Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Docent Dans/Euritmie

Voltijd
  • Duur: 4 jaar
  • Start: 1 september
  • Inschrijven: t/m 1 mei
  • Bachelor of Dance in Education
Zo schrijf je je in
Bewegende studenten in bijzondere kleding tijdens voorstelling opleiding docent dans euritmie

Docent Dans/Euritmie bij Hogeschool Leiden

Op de hbo-opleiding Docent Dans/Euritmie leer je denkbewegingen, gevoelens en handelingsimpulsen uit te drukken met behulp van taal en muziek. Euritmie is een manier van dansen die start bij je innerlijke beweging. Hogeschool Leiden is de enige plek in Nederland waar je deze, door de antroposofie geïnspireerde, bacheloropleiding kunt volgen.

Topopleiding

We zijn een ‘topopleiding’ met een bovengemiddelde score voor sfeer en docenten, op basis van de hoge scores in de Keuzegids hbo 2024 en 2025.

Zegel topopleiding 2025
Bewegende student Elva tijdens les opleiding Docent Dans Euritmie
De dag van Elva bij de opleiding Docent Dans/Euritmie

Wat is euritmie?

Het woord ‘euritmie’ is Grieks en betekent: mooi en waar ritme. Als dansvorm kent euritmie een eigen bewegingsrepertoire. Je werkt met energetische krachten en universele bewegingsvormen. Woorden, klanken, melodieën en intervallen druk je in gebaren uit, met stromende en bezielde bewegingen. Daarbij benut je de ruimte bewust.

Oorsprong

Euritmie werd in het begin van de twintigste eeuw in Duitsland ontwikkeld door Rudolf Steiner: de grondlegger van de antroposofie. De dansvorm groeide uit tot een kunstvorm in theaters. Later werd euritmie een vast onderdeel van het vrijeschoolonderwijs.

Bewegende student tijdens voorstelling opleiding docent dans euritmie
Bewegende student tijdens voorstelling opleiding docent dans euritmie
Portret Susanne
Susanne - afgestudeerd
Ik wil kinderen leren dat wegdromen en een fantasiewereld instappen oké is
Zo ervaarde ze de opleiding

Hoe ziet ons onderwijs eruit?

Bij de opleiding Docent Dans/Euritmie staat alles in het teken van leren en jezelf ontwikkelen. De dagelijkse werkpraktijk vormt het uitgangspunt van de studie.

De opleiding is kleinschalig opgezet. De diverse samenstelling van studenten en docenten zorgt voor een open en levendige sfeer. Iedereen kent elkaar. Ook is er veel ruimte voor individuele aandacht. Docenten zijn makkelijk bereikbaar en altijd bereid om je bij te staan.

Samen en zelfstandig werken
  • In de werkcolleges bestudeer en ontwikkel je de leerstof. Tijdens de oefenuren ga je zelfstandig aan de slag met de inhoud van de werkcolleges. En via stages (gemiddeld 20% van je studietijd) doe je kennis en ervaring op in je toekomstige werkveld.
  • Je komt in contact met dans, muziek en poëzie.
  • Je ontwikkelt euritmische én pedagogische kennis en vaardigheden.
  • Ook is er veel aandacht voor persoonlijke groei, de ontwikkeling van je sociale vaardigheden en kennis over creatief ondernemerschap.
  • We werken met 'jaar-overstijgende' projecten, waarin je in jaar 1 ook samenwerkt met studenten uit jaar 2, 3 en 4. Zo kun je met en van elkaar leren. We werken ook samen met andere opleidingen van Hogeschool Leiden, zoals Docent Muziek. Studenten deden bijvoorbeeld samen een productie voor Dansgezelschap DeDae.
  • Door de hele opleiding treed je op, in groepsverband en solo. Ook werk je samen met een euritmie-ensemble.
  • Je leert tijdens de lessen, met projectweken en tijdens stages. Voor algemene beroepsoriëntatie ga je mee op (kunst)excursies en internationale studiereizen.
Leren met hoofd, hart en handen

De opleiding Docent Dans/Euritmie aan Hogeschool Leiden is geïnspireerd door het antroposofische mensbeeld, met een visie op de ontwikkelingsfasen van de mens en hoe je daar als docent op inspeelt. Deze visie is het uitgangspunt binnen het vrijeschoolonderwijs. Je hebt bij de opleiding geen achtergrond op de vrijeschool of in de antroposofie nodig, maar je moet er wel voor openstaan.

Hoofd, hart en handen (ofwel verstand, beleving en praktische vaardigheden) zijn in het onderwijs in balans met elkaar. We geloven sterk in persoonlijke groei en het ontwikkelen van een nieuwsgierigheid naar grote levensvragen.

Meer weten over het vrijeschoolonderwijs en de antroposofie?

