Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Leraar Basisonderwijs: Pabo flexibele voltijd

Flexibele voltijd
 • Duur: 4 jaar
 • Start: 1 september
 • Inschrijven: va. 1 okt.
 • Bachelor of Education in Primary Schools
Zo schrijf je je in
Student voor whiteboard leraar basisonderwijs flexibele pabo hogeschool leiden

Pabo flexibele voltijd bij Hogeschool Leiden

Wil jij straks voor de klas staan? Als leerkracht in het basisonderwijs daag je leerlingen uit om zelf na te denken en keuzes te maken. Je verzorgt zelfstandig lessen in alle vakken. Tegelijkertijd ben je een rolmodel voor de kinderen in je klas.

Bij deze flexibele Pabo-bachelor doe je tijdens je opleiding zoveel mogelijk praktijkervaring op en kun je je studie zelf meer vorm geven.

Student opleiding Pabo flexibele voltijd in klaslokaal met gitaren
Studenten en studiebegeleider vertellen over Pabo flexibele voltijd

Hoe ziet ons onderwijs eruit?

Je gaat vanaf dag één in de praktijk aan de slag om de leerkracht in jou naar boven te halen. In de lessen op de hogeschool doe je kennis op die je tijdens je stage op de basisschool gebruikt om lessen te geven. We gaan samen op zoek naar je talenten. Hoe kleur jij het leraarschap in? Dit leer je stap voor stap.

Kennis en vaardigheden
 • Je krijgt bij de flexibele voltijd Pabo de mogelijkheid om je eigen leerpad in te vullen. Hoe jouw leerpad eruitziet, hangt af van je leerstijl, ervaringen en mogelijkheden. Je studiebegeleider ondersteunt je bij het kiezen van je leerpad.
 • Je doet kennis op én je oefent je vaardigheden: alles is erop gericht om een goede leerkracht te worden.
 • Leerkracht zijn vraagt natuurlijk om veel kennis van de schoolvakken. Daarnaast leer je pedagogische (opvoedkundige) en didactische vaardigheden (de manier waarop je kennis overdraagt).
 • Je leert op meerdere manieren: in de les bij Hogeschool Leiden en in de praktijk op de basisschool. Op de basisschool ervaar je wat het leraarschap van je vraagt en hoe je je talent inzet.
Werken aan leeruitkomsten

In de flexibele voltijdopleiding werk je aan verschillende leeruitkomsten. Hierbij is volop ruimte om te oefenen in de praktijk, te ontdekken, onderzoeken en innoveren. In een leeruitkomst staat wel beschreven welke competenties je moet aantonen, maar niet precies hoe en wanneer je dat doet. Je kiest, met hulp van je studiebegeleider, dus zelf de weg om de leeruitkomsten aan te tonen.

In de flexibele voltijdopleiding is de toetsing meestal vormvrij. Je kunt dus ook op een andere manier aantonen dat je aan de criteria van een leeruitkomst voldoet, bijvoorbeeld met een geschreven stuk, podcast of filmpje.

Samen Opleiden

De flexibele voltijdopleiding Pabo maakt onderdeel uit van Samen Opleiden: een nauw samenwerkingsverband tussen Hogeschool Leiden en verschillende schoolbesturen.

Met welke schoolbesturen werkt de opleiding samen?

 • Meer Primair (omgeving Hoofddorp)
 • Floreer (Haarlemmermeer)
 • Lucas Onderwijs (Den Haag)
 • Morgenwijzer (Alphen aan den Rijn e.o.)
 • PROOLeiden (Leiden-Leiderdorp)
 • SCOL (Leiden en omgeving)
 • Stichting Klasse (omgeving Gouda)
 • WijWijzer (Zuid-Kennemerland/Haarlemmermeer)
Met de begeleiding die je nodig hebt

Leraar worden doe je niet alleen. Je krijgt begeleiding van een vast team van betrokken en ervaren docenten, ieder met een eigen deskundigheid en passie.

