Hogeschool Leiden

ZEEF-methodiek

Veel mensen met een (ernstige) psychische aandoening of kwetsbaarheid komen in hun dagelijks leven hindernissen tegen, zoals in het onderhouden van relaties, zelfstandig wonen of werken. Dit kan met veel factoren samenhangen, waaronder het vermogen tot zelfregulatie. Zelfregulatie betekent dat je in staat bent om je eigen gedachten, gevoelens én gedrag vorm te geven zodat je doelen die voor jou belangrijk zijn kunt bereiken. Moeite hebben met zelfregulatie kan daarom effect hebben op het dagelijks functioneren. Om hierbij te ondersteunen is vanuit het lectoraat GGZ een gesprekshulp ontwikkeld: de ZEEF-methodiek. Met deze methodiek kan een gepersonaliseerd actieplan gemaakt worden om te werken aan functioneel herstel: het herstel of de ontwikkeling van mentale functies die belangrijk zijn voor zelfregulatie. In een algemene factsheet ( pdf, 595 KB ) lees je meer over de ZEEF-methodiek. Nieuwsgierig naar het onderzoek dat we hebben gedaan naar de ZEEF-methodiek? In deze factsheet ( pdf, 881 KB ) lees je daar meer over.

Wat is de ZEEF-methodiek?

ZEEF staat voor zelfregulatie en executieve functies. De ZEEF-methodiek is een hulpmiddel waarmee je kunt uitzoeken welke krachten en belemmeringen je ervaart in eigen zelfregulatie

Om het gesprek te structureren hebben we hulpmiddelen ontwikkeld: blokjes, kaartjes en touwtjes. Met deze fysieke middelen kun je jouw eigen situatie vormgeven en visueel inzichtelijk maken. 

Hoe werkt de ZEEF-methodiek?

De ZEEF-methodiek werkt via drie stappen. Er wordt altijd gestart met het dagelijks leven en van daaruit gekeken naar de vaardigheden die nodig zijn om in het dagelijks leven naar tevredenheid te functioneren. Deze vaardigheden ontwikkelen mensen vanuit mentale functies, de zogeheten executieve functies. Deze worden besproken in de derde en laatste stap van de ZEEF-methodiek.

Op basis van deze zoektocht maak je een actieplan waarin je doel, steunbronnen, krachten en actiepunten staan beschreven.

Hogeschool Leiden

Voor wie is de ZEEF-methodiek bedoeld?

Oorspronkelijk is de methodiek ontwikkeld voor mensen met een psychische aandoening, maar ook studenten in het onderwijs blijken er baat bij te hebben. Het gaat om mensen die inzicht willen in waarom iets wel of niet goed verloopt in hun dagelijks functioneren, hoe dit komt en hoe ze dit kunnen en willen verbeteren. 

Trainings- en cursusaanbod Hogeschool Leiden

Verdere bekwaming in kennis en vaardigheden over zelfregulatie helpt GGZ-professionals om cliënten hierin te ondersteunen. Daarom is het interactieve scholingsprogramma rondom het thema zelfregulatie in het leven geroepen. We bieden het educatief programma zelfregulatie (EPZ) aan, wat een cursus omvat waarin professionals en ervaringsdeskundigen leren wat zelfregulatie is, hoe je hier het gesprek over aan kunt gaan en hoe je deze vaardigheden bij jezelf en anderen kunt herkennen. De ZEEF-training bouwt voort op deze kennis en gaat verder in op de praktische toepassing van de ZEEF-methodiek.

Programma's

Educatief Programma Zelfregulatie (EPZ)
Basiskennis over zelfregulatie | Duur: 22 uur | Start 14 februari 2022
ZEEF-training
Verdiepende training zelfregulatie en executieve functies | Duur: 14 uur | Start 28 maart 2022

In onderstaande video wordt de ZEEF-methodiek verder toegelicht.

Meer informatie?

Denk je dat de cursus of training misschien iets is voor jou (of je collega's)? Bekijk onze programma's voor professionals op de nascholingspagina voor Sociaal Werk.