Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Leraar Basisonderwijs: Pabo

Voltijd
 • Duur: 4 jaar
 • Start: 1 september
 • Inschrijven: t/m 15 juli
 • Bachelor of Education in Primary Schools
Zo schrijf je je in

Pabo-opleiding bij Hogeschool Leiden

Wil jij straks voor de klas staan? Als leerkracht in het basisonderwijs daag je leerlingen uit om zelf na te denken en keuzes te maken. Je verzorgt zelfstandig lessen in alle vakken.

Tegelijkertijd ben je een rolmodel voor de kinderen in je klas. Als leerkracht lever je een waardevolle bijdrage aan de maatschappij, van nu en van de toekomst. Is de Pabo van Hogeschool Leiden de opleiding voor jou?

Thijs - student
Als leerkracht heb je blije kinderen om je heen
Waarom koos hij deze opleiding?

Hoe ziet ons onderwijs eruit?

Bij de Pabo van Hogeschool Leiden ga je al in het eerste jaar in de praktijk aan de slag om de leerkracht in jou naar boven te halen. In de lessen op de hogeschool doe je kennis op die je tijdens je stage op de basisschool gebruikt om lessen te geven. Ook ontwikkel je belangrijke vaardigheden voor in de klas, en daarbuiten.

Vanuit de drie verschillende trajecten (sport, kunst en wereld) sluit de opleiding aan bij jouw interesses en talenten.

Kennis en vaardigheden
 • Je doet tijdens de Pabo-opleiding kennis op én je oefent je vaardigheden: alles is erop gericht om een goede leerkracht te worden.
 • In vier jaar tijd maak je kennis met lesgeven in alle groepen van het basisonderwijs.
 • Leerkracht zijn vraagt natuurlijk om veel kennis van de schoolvakken. Daarnaast leer je pedagogische (opvoedkundige) en didactische vaardigheden (de manier waarop je kennis overdraagt).
 • Wekelijks loop je stage op een basisschool. Daar ervaar je wat het leraarschap van je vraagt en hoe je je talent inzet. We werken nauw samen met onze stagescholen.
Met de begeleiding die je nodig hebt

Leraar worden doe je niet alleen. Je krijgt begeleiding van een vast team van betrokken en ervaren docenten, ieder met een eigen deskundigheid en passie.

Studiebegeleiding

Elk jaar heb je een vaste studiebegeleider. Je voert samen gesprekken en onderzoekt waar je goed in bent, waar je valkuilen liggen, wat je passie is en waar je ambities liggen. Ook bespreek je je stage- en studievoortgang met je begeleider.

De studiebegeleider is je vaste aanspreekpunt binnen de opleiding. Zo is in jaar 1 de studiebegeleider tegelijkertijd ook je stagebegeleider en docent bij het traject (sport, kunst of wereld) dat je kiest. Je komt je studiebegeleider dus regelmatig tegen en kunt al je vragen stellen.

Studeren met een functiebeperking

Wil je deze studie doen met een functiebeperking? In de meeste gevallen kan dat gewoon! Lees meer over studeren met een functiebeperking en maak een afspraak.

Voorafgaand aan de opleiding

 • Je kunt de opleiding volgen in verschillende varianten (voltijd, flexibele voltijd, flexibele deeltijd en zij-instroom). Bekijk welke opleidingsvariant bij jou past.
 • Om een bewuste studiekeuze te maken, doorloop je een verplichte intakeprocedure. Lees wat dit inhoudt.
Kies je opleidingsvariant

Voltijdopleiding Pabo

Kom je van het voortgezet onderwijs? Dan past de voltijdopleiding Pabo bij jou (deze pagina).

Flexibele voltijdopleiding Pabo

Wil je je studiepad met meer vrijheid invullen en twee keer zoveel praktijkervaring opdoen? Bekijk dan de flexibele voltijdopleiding Pabo.

Flexibele deeltijdopleiding Pabo

Je kunt bij Hogeschool Leiden de flexibele deeltijdopleiding Pabo doen, met meer zelfstudie en minder contacttijden. We houden rekening met jouw leerbehoeften, vooropleiding, (werk)ervaring en persoonlijke situatie.

Zij-instroom Pabo

Heb je al een hbo- of wo-opleiding afgerond? Dan kun je een zij-instroomtraject Pabo volgen. Je combineert de opleiding met een baan op een basisschool.

