Advanced Precision in Food Safety
Wat zijn de mogelijkheden voor het snel identificeren van bepaalde bacteriën? Met Advanced Precision in Food Safety verbreden we eerder onderzoek naar voedselveiligheid en richten we ons op het nog efficiënter achterhalen van de werking van bacteriën die ernstige gezondheidsrisico's veroorzaken.
Samenwerking
Voor dit onderzoek werken we samen met onze kennispartner, biotechnologiebedrijf BaseClear, verschillende onderwijsinstellingen en (voedselverwerkende) bedrijven zoals WFC Foodconsult, EcotoClean B.V. en Groentenenfruit Huis.
Ons doel
We monitoren L. monocytogenes al aan het begin van de voedselverwerkingsketen (in grondstoffen en ingrediënten) en kijken op dezelfde manier naar de werking van Salmonella enterica. We passen de huidige bio-informaticapijplijn aan om transmissieroutes van dit belangrijke voedselpathogeen te achterhalen.
Contact
Leiden Centre for Applied Bioscience
Wat, waar en hoe?
- We onderzoeken het effect van verschillende schoonmaakmiddelen en -technieken op het elimineren van L. monocytogenes van oppervlaktes. Dit doen we zowel in het laboratorium, als binnen een fabrieksomgeving.
- We onderzoeken of shotgun metagenomics-analyse kan worden ingezet om voedsel snel en breed op voedselpathogenen te monitoren.
- We ontwikkelen een prototype van een webapplicatie waarmee bedrijven verkregen resultaten kunnen inzien en aanvullen. Deze app wordt door voedselverwerkende bedrijven getest en geïmplementeerd.
Technieken
- Whole Genome Sequencing
- Multilocus sequence typing
- Metagenomics
- Biochemische test zoals API‐Listeria
- MALDI‐TOF massa spectrometrie (BioTyper of VitekMS)
- Ribotyping, REP‐PCR, Pulsed‐field gelelektroforese en andere fingerprint‐genererende DNA technieken
- DNA extractie
Projectinformatie
Type project
RAAK-mkb
Status
Lopend
Onderzoeksgroep(en)
Toegepaste Genomische Microbiologie, Bio-informatica
Projectleiding
Astrid Heikema, Marijke Mostert
Onderzoeker(s)
Floyd Wittink (BI), Koen Bossers (BI)
Analist(en)
Bas Bonnet, Marlies Spaans, Mara Kroner
Student(en)
2 studenten BM 4e jaars, 1 student BI 4e jaars
Partner(s)
WFC, BaseClear, Zalmhuys van Wijnen, Kennemer Visgroep, Heemskerk B.V., Zwanenberg, Luiten, Eco2Clean B.V., Groentenenfruit Huis, Stichting Food Compass, Visfederatie, Vereniging Nederlandse Vleeswarenindustrie (VNV), Maxima Seafoon, NIZO.