Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Advanced Precision in Food Safety

Wat zijn de mogelijkheden voor het snel identificeren van bepaalde bacteriën? Met Advanced Precision in Food Safety verbreden we eerder onderzoek naar voedselveiligheid en richten we ons op het nog efficiënter achterhalen van de werking van bacteriën die ernstige gezondheidsrisico's veroorzaken.

Bacteriën gekweekt op kweekplaten met selectief medium

Samenwerking

Voor dit onderzoek werken we samen met onze kennispartner, biotechnologiebedrijf BaseClear, verschillende onderwijsinstellingen en (voedselverwerkende) bedrijven zoals WFC Foodconsult, EcotoClean B.V. en Groentenenfruit Huis.

Ons doel

We monitoren L. monocytogenes al aan het begin van de voedselverwerkingsketen (in grondstoffen en ingrediënten) en kijken op dezelfde manier naar de werking van Salmonella enterica. We passen de huidige bio-informaticapijplijn aan om transmissieroutes van dit belangrijke voedselpathogeen te achterhalen. 

Contact

Leiden Centre for Applied Bioscience

Hogeschool Leiden Bio-informatica studenten samen achter een laptop

Wat, waar en hoe?

  • We onderzoeken het effect van verschillende schoonmaakmiddelen en -technieken op het elimineren van L. monocytogenes van oppervlaktes. Dit doen we zowel in het laboratorium, als binnen een fabrieksomgeving.
  • We onderzoeken of shotgun metagenomics-analyse kan worden ingezet om voedsel snel en breed op voedselpathogenen te monitoren.
  • We ontwikkelen een prototype van een webapplicatie waarmee bedrijven verkregen resultaten kunnen inzien en aanvullen. Deze app wordt door voedselverwerkende bedrijven getest en geïmplementeerd.

Technieken

  • Whole Genome Sequencing
  • Multilocus sequence typing
  • Metagenomics
  • Biochemische test zoals API‐Listeria
  • MALDI‐TOF massa spectrometrie (BioTyper of VitekMS)
  • Ribotyping, REP‐PCR, Pulsed‐field gelelektroforese en andere fingerprint‐genererende DNA technieken
  • DNA extractie

Projectinformatie

Type project

RAAK-mkb

Status

Lopend

Onderzoeksgroep(en)

Toegepaste Genomische Microbiologie, Bio-informatica

Projectleiding

Astrid Heikema, Marijke Mostert

Onderzoeker(s)

Floyd Wittink (BI), Koen Bossers (BI)

Analist(en)

Bas Bonnet, Marlies Spaans, Mara Kroner

Student(en)

2 studenten BM 4e jaars, 1 student BI 4e jaars

Partner(s)

WFC, BaseClear, Zalmhuys van Wijnen, Kennemer Visgroep, Heemskerk B.V., Zwanenberg, Luiten, Eco2Clean B.V., Groentenenfruit Huis, Stichting Food Compass, Visfederatie, Vereniging Nederlandse Vleeswarenindustrie (VNV), Maxima Seafoon, NIZO.

uitvergroting bacterieen, apparaatje die bacterie uitvergroot