Zij-instroom Spring

Heb je al een hbo- of wo-opleiding afgerond? Dan kun je ook kiezen voor de lerarenopleiding Spring zij-instroom. De focus ligt op scholen met een vernieuwend onderwijsconcept.

Andere Pabo-opleidingen bij Hogeschool Leiden

Van de Vrijeschool Pabo tot de Academische Pabo: je kunt verschillende lerarenopleidingen bij Hogeschool Leiden doen.

Doorloop de intakeprocedure

Is de opleiding een goede match voor jou? Om een bewuste keuze te maken, doorloop je een verplichte intakeprocedure. Soms moet je ook één of meerdere toelatingstoets(en) doen, afhankelijk van je vooropleiding. Lees meer over de intakeprocedure.

Studenten Pabo discussieren in de klas aan een tafel
Docent Pabo Nils de Groot voor de klas met gele emmer om concept uit te beelden

Kies het traject dat bij je past

Je kiest direct bij de start één van de drie trajecten:

 • Sportklas
 • Kunstklas
 • Wereldklas

Bij de Sportklas, Kunstklas of Wereldklas specialiseer je jezelf in het thema dat jou aanspreekt. Check hier wat ieder traject inhoudt.

Sportklas

Het is belangrijk dat er op basisscholen aandacht is voor een actieve en gezonde leefstijl. In de Sportklas staat dit centraal. Denk daarbij aan omgaan met pestgedrag, gezonde tussendoortjes, actief buitenspelen en bewegen in de klas. Ben jij energiek, enthousiast en initiatiefrijk? Heb je affiniteit met (mentale) gezondheid en bewegen? Dan is de Sportklas iets voor jou.

Bekijk meteen de video over traject Sportklas.

Wat kun je verwachten?

De Sportklas sluit aan bij het landelijke initiatief Gezonde School. Je richt je op thema's zoals voeding, bewegen en sport, maar ook fysieke veiligheid en mediawijsheid. Je organiseert bijvoorbeeld bewegingsactiviteiten, thema-ouderavonden en sportdagen. Of je gaat aan de slag met gezondheidseducatie, met lessen over hygiëne en gezonde voeding.

Certificaat

Naast je diploma ontvang je het landelijk certificaat 'Specialist Sportieve en Gezonde School'. Je bent bevoegd om binnen de school bewegingsonderwijs te verzorgen voor groep 1 en 2.

Vragen over de Sportklas?

Neem dan contact op met Paul van Ark via [email protected].

Kunstklas

Leren is nog leuker wanneer je je creativiteit kunt gebruiken! In de Kunstklas maak je zelf muziek, beelden, theater, poëzie, animaties en film én leer je kinderen over kunst en cultuur. Heb jij een passie voor kunst en cultuur? Dan is de Kunstklas iets voor jou.

Bekijk meteen de video over traject Kunstklas.

Wat kun je verwachten?

In de Kunstklas leer je hoe je de fantasie en creativiteit van kinderen aanspreekt binnen verschillende kunstdisciplines én in verbinding met andere vakken. Je maakt uitdagende lessen waarin leerlingen via kunst en cultuur de wereld en hun talenten ontdekken.

Certificaat

Naast je diploma ontvang je het landelijk certificaat 'Intern Cultuur Coördinator'. Je bent bevoegd om de coördinerende taken van cultuuronderwijs op je te nemen binnen de school of instelling waar je werkt.

Vragen over de Kunstklas?

Neem dan contact op met Mireille Wieggers via [email protected].

Wereldklas

Als wereldleerkracht betrek je de wereld in het onderwijs. Onderwijs stopt immers niet bij de voordeur. Ben jij nieuwsgierig naar wat er in de wereld speelt? Volg je de actualiteiten en opinie? En wil je dit op een toegankelijke manier overbrengen? Dan is de Wereldklas iets voor jou.

Bekijk meteen de video over traject Wereldklas.

Wat kun je verwachten?

In de Wereldklas leer je je leerlingen kennis en vaardigheden die nodig zijn om de wereld om hen heen te kunnen begrijpen. Hiervoor moet jij als leraar ook op de hoogte zijn van wat er in de wereld speelt. Daarnaast leer je hoe je burgerschapsonderwijs kunt vormgeven in jouw toekomstige beroep.

De activiteiten in de wereldklas concentreren zich op de volgende aandachtsgebieden: identiteit, culturen, inclusie, globalisering, duurzaamheid, politiek en media(wijsheid).

