Kunstzinnige Therapie

Kunstzinnige Therapie

Kunstzinnige Therapie is een van de vier op de antroposofie georiënteerde opleidingen van Hogeschool Leiden. Je wordt er opgeleid tot beeldend therapeut, muziektherapeut of spraak- en dramatherapeut. De keuzen voor één van deze drie afstudeerrichtingen maak je direct bij het begin van je studie. Met kunstzinnige therapie maak je je cliënten sterker. Hierdoor kunnen zij meer incasseren, beter functioneren en werken aan hun eigen herstel. Beeldend werkt met kleur en vorm in schilderingen, tekeningen of boetseerwerken. Muziektherapie werkt met klank, ritme, en harmonie. Bij spraak & drama werk je met woord, gebaar en beweging. Een student kunstzinnige therapie creëert eigen kansen op een succesvolle carrière, staat stevig in zijn schoenen, werkt graag met mensen en heeft uiteraard passie en talent voor de gekozen kunstvorm! Een uitgebreide beschrijving van wat je in deze bachelor leert vind je in het landelijk domeinprofiel vaktherapeutische beroepen (pdf, 2,2 MB) ( pdf, 2.20 MB ).

Onderzoeks- en innovatieprojecten: eigen regie versterken

De opleiding Kunstzinnige Therapie maakt deel uit van de Faculteit Gezondheidszorg. Docenten en studenten van de opleidingen binnen deze Faculteit werken samen met professionals uit diverse werkvelden aan verbetering van de beroepspraktijk. Het centrale thema van de zorgopleidingen van Hogeschool Leiden is 'eigen regie versterken'. Studenten van de opleiding Kunstzinnige Therapie kunnen deelnemen aan onderzoeks- en innovatieprojecten van de lectoraten Eigen Regie, Antroposofische Gezondheidszorg en Sociale Innovatie en Ondernemerschap.

Toekomstmogelijkheden kunstzinnig therapeut

Je kunt als kunstzinnig therapeut in de reguliere of antroposofische gezondheidszorg werken. Kunstzinnig therapeuten werken bijvoorbeeld in gezondheidscentra, de psychiatrie of verpleeghuizen. Of ze vestigen zich zelfstandig als ondernemer. Kunstzinnige begeleiding wordt ook ingezet in (speciaal) onderwijs en in het bedrijfsleven. Je kunt je richten op de 'klassieke' individuele therapie, maar ook op methodieken die zijn ontwikkeld voor begeleiding van groepen. Afgestudeerde kunstzinnig therapeuten moeten doorgaans veel moeite doen om zich een plaats te veroveren op de arbeidsmarkt. Dit vraagt om flexibiliteit, het nemen van initiatief en uithoudingsvermogen. Er zijn weinig fulltime banen in de kunstzinnige therapie, waardoor de meeste therapeuten naast een parttime functie op hun vakgebied nog een andere invulling zoeken. Meer weten over de beroepsmogelijkheden en wat er speelt binnen het vakgebied van Kunstzinnige Therapie? Bekijk dan de site van de Nederlandse Vereniging voor Kunstzinnige Therapieën.

Voor cijfers over het arbeidsmarktperspectief, maar ook over studenttevredenheid en studiesucces kun je terecht op de website van Studiekeuze123.