Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Master Duurzaam Onderwijs

Deeltijd
  • Duur: 2 jaar
  • Beoogde start: september 2025
  • Resultaat: Master of Education
studenten krijgen buiten les

Master Duurzaam Onderwijs Hogeschool Leiden

Een duurzame toekomst vraagt om duurzaam onderwijs. Met de nieuwe Master Duurzaam Onderwijs word je specialist op dit gebied en ontwikkel je de vaardigheden om met kinderen en jongeren positief te werken aan duurzaamheid. Ook leer je duurzaam onderwijs uit te dragen binnen jouw organisatie. Wil jij bijdragen aan hoopvol onderwijs in tijden van klimaatcrises? Dan is deze Master iets voor jou.

Voor wie?

Deze Master is voor iedereen die in het onderwijs werkt: voor leraren in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, mbo of hbo, maar ook voor pedagogisch- of onderwijskundige professionals in een educatieve omgeving.

Beschik je over een bachelordiploma met een pedagogische of educatieve basis? En durf je de uitdaging aan? Heb jij de ambitie om je te laten nascholen of bijscholen op het gebied van duurzaam onderwijs? Bekijk dan de mogelijkheden van de Master Duurzaam Onderwijs.  

Hoe ziet ons onderwijs eruit?

In de Master Duurzaam Onderwijs volg je onderwijs op vrijdagen. Je krijgt hoor- en werkcolleges van de meest inspirerende wetenschappers en praktijkexperts. Zij hebben weet van het belang van leren met natuur voor de gezondheid en ontwikkeling van kinderen en de aarde. Daarbij word je in leerteams begeleid bij de koppeling naar je (eigen) praktijk. Uiteraard geven wij ons eigen onderwijs dan ook in de natuur; het doel is iedere onderwijsdag is ook een buitenonderwijsdag.

pabostudenten om een tafel tijdens duurzaam onderwijs
Duurzaam onderwijs; de natuur in!
Pabo buitenles in het bos
Les in het bos
Uitgangspunt van de opleiding

Duurzaam leren leven, dat is ons motto. Leven en leren gaan in deze Master hand in hand. Je gaat leren wat dit jou, de leerlingen en de aarde geeft door te onderzoeken welke principes en competenties hierin een rol spelen. Vervolgens ga je al deze kennis en vaardigheden integreren in jouw werk en (voor)leven wat duurzaam samenleven kan zijn. 
Ons motto zegt: duurzaamheid is geen extra vak. Je leert duurzaamheid voor leerlingen ervaarbaar te maken in alle facetten van het schoolse leven.
 

Opbouw programma

De Master duurt twee jaar en is opgebouwd uit de volgende modules met hoor- en werkcolleges:
•    Duurzaamheid en onderwijs in de huidige tijd
•    Omgevingspedagogiek (ecologische pedagogiek) voor een gezonde ontwikkeling van mens en aarde
•    Natuurinclusief leren denken en doen als onderwijsopdracht
•    Kunstzinnig onderzoek
•    Netwerk natuurinclusief onderwijspedagogisch professionals
•    Keuzevak neurodiversiteit of keuzevak elders*
•    Praktijkinnovatie
•    Onderzoek

De modules richten zich op nieuwe kennis binnen het vakgebied, je eigen ontwikkeling daarin en ook de pedagogisch-didactische vaardigheden binnen je eigen werkgebied. De studiebegeleidingslijn is hieraan ondersteunend en sluit aan bij de moduledoelen.

* het is binnen de opleiding mogelijk om een keuzevak te volgen bij een andere Masteropleiding.

Leren in je eigen beroepspraktijk

Je eigen beroepspraktijk vormt de basis van deze praktijkgerichte Master. In iedere module maak je verbinding met je eigen werk. Daarnaast krijg je gerichte coaching op je werkplek middels de module praktijkinnovatie. Om een goede ontwikkeling door te maken, voor zowel jou als je organisatie, heb je hiervoor medewerking in tijd, ruimte en begeleiding nodig. Wanneer je geen eigen beroepspraktijk hebt, kan je deze door middel van een stageplaats creëren.

Combineer werken en leren

De opleiding duurt twee jaar en heeft een studielast van gemiddeld 20 uur per week. 
Hierdoor heb je tijd om de opleiding te combineren met werk en andere verplichtingen.
Het programma kent een vaste opleidingsdag eens per twee weken, de vrijdag. In de eerste weken van de opleiding volg je eenmalig een meerdaags startprogramma in de natuur.