Certificaat

Naast je diploma ontvang je het certificaat 'Wereldleerkracht' van Nuffic. Je bent bevoegd om binnen de school de coördinerende taken van (wereld)burgerschapsonderwijs op je te nemen.

Vragen over de Wereldklas?

Neem dan contact op met Astrid van Schoonacker via [email protected].

Areen - student
De verschillende trajecten heb je alleen hier in Leiden, waar je op de Open Dag meer uitleg over krijgt. Ik volg de Wereldklas en krijg van alle kanten wat mee: nieuws, politiek, verschillende culturen.
Studieopbouw

Wat doe je in je eerste jaar?

Van kennisvakken tot stages: lees alvast wat je kunt verwachten. Handig om te weten, toch?

Bekijk meteen een overzicht van het studieprogramma (pdf) en een voorbeeld van een weekrooster (pdf).

Je eerste jaar

In jaar 1 maak je kennis met het vak leerkracht:

 • Je kiest het traject dat bij je past: Sportklas, Kunstklas of Wereldklas. Je gaat wekelijks naar bijeenkomsten van je gekozen traject.
 • Je volgt werkcolleges over pedagogiek, didactiek en andere beroepsvaardigheden.
 • Je volgt lessen over verschillende basisschoolvakken, zoals taal, rekenen, natuur, geschiedenis en muziek.

Verplichte toetsen

Je doet de landelijke rekentoets (Wiscat) en de toets professionele taalvaardigheid.

Stage

Ook loop je je eerste stage. Hoe sta je voor de klas? Hoe begeleid je kinderen klassikaal en individueel? En hoe vind je dit? Pas jij bij het onderwijs en past het onderwijs bij jou?

Wat moet je halen in je eerste jaar Pabo?

Aan het eind van het eerste jaar krijg je een bindend studieadvies (BSA). Heb je tussen de 48 en 60 studiepunten (EC) behaald én alle essentiële studieonderdelen succesvol afgerond? Dan mag je door naar het tweede jaar.

Blijkt dat de Pabo toch niet de juiste opleiding voor je is? Dan helpen we je graag met het zoeken naar een alternatief.

Jaar 2, 3 en 4

Tijdens je eerste jaar vertellen we je natuurlijk alles over de hoofdfase van de opleiding, waarin onderwijs en stages elkaar afwisselen. Dit zijn alvast een paar highlights.

Jaar 2

In jaar 2 staat 'de groep en het leren' centraal. Je leert hoe je als leerkracht aansluit bij ontwikkelingsfasen, ontwikkelingskenmerken en het leren van basisschoolkinderen. Ook groei je in het begeleiden van leer- en groepsprocessen in de klas.

Projecten

Jaar 2 kent daarnaast projecten waarin meerdere vakken rondom een centraal thema samenwerken.

 • Zo werk je in het project 'Theater' met je klasgenoten samen aan een toneelvoorstelling voor kleuters.
 • Tijdens het project 'Lessen voor de toekomst' richt je je op burgerschap. Hoe stimuleer je kinderen tot actief burgerschap? Aan de hand van de antwoorden werk je een lessenserie uit, die je uiteindelijk ook in je stageklas uitvoert.

Trajectbijeenkomsten

Ook in jaar 2 volg je wekelijks trajectbijeenkomsten. Je doet ervaring op met het uitvoeren van een praktijkonderzoek, dat aansluit bij je gekozen traject.

Stage

Verder loop je stage. Het eerste halfjaar in de groepen 1 t/m 4 en het tweede halfjaar in de groepen 5 t/m 8.

Jaar 3 en 4

In jaar 3 en 4 ga je je specialiseren en werk je toe naar je afstuderen.

Jaar 3

 • Je kiest voor een specialisatie: het jonge of oudere kind.
 • Je loopt vaker stage: twee dagen per week.
 • Je leert beter inspelen op (leer)behoeften van individuele leerlingen.
 • Je verdiept je in verschillende onderwijsvisies. Je leert je eigen visie te formuleren en uit te dragen.
 • Je voert een onderzoek uit. In de trajectbijeenkomsten richt je je op het maken van beleid op je stageschool.

