Toegepaste Psychologie
- Duur: 4 jaar
- Start: 1 september
- Inschrijven: t/m 15 jan
- Bachelor of Applied Psychology
- Numerus fixus
Toegepaste Psychologie studeren bij Hogeschool Leiden
Jij hebt interesse in het gedrag van mensen. Bij de hbo-opleiding Toegepaste Psychologie van Hogeschool Leiden leer je hoe je gedrag van mensen beïnvloedt, beoordeelt en onderzoekt. En hoe je die kennis kunt inzetten als trainer, coach of voorlichter.
Numerus fixus met decentrale selectie
Deze opleiding heeft een beperkt aantal plaatsen. Dat heet een numerus fixus. We verdelen de opleidingsplaatsen voor de bachelor Toegepaste Psychologie via een decentrale selectieprocedure. Schrijf je daarom uiterlijk 15 januari in.
Hoe ziet ons onderwijs eruit?
Tijdens de hbo-bachelor Toegepaste Psychologie aan Hogeschool Leiden ontwikkel je de kennis, vaardigheden en ondernemende houding die je in de praktijk nodig hebt. Je werkt vanaf dag één aan realistische opdrachten. Het gedrag van mensen staat hierin centraal.
Samen en zelfstandig werken
- Tijdens colleges leer je over het gedrag van mensen, en hoe je dit beïnvloedt, beoordeelt en onderzoekt.
- Je stage (vanaf jaar 3) speelt een belangrijke rol in jouw ontwikkeling tot professional. Je brengt je kennis in de praktijk.
- Ook werk je samen met je medestudenten aan praktijkopdrachten.
- Je kiest een eigen specialisatie tijdens de studie.
Vier beroepscompetenties
Je ontwikkelt vier competenties die je straks nodig hebt om jouw beroep succesvol uit te voeren:
- Beoordelen van gedrag
- Beïnvloeden van gedrag
- Praktijkgericht onderzoek opzetten en uitvoeren
- Professioneel werken
Deze beroepscompetenties zijn leidend voor alle hbo-bacheloropleidingen Toegepaste Psychologie in Nederland. Elke afgestudeerde toegepast psycholoog moet competent kunnen handelen.
Met de begeleiding die je nodig hebt
Bij Hogeschool Leiden vinden we het belangrijk dat wij jou kennen en jij ons. Je krijgt ondersteuning van een studieloopbaanbegeleider waarmee je praat over jouw studievoortgang, motivatie, studievaardigheden en toekomstplannen.
Heb je een functiebeperking en wil je deze studie doen? In de meeste gevallen kan dat gewoon! Lees meer over studeren met een functiebeperking en maak een afspraak.
Wat doe je in je eerste jaar?
Van vakken tot stages: lees alvast wat je kunt verwachten. Handig om te weten, toch?
Bekijk meteen een overzicht van het studieprogramma (pdf) en een voorbeeld van een weekrooster (pdf).
Je eerste jaar
- Je doet veel kennis op over de basispsychologie in hoorcolleges en door de stof zelf te bestuderen.
- Je werkt met je medestudenten aan projecten zoals het maken van een voorlichting over veiligheidsbeleving of het geven van een training om medestudenten studievaardiger te maken. Dit sluit aan bij de vraagstukken die je later ook in de praktijk tegenkomt.
- Je leert vaardigheden die echt bij het vakgebied passen, zoals voorlichten, trainen en coachen. Ook ontwikkel je algemene vaardigheden zoals rapporteren en gespreksvoering.
Wat moet je halen in je eerste jaar Toegepaste Psychologie?
Aan het eind van het eerste jaar krijg je een bindend studieadvies (BSA). Heb je tussen de 48 en 60 studiepunten (EC) behaald én alle verplichte onderdelen succesvol afgerond? Dan mag je door naar het tweede jaar.
Haal je dit niet? Dan mag je helaas niet verder met deze opleiding. We zoeken dan samen naar een alternatieve opleiding.
Jaar 2, 3 en 4
Na je eerste jaar kun je zelf je richting bepalen. Hieronder een globaal overzicht van wat je kunt verwachten.
Jaar 2
- Je gaat aan de slag met realistische praktijkopdrachten.
- Ook maak je kennis met de beroepspraktijk.
- Je kiest in welke specialisatie je je opdrachten wilt doen.
Jaar 3
- Je loopt een half jaar stage.
- Je volgt een minor die past bij je afstudeerspecialisatie op het gebied van: arbeid en organisatie, sociale innovatie, preventie van crimineel gedrag of levensloop.
Jaar 4
- Je volgt nog een minor. Dit doe je binnen de opleiding (zoals de minor Coachend Trainen) of bij een andere opleiding in binnen- of buitenland.
