Hogeschool Leiden

Afstudeerrichting Spraak- en dramatherapie

Spraak- en dramatherapie is een heel directe therapievorm. Je gebruikt het eigen lichaam als therapeutisch instrument. Je speelt bijvoorbeeld situaties na zodat je cliënt tot nieuwe inzichten komt. Ook kan de cliënt ander gedrag uitproberen binnen de therapeutische setting.

Wat kun je bereiken met Spraak- en dramatherapie?

Tijdens verhalen wordt de fantasie aangesproken. Dit kan je cliënt helpen bij een verwerkingsproces. Met spel-, adem- en spraakoefeningen ondersteun je de client om in zijn kracht te gaan staan en duidelijker over te komen. Dit werkt door op het zelfvertrouwen. 

Is Spraak- en dramatherapie iets voor mij?

Houd jij van verhalen vertellen, gedichten, beweging en toneelspelen? En ben je benieuwd naar hoe je met deze middelen mensen in een therapeutisch proces kunt begeleiden? Dan ben je bij de richting Spraak- en dramatherapie op de juiste plek.

Bij de richting Spraak- en dramatherapie ligt het accent op de kunstzinnige vorming via stem en spreken, gebaar en fysieke expressie. Je hoeft geen podiumkunstenaar te zijn om te worden toegelaten, maar je bent wel bereid om je ook buiten de opleiding verder te scholen in toneel en/of spreekkunst. Je onderzoekt de werking van spraak en gebaar, spel en improvisatie op (geestelijke) gezondheid en leert hoe je oefeningen kunt inzetten na de opleiding als spraaktherapeut of dramatherapeut. 

Goed om te weten: belangrijk bij alle afstudeerrichtingen is dat je als toekomstig therapeut over voldoende draagkracht beschikt om jezelf en de kunsten in te kunnen zetten in de therapie.

Maurizio | afgestudeerd richting Spraak- en dramatherapie

Kies je voor Spraak en dramatherapie, dan speel je situaties na via een rollenspel, bijvoorbeeld over de ridder en de draak, of gebruik je spraak en teksten om kinderen (on)bewust weerbaarder te maken.

Maurizio | afgestudeerd richting Spraak- en dramatherapie

Inhoud opleiding | Inschrijven en toelating | Hulp bij je studiekeuze | Veelgestelde vragen