Jaar 4

 • Je doet een minor. Kies binnen Hogeschool Leiden bijvoorbeeld voor bewegingsonderwijs, passend onderwijs, rekenen, verhalen vertellen, jeugdliteratuur, internationalisering of digitale geletterdheid. Je kunt ook kiezen voor een minor bij een andere (internationale) hogere onderwijsinstelling.
 • Je laat in je LIO-stage (Leraar in Opleiding) zien wie je bent als leerkracht.
 • Je sluit de opleiding af met een afstudeerpresentatie, waarin je jouw persoonlijk meesterschap toont.
Tips van studenten
Vindt lessen bedenken leuk

Thom

Wat is zijn tip aan studiekiezers?
Volgde een minor Muziek

Frederike

Wat zijn haar toekomstplannen?
Koos voor de Kunstklas

Casper

Dit is zijn ervaring
Voelde zich snel meester

Thijs

Wat wil hij kinderen leren?
Vindt lessen bedenken leuk

Thom

Wat is zijn tip aan studiekiezers?
Volgde een minor Muziek

Frederike

Wat zijn haar toekomstplannen?
Koos voor de Kunstklas

Casper

Dit is zijn ervaring
Voelde zich snel meester

Thijs

Wat wil hij kinderen leren?
Afgestudeerd en dan?

Jouw toekomst

Pabo-opleiding afgerond? Je mag dan in alle groepen op de basisschool lesgeven: van vierjarige kleuters tot twaalfjarigen in groep 8. Maar je kunt ook terecht op andere plekken. Kijk maar.

Werken

Als leerkracht draag je kennis over, maar ben je ook pedagoog. Je begeleidt leerlingen in hun leerproces en speelt een belangrijke rol in hun persoonlijke ontwikkeling. Je houdt in de gaten welke leerling extra aandacht of juist extra uitdaging nodig heeft.

Daarnaast maak je op een basisschool altijd deel uit van een team en werk je dus veel samen met collega's. Ook met ouders heb je regelmatig contact.

Waar kun je werken na de Pabo?

 • Je mag lesgeven in alle groepen op de basisschool.
 • Je mag ook lesgeven op andere educatieve instellingen, zoals het speciaal basisonderwijs, het voorgezet onderwijs (onderbouw), een museum en centra voor kinderopvang.
Verder studeren

Na je afstuderen kun je onze nascholingscursussen voor professionals in het onderwijs volgen.

Wil je na je bacheloropleiding Pabo nog een master volgen? Je kunt je bijvoorbeeld verder specialiseren als intern begeleider met de hbo-master Special Educational Needs. Of je kunt je verder professionaliseren tot remedial teacher, directielid of coördinator op het gebied van rekenen en taal.

Of past een universitaire master zoals (ortho)pedagogiek, onderwijskunde of pedagogisch leiderschap beter bij jou? Dan volg je meestal eerst een schakelprogramma op de universiteit.

Checklist

Iets voor jou?

 • Je hebt een mbo niveau 4-, havo- of vwo-diploma.
 • Je hebt een brede interesse in de wereld om je heen, in mensen en vooral in kinderen.
 • Je maakt makkelijk contact met anderen.
 • Het lijkt je leuk om voor de klas te staan en kinderen iets te leren.
 • Je staat stevig in je schoenen.
 • Je bent enthousiast en energiek.
Talitha - student
Het leukste vind ik de stage, omdat je meteen een band opbouwt met de kinderen. Binnen de studie volg je alle basisvakken die je ook aan de kinderen gaat leren.

Jaar 1

274

Pabo-studenten starten

Totaal

1039

studenten doen de Pabo

Baankans

97%

vindt werk op hun niveau

Student Pabo gooit hoepel terwijl medestudenten op de achtergrond andere sportieve dingen doen
Pabo buitenles tijden onderwijsles staan studenten in het bos met stokjes

Dáárom Hogeschool Leiden

Voor de hbo-opleiding Pabo (voltijd) ga je natuurlijk naar Hogeschool Leiden.

Groepje studenten pratend op trap in hoofdgebouw Hogeschool Leiden
Studenten lopen door Leiden centrum
Welkom bij Hogeschool Leiden

Veelgestelde vragen

Over deze studie
Wat zijn de toelatingseisen?

Bekijk de toelatingseisen voor de opleiding, die verschillen per vooropleiding. Soms moet je toelatingstoets(en) doen. Daar lees je ook hoe je je moet inschrijven en hoe de verplichte intakeprocedure verloopt.

Wanneer moet ik me inschrijven?

De deadline voor deze studie is 15 juli.

Controleer goed of je aan de toelatingseisen voldoet. En zorg dat je een DigiD hebt: die heb je namelijk nodig om je in te schrijven via Studielink. Een DigiD aanvragen duurt ongeveer een week.

Hoe kan ik me voorbereiden?
Wanneer start de opleiding?