Studiebegeleiding

Je krijgt een studiebegeleider. De studiebegeleider volgt jouw ontwikkeling, helpt je op weg als je vastloopt, bezoekt je op je stage en zoekt met jou steeds naar de volgende stap in je ontwikkeling.

Studeren met een functiebeperking

Wil je deze studie doen met een functiebeperking? In de meeste gevallen kan dat gewoon! Lees meer over studeren met een functiebeperking en maak een afspraak.

Portret Jeroen
Jeroen - student
De vrijheid om de studie zelf vorm te geven, vind ik een prettige uitdaging
Waarom koos hij deze opleiding?

Voorafgaand aan de opleiding

 • Je kunt de opleiding volgen in verschillende varianten (flexibele voltijd, voltijd, flexibele deeltijd en zij-instroom). Bekijk welke opleidingsvariant bij jou past.
 • Om een bewuste studiekeuze te maken, doorloop je een verplichte intakeprocedure. Lees wat dit inhoudt.
Kies je opleidingsvariant

Flexibele voltijdopleiding Pabo

Wil je je studiepad met meer vrijheid invullen en twee keer zoveel praktijkervaring opdoen? Dan past de flexibele voltijdopleiding Pabo bij jou (deze pagina). Goed om te weten: dit vraagt om de nodige zelfstandigheid en creativiteit.

 • Je kunt bijvoorbeeld programmaonderdelen sneller doorlopen. Of er juist meer de tijd voor nemen.
 • Doordat je extra veel stage loopt, voel je je snel onderdeel van het team op een school en leer je veel van de leerkracht die jou begeleidt. Je leert zo de kinderen, het team en de school goed kennen. En je kunt al snel een bijdrage leveren aan activiteiten en onderzoek binnen de school.
  • Je stages zijn niet extra, maar maken deel uit van je studie. De theorie die je op de Pabo leert, kun je direct gebruiken in de praktijk.

Voltijdopleiding Pabo

Kom je van het voortgezet onderwijs? Dan kun je ook terecht bij de reguliere voltijdopleiding Pabo.

Flexibele deeltijdopleiding Pabo

Je kunt bij Hogeschool Leiden de flexibele deeltijdopleiding Pabo doen, met meer zelfstudie en minder contacttijden. We houden rekening met jouw leerbehoeften, vooropleiding, (werk)ervaring en persoonlijke situatie.

Zij-instroom Pabo

Heb je al een hbo- of wo-opleiding afgerond? Dan kun je een zij-instroomtraject Pabo volgen. Je combineert de opleiding met een baan op een basisschool.

Zij-instroom Spring

Heb je al een hbo- of wo-opleiding afgerond? Dan kun je ook kiezen voor de lerarenopleiding Spring zij-instroom. De focus ligt op scholen met een vernieuwend onderwijsconcept.

Andere Pabo-opleidingen bij Hogeschool Leiden

Van de Vrijeschool Pabo tot de Academische Pabo: je kunt verschillende lerarenopleidingen bij Hogeschool Leiden doen.

Doorloop de intakeprocedure

Is de opleiding een goede match voor jou? Om een bewuste keuze te maken, doorloop je een verplichte intakeprocedure. Soms moet je ook één of meerdere toelatingstoets(en) doen, afhankelijk van je vooropleiding. Lees meer over de intakeprocedure.

Docent Pabo Nils de Groot voor de klas met gele emmer om concept uit te beelden
Overzichtsfoto van bovenaf van een klas met kinderen
Studieopbouw

Wat doe je in je eerste studiefase?

De Pabo flexibele voltijd bestaat uit vier fasen. Je sluit iedere fase af met een meesterproef waarin je aantoont dat je de leeruitkomsten kunt integreren en toepassen in je stage.

Je bent flexibel in de volgorde van je studiepad. Van vakken tot stages: lees alvast wat je globaal kunt verwachten.

