Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Ondersteuning

Naast je werk of gezin bijscholen of een cursus volgen brengt soms uitdagingen met zich mee. Wij helpen je succesvol te zijn in je bijscholing. Van gesprekken met een psycholoog tot praktische workshops.

master jeugdzorg 2 studenten deeltijdvariant in gesprek

Jouw persoonlijke ondersteuning

Studie en persoonlijke omstandigheden
Studie en persoonlijke omstandigheden

Als je besluit om je naast je werk verder te ontwikkelen of om te scholen, kun je geconfronteerd worden met uitdagingen die het moeilijk maken om je studie effectief voort te zetten. Dit kan variëren van:

  • Een drukke thuissituatie, bijvoorbeeld door familieverplichtingen of mantelzorg
  • Zwangerschap
  • Het omgaan met (chronische) ziektes, psychische problemen of een functiebeperking
  • Het combineren van je studie met topsport

We helpen je graag. Zo kan je een gesprek krijgen met een studentendecaan of studentenpsycholoog. Of maak gebruik van speciale voorzieningen en regelingen. We bieden ook gratis workshops en trainingen op dit gebied. 

Ook kun je bij ons terecht voor advies over geld, zoals studiefinanciering en financiële ondersteuning. 

Vraag of afspraak?

Verken de mogelijkheden door een adviesgesprek aan te vragen met iemand van Student Support van Hogeschool Leiden. Vul het formulier in en wij nemen spoedig contact met je op. 

 

Laat je gegevens achter

Hoe kan de studentendecaan je ondersteunen?

De studentendecaan bekijkt samen met jou wat nodig is om je studie succesvol af te ronden. Het doel is om jou, zoveel mogelijk, gelijke kansen te bieden als je medestudenten. Dit gebeurt altijd op maat, omdat iedere situatie uniek is. Uiteindelijk beslist de examencommissie of onderwijsmanager over het toekennen van deze voorzieningen.

Studenten achter laptop praten met docent

Volg een workshop of training

Je kunt kosteloos workshops en trainingen volgen bij Student Support. Zowel vóór je studie begint als tijdens het studiejaar.

Vóór je studie begint (augustus)
Word stress de baas

Een beetje studiestress hoort er natuurlijk bij. Maar als je hier te vaak last van hebt, kan dit vervelend zijn. In deze workshop praat je met andere studenten over studiestress. Ook krijg je uitleg over de werking van stress, samen met tools om hiermee om te gaan.

Aanmelden voor Word stress de baas

Studievaardigheden

Tijdens deze workshop leer je een planning maken en je hier ook aan te houden. Je krijgt een beter overzicht van je studietaken. Ook krijg je tips over beter concentreren, hoofd- en bijzaken onderscheiden en sneller lezen.

Aanmelden voor Workshop studievaardigheden

Studeren met dyslexie

We bespreken hoe je kunt omgaan met dyslexie tijdens je studie en welke ondersteuning, hulpmiddelen en voorzieningen er allemaal zijn op Hogeschool Leiden.

Aanmelden voor Studeren met dyslexie

Schrijven: storytelling en structuur

Op het hbo ga je meer schrijven. Hoe zorg je voor een helder verhaal? Hoe structureer je je teksten? We leggen het je uit.

Aanmelden voor Schrijven: storytelling en structuur

Studeren met autisme (ASS)

Heb je autisme? En wil je hier studietips over krijgen? Deze training gaat over:

  • Autisme, wat betekent dat voor jou?
  • Plannen en organiseren
  • Effectief studeren
  • Belastbaarheid en overprikkeling
  • Communiceren en samenwerken

Aanmelden voor Studeren met autisme (ASS)

Studeren met AD(H)D

Heb je AD(H)D? En wil je hier studietips over krijgen? In deze training leer je:

  • Hoe AD(H)D werkt
  • Waarom studeren bij jou soms lukt en soms misgaat
  • Wat jouw leerstrategieën zijn
  • Hoe je jezelf kunt aansturen

Aanmelden voor Studeren met AD(H)D

Studeren en je financiën

Ben je (nog) niet helemaal wegwijs in DUO, collegegeld, toeslagen en subsidies? In deze workshop krijg je handige informatie. Ook delen we tips voor meer structuur en inzicht in je financiële situatie.

Aanmelden voor Studeren en je financiën

Studie combineren met ouderschap

We delen tips over studeren combineren met (aankomend) ouderschap. Je kunt ook ervaringen delen met medestudenten. Deze onderwerpen komen aan bod:

  • Wat verandert er allemaal als ik ga studeren?
  • Wat zijn mijn rechten en plichten als studerende ouder?
  • Hoe houd ik balans tussen studeren en gezin?

Aanmelden voor Studie combineren met ouderschap

Tijdens het studiejaar
Tijdens het studiejaar

Meld je aan voor how to stress less, uitstelgedrag aanpakken of effectief studeren. Of is ademcoaching of mindfulness en yoga voor beginners iets voor jou?

 

Taalondersteuning

Is Nederlands niet je thuistaal of maak je je zorgen over taal op het hbo? Je kunt bij Student Support terecht voor taalondersteuning. Ga aan de slag met jouw taaldoelen, zoals:

  • Sneller studieteksten lezen
  • Beter formuleren
  • Minder fouten maken met spelling en grammatica

Persoonlijk studieplan bij ziekte of beperking

Heb je een functiebeperking of (chronische) ziekte die jouw opleiding extra uitdagend maakt? Denk aan dyslexie, autisme, AD(H)D, epilepsie, reuma, een zintuigelijke handicap, concentratieproblemen, faalangst of depressieve klachten?