Begeleiding tijdens de opleiding

Het docententeam bestaat uit inspirerende wetenschappers en praktijkexperts vanuit zowel het lectoraat Natuur en Ontwikkeling Kind als vanuit het hele land. Hun expertise is gebaseerd op jarenlang praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek. Dat maakt deze Master uniek in Nederland en Vlaanderen.
Tijdens de opleiding krijg je een vaste studiebegeleider die jou en je studiegenoten samen begeleidt in je professionele ontwikkeling en je persoonlijke studieproces.

Faciliteiten

Hogeschool Leiden is makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer en ligt op loopafstand van Leiden Centraal. Naast de hogeschool ligt een biologische kwekerij waar veel van het onderwijs van de Master gegeven zal worden. De hogeschool ligt daarnaast ook dichtbij bos, park en op fietsafstand van het strand, waardoor er veel mogelijkheden zijn om buitenonderwijs te krijgen.
Om goed te kunnen werken zijn er tevens stiltewerkplekken, een mediacentrum, verschillende plekken om wat te eten en drinken (ook vegetarisch/veganistisch), een online leeromgeving en allerlei onderzoekssoftware beschikbaar. 
Hogeschool Leiden is zich bewust van haar ecologische voetafdruk en werkt hard aan verduurzaming, met het doel om in 2030 een duurzame hogeschool te zijn.
 

Open dag

11 oktober 2025
Meld je aan voor deze Open dag
Student wijst iets aan in het programmaboekje voor twee bezoekers op de Open Dag  van Hogeschool Leiden

Online info-avond

13 mei 2025
Meld je aan!
Hogeschool Leiden Bio-informatica studenten samen achter een laptop

Jouw toekomst

Afgestudeerd, en dan?

Als Masterprofessional in duurzaam onderwijs speel je een cruciale rol in voor het onderwijs van nu en de toekomst. Jij weet duurzaam onderwijs positief handen en voeten te geven, en helpt kinderen en jongeren de toekomst hoopvol tegemoet te zien.  

Na de opleiding kun je:
•    duurzaam onderwijs toepassen en bevorderen binnen je eigen onderwijspraktijk, bijvoorbeeld als duurzame leraar, duurzaamheidscoördinator, innovator of onderwijsontwikkelaar.
•    werken in een educatieve beleidsmatige functie met betrekking tot duurzaamheidsvraagstukken.

Jarla Geerts, programmamanager Kenniscentrum POP
Jarla Geerts – Onderzoeksmanager kenniscentrum POP
Studenten kunnen straks als leiders bijdragen aan de transitie naar duurzaam onderwijs en een duurzame samenleving, met een hoopvolle benadering.
lees meer over de achtergrond van de master
Checklist

Iets voor jou?

•    Je bent leraar in het po-vo-mbo-hbo of pedagogisch of onderwijskundig professional in de educatieve sector
•    Je wilt je eigen beroepspraktijk verrijken en met je organisatie de transitie maken naar meer duurzaamheid in het onderwijs.
•    Je bent klaar voor de uitdaging die een pioniersrol met zich meebrengt en je weet een vooruitstrevende opleiding met jouw dagelijks werk te combineren

Dáárom Hogeschool Leiden

Voor deze opleiding ga je natuurlijk naar Leiden, omdat:

  • Leiden bekend staat om kwalitatief hoogwaardige scholing, vooral in onderwijs, cultuur en zorg. Lees meer over onze hogeschool.
  • Hogeschool Leiden een breed aanbod biedt in bij-, om- en nascholing.
  • De opleidingen kleinschalig zijn, met een open sfeer waar iedereen elkaar kent en individuele aandacht krijgt.
  • Bijscholing in Leiden het leren combineert met de historische en culturele rijkdom van de stad.
  • Leiden een gezellige stad is.
Studenten van Vrijeschool Pabo lachen tijdens buitenles in het bos

Veelgestelde vragen

Over deze opleiding
Hoelang duurt de Masteropleiding?

De Master is een tweejarige deeltijdopleiding. Na de opleiding ontvang je een diploma Master of Education.

Wat zijn de toelatingseisen?

