Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Docent Muziek

Voltijd
 • Duur: 4 jaar
 • Start: 1 september
 • Inschrijven: va. 1 okt.
 • Bachelor of Music in Education
Zo schrijf je je in
Een groep studenten van de opleiding Docent Muziek zingt en bespeelt instrumenten

Docent Muziek bij Hogeschool Leiden

Op de hbo-opleiding Docent Muziek bij Hogeschool Leiden ontwikkel je jezelf tot een veelzijdig musicus en muziekdocent. Leef jij voor de muziek? En wil je jouw liefde voor muziek graag doorgeven aan anderen? Dan zit je goed bij onze conservatoriumopleiding.

Student in lokaal bij opleiding docent muziek
Student Philippe en docent Raoul vertellen over de opleiding Docent Muziek

Hoe ziet ons onderwijs eruit?

De opleiding is net zo veelzijdig als het werk zelf. Jouw toekomstige beroep vormt altijd het uitgangspunt.

Als muziekdocent in opleiding ligt je passie bij muziek en mensen. Muziek maken betekent: luisteren, anticiperen, ruimte geven en ruimte nemen. Je ontwikkelt je didactische, pedagogische en artistieke vaardigheden. Je doet de kennis, ervaring en ‘attitude’ op die je nodig hebt.

In de loop van de opleiding verken je waar jouw persoonlijke interesse ligt. Je ontdekt je kwaliteiten en je leert om op je ontwikkeling te reflecteren. Wie ben jij als docent en hoe sta je voor de klas?

Samen en zelfstandig werken
 • Je leert hoe je met behulp van muziek een positieve bijdrage kunt leveren aan de ontwikkeling van kinderen en volwassenen.
 • Met je docenten en medestudenten zing en speel je klassieke muziek, van de Middeleeuwen tot en met de 21e eeuw. Je bekijkt de muziekgeschiedenis vanuit een pedagogisch oogpunt: waar liggen de overeenkomsten met de persoonlijke ontwikkeling van de mens?
 • Je speelt en zingt ook andere genres, zoals pop, jazz en wereldmuziek.
 • Je beoefent een hoofdinstrument, zang, piano en gitaarbegeleiding, maar ook koorzang, slagtechniek en ensembleleiding. En je leert over harmonie en solfège.
 • Je loopt meerdere stages, om te leren hoe je muzikaal vakmanschap met pedagogische en didactische kunst verbindt. In welke stemming leeft een kind in een bepaalde leeftijdsfase, welke muziek past daar goed bij en hoe bied je dat aan?
 • Je volgt projectweken. Ook organiseer je samen met je medestudenten het jaarlijkse concert en treed je op. Alvast een voorproefje? Bekijk de video over het concert.
Leren met hoofd, hart en handen

De opleiding Docent Muziek aan Hogeschool Leiden is geïnspireerd door het antroposofische mensbeeld, met een visie op de ontwikkelingsfasen van de mens en hoe je daar als docent op inspeelt. Deze visie is het uitgangspunt binnen het vrijeschoolonderwijs. Je hebt bij de opleiding geen achtergrond op de vrijeschool of in de antroposofie nodig, maar je moet er wel voor openstaan.

Hoofd, hart en handen (ofwel verstand, beleving en praktische vaardigheden) zijn in het onderwijs in balans met elkaar. We geloven sterk in persoonlijke groei en het ontwikkelen van een nieuwsgierigheid naar grote levensvragen.

Meer weten over het vrijeschoolonderwijs en de antroposofie?

Met de begeleiding die je nodig hebt

De opleiding is kleinschalig en persoonlijk. Iedereen kent elkaar. Je krijgt intensieve begeleiding van betrokken en ervaren docenten en musici die volop werkzaam zijn in de muziekwereld.

Wil je deze studie doen met een functiebeperking? In de meeste gevallen kan dat gewoon! Lees meer over studeren met een functiebeperking en maak een afspraak.

Portret van student Daan van opleiding Docent Muziek bij Hogeschool Leiden
Daan - student
Je krijgt veel persoonlijke aandacht van de docenten. Heel leuk: je organiseert elk jaar een concert met alle studenten.
Waarom past de opleiding zo goed bij hem?

