Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Leraar Omgangskunde

Flexibele deeltijd
 • Duur: 2-4 jaar
 • Start: 1 september
 • Inschrijven: t/m 31 aug
 • Bachelor of Education
Zo schrijf je je in

Ontdek de deeltijdopleiding Leraar Omgangskunde

Als leraar Omgangskunde heb je een boeiend en gevarieerd beroep. In deze belangrijke maatschappelijke taak kun jij het verschil maken. Heb je oog voor wat jongeren wél kunnen en wil je ze hierin begeleiden? Ben je zelfverzekerd en tegelijkertijd ook sensitief? Je voelt het bijvoorbeeld aan als een leerling niet goed in zijn of haar vel zit?

Voor wie

Je wilt actief bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen en ziet leren in interactie met anderen als waardevol. Met een hbo-/wo-achtergrond kun je de versnelde opleiding volgen. Als leraar Omgangskunde focus je je op het onderwijzen van sociale en persoonlijke ontwikkeling. Dit is inclusief communicatie, conflictoplossing en het bevorderen van respect en empathie. Spreekt dit je aan? Dan is deze opleiding geschikt voor jou.

Still Jesse zit in klaslokaal uit video over de dag van Jesse bij de opleiding Leraar Omgangskunde deeltijd
De dag van Jesse bij de opleiding Leraar Omgangskunde (tweedegraads)

Kies je opleidingsvariant

Het programma van de Tweedegraads Lerarenopleiding Omgangskunde deeltijd is flexibel in te richten afhankelijk van jouw leerbehoefte, werkervaring en persoonlijke situatie. Alles om jou in staat te stellen om je lesbevoegdheid te behalen naast je baan.

Hogeschool Leiden biedt de opleiding aan in diverse varianten. Bekijk ook:

Meer weten over de varianten? Ontdek de mogelijkheden en verschillen!

Bas | afgestudeerd en docent Omgangskunde
De opleiding laat zien hoe ik mijn lessen beter kan maken. Je bent praktijkgericht aan het werk.

Hoe ziet ons onderwijs eruit?

Inhoud programma
Indeling modules en lesdagen

Het opleidingsprogramma van Leraar Omgangskunde is in nauwe samenwerking met onze afgestudeerden en andere professionals uit het werkveld samengesteld. Zo weet je zeker dat je de kennis en vaardigheden ontwikkelt die onmisbaar zijn binnen jouw beroep.

Elke periode staan er twee modules centraal, zoals:

 • Oplossingsgerichte gespreksvoering
 • Didactische werkvormen
 • Toetsen & evalueren
 • Groepsdynamica

Indeling programma en lesdagen

Op deze deeltijd bacheloropleiding heb je twee lesdagen op de woensdag en mogelijk de maandag (afhankelijk van je persoonlijke leertraject).

Stage op het (v)mbo

Vanaf de start loop je meteen minimaal een dag per week stage. Zo leer je de verschillende taken van een docent Omgangskunde zelfstandig uit te voeren. Geef je al les of begeleid je al leerlingen en/of stagiaires in het (v)mbo? Dan kun je deze gebruiken als stageplek. Beschik je nog niet over een relevante werkplek, dan is het belangrijk deze te vinden voordat je start met de opleiding.

Opleidingstempo

Bij de Tweedegraads Lerarenopleiding Omgangskunde van Hogeschool Leiden ontdek je wat er allemaal komt kijken bij het docentvak: van onderwijsvoorbereiding tot evaluatie. Daarbij is zowel aandacht voor de vakinhoudelijke kant als de ontwikkeling van alle competenties die je nodig hebt voor het uitoefenen van de verschillende beroepstaken: begeleiden, lesgeven, ontwerpen, onderzoeken en toetsen. Het tempo waarin je de opleiding doorloopt verschilt per student. Dit is afhankelijk van je kennis, ervaring en diploma’s. Heb je bijvoorbeeld al een hbo- of wo-bachelor afgerond, dan is het mogelijk om de opleiding in twee jaar te doorlopen.