De eerste fase

Fase 1: Oriëntatie op beroep

 • Tijdens de eerste fase onderzoek je of het beroep van leerkracht bij je past. Je maakt kennis met een groep leerlingen, geeft lessen, bouwt een band op met je klas en ontdekt hoe je de leiding neemt in je groep.
 • Je leert over de basisbeginselen van de pedagogiek en didactiek.
 • Je volgt een aantal vakken, zoals wereldoriëntatie en kunstzinnige oriëntatie.

Verplichte toetsen

Je doet de landelijke rekentoets (Wiscat) en de toets professionele taalvaardigheid.

Wat moet je halen in je eerste fase Pabo flexibele voltijd?

Aan het eind van de eerste fase krijg je een bindend studieadvies (BSA). Heb je tussen de 48 en 60 studiepunten (EC) behaald én alle essentiële studieonderdelen succesvol afgerond? Dan mag je door naar de tweede fase.

Blijkt dat de flexibele voltijd Pabo toch niet de juiste opleiding voor je is? Dan helpen we je graag met het zoeken naar een alternatief.

Fase 2, 3 en 4

Fase 2: Leraarschap

In de tweede fase werk je verder aan jouw beroepsvaardigheden. Op je stageschool draai je steeds meer mee als leerkracht: je gaat hele dagdelen lesgeven.

Ook leer je meer over vakken uit het basisonderwijs, zoals bewegingsonderwijs en schrijven.

Fase 3: Creëren van leren

Binnen de derde fase verschuift de focus van de groep naar het individu. Ieder kind is anders en heeft dus ook andere leerbehoeften. Het is belangrijk dat je hier als leerkracht op aan weet te sluiten.

Je gaat ook dieper in op passend onderwijs voor leerlingen met specifieke leerbehoeften. De rode draad tijdens deze fase is persoonlijk meesterschap. In plaats van de nadruk op individuele vakken in fase 1 en 2, zijn de leeruitkomsten in deze fase vaak vakoverstijgend.

Fase 4: Visie en ambitie

Tijdens de laatste fase zet je de stap naar startbekwaamheid. Je breidt je praktische beroepsvaardigheden uit en maakt jouw visie en ambitie als leerkracht zichtbaar in praktijk en theorie.

Je rondt de opleiding af met een eindassessment en -presentatie.

Certificaat en stagevergoeding

Na je het behalen van de opleiding ontvang je jouw Bachelor of Education in Primary Schools en een aanvullend certificaat om aan te tonen dat je het flexibele voltijdprogramma hebt gevolgd. Hiermee heb je, bij goed functioneren, een verhoogde kans op een baan. Het bestuur van een basisschool heeft dan immers al vier jaar lang in je geïnvesteerd door je op te leiden.

Je krijgt in dit traject ook een stagevergoeding van € 100,- per maand. De basisschool verwacht namelijk ook meer van je.

Opleiding Pabo flexibele voltijd portret van student Megan

Megan - student

"Bij de Pabo flexibele voltijd krijg je de ruimte om voor jezelf te bepalen wanneer je ergens aan toe bent. Dit is mij goed bevallen. Doordat we over 'fases' spreken in plaats van over jaren, ben je niet gebonden aan de reguliere vier studiejaren, maar kun je de studie op jouw tempo afronden.

Dit is de perfecte studie voor zelfstandige studenten die graag zelf werken aan hun doelen en veel praktijkervaring op willen doen."

Afgestudeerd en dan?

Jouw toekomst

Pabo flexibele voltijd afgerond? Je mag dan in alle groepen op de basisschool lesgeven: van vierjarige kleuters tot twaalfjarigen in groep 8. Maar je kunt ook terecht op andere plekken. Kijk maar.

