Hogeschool Leiden

Haal meer uit je opleiding met Samen Opleidend Leren

Naast vakkennis heeft een goede leerkracht ook ruime ervaring in de praktijk. Tijdens het traject Samen Opleidend Leren (SOL) van de Vrijeschool Pabo is er veel aandacht voor leren in de praktijk. De theorie krijg je op verschillende manieren aangeboden: bij de hogeschool, op locatie of digitaal. De theorie kun je meteen toepassen in de praktijk tijdens je stage. Dit doe je onder begeleiding van de leerkracht. Goed kunnen plannen en een kritische en reflecterende houding zijn hierbij belangrijk.

Infographic: Wat houdt het SOL-traject in?

Ook ervaring opdoen buiten de klas

Bij het SOL-traject doe je niet alleen ervaring op in de klas, maar ook als collega binnen het team van de opleidingsschool. Doordat je een groot deel van het programma meemaakt, leer je de kinderen, het team en de school sneller en beter kennen. Zo kun je snel een bijdrage leveren aan activiteiten, maar ook aan onderzoek binnen de school.

Weergave bekwaamheidseisen SOL

Opleidingsscholen

 Als je kiest voor het SOL-traject kun je terecht bij een van de scholen waarmee we samenwerken; elk in een andere plaats van Nederland.

In onderstaande video volgen we Andreas van Hoppe, die het opleidingstraject SOL van de Vrijeschool Pabo volgt.

Samen onderzoeken

Binnen SOL staat ook het Samen Onderzoeken centraal. Daarom werken we samen met het lectoraat Waarde(n) van Vrijeschoolonderwijs van Hogeschool Leiden. Het lectoraat heeft een onderzoeksleerlijn ontwikkeld waarbij studenten onderzoekend leren in de scholen en in samenwerking met de onderwijsprofessionals. Het stimuleren en ontwikkelen van een onderzoekende houding is hierbij belangrijk. Deze houding en de ervaring, kennis en vaardigheden met betrekking tot het doen van onderzoek, zijn waardevol en vormen je als leerkracht. Ze zorgen ervoor dat je je kunt blijven ontwikkelen. 

Met en van elkaar leren staat centraal in het SOL-traject, ook als het gaat om onderzoek doen. Dit doe je altijd in verbinding met elkaar. Bij het uitvoeren van praktijkgericht onderzoek staat het handelen in de praktijk van het onderwijs centraal. De vragen die dat handelen oproept, vormen het uitgangspunt om samen op onderzoek uit te gaan. Het doel hierbij is om een nieuw handelingsperspectief te ontwikkelen.

Foto Daniël, Anne en Rolf

Daniël Mulder (schoolopleider, Vrijeschool Almere), Anne Schol (instituutsopleider, Hogeschool Leiden) en Rolf (student) delen hun perspectieven over wat dit traject bijzonder maakt. Lees hun verhaal.

Aanmelden

Je meldt je eerst aan via Studielink voor de Vrijeschool Pabo van Hogeschool Leiden. Vervolgens ontvang je een e-mail met inloggegevens voor de online intakeprocedure waarmee je jouw intake kan opstarten. Bij de digitale intake geef je aan dat je kiest voor het SOL-traject.

Voor het deelnemen aan het SOL-traject geldt een toelatingsprocedure. Deze bestaat uit verschillende activiteiten waarbij je kennis maakt met de opleidingsscholen. Samen gaan we op zoek naar een optimale match tussen jouw leervragen/-behoefte en de mogelijkheden van de opleidingsschool.

Inschrijfinformatie deeltijd | Inschrijfinformatie voltijd

Contact

Heb je vragen of wil je meer informatie over het SOL-traject? Neem dan contact op met Frank de Kiefte via [email protected].