Muziek? Maak er werk van!
Als je muzikaal bent en daar werk van wilt maken, ben je bij Hogeschool Leiden aan het juiste adres. We bieden unieke muziekopleidingen aan zoals de opleiding Docent Muziek en Vaktherapie Muziek. Omdat het vandaag de dag van de muziek is, zetten we drie studenten in de spotlights. Aishwarya Parag en Mariq van der Steege zijn beiden tweedejaars vaktherapie muziek. Philip Peterse studeert voor docent muziek en zit ook in zijn tweede jaar.

Vanaf welke leeftijd zijn jullie bezig met muziek?
Philip: "Mijn ouders geven allebei les op een middelbare school. Ze zeiden: 'Muziek kan een cadeau zijn voor de rest van je leven.' Ze vonden het belangrijk dat ik in elk geval kennis maakte met muziek. Bij mij was het een schot in de roos, want ik ben nooit meer weg gegaan bij die muziekschool. Ik kom er nog steeds."
Aishwarya: "Wat leuk! Ik heb muziekles gehad vanaf mijn 4de. Ik begon met keyboard, daarna heb ik musicallessen gehad en pianoles. Mijn vader is muzikant, niet van beroep maar hij treedt wel op. Omdat ik de grootste slaapkamer had, stonden al zijn instrumenten bij mij op de kamer."
Mariq: "Ik heb net als jullie muziekles gehad vanaf de kleuterleeftijd. Maar heb ook veel dingen zelf geleerd. Ik houd erg van zingen en ik wilde piano spelen om mezelf te kunnen begeleiden. Ik heb ook een vooropleiding voor het conservatorium gedaan, daar heb ik ook veel geleerd."
Philip: "Mijn ouders hebben me opgegeven voor een oriëntatieprogramma van de muziekschool waarbij je in vijf weken tijd meerdere instrumenten kon proberen: dwarsfluit, viool, piano, percussie. Ik was denk ik 7 jaar en door dat programma besloot ik dat ik drummer wilde worden."

Sommige jongeren stoppen met muziekles als ze in de puberteit komen. Hoe was dat bij jullie?
Philip: "Bij de vereniging waar ik zit, is het fijne dat het niet alleen draait om lessen volgen. Het is een hechte vereniging en je mag al snel meedoen met bijvoorbeeld het jeugdorkest of de slagwerkgroep. Zo kun je direct toepassen wat je in de lessen geleerd hebt. Dat vond ik als kind heel leuk en ik denk dat het me ook wel motiveerde. Er zijn best wat jongeren die stoppen met muziek maken als ze naar de middelbare school gaan, maar ik ging door. Ik heb wel momenten van twijfel gehad hoor, tuurlijk wel. Maar die optredens bleken toch wel een fijne stok achter de deur. En ik had veel support van bijvoorbeeld mijn ouders."
Aishwarya: "Toen ik naar de brugklas ging, ben ik inderdaad even gestopt met muziek. Ik had gewoon niet genoeg zelfvertrouwen ervoor en durfde het niet meer. Toen ik in de tweede van school wisselde en weer muziekles kreeg, begon het te kriebelen. Ik denk dat muziek zo verweven is met mij, dat ik gewoon niet zonder kan."
Mariq: "Ik ben altijd blijven zingen en muziek maken, ook in de puberteit. Ik greep elke mogelijkheid om op te treden aan. Maar in die periode had ik niet de discipline voor muziekles. Wat ook niet motiveerde was dat muziekles die ik kreeg erg de nadruk legt op de technische kant van muziek maken en op klassieke muziek. Ik wilde popmuziek maken en meer op gevoel musiceren. Ik wilde de nieuwe Taylor Swift zijn."
Hoe hebben jullie een studie gekozen?