Praktijkgericht leren

De lerarenopleidingen van Hogeschool Leiden staan bekend om het activerend onderwijs waarin de beroepspraktijk centraal staat. Het opleidingsprogramma van de opleiding tot leraar Omgangskunde is vormgegeven in nauwe samenwerking met onze alumni en andere professionals uit het werkveld. Met prikkelende en enthousiasmerende werkcolleges maak jij jezelf de lesstof eigen. Je werkt daarbij veel samen met je medestudenten. Ook is er een directe koppeling met de praktijksituaties die je tegenkomt tijdens je stage/werkplek.

Leren in een leergemeenschap

Daarnaast krijg je, op woensdagmiddag (en –avond), de kans om te leren in een leergemeenschap. Samen met je docenten en medestudenten bespreek je de ervaringen en de uitdagingen die je tijdens de stage opdoet. De vraagstukken worden zoveel mogelijk gekoppeld aan relevante theorieën. Ook is er ruimte om jouw vaardigheden te oefenen en verder uit te bouwen.

Programma, lesdagen, stage en rooster

De Lerarenopleiding Omgangskunde flexibele deeltijd is opgebouwd uit vier fases. Elke fase is opgebouwd uit een generieke lijn, een vakspecifieke lijn en een meesterproef.

Wanneer heb je les
Op deze deeltijd bacheloropleiding heb je twee lesdagen op de woensdag en mogelijk de maandag (afhankelijk van je persoonlijke leertraject).

Introductie en rooster
Je start de flexibele deeltijdopleiding met een introductieprogramma, waarin het eerste accent ligt op community vorming. Aan het begin van het studiejaar ontvang je een jaarplanning waarin de collegeweken, toetsweken en vakantieweken staan.

Begeleiding tijdens je opleiding

Leraar worden doe je niet alleen. Gedurende de Tweedegraads Lerarenopleiding Omgangskunde deeltijd krijg je begeleiding van een vast team van professionals uit uiteenlopende expertisegebieden. Daarnaast kun je met je vragen ook terecht bij je leercoach. Deze coach begeleidt je tijdens de opleiding en brengt ook een bezoek op jouw stage of werkplek. Ook vanuit de stage of werkplek zelf heb je een praktijkopleider. Deze persoon begeleidt je met de leeruitkomsten op de stage/werkplek.

Studeren met een functiebeperking

Voor meer informatie over studeren met een functiebeperking en welke voorzieningen de hogeschool biedt, kun je terecht bij Student Support.

Tweedegraads bevoegdheid

Als leraar Omgangskunde ben je breed inzetbaar, bijvoorbeeld ook als coach of zorgcoördinator. De doelgroepen waarmee je kunt werken zijn gevarieerd: van pubers tot volwassenen, van entree-opleidingen tot niveau 4.

Met je tweedegraads onderwijsbevoegdheid kun je aan de slag als docent Omgangskunde in het (v)mbo. Maar je kunt ook terecht op andere plekken in het onderwijs. Afhankelijk van het akkoord van de onderwijsinstantie van jouw keuze met een tweedegraads bevoegdheid Omgangskunde. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Beroeps- en volwasseneducatie
 • Voortgezet speciaal onderwijs
 • Hbo (meestal in combinatie met een mastertitel en relevante werkervaring)
Handig om te weten
Kies je eigen leerpad

Tijdens iedere fase van de flexibele deeltijdopleiding werk je met ‘leeruitkomsten’. Hierbij maak je het resultaat van wat je hebt geleerd (leerervaringen) meetbaar. Afhankelijk van jouw leervoorkeur kies je per onderwijsonderdeel welke manier van leren (leerpaden) het beste bij jou past: contactonderwijs, digitale leerpaden of werkplekleren.