- Je doet een afstudeertraject en maakt een beroepsproduct voor een opdrachtgever. Op basis van onderzoek bepaal je bijvoorbeeld welke interventie op het gebied van beïnvloeden of beoordelen van gedrag nodig is.
Vier afstudeerrichtingen
Je kiest bij de opleiding één van de vier afstudeerspecialisaties:
- Preventie van Crimineel Gedrag
Richt zich op het ontwikkelen en uitvoeren van interventies waarmee we (potentieel) crimineel gedrag beter kunnen herkennen en voorkomen. - Arbeid en Organisatie
Richt zich op het laten floreren van mensen in relatie tot werk en van (teams in) organisaties door advies, training of andere psychologische interventies. - Toegepaste Sociale Psychologie
Richt zich op het aanpakken van zogenaamde wicked problems (complexe vraagstukken) die samenhangen met de Sustainable Development Goals zoals eenzaamheid, ongelijkheid, klimaatverandering en honger. - Levensloop
Richt zich op het optimaal functioneren van mensen in de verschillende levensfasen met aandacht voor uitdagingen en veranderingen in de levensloop.
Niklas - student
"De opleiding is een mooie mix van theorie, praktijk en persoonlijke ontwikkeling. Zelf vind ik onderzoek en statistiek leuk.
De sociale onderdelen zijn interessant, maar niet altijd even makkelijk. Dat hoort ook bij het vak. Je stapt regelmatig buiten je 'comfortzone'. Daar leer je zoveel van! Vanuit die positieve ervaring kun je later ook anderen coachen of trainen."
Nikki - afgestudeerd
"Als studiezoeker raad ik je aan om naar de Open Dag te gaan. Zo kun je zelf zoeken naar jouw klik met de opleiding. Wat vind je leuk en welke richting wil je op met Toegepaste Psychologie? Ik voelde die klik meteen toen ik kennismaakte met de docenten en hoorde wat er allemaal aan bod zou komen."
Jouw toekomst
Als toegepast psycholoog ben je breed inzetbaar en geef je antwoord op allerlei vraagstukken. Welke sollicitant is het meest geschikt voor een openstaande functie? Hoe zetten we een voorlichtingscampagne op om gezond gedrag te bevorderen? Welke maatregelen laten een wijk veiliger voelen? Jij gaat ermee aan de slag.
Werken
Je toekomstige werkplek na Toegepaste Psychologie
Na je opleiding kun je terecht bij maatschappelijke organisaties, in het bedrijfsleven en bij de overheid. Ga aan het werk bij HRM-afdelingen, werving- en selectiebureaus, gemeenten, reclasseringbureaus, justitiële jeugdinrichtingen, de opvoedpoli, onderwijsinstellingen... waar eigenlijk niet?!
Dit kan jouw functietitel zijn: wijkconsulent, casemanager, testassistent, jeugdcoach, recruiter, psychologisch medewerker of recruitment consultant.
Je toekomstige takenpakket
Je ondersteunt mensen bij het vormgeven van hun loopbaan, levensloop, ontwikkeling in de eigen sociale omgeving en veiligheid. Je werkt met een diverse doelgroep en voert veel taken uit, zoals:
- Assessments begeleiden (door specifieke kenmerken en gedragingen van mensen systematisch in kaart te brengen)
- Trainingen en/of voorlichtingsactiviteiten ontwikkelen en geven (gericht op gedragsverandering)
- Adviseren
- Coachen of coachingstrajecten opzetten
- Onderzoek doen (bijvoorbeeld naar de factoren die invloed hebben op de 'arbeidsmotivatie' van werknemers)
Helga is trainer en coach binnen haar eigen bedrijf The Confidence Journey en begeleidt jongeren en jongvolwassenen. Ze helpt hen met tools voor meer positiviteit, veerkracht en zelfvertrouwen.
Verder studeren
Wil je na je hbo-bachelor Toegepaste Psychologie doorstuderen? Je kunt op twee manieren doorstromen naar de niet-klinische masterprogramma's van de opleiding Psychologie aan Universiteit Leiden.
- Volg tijdens je studie Toegepaste Psychologie de minor ‘Pre-University Minor’ in jaar 3 of 4.
- Stroom na het behalen van je hbo-diploma door naar het één-jarige pre-masterprogramma van Universiteit Leiden.
Bovenstaande routes bereiden je beide voor op toelating tot de volgende niet-klinische masterprogramma’s van de opleiding Psychologie aan Universiteit Leiden:
- Applied Cognitive Psychology
- Economic and Consumer Psychology
- Social and Organisational Psychology
- Occupational Health Psychology
- Methodology and Statistics in Psychology
Iets voor jou?
- Je hebt een havo-diploma (profiel N&G, N&T of E&M. Bij C&M heb je minimaal Wiskunde A of B nodig), vwo-diploma (elk profiel) of mbo niveau 4-diploma.
