Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Onderzoeksgroep Digital Forensics & E-Discovery

Bij de onderzoeksgroep Digital Forensics & E-Discovery doen we onderzoek naar digitale sporen. Wij maken deel uit van 2 verschillende opleidingen binnen de Hogeschool: het opleidingsprogramma Forensisch ICT bij de bacheloropleiding Informatica en de master Digital Forensics. Digital Forensics vergt speciale kennis en digitaal gereedschap om te graven in het digitale verleden van een (criminele) bedrijf of organisatie. E-discovery omvat het ontdekken van verbanden en patronen in grote hoeveelheden elektronische documenten en e-mails.

Een weergave van digitale verbindingen over een foto van een stad en een snelweg

Werkwijze

Wij houden ons bezig met toegepast onderzoek gericht op het werkveld van digitale experts bij politie, opsporingsdiensten en bedrijfsleven. Denk aan e-discovery, EDR of DFIR. Daarnaast onderzoeken we ook hoe we digital forensics het best kunnen inzetten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het zoeken naar sporen in open internetbronnen en in slimme apparaten die onderdeel zijn van het ‘Internet of things’. De resultaten van onze onderzoeken vertalen we direct door naar het onderwijs en naar toepassingen voor samenwerkingspartners in het werkveld. 

Impact

Met de toename van ICT-gebruik in de samenleving zijn er (bijna) geen misdrijven meer zonder ICT-component. De constante vernieuwing binnen technologie zorgt ook voor nieuwe technieken binnen criminaliteit. Wij onderzoeken die technieken. ICT-componenten leveren steeds vaker aanwijzingen of bewijsmateriaal bij misdrijven. Wij dragen dus bij aan het bestrijden en opsporen van criminaliteit. Daarnaast leiden wij onderzoekers op die kunnen meebewegen met veranderingen van digitale technologieën en technieken.  

Onderwijs

De Hogeschool Leiden biedt verschillende soorten opleidingen aan binnen de onderzoeksgroep Digital Forensics & E-Discovery. Of je nou net van de middelbare school komt of als professional iets nieuws wilt leren: hier kan het. De voltijd/deeltijd bacheloropleiding Forensisch ICT leidt studenten op tot professionals in dit dynamische werkveld. DeMaster Digital Forensics, richt zich op professionals werkzaam in het digitale forensische veld die digitaal forensische specialist willen worden. Het is de ambitie van onze onderzoeksgroep om met behulp van toegepast onderzoek bij te dragen aan kennisontwikkeling en innovatie van het onderwijs en de beroepspraktijk.  

Hans Henseler | lector Digital Forensics & E-Discovery
Door de opkomst van IoT, augmented reality en artificiële intelligentie zullen cyberspace en de fysieke wereld samen gaan smelten.

Onze onderzoeksprojecten

Digital forensics studente krijgt uitleg van docent
Bekijk alle projecten

Samen onderzoeken?

Hans Henseler

Lector Digital Forensics & E-Discovery
Portretfoto lector Hans Henseler

Onze lector

Hans Henseler is sinds augustus 2016 deeltijd lector bij Hogeschool Leiden. 

Lees meer over de lector

Uitgelicht

De betekenis van digitale sporen

Nieuws | Algemeen
Lees meerover De betekenis van digitale sporen
afbeelding over digitale sporen

Digital Forensics Lab

Onderzoeksproject
Lees meerover Digital Forensics Lab
Ingezoomde foto van een groen moederbord

Onze resultaten en publicaties

Symposia
Symposia

Het E-Discovery symposium 2024 werd op 2 april georganiseerd en had als thema praktische toepassingen van taalmodellen in digitaal forensisch onderzoek en E-Discovery.

Leer meer over onze symposia

Bekijk alle publicaties & resultaten

Ons team

Hans Henseler

Lector Digital Forensics & E-Discovery
Foto van Hans henseler

Jos Griffioen

Docent-onderzoeker

Jurrien Bijhold

Docent-onderzoeker
Foto van Jurrien, gepromoveerd natuurkundige

Marja Krosenbrink

Docent-onderzoeker
Foto van Marja Krosenbrink

Peter van der Wijden

Docent-onderzoeker
Peter van der Wijden | docent/onderzoeker Digital Forensics & E-Discovery

Ons netwerk

Een persoon met een koptelefoon op kijkt naar een wereldkaart en een diagram op een computerscherm

In het dynamische werkveld van digital forensics en e-discovery is het mogelijk om veel sneller en effectiever te acteren als er adequate samenwerking is tussen kennisinstellingen, bedrijfsleven en overheid (triple helix). De onderzoeksgroep Digital Forensics & E-Discovery wil graag de verschillende partijen werkzaam in het vakgebied met elkaar verbinden.

Op dit moment werkt de onderzoeksgroep onder andere samen met:

  • Nationale Politie
  • Nederlands Forensisch Instituut
  • Hogeschool van Amsterdam
  • Centre of Expertise Cyber Security van De Haagse Hogeschool
  • Security Delta (HSD)

Digital Forensics nieuws

Hoe los je een misdaad op met ChatGPT?

26 maart 2024 | Onderzoek
Bij de opleiding Forensisch ICT leren studenten de nieuwste technologieën gebruiken, zoals ChatGPT. Maar hoe zet je ChatGPT in bij digitaal forensisch onderzoek? In een tijd van snelle technologische ontwikkelingen is het essentieel voor forensische wetenschap om zich aan te passen en criminelen voor te blijven. Hans Henseler, lector bij het lectoraat Digital Forensics & E-Discovery, zet zich hiervoor in.
Lees meerover Hoe los je een misdaad op met ChatGPT?
Student bekijkt dna en binair op computer

De rechercheur wil niet achter een computer

26 maart 2019 | Onderzoek
INNOVATION QUARTER - "Wat Magnet doet, wordt alleen maar belangrijker. Er zijn veel dingen die mensen slecht kunnen en die apparaten heel goed kunnen. Die ontwikkeling houd je niet tegen.", aldus lector Hans Henseler.
Lees meerover De rechercheur wil niet achter een computer
Gebouw Hogeschool Leiden

Deelnemers Leiden2022: Peter van der Wijden

11 november 2021 | Onderzoek
Peter van der Wijden is docent Forensisch ICT en docent/onderzoeker bij het lectoraat Digital Forensics & E-Discovery. Het lectoraat organiseert een activiteit rondom het thema 'virussen' en levert zo een bijdrage aan Leiden2022.
Lees meerover Deelnemers Leiden2022: Peter van der Wijden
Foto van Peter van der Wijden