Flexibel leren op jouw manier

De opleiding tot leraar Omgangskunde deeltijd bereidt je voor op het onbekende, de maatschappij en de docent van morgen. De focus tijdens de opleiding ligt op het ontwikkelen van kennis, vaardigheden en houding. Met name competenties zoals creativiteit, flexibiliteit, onderzoekend en innovatief vermogen spelen een belangrijke rol binnen het leerproces. Dat proces ziet er voor iedere student anders uit. In het onderwijsprogramma is dan ook veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling, eigen keuzes en het ontwikkelen van algemene (vakinhoudelijke) kennis.

Studiebelasting en opleidingsduur

De studieduur en -belasting van de opleiding tot leraar Omgangskunde deeltijd hangen af van je studietempo. En de indeling van stagelopen naast je werk- en privéleven. De totale studiebelasting van de opleiding is 240 EC (European Credit). Dit is verdeeld over vier fases van ieder 60 EC. Hierbij staat 1 EC voor een studiebelasting van 28 uur.

Afhankelijk van je vooropleiding zijn er mogelijkheden om het programma versneld te doorlopen. Heb je bijvoorbeeld al een hbo- of wo-bacheloropleiding afgerond? Dan is het mogelijk om de tweedegraads Lerarenopleiding Omgangskunde als verkort opleidingstraject te volgen. Hierbij doorloop je de opleiding in twee jaar.

Bindend studieadvies

Aan het eind van het eerste jaar krijg je een bindend studieadvies (BSA). Heb je tussen de 40 en 60 European Credits (EC) behaald én alle essentiële studieonderdelen (stage en taaltoets) succesvol afgerond, dan krijg je een positief studieadvies waarmee je kunt doorstromen naar de hoofdfase van de opleiding.

Vooropleiding

Bijna alle studenten van de tweedegraads lerarenopleidingen hebben al een mbo-, hbo- of wo-opleiding afgerond als ze beginnen met de lerarenopleiding. Ook hebben de meeste studenten al werkervaring in de beroepspraktijk.

Als je direct na het afronden van je havo- of vwo-opleiding wilt doorstromen naar deze opleiding, is het goed om te weten dat de leeftijd van onze studenten hoger is dan gemiddeld. En je daarbij lesgeeft aan leerlingen in het vmbo/mbo variërend van 12-20 jaar.

Verder ontwikkelen na je studie

Ook na je afstuderen kun je bij ons verder blijven leren. Zo verzorgt het Centrum onderwijs & innovatie Leiden (COIL) diverse nascholingscursussen voor professionals in het onderwijs. Zo kun je kiezen voor een cursus 'begeleiden van innovatie in het onderwijs', een basistraining 'coachend begeleiden' of juist een opleiding 'schoolleider'. Of kun je een tweede bevoegdheid Omgangskunde behalen. Hiermee ben je breder inzetbaar en vergroot je je carrièremogelijkheden.

Beschikbare faciliteiten

Tijdens de Tweedegraads deeltijdopleiding Leraar Omgangskunde biedt Hogeschool Leiden verschillende faciliteiten, zoals het Mediacentrum voor vakliteratuur en toegang tot databanken. Het International Office van de hogeschool en de opleiding ondersteunen studenten die internationale ervaring willen opdoen. Gelegen in het Leiden Bio Science Park, nabij zorg- en onderwijsinstellingen, zijn er bij Hogeschool Leiden veel mogelijkheden voor samenwerking, stages en onderzoek.

Afgestudeerd en dan?

Jouw toekomst

Na de opleiding kun je:

 • Een inspirerende les verzorgen. Denk aan burgerschapsvorming, communicatie, sociale vaardigheden.
 • Onderwijs ontwikkelen dat leerlingen stimuleert om het beste uit zichzelf en anderen te halen.
 • Leerlingen begeleiden bij de opleiding, stage en het vinden van werk.
 • (Lastige) gesprekken voeren met leerlingen en ouders met diverse achtergronden.
 • Leerlingen ondersteunen en coachen bij problemen, ontwikkelingsvraagstukken en studiekeuze.