Op of rond 1 september. Let op: vaak zijn er al (introductie-)activiteiten in de laatste week van augustus. De precieze data hoor je van ons na je inschrijving.

Goed om te weten: je kunt bij deze opleiding niet in februari starten. Bij de flexibele deeltijdopleiding Pabo kan dit wel.

Wat zijn de extra kosten?

Naast collegegeld betaal je ook:

 • Ongeveer € 650,- voor boeken en andere studiematerialen in het eerste jaar. Veel boeken gebruik je ook nog in latere jaren.
 • Ongeveer € 120,- voor het introductiekamp en excursies in het eerste jaar.
 • Je hebt een eigen laptop nodig.
Is de opleiding in deeltijd of duaal te volgen?

Ja, dat kan.

Van de Vrijeschool Pabo tot de Academische Pabo: je kunt nog meer lerarenopleidingen bij Hogeschool Leiden doen.

Zijn er verplichte toetsen voor rekenen en taal?

Ja, je maakt in jaar 1 de landelijke rekentoets (Wiscat) én de toets professionele taalvaardigheid.

Je mag zowel de rekentoets als de taaltoets drie keer maken. We helpen je bij de voorbereiding.

Wat staat er in de Onderwijs- en examenregeling (OER)?
Algemeen
Hoeveel collegegeld betaal ik?

Voor studiejaar 2024-2025 is het wettelijk collegegeld voltijd, deeltijd en duaal: € 2.530,-. Lees alles over collegegeld.

Wanneer is de Open Dag?

Er zijn verschillende Open Dagen bij Hogeschool Leiden. Bekijk alle data en meld je aan.

Wil je weten of de opleiding écht de perfecte match voor jou is? Bij sommige opleidingen kun je je ook aanmelden voor:

Welke subsidies zijn er voor lerarenopleidingen?

De overheid heeft verschillende subsidies en tegemoetkomingen voor studenten aan een hbo-lerarenopleiding. Bekijk op de site van DUO of jij aan de voorwaarden voldoet.

Ik heb een functiebeperking, wat nu?

In de meeste gevallen kun je deze studie gewoon doen! De afdeling Student Support ondersteunt je hierbij: bekijk informatie of maak een afspraak.

We ondersteunen je bij bijvoorbeeld:

 • Motorische of zintuiglijke handicap
 • (Chronische) ziekte
 • Psychische klachten
 • Spraakstoornis
 • Dyslexie/dyscalculie
 • Autismespectrumstoornis
 • AD(H)D
Kan ik vanaf de hogeschool overstappen naar de universiteit?

Universiteiten mogen toelatingseisen stellen aan een student met een hbo-propedeuse. Met je bacheloropleiding is doorstroom naar een universitaire master soms mogelijk, vaak moet je dan nog wel een schakeljaar volgen.

Zoek de diverse mogelijkheden goed uit via de universiteit van jouw keuze.

Wat gebeurt er met mijn persoonsgegevens?

Hogeschool Leiden gaat zorgvuldig en vertrouwelijk om met jouw persoonsgegevens: we voldoen aan de eisen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Meer informatie over de verwerking van persoonsgegevens en jouw rechten? Lees ons Privacy Statement.

Twijfel je nog?

Kom dan sfeer proeven bij Hogeschool Leiden en stel al je vragen.

Bezoek onze Open Dag

Perfecte match?

Kijk of dit écht de opleiding voor jou is.

Keuze gemaakt?

Je bent eruit: de Pabo is de opleiding voor jou.

Schrijf je uiterlijk 15 juli in
Kijk nog even verder

Pabo toch niet jouw ding?

Leraar basisonderwijs: Academische Pabo

Voltijd
Lees meerover Leraar basisonderwijs: Academische Pabo
Een groep kinderen krijgt les op de basisschool

Leraar Gezondheidszorg en Welzijn

Voltijd
Lees meerover Leraar Gezondheidszorg en Welzijn
Student stelt vraag in de les leraar gezondheidszorg en welzijn hogeschool leiden

Sociaal Werk: Jeugd in Onderwijs

Voltijd
Lees meerover Sociaal Werk: Jeugd in Onderwijs
Student praat met kind opleiding sociaal werk jeugd in onderwijs hogeschool leiden

Enthousiast over onderwijs

Lesgeven, coachen of begeleiden
Bekijk al onze lerarenopleidingen
Master Pabo studenten staan buiten en lachen met elkaar