Werken

Als leerkracht draag je kennis over, maar ben je ook pedagoog. Je begeleidt leerlingen in hun leerproces en speelt een belangrijke rol in hun persoonlijke ontwikkeling. Je houdt in de gaten welke leerling extra aandacht of juist extra uitdaging nodig heeft.

Daarnaast maak je op een basisschool altijd deel uit van een team en werk je dus veel samen met collega's. Ook met ouders heb je regelmatig contact.

Waar kun je werken na de flexibele voltijd Pabo?

 • Je mag lesgeven in alle groepen op de basisschool.
 • Je mag ook lesgeven op andere educatieve instellingen, zoals het speciaal basisonderwijs, het voorgezet onderwijs (onderbouw), een museum en centra voor kinderopvang.
Verder studeren

Na je afstuderen kun je onze nascholingscursussen voor professionals in het onderwijs volgen.

Wil je na je bacheloropleiding Pabo nog een master volgen? Je kunt je bijvoorbeeld verder specialiseren als intern begeleider met de hbo-master Special Educational Needs. Of je kunt je verder professionaliseren tot remedial teacher, directielid of coördinator op het gebied van rekenen en taal.

Of past een universitaire master zoals (ortho)pedagogiek, onderwijskunde of pedagogisch leiderschap beter bij jou? Dan volg je meestal eerst een schakelprogramma op de universiteit.

Checklist

Iets voor jou?

 • Je hebt een mbo niveau 4-, havo- of vwo-diploma.
 • Je hebt een brede interesse in de wereld om je heen, in mensen en vooral in kinderen.
 • Het lijkt je leuk om voor de klas te staan en kinderen iets te leren.
 • Je bent zelfstandig en vindt het leuk om je studie zelf vorm te geven: dit is belangrijk bij de flexibele voltijd Pabo.
 • Het is voor jou geen probleem om goed te (leren) plannen.
 • Je bent enthousiast en energiek.
Foto van Fabienne, student pabo flexibele voltijd
Fabienne - student
Wat ik het allerleukste vind? Dat ik mijn passie en enthousiasme kan combineren met opdrachten en lessen in mijn stageklassen.
Hoe bevalt de studie haar?

Jaar 1

274

Pabo-studenten starten

Totaal

1039

studenten doen de Pabo

Baankans

97%

vindt werk op hun niveau

Een groep kinderen krijgt les op de basisschool
Pabo buitenles in het bos

Dáárom Hogeschool Leiden

Voor de hbo-opleiding Pabo (flexibele voltijd) ga je natuurlijk naar Hogeschool Leiden.

Drie studenten pauzeren en praten buiten bij het hoofdgebouw van Hogeschool Leiden
Studenten lopen door Leiden centrum
Welkom bij Hogeschool Leiden

Veelgestelde vragen

Over deze studie
Wat zijn de toelatingseisen?

Bekijk de toelatingseisen voor de opleiding, die verschillen per vooropleiding. Soms moet je toelatingstoets(en) doen. Daar lees je ook hoe je je moet inschrijven en hoe de verplichte intakeprocedure verloopt.

Wanneer moet ik me inschrijven?

De deadline voor deze studie was 15 juli. Vanaf 1 oktober is het mogelijk om je in te schrijven voor studiejaar 2025/2026.

Controleer goed of je aan de toelatingseisen voldoet. En zorg dat je een DigiD hebt: die heb je namelijk nodig om je in te schrijven via Studielink. Een DigiD aanvragen duurt ongeveer een week.

Hoe kan ik me voorbereiden?
Wanneer start de opleiding?

Op of rond 1 september. Let op: vaak zijn er al (introductie-)activiteiten in de laatste week van augustus. De precieze data hoor je van ons na je inschrijving.

Goed om te weten: je kunt bij deze opleiding niet in februari starten. Bij de flexibele deeltijdopleiding Pabo kan dit wel.

Wat zijn de extra kosten?

