Toelating en inschrijving Pabo voltijd
Spreekt de opleiding Pabo (voltijd) jou aan? Hier vind je alles over de toelatingseisen, de verplichte intakeprocedure en je inschrijving.
Inschrijven in vier stappen
Wil je je inschrijven voor de Pabo (voltijd) aan Hogeschool Leiden? Volg deze vier stappen. Hieronder vind je per stap meer informatie.
- Kijk of je voldoet aan de toelatingseisen.
- Schrijf je in via Studielink.
- Doorloop de verplichte intakeprocedure.
- Meld je aan voor de toelatingstoets(en). Of en welke je moet maken, hangt af van je vooropleiding.
Belangrijke data
- 1 oktober: inschrijven voor deze opleiding voor studiejaar 2025/2026 mogelijk via Studielink.
- 1 mei: deadline aanmelden voor deze opleiding via studielink.
Later vind je hier meer belangrijke data.
Stap 1: check de toelatingseisen hbo Pabo
Je kunt de opleiding volgen met verschillende diploma’s. Soms moet je één of meerdere toelatingstoets(en) doen, afhankelijk van je vooropleiding:
Vwo
Je voldoet aan de toelatingseisen en hoeft geen toelatingstoets te doen. Je doorloopt wel de verplichte intakeprocedure.
Havo
Je voldoet aan de toelatingseisen en hoeft geen toelatingstoets te doen als je eindexamen hebt gedaan in de volgende vakken: aardrijkskunde, geschiedenis, natuurkunde, biologie óf natuur, leven & techniek. Je doorloopt wel de verplichte intakeprocedure.
Ontbreken één of meerdere vakken? Je maakt toelatingstoets(en) voor de vakken waarin je geen eindexamen hebt gedaan. Je doorloopt ook de verplichte intakeprocedure.
Mbo
Je voldoet alleen aan de toelatingseisen met een diploma op niveau 4 als je alle drie de toelatingstoetsen behaalt. Je doorloopt ook de verplichte intakeprocedure.
Propedeuse Pabo
Heb je al een propedeuse op een andere Pabo behaald en wil je overstappen naar de Pabo Leiden? Je voldoet aan de toelatingseisen en hoeft geen toelatingstoets te doen. Je doorloopt wel de verplichte intakeprocedure.
Belangrijk: laat dit weten aan de examencommissie en de coördinator van de intakeprocedure via [email protected] én [email protected].
Propedeuse hbo/wo
De toelatingseisen hangen af van je vooropleiding vóór je aan het hbo/wo startte. Zie kopjes vwo, havo of mbo. Je doorloopt ook de verplichte intakeprocedure.
Afgeronde studie hbo/wo
Je voldoet aan de toelatingseisen en hoeft geen toelatingstoets te doen. Je doorloopt wel de verplichte intakeprocedure.
Buitenlands diploma
De toelatingstoets(en) die je eventueel moet maken, baseren we op je specifieke diploma. Bekijk meer informatie op de pagina Studenten uit het buitenland en op de website Goed voorbereid naar de Pabo. Je doorloopt ook de verplichte intakeprocedure.
Toelatingsonderzoek 21+
Heb je deze diploma’s niet? En ben je bij het begin van de studie 21 jaar of ouder? Je kunt een Toelatingsonderzoek 21+ aanvragen. Je voldoet alleen aan de toelatingseisen als je het Toelatingsonderzoek 21+ en alle drie de toelatingstoetsen behaalt. Je doorloopt ook de verplichte intakeprocedure.
Bij een diploma dat gelijkwaardig is aan havo, vwo of mbo niveau 4 is het in sommige gevallen mogelijk om vrijstelling van bovenstaande eis te verlenen. Je kunt een verzoek sturen naar de examencommissie via [email protected].
Stap 2: schrijf je in via Studielink
Voldoe je aan de toelatingseisen en weet je zeker dat deze studie bij je past? Schrijf je dan vanaf 1 oktober in via Studielink voor het studiejaar 2025/2026.
Zorg dat je een DigiD hebt: die heb je namelijk nodig om je in te schrijven. Een DigiD aanvragen duurt ongeveer een week.
Volg hierna nog stap 3 en 4.