Philip: "Ik heb veel getwijfeld. Ik heb drie tussenjaren gehad, dat zegt genoeg. Achteraf denk ik dat ik wel graag iets met muziek wilde, maar dat ik twijfelde aan mezelf. Ik had als drummer natuurlijk wel gevoel voor ritme, maar ik twijfelde of dat genoeg was. Ik had me voorgenomen om sociaal werk te gaan doen en op de laatste open dag van het jaar kwam ik nog één keer naar Hogeschool Leiden – gewoon voor de bevestiging – en toen ben ik nog éventjes gaan kijken bij de Opleiding Docent Muziek. Ik was eigenlijk direct om. Nog steeds twijfelde ik of ik de toelatingstoets wel zou halen en die was voor mij ook best pittig. Ik wist bijvoorbeeld weinig van de theorie, dus dat onderdeel van de toelatingstoets heb ik ook twee keer moeten doen. "
Mariq: "Wat grappig, ik heb ook meerdere tussenjaren gehad. Ik wilde heel graag naar het conservatorium in Amsterdam. Ik heb drie keer auditie gedaan, twee keer was ik toelaatbaar, maar bij gebrek aan plek kon ik daar toch niet starten. Dat was best frustrerend, want je moest elke keer opnieuw een band samenstellen, een demo insturen en afwachten of je toelaatbaar was. Na de derde keer, was ik er echt wel klaar mee. Toen ben ik om me heen gaan kijken. Ik wist helemaal niet dat deze opleiding bestond en heb me op het allerlaatste moment aangemeld en toelating gedaan."
Aishwarya: "Ik ben na de middelbare school toegepaste psychologie gaan doen, maar daar ben ik uitgevallen. Een stagebegeleider zei tegen me: 'jij bent zo muzikaal, zou je geen muziektherapeut willen worden? Dat zie ik jou wel doen.' Ik wist niet dat de opleiding bestond, ik ben zo blij met mijn keuze, ik ben helemaal op mijn plek. Er is zo'n fijne sfeer hier."
Zijn jullie alle drie blij met de keuze die jullie gemaakt hebben?
Mariq: "Ik absoluut! Ik ben zóveel blijer hier. Bij het conservatorium en de vooropleiding draaide het meer om jezelf ontdekken puur als muzikant en hierin jezelf ontwikkelen. Hierbij speelde competitie ook wel een rol. Bij vaktherapie muziek gaat er juist om dat je mensen direct kunt helpen door muziek te maken met ze. Ik ben erachter gekomen dat ik dat het mooiste vind wat er is. Dat is wat ik wil."
Philip: "Ik zit nu in mijn tweede studiejaar en weet absoluut zeker dat ik de juiste keuze heb gemaakt. Ik heb stage gelopen op een vrije school, dat was best intimiderend eerlijk gezegd. Die stap om echt les te geven is best groot. Maar je leert snel door het te doen en door die stage heb ik ontdekt dat ik lesgeven op een school heel leuk vind. Je kunt met deze opleiding nog alle kanten uit: werken op een school of muziekschool, privéles geven, dirigent of muzikaal leider worden. En je kunt het natuurlijk ook heel goed combineren met zelf ook muziek maken, dat is zo leuk eraan. Ik ben ook nog steeds actief bij mijn eigen muziekvereniging."
Hebben jullie ook al stage gelopen?
Mariq: "Wij hebben werkveldoriëntatie gehad. Ik heb bijvoorbeeld gewerkt bij Gemiva met een koor voor mensen met afasie (taalstoornis red.). Dan merk je dat mensen soms lastig of niet uit hun woorden kunnen komen, maar wel kunnen zingen. Heel bijzonder."
Aishwarya: "Ik kwam tijdens die oriëntatie een jongen tegen met een verstandelijke beperking waar we lastig contact mee kregen. Maar als ik gitaar ging spelen, ging hij meeklappen en fleurde hij helemaal op. Dat is echt zo mooi om te zien, wat muziek kan doen. Hierna ga ik stagelopen bij een hospice, daar kijk ik ook erg naar uit."
Hebben jullie nog advies voor scholieren die nu een studie moeten kiezen?
Philip: "Ik wil scholieren die nu een studie zoeken, meegeven dat ze niet hoeven te twijfelen aan hun eigen talent. Als je geïnteresseerd bent in muziek, als je nieuwsgierig bent en het leuk vindt, als je een beetje muzikale aanleg hebt, dan kun je al heel ver komen. Durf het gewoon."
Aiswarya: "Daar ben ik het helemaal mee eens. Ik heb ook getwijfeld of ik wel goed genoeg zou zijn. Vaktherapie muziek is geschikt voor mensen die muzikaal zijn en graag mensen willen helpen. De combinatie van die twee moet je leuk vinden. Ik wist direct nadat ik gestart was, dat ik goed zat. Juist omdat ik ook wist hoe het voelde als een studie het niet is voor je. Hier dacht ik: zo voelt het dus als je op je plek zit."