Hogeschool Leiden

Afstudeerrichting Muziektherapie

Als muziektherapeut kies je instrumenten die passen bij de hulpvragen van je client. Een activerende Djembé, een rustbrengende lier of een van de vele andere instrumenten.

Wat kun je bereiken met Muziektherapie?

Muziek brengt je fysiek en psychisch in beweging. Door samen muziek te maken of luisteren met je cliënt raak je emoties en herinneringen. Door de muziek kun je ervaren, oefenen en experimenteren met gedrag en ruimte maken voor gevoelens, direct in het hier en nu. 

Is Muziektherapie bij Hogeschool Leiden iets voor mij?

Hou je van muziek maken en zingen? Wil je jouw muzikale vermogen inzetten bij het werken met anderen? Dan biedt de richting Muziektherapie voor jou misschien een goede match. Je leert hoe je muziek kunt gebruiken bij verschillende hulpvragen en werkt met snaar-, blaas- en percussie-instrumenten (zoals gitaar, fluit en djembé), zang en beweging.  Tijdens de afstudeerrichting Muziektherapie leer je hoe muziek werkt op de mens. Naast de verschillende instrumenten waarmee je tijdens de studie kennismaakt, kies je voor een eigen hoofdinstrument. De muzikale vermogens ontwikkel je binnen en buiten de opleiding. 

Bekijk het programma-overzicht van de richting Muziektherapie ( pdf, 113 KB )

Serina | afgestudeerd Muziektherapie

Iedereen luistert via een bepaalde weg muziek. Veel mensen voelen zich verbonden met muziek en dat maakt muziektherapie ook zo toegankelijk, onderscheidend en activerend.

Serina | afgestudeerd Muziektherapie

Wil je weten hoe het is om te werken als Muziektherapeut? Luister de aflevering #34: Kunstzinnig Therapeut – Muziektherapie van De Therapeut Podcast op Spotify (46 min) en lees het verhaal van Serina.

Bij de opleiding Vaktherapie van Hogeschool Leiden leer je werken met kunstzinnige therapieën die ontwikkeld zijn vanuit de antroposofische gezondheidszorg. Je leert op een andere manier te kijken naar de menselijke ontwikkeling, vanuit een samenhang tussen lichaam, ziel en geest. Het is belangrijk dat je er voor open staat om je in het antroposofische mensbeeld te verdiepen. Meer weten? Docent Rozemarijn Smids vertelt je over onze antroposofische oriëntatie.

Goed om te weten: belangrijk bij alle afstudeerrichtingen is dat je als toekomstig therapeut over voldoende draagkracht beschikt om jezelf en de kunsten in te kunnen zetten in de therapie.

Myrthe | student Muziektherapie

Tijdens mijn stage op een basisschool begeleidde ik de kinderen met muziek. Ik vond het mooi om te ervaren dat het mogelijk is om de stemming van een stil, triest kind opgewekter te maken door kunstzinnige sessies.

Myrthe | student Muziektherapie

Inhoud opleiding | Inschrijven en toelating | Hulp bij je studiekeuze | Veelgestelde vragen