Online informatieavond

Dinsdag 18 juni
Meld je aan
Hogeschool Leiden Bio-informatica studenten samen achter een laptop
Checklist

Iets voor jou?

 • Je hebt interesse in het bevorderen van de sociale en emotionele ontwikkeling van leerlingen.
 • Je wilt leren hoe je een veilige en inclusieve leeromgeving kunt creëren waarin leerlingen zich kunnen ontwikkelen.
 • Je hebt affiniteit met het begeleiden van leerlingen bij het ontwikkelen van sociale en emotionele vaardigheden.
 • Je bent bereid om methoden en technieken te leren om leerlingen te ondersteunen bij hun persoonlijke groei en ontwikkeling.
 • Leerlingen stimuleren tot zelfreflectie en het nemen van verantwoordelijkheid voor hun gedrag en keuzes spreekt je aan.
Leraar gezondheidszorg welzijn & omgangskunde student zitten bij elkaar en krijgen uitleg van docent

Nader kennismaken

Wil je weten of de studie echt bij je past? Tijdens onze online informatieavond maak je kennis met de opleiding.

Liever persoonlijk advies?

Het is belangrijk om te kiezen wat goed bij jou past. Wil je persoonlijk advies vanwege jouw specifieke situatie? Stuur dan een mail naar Annemieke van Zoomeren via [email protected].

Dáárom Hogeschool Leiden

Voor deze opleiding ga je natuurlijk naar Leiden, omdat:

 • Leiden bekend staat om kwalitatief hoogwaardige scholing, vooral in onderwijs, cultuur en zorg. Lees meer over onze hogeschool.
 • Hogeschool Leiden een breed aanbod biedt in bij-, om- en nascholing.
 • De opleidingen kleinschalig zijn, met een open sfeer waar iedereen elkaar kent en individuele aandacht krijgt.
 • Bijscholing in Leiden het leren combineert met de historische en culturele rijkdom van de stad.
 • Leiden een gezellige stad is.

Veelgestelde vragen

Over deze opleiding
Voor welke datum moet ik me aanmelden?

Via Studielink kan je je aanmelden voor de Lerarenopleiding Omgangskunde. Meer informatie over de aanmelddatum vind je op de pagina Inschrijven/toelating op onze website.

Wat zijn de toelatingsvoorwaarden?

De toelatingsvoorwaarden vind je op de pagina Inschrijven en toelating. Hier vind je ook meer informatie over de aanmeldprocedure, de kosten, etc.

Hoe kan ik me het beste voorbereiden op de opleiding?

Oriënteer je goed. Meld je aan voor de informatieavond, stel vragen en bekijk onze website. 

Verder kan de website Studiekeuze123 je helpen bij het maken van je keuze. Studeermeteenplan.nl ondersteunt je bij de voorbereiding op je studie. Je vindt er bijvoorbeeld een checklist voor wat je moet regelen als je gaat studeren.

Is er een werkplek vereist?

Studenten van de flexibele deeltijdopleiding lopen één dag per week stage.

Als je niet over een relevante werkplek beschikt, is het belangrijk dat je zelf een stageplaats regelt.

Kan ik mijn werkplek als stageplek gebruiken?

Voor studenten van de flexibele deeltijdopleiding geldt dat zij hun baan bij een instelling voor gezondheidszorg, welzijn of onderwijs kunnen gebruiken als leer/werkplek (stage), in de functie van (praktijk)docent. Voorwaarde is dat je op de werkplek les kunt geven over de onderwerpen die bij de bevoegdheid passen.

Als je niet over een relevante werkplek beschikt, is het belangrijk dat je zelf een stageplaats regelt. Uiterlijk 1 november moet je dat geregeld hebben.

