Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Tips voor ouders en verzorgers

Een puber die een toekomstbepalende keuze moet maken: die kan wel wat hulp gebruiken, nietwaar?

Voor jou als ouder of verzorger is het niet altijd makkelijk om je - gevraagd of ongevraagd - te bemoeien met de studie(keuze) van je kind. Daarom krijg je een paar tips van ons.

Vier studenten tijdens een meeloopdag van Hogeschool Leiden.

Zo help je bij de studiekeuze

Kind nog geen idee?
  1. Op een relaxte manier herinneringen ophalen. Als ouder weet jij vaak het best wat je kind vroeger 'altijd al wilde worden'. Of waar je kind heel goed in was. Misschien was je kind dat zelf al weer vergeten!
  2. Samen de Open Dag van een aantal scholen bezoeken. De gemiddelde puber heeft wel eens de neiging om iets te vergeten: dus het aanmelden is een dankbare taak voor jou.
  3. Zelf de website van een aantal hogescholen bezoeken. Je zult zien dat er veel meer opleidingen en mogelijkheden zijn dan je dacht. Zeker in vergelijking met de periode dat je zelf je studiekeuze moest maken.
  4. Je kind wijzen op de kansen om kennis te maken. Naast de algemene Open Dag kun je ook Meelopen en Proefstuderen bij een specifieke opleiding. Hier moet je je kind ook voor aanmelden!
Kom naar onze Open Dag

Zo help je je kind met inschrijven

Studiekeuze gemaakt?

De keuze voor een bepaalde opleiding is het halve werk. Maar dan zijn jullie er nog niet! Elke opleiding heeft een eigen inschrijfprocedure met verschillende stappen en deadlines. 

Ken de toelatingseisen

Stap 1

Voor elke hbo-opleiding moet je een havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma hebben. Maar vaak zijn er aanvullende eisen of toetsen. Je vindt ze op de 'Toelating en inschrijving'-pagina die elke opleiding heeft.

Ken de deadline

Stap 2

De meeste hbo-bachelors beginnen in september. De inschrijving van je kind moet ruim daarvoor binnen zijn. Vaak is dat 1 mei, maar dat verschilt per opleiding. Zie de pagina 'Toelating en inschrijving'.

Kijk mee in Studielink

Stap 3

Studielink is het landelijke platform om je kind in te schrijven voor een hbo- of wo-studie. Inloggen doe je met het DigiD van je kind. In Studielink zie je ook de voortgang van de inschrijving, dus kijk regelmatig (mee).

Regel de betaling op tijd

Stap 4

Of jij nou betaalt of je kind: de inschrijving is pas compleet als het collegegeld betaald is. Dit doe je met een digitale machtiging in Studielink.

Geloof in je kind

Stap 5

Ze doen het niet altijd zoals 'verwacht'. En ze zullen het meestal niet zeggen, maar ze hebben jouw hulp en vertrouwen nodig. Dus spreek dat af en toe uit.