Met de begeleiding die je nodig hebt

Je krijgt intensieve begeleiding van een studieloopbaanbegeleider, gericht op persoonlijk welbevinden, studievoortgang en stage-ervaringen. Daarnaast staan de enthousiaste, betrokken docenten voor je klaar, samen met ervaren musici.

Wil je deze studie doen met een functiebeperking? In de meeste gevallen kan dat gewoon! Lees meer over studeren met een functiebeperking en maak een afspraak.

Maak kennis met deze opleiding

Open Dag

Bezoek de Open Dag

14 december 2024
Kom bij ons langs
Student wijst iets aan in het programmaboekje voor twee bezoekers op de Open Dag  van Hogeschool Leiden

Voorafgaand aan de opleiding

Je kunt de opleiding volgen in voltijd of deeltijd. Je doet ook een verplichte beoordelingsprocedure. Lees wat dit inhoudt.

Kies voor voltijd of deeltijd

Je kunt de bacheloropleiding Docent Dans/Euritmie volgen in verschillende varianten. Kies het studieprogramma dat goed aansluit op jouw opleidingsachtergrond, ervaring en persoonlijke situatie.

Opleiding tot dansdocent - voltijd

De voltijdopleiding is vooral bedoeld voor studenten die net klaar zijn met het voortgezet onderwijs. Heb je een paar jaar iets anders gedaan of een tussenjaar gehad? Dan kun je nog goed in de voltijdopleiding stappen.

Opleiding tot dansdocent - deeltijd

De deeltijdopleiding bestaat in twee varianten:

  • Docent Dans/Euritmie - deeltijd
    Heb je al een beroepsopleiding (bijna) voltooid of ben je al werkzaam (geweest) in het onderwijs? Dan past de vierjarige deeltijdopleiding Docent Dans/Euritmie bij jou.
  • Docent Dans/Euritmie - deeltijd versneld
    Heb je al een opleiding tot vrijeschoolleerkracht in het primair onderwijs afgerond? Doorloop de deeltijdopleiding in drie jaar, met vrijstellingen.
Doorloop de beoordelingsprocedure

Voor de start van de studie, is er een verplichte beoordelingsprocedure. Geen zorgen: ook zonder vooropleiding of danstraining is het vaak goed mogelijk om te starten met de opleiding. Als je maar van dansen houdt!

Naast je interesse en motivatie, kijken we ook naar basisbekwaamheid voor euritmie en pedagogiek.

Voorbereidend jaar: past de studie bij je?

Wil je eerst onderzoeken of de opleiding tot dansdocent bij je past? Met een voorbereidend jaar ontdek je of je op je plek zit. Deelname is facultatief.

Opleiding Docent Dans/Euritmie student danst met kinderen tijdens workshop op Texel
Opleiding Docent Dans/Euritmie studenten dansen in een klaslokaal
Studieopbouw

Wat doe je in je eerste jaar?

Van vakken tot stages: lees alvast wat je kunt verwachten. Handig om te weten, toch?

Je eerste jaar

Jaar 1 heeft een oriënterend karakter.

  • Je maakt intensief kennis met het euritmisch bewegingsrepertoire.
  • Je ontdekt de belangrijkste bijvakken, zoals spreekkunst, muziektheorie en esthetica.
  • Tijdens je eerste stage werk je met kinderen. Je verkent verschillende pedagogische situaties in het werkveld.

Studieadvies

Aan het eind van het eerste jaar krijg je een studieadvies en kijken we naar je behaalde EC (studiepunten). Blijkt dat de opleiding niet bij je past? Dan zoeken we samen naar een alternatieve opleiding.

Jaar 2, 3 en 4

Tijdens je eerste jaar vertellen we je natuurlijk alles over de hoofdfase van de opleiding, waarin je de diepte ingaat en jezelf specialiseert. Dit zijn alvast een paar highlights.

Jaar 2 en 3

In jaar 2 en 3 neemt de omvang van de euritmische en pedagogische studiestof toe. We dagen je uit op het gebied van kennis, innerlijke verdieping en samenwerking met je medestudenten.

In jaar 3 zet je jouw euritmisch bewegingsrepertoire en de instrumentbeheersing steeds meer in bij de kunstzinnige uitwerking van een muziekstuk of tekst. Je leert hoe je dit toepast in de pedagogie. Ook volg je een minor, in binnen- of buitenland.

Jaar 4

In jaar 4 loop je een langere stage, bijvoorbeeld in het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs of de volwasseneneducatie. De stages vinden meestal plaats bij vrijescholen, in binnen- of buitenland.

Verder maak je een eigen kunstzinnige productie. En schrijf je een onderzoekscriptie voor het afstuderen.

