Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Studenten en het LCAB

Het Leiden Centre for Applied Bioscience (LCAB) biedt studenten meerdere mogelijkheden. Ben je geïnteresseerd in een stage, een honourstraject of wil je een deel van een minoropdracht bij ons uitvoeren? Dat kan! Alle mogelijkheden staan hier op een rij.

studenten in laboratorium, witte jassen en brillen, een studente schenkt vloeistof in pipet

Stages en Afstudeeronderzoek

Het LCAB biedt studenten meerdere soorten stages aan in verschillende onderwijsperioden en op verschillende vakgebieden. Denk aan afstudeerstages, minorstages, MLO stages en deelname aan onderzoek in het kader van projectonderwijs. 

Ook studenten van andere onderwijsinstellingen en buitenlandse studenten kunnen solliciteren naar een stageplaats. Een stage bij het LCAB betekent zelfstandig werken, een kritische blik hebben en zowel specifiek als allround meewerken aan onderzoeksopdrachten. Tijdens de stage doe je ervaring op in de praktijk en zorgen wij dat jouw werkzaamheden zoveel mogelijk aansluiten bij de opleiding.

Alle actuele stage- en afstudeerplaatsen staan in het vacatureoverzicht. Zie je geen passende vacature staan, maar wil je in de toekomst wel graag bij het LCAB je stage of afstudeerproject uitvoeren? Neem ook dan contact op!

Vacatures

Regelmatig staan er interessante vacatures voor studenten open. Staat er op dit moment geen passende vacature voor jou tussen, maar zie je jezelf wel graag een stage- of afstudeerproject bij het LCAB uitvoeren? Geen probleem! Stuur een e-mail naar [email protected] met je cv en motivatiebrief waarin je je interesse toelicht.

Bekijk alle vacatures van het LCAB.

Interesse of een vraag?

Leiden Centre for Applied Bioscience

Student LCAB bezig in laboratorium met pipetten

Honoursprogramma

Het LCAB is opdrachtgever voor studenten van alle opleidingen van de faculteit Science & Technology die deelnemen aan het verdiepend honoursprogramma. Door te participeren in onderzoeksprojecten doen de honoursstudenten extra praktijkervaring op en kunnen zij zich verder ontwikkelen in een interdisciplinaire en extra curriculaire context. 
Ontwikkelde inzichten worden aan het werkveld en aan de opleidingsgemeenschap beschikbaar gesteld. Zo geeft een student een lezing, schrijft mee aan een artikel of organiseert een activiteit waar (toekomstige) professionals in het werkveld en in het onderwijs van kunnen leren. Op deze wijze worden uitkomsten van het honoursprogramma ingebed in de reguliere opleidingen van de faculteit en wellicht ook daarbuiten.

Minoren

Het is ook mogelijk om een deel van een minoropdracht uit te voeren bij het LCAB. Een aantal minoren zijn (mede) ontwikkeld door de lectoren van het LCAB in samenwerking met docenten. Deze minoren vormen een belangrijk platform voor de vervlechting van onderzoek met het onderwijs. Het LCAB heeft een samenwerking met de minoren Infectieziekten, Biodiversiteit en gezondheidMetabolomics, Genomics,  
Regeneratieve geneeskunde, en Food, health and innovation.

Wil je ook een studieonderdeel bij het LCAB uitvoeren? Of ben je geïnteresseerd in het opdoen van ervaring buiten jouw onderwijsprogramma? Dat kan! Neem contact op via [email protected] 

Studentverhalen

Marcella Stroosnijder
Lees het verhaal van Marcella

Marcella Stroosnijder, student Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

Het hooikoortsonderzoek is mijn afstudeerproject. Er werken verschillende organisaties aan mee, waaronder LUMC, Naturalis, de Leidse Instrumentmakers School, die allemaal hun eigen taak hebben. Samen werken we aan hetzelfde doel: een snellere en doelgerichtere behandeling voor hooikoortspatiënten. Hiervoor wordt een apparaatje ontwikkeld – de pollensniffer – dat pollen uit de lucht verzamelt via een meetapparaat.

Pollen identificeren op een festival

De identificatie van pollen gebeurt nu nog met een microscoop, maar dat is tijdrovend en lastig, doordat diverse soorten graspollen bijna niet met het oog van elkaar te onderscheiden zijn. Het was mijn taak om te kijken of het identificeren van pollen beter lukt met de MALDI-TOF MS. Of dat een geschikt apparaat hiervoor is, weet ik nog niet, maar een leuk onderzoek was het wel! Er is bijvoorbeeld onderzoek gedaan met de pollensniffer bij een festival. Het LCAB is gewoon een heel prettige werkomgeving.

Van elkaar leren

Het leuke is dat er studenten aan verschillende projecten werken. En passant leer je van elkaar en waar nodig helpen we elkaar. Om de week zijn er presentaties over de projecten, waarin de stagiairs hun voortgang melden. Erg leuk om zo op de hoogte te blijven van elkaars werk.

Elfy Ly
Lees het verhaal van Elfy

Elfy Ly, student Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

Tijdens mijn stage in het LCAB breng ik de darmflora in kaart. Ik wil weten welke bacteriën er in de darmen voorkomen en daarvoor maak ik gebruik van poep. Die krijg ik van mijn leidinggevende en wordt vers aangeleverd. Ik denk niet dat iemand dat vaak en graag doet op zijn werk.

Samples

De poepsamples kweek ik op, met als doel om onbekende bacteriesoorten te vinden. Ook onderzoek ik of het invloed heeft waar je de samples bewaart. Ik test wat het verschil is tussen bewaren in de vriezer, in de koelkast of op kamertemperatuur. 

Poep stinkt natuurlijk wel, maar uiteindelijk merk je dat de bacteriën nog erger stinken. Vooral nadat je die een tijdje hebt laten groeien. Soms is het dan wel fijn als je een dagje verkouden bent.

In de kinderschoenen

Omdat het onderzoek naar de darmflora nog in de kinderschoenen staat, vind ik het hartstikke interessant ermee te werken. Ik heb veel geleerd. Ik heb veel bacteriën gevonden, maar helaas nog geen onbekende bacteriën. Het kweken duurt namelijk langer dan ik dacht.