Bekijk de toelatingseisen voor de opleiding. Hier vind je ook meer informatie over de aanmeldprocedure.

De opleiding doorloopt op dit moment de Toets Nieuwe Opleiding. Na een positief oordeel en besluit (NVAO) kan de master van start gaan per september 2025.

Wat zijn de kosten?

De hoogte van het collegegeld voor bachelor- en Masteropleidingen wordt jaarlijks vastgesteld. De actuele bedragen en informatie vind je op de pagina Kosten en vergoedingen.

Wat is duurzaam onderwijs?

Duurzaam onderwijs geeft kinderen en jongeren de hoop en vaardigheden om de maatschappelijke uitdagingen op het gebied van duurzaamheid, vervuiling en natuur aan te gaan. De kerntaak van het onderwijs is leerlingen voor te bereiden op de wereld van morgen. Het bespreken van maatschappelijke vraagstukken en het onderzoeken van oplossingen hiervoor is belangrijk, ook om leerlingen het vertrouwen te geven dat ze de toekomst aankunnen. Kortom: met duurzaam onderwijs maak je leerlingen toekomstbestendig.

Ik wil meer weten over duurzaam onderwijs

Leuk! Er is genoeg te vertellen. Een paar highlights:
In het kader van klimaatpsychologie werken we binnen de master met de pedagogiek van de hoop. Centraal daarbij staat de verantwoordelijkheid van opvoeders om samen met kinderen en jongeren via duurzaam gedrag een hoopvolle toekomst te creëren. Meer hierover lees je in het artikel Opvoeden in een opwarmend klimaat
Hoe staat het ervoor met duurzaamheid in het onderwijs? Het rapport De Staat van het Duurzaam Onderwijs biedt waardevolle inzichten voor (toekomstige) onderwijsontwikkelaars, duurzaamheidscoördinatoren en experts in klimaatpsychologie en ecologische pedagogiek.
Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.

Algemeen
Kan ik de studie doen met een functiebeperking?

In de meeste gevallen kun je deze studie gewoon doen! De afdeling Student Support ondersteunt je hierbij: bekijk informatie of maak een afspraak.

We ondersteunen je bij bijvoorbeeld:

  • Motorische of zintuiglijke handicap
  • (Chronische) ziekte
  • Psychische klachten
  • Spraakstoornis
  • Dyslexie/dyscalculie
  • Autismespectrumstoornis
  • AD(H)D
Wat gebeurt er met mijn persoonsgegevens?

Hogeschool Leiden gaat zorgvuldig en vertrouwelijk om met jouw persoonsgegevens: we voldoen aan de eisen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Meer informatie over de verwerking van persoonsgegevens en jouw rechten? Lees ons Privacy Statement.

Wat is het verschil tussen een hbo-master en wo-master?

Een wo-master is meer gericht op theorie, onderzoek en analytische vaardigheden. In een hbo-master staat de praktijk letterlijk dichterbij.

Lees meer over hbo-masters.

Vragen of contact?

Angelique Logtenberg-Prins

Programmaleider Master Duurzaam Onderwijs
Profielfoto van mevrouw Logtenberg-Prins, programmaleider Master Duurzaam Onderwijs

Twijfel je nog?

Ontdek alle cursussen binnen vakgebied Onderwijs.

Bekijk ze allemaal

Keuze gemaakt?

Op dit moment wordt inschrijven via studielink mogelijk gemaakt. Je kan je dan ook binnenkort aanmelden voor de Master Duurzaam Onderwijs. Wil je op de hoogte gehouden worden, vul dan het interesseformulier in. Zodra inschrijven mogelijk is, ontvang je hier bericht over.

Contactformulier
Kijk nog even verder

Master Duurzaam Onderwijs toch niet jouw ding?

Leraar Basisonderwijs: Pabo zij-instroom

Zij-instroom
Lees meerover Leraar Basisonderwijs: Pabo zij-instroom
Pabo zij-instroom traject leraard leg oefening uit aan leerlingen

Leraar Basisonderwijs: Vrijeschool Pabo deeltijd

Flexibele deeltijd
Lees meerover Leraar Basisonderwijs: Vrijeschool Pabo deeltijd
klassenfoto leerkracht en leerling

Leergang Onderwijs Buiten

Cursus
Lees meerover Leergang Onderwijs Buiten
kleuters die buitenonderwijs krijgen