Voorafgaand aan de opleiding

Je doet eerst een verplicht toelatingsexamen. Lees wat dit inhoudt.

Wil je zeker weten dat de opleiding Docent Muziek aan Hogeschool Leiden bij je past? We hebben een speciaal voorbereidend jaar.

Doe het toelatingsexamen

Je hebt bij de start van de opleiding al een behoorlijk niveau nodig op een muziekinstrument of met zang. Daarom doe je een verplicht toelatingsexamen.

We kijken of je beschikt over voldoende muzikale vaardigheden, muziektheoretische basiskennis en een muzikaal gehoor. Ook komt jouw motivatie voor het leraarschap aan de orde.

Voorbereidend jaar: past de studie bij je?

Wil je eerst onderzoeken of de opleiding tot muziekdocent bij je past? Met het voorbereidend jaar ontdek je of je op je plek zit. Ook stoom je jezelf klaar voor het toelatingsexamen. De deelname is facultatief.

Een student dirigeert een groep studenten die achter de camera zingen en verschillende instrumenten bespelen
Violiste repeteert in de klas van studie Docent Muziek bij Hogeschool Leiden
Studieopbouw

Wat doe je in je eerste jaar?

Van vakken tot stages: lees alvast wat je kunt verwachten. Handig om te weten, toch?

Bekijk meteen een overzicht van het studieprogramma (pdf) en een voorbeeld van een weekrooster (pdf).

Je eerste jaar

Jaar 1 heeft een oriënterend karakter. Je krijgt een realistisch beeld van de opleiding én het beroep.

 • Je leert van verschillende instrumenten de basis, je ontwikkelt je muzikale gehoor en je spijkert je muziektheorie bij.
 • Je volgt vakken over antroposofie, pedagogiek en muziekgeschiedenis. Je leert over menselijke ontwikkeling en hoe muziek hieraan kan bijdragen.
 • Gemiddeld studeer je 40 uur per week. Donderdag is een stage- of zelfstudiedag. Ook volg je projectweken, waarbij je les krijgt van een gastdocent.

Geen bindend studieadvies

Bij de opleiding Docent Muziek krijg je geen bindend studieadvies (BSA). We geloven dat elke student die het toelatingsexamen haalt vanuit het eerste jaar kan doorstromen naar de verdere studiejaren.

Blijkt dat de opleiding niet bij je past? We zoeken dan samen naar een alternatieve opleiding.

Jaar 2, 3 en 4

Tijdens je eerste jaar vertellen we je natuurlijk alles over de hoofdfase van de opleiding, waarin we dieper ingaan op het ‘hoe’ en ‘waarom’ van het beroep. Dit zijn alvast een paar highlights.

Jaar 2 en 3

 • Je werkt verder aan je muzikale en didactische vaardigheden. Hoe stel je zelfstandig leerplannen op en hoe kun je deze realiseren?
 • Je loopt elk jaar langer stage om te groeien in het lesgeven.
 • Je leert klankspelen maken met instrumenten en je doet ervaring op voor een schoolkoor.
 • Je organiseert - samen met je jaargroep - het jaarlijkse concert van de opleiding.

Jaar 4

 • Je sluit het vak voor je hoofdinstrument af.
 • Je volgt een afstudeerstage in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs of buiten school.
 • Je doet afstudeeronderzoek naar een zelfgekozen onderwerp. Ook geef je een presentatie en voer je je eindgesprek. Dankzij de module Vrije Ruimte kun je zelf accenten leggen in je afstudeertraject.
Portret van student opleiding Docent Muziek Danja

Danja - afgestudeerd

"Mijn vader gaf gitaarles. De manier waarop hij zijn lessen geeft en over het vak praat; dat wil ik ook! Ik wil mijn liefde voor muziek overbrengen op anderen.

Tijdens de opleiding verbeter je niet alleen je zang of spel, maar ben je ook bezig met waarom je het zingt. Ook leer je om beter te luisteren. Je wordt je heel bewust van de muziek die je zingt en maakt."