- Je wilt je verdiepen in het gedrag van mensen – en hoe je dit positief kunt beïnvloeden.
- Je hebt een onderzoekende en ondernemende houding.
- Je werkt graag samen: tijdens je studie met je medestudenten en later met je collega's.
- Je vindt het leuk om presentaties te geven en feedback te delen.
- Je deinst niet terug voor statistiek en dataverwerking.
Jaar 1
studenten mogen starten
Totaal
studenten volgen de opleiding
Tevredenheid
zou de studie opnieuw kiezen
Dáárom Hogeschool Leiden
Voor de hbo-opleiding Toegepaste Psychologie ga je natuurlijk naar Hogeschool Leiden.
- Van lezingen tot feestjes: meld je aan bij studievereniging MensSana. Of word lid van een studentenvereniging.
- Volg het Honoursprogramma voor extra uitdaging.
- Grenzen verleggen? We helpen je bij studeren of stage lopen in het buitenland.
- Jij bent de toekomst! Daarom kun je meedenken over ons onderwijs.
Veelgestelde vragen
Wat zijn de toelatingseisen?
Bekijk de toelatingseisen voor de opleiding. Daar lees je ook hoe je je moet inschrijven en hoe de decentrale selectieprocedure verloopt.
Wanneer moet ik me inschrijven?
De deadline voor deze studie is 15 januari. Dat is vroeg, omdat de opleiding Toegepaste Psychologie een maximum aantal studenten heeft (numerus fixus). Van 1 oktober tot 15 januari is het mogelijk om je in te schrijven voor het volgende studiejaar.
Op de pagina over toelating en inschrijving lees je alles over deze 'decentrale selectieprocedure'. Controleer daar ook goed of je aan de toelatingseisen voldoet. En zorg dat je een DigiD hebt: die heb je namelijk nodig om je in te schrijven via Studielink. Een DigiD aanvragen duurt ongeveer een week.
Hoe kan ik me voorbereiden?
- Bezoek de Open Dag, loop mee of kom proefstuderen. Stel al je vragen.
- Bereid je voor op en doorloop de decentrale selectieprocedure.
- Ga naar Studiekeuze123 voor hulp bij het maken van je keuze.
- Ga naar Studeermeteenplan voor een handige checklist van wat je moet regelen als je gaat studeren.
Wanneer start de opleiding?
Op of rond 1 september. Let op: vaak zijn er al (introductie-)activiteiten in de laatste week van augustus. De precieze data hoor je van ons na je inschrijving.
Goed om te weten: je kunt bij deze opleiding niet in februari starten.
Is de opleiding in deeltijd of duaal te volgen?
Werk je binnen het veiligheidsdomein? Je kunt dan de duale opleiding Toegepaste Psychologie voor beroepen in het veiligheidsdomein doen.
Er is geen standaard verkort traject mogelijk.
Wat staat er in de Onderwijs- en examenregeling?
Hoeveel collegegeld betaal ik?
Voor studiejaar 2024-2025 is het wettelijk collegegeld voltijd, deeltijd en duaal: € 2.530,-. Lees alles over collegegeld.
Wanneer is de Open Dag?
Er zijn verschillende Open Dagen bij Hogeschool Leiden. Bekijk alle data en meld je aan.
Wil je weten of de opleiding écht de perfecte match voor jou is? Bij sommige opleidingen kun je je ook aanmelden voor:
Ik heb een functiebeperking, wat nu?
In de meeste gevallen kun je deze studie gewoon doen! De afdeling Student Support ondersteunt je hierbij: bekijk informatie of maak een afspraak.
We ondersteunen je bij bijvoorbeeld:
- Motorische of zintuiglijke handicap
- (Chronische) ziekte
- Psychische klachten
- Spraakstoornis
- Dyslexie/dyscalculie
- Autismespectrumstoornis
- AD(H)D
Kan ik vanaf de hogeschool overstappen naar de universiteit?
Universiteiten mogen toelatingseisen stellen aan een student met een hbo-propedeuse. Met je bacheloropleiding is doorstroom naar een universitaire master soms mogelijk, vaak moet je dan nog wel een schakeljaar volgen.
Zoek de diverse mogelijkheden goed uit via de universiteit van jouw keuze.
Wat gebeurt er met mijn persoonsgegevens?
Hogeschool Leiden gaat zorgvuldig en vertrouwelijk om met jouw persoonsgegevens: we voldoen aan de eisen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).
Meer informatie over de verwerking van persoonsgegevens en jouw rechten? Lees ons Privacy Statement.
Twijfel je nog?
Kom dan sfeer proeven bij Hogeschool Leiden en stel al je vragen.
Perfecte match?
Kijk of dit écht de opleiding voor jou is.
Keuze gemaakt?
Het is duidelijk: de opleiding Toegepaste Psychologie past bij jou!