Sophie - afgestudeerd

"Na mijn vooropleiding tot dansdocent wilde ik me verder ontwikkelen in de euritmie. Met euritmie zit je minder in je hoofd, maar kom je goed in je lichaam.

Ik vind het bijzonder aan deze opleiding dat je niet alleen leert bewegen en lesgeven. Je leert ook meer over ondernemerschap. Bijvoorbeeld over de mogelijkheden om je eigen bedrijf op te zetten of als zzp'er te gaan werken."

Afgestudeerde Sophie van opleiding docent dans en euritmie
Afgestudeerd en dan?

Jouw toekomst

Als docent Dans/Euritmie leg je contact met spirituele waarden die we in ons dragen. Je totale wezen (lichaam, ziel en geest) is je instrument. Je ontwikkelt een nieuwe creativiteit en een rijker sociaal vermogen. Dit kun je op verschillende manieren toepassen, in het internationale werkveld van euritmie: lees maar mee!

Werken

Onderwijs

Binnen de opleiding ligt de focus op het onderwijs. Als docent Dans/Euritmie ben je inzetbaar op de honderden vrijescholen in heel Europa (en daarbuiten) die euritmie aanbieden. Of ga aan de slag in het reguliere onderwijs, bij scholen die ruimte hebben voor kunstzinnige en spirituele vakken. Hier lever je een bijdrage aan de ontwikkeling van het opgroeiende kind.

Bedrijfsleven

Bedrijven hebben een groeiende belangstelling voor bedrijfseuritmie. Euritmie versterkt de vitaliteit van medewerkers in een bedrijf en stimuleert om beter naar elkaar te luisteren. Met jouw workshops werk je aan de openheid en samenwerking tussen medewerkers.

Podiumkunst

Ga aan de slag in de kunst- en theatersector. Hier specialiseer je je in de podiumeuritmie.

Euritmietherapie

Studeer na de hbo-opleiding door in de euritmietherapie. Dit is een medisch beroep. In gezondheidscentra ondersteun je kinderen en volwassenen met hun ontwikkeling, medische problematiek en psychische klachten. Je kunt terecht in de gehandicaptenzorg, psychiatrie of ouderenzorg. Of start een eigen praktijk. Lees meer informatie over euritmietherapie.

Verder studeren

Master Euritmietherapie

Je kunt je na de bacheloropleiding specialiseren als euritmietherapeut, bij aansluitende opleidingen in Duitsland of Zwitserland. Medische vakken en bewegingstherapie staan centraal, naast wetenschapsmethoden en onderzoek. Om in Nederland het beroep uit te oefenen, behaal je de cursus Medische Basiskennis.

Nascholingscursus

Blijf je verdiepen met onze nascholingscursussen. Leer meer over kunstvakken, neem deel aan een training tot cultuurcoördinator of volg de cursus gespreksvoering met ouders.

Afgestudeerde Roos van opleiding docent dans en euritmie

Roos - student

"Ik voel in de euritmie een warm bad aan ruimte voor eigen ontwikkeling en groei. Het is een bewegingskunst waarin het holistisch principe heerst. Je beweegt met het lichaam, maar dan vanuit je hart en je geest (bewustzijn).

In de opleiding werken we niet alleen aan de kunst zelf, maar ook hoe we deze op eindeloos veel manieren zinvol kunnen toepassen en inzetten in deze tijd."

Checklist

Iets voor jou?

  • Je hebt een mbo niveau 4-, havo- of vwo-diploma.
  • Je hebt een passie voor dansen en zelfexpressie, maar ook voor mensen. Wat beweegt hen en hoe bewegen ze?
  • Je bent geïnteresseerd in klassieke muziek, poëzie, antroposofie en cultuur.
  • Je bent bevlogen en staat open voor spirituele gezichtspunten.
  • Je voelt je vrij om een gedicht of tekst voor te dragen.
  • Je beheerst de Nederlandse, Duitse en/of Engelse taal voldoende. Is Nederlands niet je moedertaal? Dan volg je tijdens het eerste jaar het programma 'Nederlands als tweede taal'.
Studenten op podium tijdens les opleiding docent dans euritmie
Opleiding Docent Dans/Euritmie studenten houden bal in de hand tijdens dans

Dáárom Hogeschool Leiden

Hogeschool Leiden is de enige plek in Nederland waar je de hbo-opleiding Docent Dans/Euritmie kunt volgen. En dat wil je!

Opleiding Docent Dans/Euritmie studenten doen oefening in een klaslokaal
Studenten lopen door Leiden centrum
Welkom bij Hogeschool Leiden

Veelgestelde vragen

Over deze studie
Wat zijn de toelatingseisen?

Bekijk de toelatingseisen voor de opleiding. Daar lees je ook hoe je je moet inschrijven en hoe de verplichte beoordelingsprocedure verloopt.