Afgestudeerd en dan?

Jouw toekomst

We leiden je op tot een veelzijdig muziekdocent. Wil je graag voor de klas staan of juist liever buitenschools aan de slag? Je kunt veel kanten op met de opleiding: kijk maar.

Werken

In het onderwijs als muziekdocent

Met je bachelordiploma heb je eerstegraads lesbevoegdheid. Je kunt lesgeven in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, mbo of hbo. Je diploma wordt internationaal erkend, dus je kunt ook buiten Nederland in het onderwijs werken.

Buiten het onderwijs

Ga aan de slag bij peuterspeelzalen, buitenschoolse opvang, centra voor kunstzinnige vorming, kunsteducatieve projecten, orkesten of muziekscholen.

Je kunt werken als zzp’er. Je bedenkt bijvoorbeeld zelf een muziekproject, werkt mee aan een bestaand project of verzorgt workshops (zoals djembélessen). Of dirigeer koren en ensembles.

Verder studeren

Na het afstuderen kun je een vervolgopleiding doen, op het gebied van koordirectie, kunsteducatie, muziektherapie of muziekwetenschappen. Kies je voor een universitaire master? Dan volg je meestal eerst een schakelprogramma.

Henk - student

"De opleiding is heel divers. Zo leren we over muziektheorie en antroposofische pedagogiek, maar hebben we ook popmuziekles en leuke trips naar Duitsland. De docenten zijn heel goed, die weten echt het beste in je naar boven te halen.

Tijdens je stage word je een beetje in het diepe gegooid, maar wel op een fijne manier. Daardoor heb ik al veel geleerd."

Portret van student opleiding Docent Muziek Henk
Checklist

Iets voor jou?

 • Je hebt een mbo niveau 4-, havo- of vwo-diploma.
 • Je bent muzikaal! Je speelt al jaren een of meerdere instrumenten of je zingt op een behoorlijk niveau.
 • Je hebt muziekles (gehad) en je kunt klassieke muziek van blad lezen.
 • Het lijkt je leuk om (jonge) mensen muzikaal te inspireren en voor de klas te staan.
 • De antroposofische visie van onze opleiding spreekt je aan.
 • Je bent bereid om een uitdagend studieprogramma te volgen, waarbij sommige activiteiten ’s avonds of in het weekend zijn.
Portret still van studenten uit video over het jaarlijkse concert van opleiding Docent Muziek bij Hogeschool Leiden
Voorproefje van het jaarlijkse concert - Docent Muziek

Jaar 1

13

nieuwe studenten starten

Totaal

42

studenten volgen de opleiding

Tevredenheid

89%

zou de studie opnieuw kiezen

Vier studenten zijn aan het zingen met bladmuziek in hun handen
Docent geeft trommelles aan student op vier verschillende trommels

Dáárom Hogeschool Leiden

Voor de hbo-opleiding Docent Muziek ga je natuurlijk naar Hogeschool Leiden.

Studenten parkeren fiets bij fietsenstalling voor hoofdgebouw Hogeschool Leiden
Studenten lopen door Leiden centrum
Welkom bij Hogeschool Leiden

Topopleiding

We zijn een ‘topopleiding’ met een bovengemiddelde score voor inhoud, docenten en sfeer, op basis van de hoge scores in de Keuzegids hbo 2022-2024.

Keurmerk topopleiding Keuzegids hbo 2024

Veelgestelde vragen

Over deze studie
Wat zijn de toelatingseisen?

Bekijk de toelatingseisen voor de opleiding. Daar lees je ook hoe je je moet inschrijven en hoe het verplichte toelatingsexamen verloopt.

Wanneer moet ik me inschrijven?

De deadline voor deze studie was 15 juli. Vanaf 1 oktober is het mogelijk om je in te schrijven voor studiejaar 2025/2026.

Controleer goed of je aan de toelatingseisen voldoet. En zorg dat je een DigiD hebt: die heb je namelijk nodig om je in te schrijven via Studielink. Een DigiD aanvragen duurt ongeveer een week.

Hoe kan ik me voorbereiden?
Wanneer start de opleiding?

