiding Verpleegkunde van Hogeschool Leiden en met onze experts van het CNBV. Bijvoorbeeld op het gebied van praktijkleren, verpleegkundig leiderschap en de Opleiding tot Praktijkopleider.
Alrijne Ziekenhuis
Sinds 2016 trekken het Alrijne ziekenhuis en Hogeschool Leiden samen op. Voor verpleegkundigen biedt Alrijne Zorggroep diverse cursussen en trainingen. Deze zijn samengesteld in nauwe afstemming en samenwerking met het CBNV. Voorbeelden van actuele scholingen. Er zijn verschillende opleidingen, zoals Verpleegkunde, waarbij studenten van Hogeschool Leiden ervaring kunnen opdoen in het toekomstige werkveld van Alrijne.
Leernetwerk Wijkverpleging
Het Leernetwerk Wijkverpleging biedt wijkverpleegkundigen en docenten een fysieke en digitale leeromgeving waarin zij kennis en ervaringen kunnen delen en vergroten. Het helpt hen de zorgpraktijk in de wijkverpleging, onderwijs en onderzoek gericht op dat werkveld blijvend te ontwikkelen en te verbeteren.
Vergroot als wijkverpleegkundigen maar ook als docent je netwerk via onze fysieke en digitale leeromgeving door;
- het delen van kennis en ervaringen met anderen professionals;
- meehelpen met het ontwikkelen en verbeteren van de zorgpraktijk in de wijk;
- dat geldt ook voor ons onderwijs en onderzoek gericht in de wijkverpleging.
Waarom een Leernetwerk Wijkverpleging
De rol van Wijkverpleegkundigen is verandert op grond van de Aanspraak Wijkverpleging in de Zorgverzekeringswet. Cliënten blijven langer thuis wonen en de zorgvraag wordt steeds complexer. Wijkverpleegkundigen hebben nieuwe verantwoordelijkheden gekregen. Ze opereren in kleine zelfsturende of zelforganiserende teams. Hierdoor is coaching en begeleiding onderling steeds belangrijk geworden.
Wat biedt het leernetwerk mij?
Het leernetwerk informeert je over actuele thema’s, opleidingen, stages en kennis die zowel wijkverpleegkundigen als docenten aanspreken. Zo worden theoretische kennis en inzichten gekoppeld aan opgedane praktijkkennis- en ervaring door:
- artikelen, kennisclips en weblectures;
- deel je nieuw kennis en inzichten en praat erover met zowel wijkverpleegkundigen als docenten;
- geef input over onderwerpen voor nascholing, masterclasses en intervisiebijeenkomsten.
Hoe schrijf ik mij in?
Het leernetwerk is een besloten community. Deze computeromgeving waarborgt de privacy van haar leden. Binnen twee weken na inschrijving (m.u.v. van schoolvakanties) krijg je een link toegezonden die je toegang geeft tot het netwerk.
Ik heb al een account
Log in op de digitale omgeving van het Leernetwerk Wijkverpleging.