Wanneer moet ik me inschrijven?

De inschrijfdeadline voor deze studie is 1 mei. Vanaf 1 oktober is het mogelijk om je in te schrijven voor aankomend studiejaar.

Controleer goed of je aan de toelatingseisen voldoet. En zorg dat je een DigiD hebt: die heb je namelijk nodig om je in te schrijven via Studielink. Een DigiD aanvragen duurt ongeveer een week.

Hoe kan ik me voorbereiden?
Wanneer start de opleiding?

Op of rond 1 september. Let op: vaak zijn er al (introductie-)activiteiten in de laatste week van augustus. De precieze data hoor je van ons na je inschrijving.

In uitzonderlijke gevallen kun je de opleiding op of rond 1 februari starten. Dit hangt vooral af van je reeds verworven bekwaamheid op het gebied van dans en/of euritmie. Neem contact op met opleidingsmanager Hans Nijnens, via [email protected].

Is de opleiding in deeltijd of duaal te volgen?

Ja, deze opleiding kun je ook in deeltijd of deeltijd versneld doen.

Wat staat er in de Onderwijs- en examenregeling (OER)?
Algemeen
Hoeveel collegegeld betaal ik?

Voor studiejaar 2024-2025 is het wettelijk collegegeld voltijd, deeltijd en duaal: € 2.530,-. Lees alles over collegegeld.

Wanneer is de Open Dag?

Er zijn verschillende Open Dagen bij Hogeschool Leiden. Bekijk alle data en meld je aan.

Wil je weten of de opleiding écht de perfecte match voor jou is? Bij sommige opleidingen kun je je ook aanmelden voor:

Ik heb een functiebeperking, wat nu?

In de meeste gevallen kun je deze studie gewoon doen! De afdeling Student Support ondersteunt je hierbij: bekijk informatie of maak een afspraak.

We ondersteunen je bij bijvoorbeeld:

  • Motorische of zintuiglijke handicap
  • (Chronische) ziekte
  • Psychische klachten
  • Spraakstoornis
  • Dyslexie/dyscalculie
  • Autismespectrumstoornis
  • AD(H)D
Kan ik vanaf de hogeschool overstappen naar de universiteit?

Universiteiten mogen toelatingseisen stellen aan een student met een hbo-propedeuse. Met je bacheloropleiding is doorstroom naar een universitaire master soms mogelijk, vaak moet je dan nog wel een schakeljaar volgen.

Zoek de diverse mogelijkheden goed uit via de universiteit van jouw keuze.

Wat gebeurt er met mijn persoonsgegevens?

Hogeschool Leiden gaat zorgvuldig en vertrouwelijk om met jouw persoonsgegevens: we voldoen aan de eisen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Meer informatie over de verwerking van persoonsgegevens en jouw rechten? Lees ons Privacy Statement.

Twijfel je nog?

Kom dan sfeer proeven bij Hogeschool Leiden en stel al je vragen.

Bezoek onze Open Dag

Perfecte match?

Kijk of dit écht de opleiding voor jou is.

Keuze gemaakt?

Jij ziet een dansopleiding in combinatie met euritmie helemaal zitten.

Zo schrijf je je in

Ontmoet je docenten

Antje de Wit

Docent Zang
Profielfoto Antje de Wit

Chantal Heijdeman

Docent Dans/Euritmie
Chantal Heijdeman

Gia van den Akker

Docent Dans/Euritmie
Gia van den Akker

Hedwig Barczuk

Docent Dans/Euritmie en Docent Muziek
Profielfoto van docent Hedwig Barczuk

Juliette van Lelieveld

Docent Dans/Euritmie
Julliette van Lelieveld

Mario Sarrechia

Docent Dans/Euritmie
Maria Serrechia

Marthy Hecker

Docent Dans/Euritmie
Profielfoto Marthy Hecker

Niels Schieman

Opleidingsmanager
Foto Niels met zijn oranje kat
Kijk nog even verder

Docent Dans/Euritmie toch niet jouw ding?

Docent Muziek

Voltijd
Lees meerover Docent Muziek
Een groep studenten van de opleiding Docent Muziek zingt en bespeelt instrumenten

Leraar Basisonderwijs: Vrijeschool Pabo

Voltijd
Lees meerover Leraar Basisonderwijs: Vrijeschool Pabo
Kinderen in de klas plakken post-its

Vaktherapie

Voltijd
Lees meerover Vaktherapie
Studenten vaktherapie maken beweging met handen in een cirkel

Enthousiast over onderwijs

Lesgeven, coachen of begeleiden
Bekijk al onze lerarenopleidingen
Bewegende studenten in bijzondere kleding tijdens voorstelling opleiding docent dans euritmie