Student Support kijkt samen met jou naar voorzieningen, zoals:

  • Extra tijd voor het maken van toetsen
  • Toetsen maken op een laptop
  • Voorleessoftware
  • Een kluisje op rolstoelhoogte
Plan op tijd een intakegesprek
Plan op tijd een intakegesprek

Maak vóór de start van je studie al een afspraak met Student Support.

  • We kijken naar je beperking en welke voorzieningen je kunnen helpen
  • We kijken naar de haalbaarheid van de opleiding
  • We vertellen je over financiële voorzieningen

Vergeet je verklaring niet

Neem een originele verklaring van je functiebeperking (afgegeven door een erkende deskundige) mee naar het intakegesprek.

Deze heb je nodig om voorzieningen aan te vragen.

Rolstoel weelie challengedag

Omscholen en mentale uitdagingen

Loop je vast door mentale of persoonlijke problemen? Maak een afspraak met Student Support.

Met een verwijzing van Student Support kun je kosteloos terecht bij een studentenpsycholoog van Hogeschool Leiden. Je krijgt kortdurende, oplossingsgerichte hulp bij lichte psychische klachten.

Wat kan de studentenpsycholoog voor mij doen?

Tijdens een intakegesprek probeert de studentenpsycholoog een goed beeld te krijgen van jouw situatie. Je bekijkt samen welke hulp past:

  • Kortdurende individuele begeleiding (maximaal vijf gesprekken)
  • Deelname aan groepstrainingen
  • Eenmalig advies
  • Informatie of een verwijzing voor externe hulp
Welke hulp krijg ik bij welk probleem?

Individuele begeleiding

Heb je te maken met somberheidsklachten, onzekerheid, angstklachten, eenzaamheid, slecht slapen, motivatieproblemen, familieproblemen of stressklachten? Dan kun je individuele begeleiding krijgen van een studentenpsycholoog.

Groepstraining 

Heb je te maken met faalangst, studiestress, autisme (ASS) of AD(H)D? Of wil je werken aan je veerkracht, zelfvertrouwen of zelfbeeld? Dan kun je deelnemen aan een groepstraining.

Welke rol heeft de studentenpsycholoog?

Binnen Hogeschool Leiden hebben de studentenpsychologen een onafhankelijke positie. De gesprekken die je met hen voert zijn daarom strikt vertrouwelijk.

Daarnaast zijn de studentenpsychologen gebonden aan de beroepscode van het Nederlands Instituut van Psychologen: ze hebben een beroepsgeheim.

Dringende Hulp

Hier kan je terecht
Hier kan je terecht

Is jouw situatie urgent? Neem contact op met je huisarts. Buiten kantooruren bel je de huisartsenpost (in Leiden via 088 - 4274700). 

Heb je zelfmoordgedachtes? Bel de 113 hulplijn, via 113 of 0800-0113 (gratis). Op www.113.nl vind je meer informatie. Neem ook contact op als je je zorgen maakt over iemand anders.

Vertrouwenspersonen zijn er voor jou

Wat kunnen wij voor jou betekenen?
Wat kunnen wij voor jou betekenen?

Bij ons kun je terecht met je verhaal. We luisteren en helpen je de situatie te begrijpen, wat vaak al verlichting biedt. Samen kunnen we kijken naar mogelijke vervolgstappen, zoals een gesprek met de betrokken persoon. We staan klaar om je hierin te begeleiden en voor te bereiden.

Meerdere gesprekken zijn mogelijk en kunnen helpen om alles te laten bezinken. Deze gesprekken kunnen zowel op school als op een externe, discrete locatie plaatsvinden.

Belangrijk is dat:

  • jij beslist wat er gebeurt;
  • wij altijd achter je staan;
  • alle gesprekken vertrouwelijk zijn.
Gesprek tussen een client en een sociaal werker van hbo-opleiding Social Work Hogeschool Leiden
Wie zijn wij?

Het team vertrouwenspersonen van Hogeschool Leiden bestaat uit vier medewerkers van de hogeschool. Zij zijn naast hun reguliere werk ook actief als interne vertrouwenspersoon. Daarnaast zijn er twee externe vertrouwenspersonen: zij werken niet binnen Hogeschool Leiden, maar zijn beschikbaar wanneer je liever met iemand van buiten de hogeschool spreekt. Alle vertrouwenspersonen zijn ervaren in het voeren van gesprekken en gecertificeerd bij een erkende opleider.

Wat doen wij?

Wij hebben een drietal taken. Naast het opvangen en begeleiden van mensen die met ongewenste omgangsvormen te maken hebben, geven wij voorlichting over gewenste en ongewenste omgangsvormen. Ook geven wij gevraagd en ongevraagd advies aan het College van Bestuur en management van de hogeschool over algemene zaken die ons opvallen.

Contact

Je kunt ons bereiken door te bellen of te mailen; dat kan rechtstreeks of naar het centrale e-mailadres: [email protected]

Alleen de interne vertrouwenspersonen van Hogeschool Leiden hebben toegang tot het centrale e-mailadres. De persoonlijke contactgegevens van zowel interne als externe vertrouwenspersonen vind je op SharePoint (onze besloten webomgeving voor studenten en medewerkers).

Ja zeggen nee doen man en vrouw in gesprek