Op of rond 1 september. Let op: vaak zijn er al (introductie-)activiteiten in de laatste week van augustus. De precieze data hoor je van ons na je inschrijving.

Goed om te weten: je kunt bij deze opleiding niet in februari starten.

Is de opleiding in deeltijd of duaal te volgen?

Nee, deze opleiding kun je helaas alleen in voltijd doen.

Bekijk alle deeltijdopleidingen

Wat staat er in de Onderwijs- en examenregeling (OER)?
Algemeen
Hoeveel collegegeld betaal ik?

Voor studiejaar 2024-2025 is het wettelijk collegegeld voltijd, deeltijd en duaal: € 2.530,-. Lees alles over collegegeld.

Wanneer is de Open Dag?

Er zijn verschillende Open Dagen bij Hogeschool Leiden. Bekijk alle data en meld je aan.

Wil je weten of de opleiding écht de perfecte match voor jou is? Bij sommige opleidingen kun je je ook aanmelden voor:

Ik heb een functiebeperking, wat nu?

In de meeste gevallen kun je deze studie gewoon doen! De afdeling Student Support ondersteunt je hierbij: bekijk informatie of maak een afspraak.

We ondersteunen je bij bijvoorbeeld:

 • Motorische of zintuiglijke handicap
 • (Chronische) ziekte
 • Psychische klachten
 • Spraakstoornis
 • Dyslexie/dyscalculie
 • Autismespectrumstoornis
 • AD(H)D
Kan ik vanaf de hogeschool overstappen naar de universiteit?

Universiteiten mogen toelatingseisen stellen aan een student met een hbo-propedeuse. Met je bacheloropleiding is doorstroom naar een universitaire master soms mogelijk, vaak moet je dan nog wel een schakeljaar volgen.

Zoek de diverse mogelijkheden goed uit via de universiteit van jouw keuze.

Wat gebeurt er met mijn persoonsgegevens?

Hogeschool Leiden gaat zorgvuldig en vertrouwelijk om met jouw persoonsgegevens: we voldoen aan de eisen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Meer informatie over de verwerking van persoonsgegevens en jouw rechten? Lees ons Privacy Statement.

Twijfel je nog?

Kom dan sfeer proeven bij Hogeschool Leiden en stel al je vragen.

Bezoek onze Open Dag

Perfecte match?

Kijk of dit écht de opleiding voor jou is.

Keuze gemaakt?

Je bent eruit: Docent Muziek is jouw favoriete studie.

Zo schrijf je je in

Ontmoet je docenten

Fenneken Francken

Docent muziek
Profielfoto Fenneken Francken

Fernando Riscado Cordas

Docent muziek
Foto van Fernando Riscado Cordas met een gitaar

Heike Jakob

Docent muziek
Foto van Heike Jakob

Huub Jansen

Docent muziek

Ivette van Laar

Docent muziek
Foto van Ivette van Laar

Karen Moll van Charante

Docent muziek
Foto van Karen Moll van Charante

Leo Rijkaart

Docent muziek
Profielfoto Leo Rijkaart

Maartje Stuulen

Docent muziek
Foto van Maartje Stuulen

Stijn van Lier

Docent muziek
Foto van Stijn van Lier
En ook deze docenten kom je tegen op de opleiding
Kijk nog even verder

Docent Muziek toch niet jouw ding?

Docent Dans/Euritmie

Voltijd
Lees meerover Docent Dans/Euritmie
Bewegende studenten in bijzondere kleding tijdens voorstelling opleiding docent dans euritmie

Leraar Basisonderwijs: Vrijeschool Pabo

Voltijd
Lees meerover Leraar Basisonderwijs: Vrijeschool Pabo
Kinderen in de klas plakken post-its

Vaktherapie

Voltijd
Lees meerover Vaktherapie
Studenten vaktherapie maken beweging met handen in een cirkel

Enthousiast over onderwijs

Lesgeven, coachen of begeleiden
Bekijk al onze lerarenopleidingen
Docent zit achter de piano en studenten bespelen trommels, ukeleles en gitaren