Onderzoeksgroep DataLab
In het DataLab wordt praktijkgericht onderzoek gedaan naar maatschappelijk relevante datavraagstukken. Dit onderzoek leidt tot oplossingen voor de praktijk en vernieuwd onderwijs in data engineering, artificial intelligence (AI) en data science. Wij bieden studenten, onderzoekers en docenten een actuele leeromgeving en het biedt organisaties één loket met laagdrempelige toegang tot dataspecialisten waar zij geholpen kunnen worden bij hun datavraagstuk. Het DataLab beschikt over een goede data-infrastructuur en actuele kennis over datatechnieken.

Werkwijze
In onze learning community werken bedrijven, onderwijs- en kennisinstellingen samen. Het DataLab fungeert als centrale plek binnen de hogeschool waar de actuele stand van zaken op het gebied van datatechnieken wordt bijgehouden.
Een goede data-infrastructuur is randvoorwaardelijk voor onderwijs- en onderzoeksactiviteiten. Deze infrastructuur heeft in ieder geval de volgende functionaliteiten: opslag van data, zowel in bestandsvorm als in verschillende soorten databases, verplaatsen en verwerken van (on)gestructureerde data, zowel in batch als real-time en analyseren en visualiseren van data. Dankzij deze data-infrastructuur kunnen projecten worden uitgevoerd in overeenstemming met relevante wet- en regelgeving (GDPR en de FAIR-principes).
Impact
Ons onderzoek genereert kennis, inzichten en producten die bijdragen aan het beantwoorden van datavraagstukken die gerelateerd zijn aan de thema’s biodiversiteit & gezondheid en veiligheid. Denk aan hoe automatische beeldherkenning kan bijdragen aan onderzoek op het gebied van voedselveiligheid en hoe Large Language Models (LLM’s) een rol kunnen spelen bij onderzoek naar de biodiversiteit.
Wij werken specifieker aan een onderzoekslijn over het veilig inzetten van mensgerichte AI met het oog op ethische, juridische en maatschappelijke aspecten.
Het DataLab werkt aan het inrichten van een ICT-infrastructuur om onderzoeksproducten toegankelijk te maken voor bedrijven en organisaties (open science).
Onderwijs
Wij verzorgen en ondersteunen onderwijs gerelateerd aan het beroepsprofiel Data Engineering. Onderzoeksopdrachten die aan studenten beschikbaar worden gesteld in het kader van stages en afstudeerprojecten worden bij voorkeur uitgevoerd in samenwerking met organisaties uit de community.
Het DataLab organiseert kennissessies voor studenten, docenten en communityleden. Er worden trainingen (op maat) ontwikkeld en verzorgd voor professionals in het werkveld, in samenwerking met het Centrum Bioscience en Diagnostiek.
Projecten binnen het DataLab bouwen op elkaar door en eerdere ervaringen worden in nieuwe projecten en in het onderwijs meegenomen. Hierdoor hoeft het wiel niet telkens opnieuw uitgevonden te worden.
Onze projecten
Wij bieden desgevraagd ondersteuning aan alle onderzoeksgroepen binnen ons kenniscentrum Leiden Centre for Applied Bioscience (LCAB) waar het gaat om het opslaan, verwerken en beschikbaar stellen van grote hoeveelheden data. Daarnaast beschikt het DataLab over expertise in Open source intelligence (OSINT) als onderzoeksmethode en Large Language Models zoals ChatGPT als tool bij de uitvoering van onderzoek. Wij bieden ondersteuning in de toepassing hiervan aan de onderzoeksgroepen van het LCAB.

- Large Language Models (LLM’s) binnen Life Science onderzoek
In samenwerking met Naturalis is onderzocht op welke wijze LLM’s kunnen bijdragen aan Life Science onderzoek en met name onderzoek op het gebied van biodiversiteit.
- Migraine dagboek analyse
In samenwerking met de afdeling Neurologie van het LUMC zijn de toepassingsmogelijkheden van een voorspelmodel voor migraine onderzocht aan de hand van dagboekdata van patiënten.
- AI4Intelligence
Tijdens dit project onderzoeken we hoe AI-instrumenten ingezet kunnen worden tijdens het omgaan met grote hoeveelheden multimodale gegevens bij de politie en andere inlichtingendiensten. Lees meer
Samen onderzoeken?
Wij werken nauw samen met bedrijven en kennisinstellingen in de regio en doen binnen Hogeschool Leiden met onze studenten en docenten onderzoek vanuit het LCAB.
Interesse in samenwerking of behoefte aan advies?
We horen dat graag!
Groepsleider Roland Westveer is informaticus met een passie voor data en AI. Bij Hogeschool Leiden is hij werkzaam als docent bij de opleiding Informatica. Sinds 2023 is hij groepsleider van de onderzoeksgroep DataLab bij het kenniscentrum LCAB.
Roland Westveer