Naast collegegeld betaal je ook:

 • Kosten voor de beknopte boekenlijst (zo'n vier boeken). Tijdens je studie kun je zelf inschatten welke boeken je later nog aanschaft.
 • Ongeveer € 120,- voor het introductiekamp en excursies in het eerste jaar.
 • Je hebt een eigen laptop nodig.
Is de opleiding in deeltijd of duaal te volgen?

Ja, dat kan.

Van de Vrijeschool Pabo tot de Academische Pabo: je kunt nog meer lerarenopleidingen bij Hogeschool Leiden doen.

Zijn er verplichte toetsen voor rekenen en taal?

Ja, je maakt in jaar 1 de landelijke rekentoets (Wiscat) én de toets professionele taalvaardigheid.

Je mag zowel de rekentoets als de taaltoets drie keer maken. We helpen je bij de voorbereiding.

Wat staat er in de Onderwijs- en examenregeling (OER)?
Algemeen
Hoeveel collegegeld betaal ik?

Voor studiejaar 2024-2025 is het wettelijk collegegeld voltijd, deeltijd en duaal: € 2.530,-. Lees alles over collegegeld.

Wanneer is de Open Dag?

Er zijn verschillende Open Dagen bij Hogeschool Leiden. Bekijk alle data en meld je aan.

Wil je weten of de opleiding écht de perfecte match voor jou is? Bij sommige opleidingen kun je je ook aanmelden voor:

Welke subsidies zijn er voor lerarenopleidingen?

De overheid heeft verschillende subsidies en tegemoetkomingen voor studenten aan een hbo-lerarenopleiding. Bekijk op de site van DUO of jij aan de voorwaarden voldoet.

Ik heb een functiebeperking, wat nu?

In de meeste gevallen kun je deze studie gewoon doen! De afdeling Student Support ondersteunt je hierbij: bekijk informatie of maak een afspraak.

We ondersteunen je bij bijvoorbeeld:

 • Motorische of zintuiglijke handicap
 • (Chronische) ziekte
 • Psychische klachten
 • Spraakstoornis
 • Dyslexie/dyscalculie
 • Autismespectrumstoornis
 • AD(H)D
Kan ik vanaf de hogeschool overstappen naar de universiteit?

Universiteiten mogen toelatingseisen stellen aan een student met een hbo-propedeuse. Met je bacheloropleiding is doorstroom naar een universitaire master soms mogelijk, vaak moet je dan nog wel een schakeljaar volgen.

Zoek de diverse mogelijkheden goed uit via de universiteit van jouw keuze.

Wat gebeurt er met mijn persoonsgegevens?

Hogeschool Leiden gaat zorgvuldig en vertrouwelijk om met jouw persoonsgegevens: we voldoen aan de eisen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Meer informatie over de verwerking van persoonsgegevens en jouw rechten? Lees ons Privacy Statement.

Twijfel je nog?

Kom dan sfeer proeven bij Hogeschool Leiden en stel al je vragen.

Bezoek onze Open Dag

Perfecte match?

Kijk of dit écht de opleiding voor jou is.

Keuze gemaakt?

Je bent eruit: de Pabo flexibele voltijd is de opleiding voor jou.

Zo schrijf je je in
Kijk nog even verder

Pabo flexibele voltijd toch niet jouw ding?

Leraar Basisonderwijs: Pabo

Voltijd
Lees meerover Leraar Basisonderwijs: Pabo
Studenten Pabo in gesprek aan een grote tafel in de klas

Leraar Omgangskunde

Voltijd
Lees meerover Leraar Omgangskunde
Studenten in de les opleiding leraar omgangskunde tweedegraads hogeschool leiden

Toegepaste Psychologie

Voltijd
Lees meerover Toegepaste Psychologie
Studenten kijken in boek hogeschool leiden

Enthousiast over onderwijs

Lesgeven, coachen of begeleiden
Bekijk al onze lerarenopleidingen
Studenten parkeren fiets bij fietsenstalling voor hoofdgebouw Hogeschool Leiden