Hogeschool Leiden

RHINOCEROMICS mogelijke redding bedreigde zwarte neushoorn

De zwarte neushoorn staat al jaren op de lijst van ernstig bedreigde diersoorten. Binnen het onderzoek RHINOCEROMICS worden deze gezondheidsproblemen, onder andere met behulp van omics technieken, onderzocht.

In het wild leven er nog maar 5.000 zwarte neushoorns. Ook de zwarte neushoorns in dierentuinen worden vanwege ernstige gezondheidsproblemen bedreigd. 

Het lijkt erop dat voeding en beweging bij de in totaal nog 250 levende zwarte neushoorns in dierentuinen mogelijk zorgt voor ijzerstapeling, insuline-resistentie en verschillende stofwisselingsproblemen.

Zwarte neushoorns geboren in dierentuinen overlijden hierdoor vaak al voordat ze geslachtsrijp zijn. Dit kan de ondergang van deze diersoort betekenen.

Hogeschool Leiden

Onderzoek door lectoraat Innovatieve Moleculaire Diagnostiek

In februari 2020 start het lectoraat Innovatieve Moleculaire Diagnostiek, onder leiding van lector Willem van Leeuwen met het RHINOCEROMICS onderzoek waarin deze gezondheidsproblemen worden onderzocht. Met behulp van geavanceerde omics technieken wordt een breed scala aan potentiële biologische factoren bij de neushoorns gemeten.

Daarnaast worden bloed en ontlasting van de neushoorns onderzocht met als doel technieken en biomarkers te ontwikkelen waarmee de gezondheid van deze ernstig bedreigde zwarte neushoorn in de dierentuin bewaakt kan worden en aan de hand van dieet en activiteitenprogramma’s verbeterd kan worden.

Het onderzoek wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met Avans Hogeschool Breda, verschillende dierentuinen (gecoördineerd vanuit Diergaarde Blijdorp), Universiteit Utrecht, Universiteit van Zurich, Naturalis Biodiversity Center en BaseClear.