Kan ik ook in februari starten met de opleiding?

De opleiding start alleen per 1 september. Let op: er kunnen al (introductie-)activiteiten ingepland worden in de laatste week van augustus.

Wat zijn de kosten?

De hoogte van het collegegeld voor bachelor- en masteropleidingen wordt jaarlijks vastgesteld. De actuele bedragen en informatie vind je op de pagina Kosten en vergoedingen.

Wat staat er in de Onderwijs- en examenregeling (OER)?
Algemeen
Welke subsidies zijn er voor lerarenopleidingen?

De overheid heeft verschillende subsidies en tegemoetkomingen voor studenten aan een hbo-lerarenopleiding. Bekijk op de site van DUO of jij aan de voorwaarden voldoet.

Wat is het verschil tussen een zij-instroom en een deeltijdtraject?

De belangrijkste praktische verschillen zijn dat de deeltijdopleiding in september en in februari start. Je bent dan een student. Je krijgt aan het eind een diploma. Met de deeltijd kun je altijd starten, als je aan de toelatingseisen voldoet.

Met het zij-instroomtraject kun je in september, november, februari en april beginnen. Hiervoor heb je een hbo-/wo-achtergrond. Je bent dan cursist. Je krijgt aan het eind een bevoegdheid, geen diploma.

Als zij-instromer heb je vanaf het begin een contract met een school en sta je voor de klas. Als deeltijdstudent loop je stage. Daarnaast moet de zij-instroom binnen twee jaar afgerond worden en de deeltijd kun je meer uitsmeren naar gelang je andere verantwoordelijkheden.

Kan ik vanaf de hogeschool overstappen naar de universiteit?

Universiteiten mogen toelatingseisen stellen aan een student met een hbo-propedeuse. Met je bacheloropleiding is doorstroom naar een universitaire master soms mogelijk, vaak moet je dan nog wel een schakeljaar volgen.

Zoek de diverse mogelijkheden goed uit via de universiteit van jouw keuze.

Kan ik de studie doen met een functiebeperking?

In de meeste gevallen kun je deze studie gewoon doen! De afdeling Student Support ondersteunt je hierbij: bekijk informatie of maak een afspraak.

We ondersteunen je bij bijvoorbeeld:

 • Motorische of zintuiglijke handicap
 • (Chronische) ziekte
 • Psychische klachten
 • Spraakstoornis
 • Dyslexie/dyscalculie
 • Autismespectrumstoornis
 • AD(H)D
Wat gebeurt er met mijn persoonsgegevens?

Hogeschool Leiden gaat zorgvuldig en vertrouwelijk om met jouw persoonsgegevens: we voldoen aan de eisen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Meer informatie over de verwerking van persoonsgegevens en jouw rechten? Lees ons Privacy Statement.

Twijfel je nog?

Stel je vragen tijdens de online informatieavond op dinsdag 19 november.

Meld je aan

Keuze gemaakt?

Je bent eruit: je gaat voor de opleiding Leraar Omgangskunde (tweedegraads) flexibele deeltijd. Leuk!

Schrijf je uiterlijk 31 augustus in
Kijk nog even verder

Leraar Omgangskunde in deeltijd toch niet jouw ding?

Leraar Omgangskunde: Kopopleiding

Voltijd
Lees meerover Leraar Omgangskunde: Kopopleiding
Oudere studenten in de klas leraar omgangskunde kopopleiding hogeschool leiden

Leraar Omgangskunde

Voltijd
Lees meerover Leraar Omgangskunde
Studenten in de les opleiding leraar omgangskunde tweedegraads hogeschool leiden

Leraar Gezondheidszorg en Welzijn

Flexibele deeltijd
Lees meerover Leraar Gezondheidszorg en Welzijn
Docent legt wat uit leraar gezondheidszorg en welzijn flexibele deeltijd hogeschool leiden