Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Advanced Precision in Food Safety

Hoe kunnen besmettingsbronnen nauwkeurig worden geïdentificeerd? Met Advanced Precision in Food Safety bouwen we voort op eerder onderzoek naar voedselveiligheid. Naast Listeria monocytogenes richten we ons nu ook op Salmonella en toxineproducerende E. coli. Daarnaast analyseren we de genetische eigenschappen van Listeria monocytogenes en bepalen we of isolaten virulent zijn of juist bijzonder goed kunnen overleven in de fabrieksomgeving.

Advanced Precision Food Safety

Ons doel

Het doel van dit onderzoek is om voedselverwerkende bedrijven te ondersteunen bij het monitoren van voedselpathogenen in hun fabrieken en op hun producten. Aangezien pathogenen (ziekteverwekkers) van nature aanwezig zijn, is het vrijwel onmogelijk om producten zoals groenten, vlees en vis volledig vrij van deze micro-organismen te maken. Het is echter belangrijk om te controleren of bepaalde pathogene stammen langdurig aanwezig blijven binnen een bedrijf. In dat geval moeten extra maatregelen worden genomen om te voorkomen dat het probleem zich verder verspreidt en gevolgen heeft voor de volksgezondheid.

Grondstoffen kunnen een belangrijke bron zijn van terugkerende besmettingen. Wanneer besmette grondstoffen herhaaldelijk dezelfde stam van pathogenen bevatten, kunnen zij de besmetting telkens opnieuw introduceren in de productiefaciliteit. Dit maakt het noodzakelijk om niet alleen de hygiëne in de fabriek te waarborgen, maar ook de kwaliteit en veiligheid van de aangeleverde grondstoffen te monitoren. 

Door middel van DNA-analyse kan worden vastgesteld of het om dezelfde stam gaat, wat essentieel is voor het identificeren van de bron van de besmetting en het verbeteren van de beheersing van voedselveiligheid.

Samenwerking

Voor dit onderzoek werken we samen met verschillende voedselverwerkende bedrijven, waaronder Heemskerk (groenten), Zalmhuys van Wijnen (vis), Zwanenberg en van Wijnen (vlees). Brancheverenigingen zijn betrokken om de onderzoeksresultaten breed te verspreiden binnen diverse sectoren. Het biotechnologiebedrijf BaseClear fungeert als kennispartner, en het bedrijf Eco2Clean denkt mee over effectieve hygiënestrategieën. Het microbiologische laboratorium Eurofins WFC Analytics levert isolaten en ondersteunt met deskundig advies.

Contact

Astrid Heikema

Lector Microbial Genomics
Astrid heikema profielfoto 2025

Wat, waar en hoe?

  • Met behulp van whole genome sequencing en data-analyse bepalen we of het gaat om een passant, of dat dezelfde bacteriële stam langdurig in een bedrijf aanwezig is of via grondstoffen steeds opnieuw het bedrijf binnenkomt.
  • We maken gebruik van shotgun metagenomics-analyse om de mogelijke aanwezigheid van meerdere voedselpathogenen tegelijk te monitoren.
  • We optimaliseren een webapplicatie waarmee voedselverwerkende bedrijven resultaten kunnen inzien en gegevens kunnen aanvullen.
  • We onderzoeken het effect van verschillende schoonmaakmiddelen op het elimineren van L. monocytogenes in biofilms.
  • We optimaliseren een protocol voor snellere identificatie van Salmonella in cacaoproducten.
  • Tijdens consortium bijeenkomsten, werkbezoeken en adviesgespreken delen we kennis en geven advies aan partners over de verwantschap van isolaten en de virulentie van de geanalyseerde bacteriën. 

Technieken

  • Microbiële kweek
  • MALDI‐TOF massa spectrometrie
  • DNA-isolatie
  • Kwaliteitsbepalingen van DNA
  • Whole Genome Sequencing met de Nanopore technologie
  • Shotgun Metagenomics met de Nanopore technologie
  • Data-analyse

Projectinformatie

Status

Lopend

Type project

RAAK-mkb

Onderzoeksgroep(en)

Microbial Genomics, Bioinformatics

Projectleiding

Astrid Heikema

Onderzoekers

Floyd Wittink (BI), Koen Bossers (BI)

Projectmanagement

Marijke Mostert

Analist(en)

Bas Bonnet, Mara Kröner, Angela Hoogenboom, Deniz Duijker

Student(en)

2 studenten BM 4e jaars, 1 student BI 4e jaars

Partner(s)

WFC, BaseClear, Zalmhuys van Wijnen, Kennemer Visgroep, Heemskerk B.V., Zwanenberg, Luiten, Eco2Clean B.V., Groentenenfruit Huis, Stichting Food Compass, Visfederatie, Vereniging Nederlandse Vleeswarenindustrie (VNV), Maxima Seafoon, NIZO.

APFS Team