Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Metatranscriptoom van Kombucha

Binnen een ingewikkelde groep organismen willen we niet alleen weten welke soorten er zijn, maar ook welke taken of functies deze groep organismen uitvoert. Zoals bij Kombucha, bijvoorbeeld. Binnen dit project onderzoeken we dus, naast de identificatie van wie er allemaal zijn, ook wat ze precies doen binnen de groep.

Onderzoeker LCAB bekijkt met glimlach resultaat in laboratorium

Het doel

We hopen met deze analyses meer te kunnen zeggen over de fermentatieprocessen en de manier waarop deze beïnvloed kunnen worden. Daarnaast zal dit een proof of concept zijn om metatranscriptomoics bij metagenoom projecten in te kunnen zetten.

Contact

Foodlab

Leiden Centre for Applied Bioscience
Student Katinka kijkt in microscoop bij opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek van Hogeschool Leiden

Hoe en wat

In dit project focussen we ons op:

  • Metaboloom analyses: Onderzoek naar de stoffen die worden geproduceerd.
  • Metatranscriptoom analyses: Onderzoek naar het gebruik van genetische informatie door organismen.

Metatranscriptomics geeft aan welk deel van de genetische informatie gebruikt wordt en kan richting geven aan de te gebruiken strategie bij metabolomics. Het analyseren van het metatranscriptoom van Kombucha is een echte uitdaging door de combinatie van bacteriën en gisten die hierin aanwezig zijn. 

Technieken

  • RNA-isolatie
  • RNA sequencing

Projectinformatie

Type project

Intern gefinancierd

Looptijd

2 jaar

Status

Lopend

Onderzoeksgroep

Foodlab Leiden, Bio-informatica

Projectleiding

Floyd Wittink (BI), Angelic van der Aar (BM)

Docentonderzoeker(s)

Bart Appelhof (BM)

Analist(en)

Nikola Petrusevski (BM)

Student(en)

1 student BM 4e jaars

Partner(s)

-

Studenten bekijken mengsel in het foodlab