Stap 3: doorloop de intakeprocedure
Is de opleiding Pabo (voltijd) een goede match voor jou? Om een bewuste keuze te maken, doorloop je de verplichte intakeprocedure. Bekijk wat je moet doen.
Waar bestaat de intakeprocedure uit?
Dit zijn de onderdelen van de intakeprocedure:
- Het bezoeken van een Open Dag.
- Het maken van een motivatiefilmpje: waarom wil jij leerkracht worden? Meer informatie vind je hieronder.
- Het invullen van een digitale vragenlijst.
- Het maken van de diagnostische rekentoets (pdf). Meer informatie vind je hieronder.
- Het halen van de rekentoets is geen voorwaarde om te mogen starten met de opleiding, maar je krijgt alvast de optie om de rekentoets te maken.
Hoe schrijf ik me in voor de intakeprocedure?
Schrijf je eerst in via Studielink (zie stap 2). Daarna ontvang je van ons een mail met inloggegevens voor de online intakeprocedure.
Met deze inloggegevens kun je je inschrijven voor de diagnostische rekentoets, je motivatiefilmpje uploaden en de vragenlijst invullen. Ook maak je meteen je keuze voor één van de trajecten: Sportklas, Kunstklas of Wereldklas.
Controleer je mailbox
Belangrijk: na je inschrijving via Studielink verloopt alle communicatie over de intakeprocedure via het mailadres dat je hebt doorgegeven in Studielink. Houd je mailbox (en spambox) dus goed in de gaten!
Ontvang je geen mail? Neem dan contact op met onze Servicedesk via [email protected].
Meer informatie: diagnostische rekentoets
De digitale rekentoets (Wiscattoets) is onderdeel van de intakeprocedure van de Pabo-opleiding. Je maakt de toets voordat je aan de opleiding begint, om zo het niveau van je rekenvaardigheid te bepalen.
Als je de toets niet haalt voor je aan de opleiding begint, heb je nog drie keer de gelegenheid om deze (vóór 1 februari) te herkansen. Je moet de toets met een minimale score van 103 punten halen vóór 1 februari.
Inhoud rekentoets
Je krijgt 55 opgaven uit de volgende domeinen:
- Hoofdrekenen
- Basisvaardigheden
- Breuken, procenten, verhoudingen en decimale getallen
- Meten en meetkunde
- Informatieverwerking
Oefenen
In de zomer kun je kosteloos een voorbereidende cursus rekenen volgen bij Hogeschool Leiden. Meld je aan via de intakeprocedure (zie stap 3).
Wil je al oefenen voor de toets? Dit zijn handige materialen en tools:
- Basisvaardigheden rekenen - Noordhof Uitgevers (studieboek en website van Noordhof Uitgevers)
- Rekenwijzer - ThiemeMeulenhoff (studieboek en website paborekenwijzer.nl)
- Oefentoets - Cito.nl
- Oefenwebsite en mailservice - Beterrekenen.nl
- Oefentips en meer informatie - Goed voorbereid naar de Pabo
Tips
- Rekenen leer je alleen door te oefenen en te doen! Beter elke dag een half uur dan bijvoorbeeld één keer drie uur.
- Kijk ook eens op bijvoorbeeld Marktplaats voor tweedehands boeken.
Meer informatie: opdracht motivatiefilmpje
Je maakt als onderdeel van de intakeprocedure een motivatiefilmpje. Ter inspiratie raden we je sterk aan om minimaal een dag mee te lopen op een basisschool naar keuze (je neemt hiervoor zelf het initiatief), om zicht te krijgen op het beroep van de leerkracht.
Het filmpje voldoet aan de volgende voorwaarden:
- Je maakt in het filmpje duidelijk waarom je voor deze opleiding en het vak leraar basisonderwijs kiest.
- Je bent duidelijk te zien en te horen.
- Het filmpje duurt ongeveer 1,5 minuut.
Stap 4: maak de toelatingstoets(en)
Iedereen doorloopt de intakeprocedure (zie stap 3). Soms moet je daarnaast één of meerdere landelijke toelatingstoets(en) doen, afhankelijk van je vooropleiding (zie stap 1).
Welke toelatingstoetsen zijn er?
Er zijn drie toelatingstoetsen:
- Aardrijkskunde
- Geschiedenis
- Natuur & techniek
Hoe schrijf ik me in voor de toelatingstoetsen?
Je geeft bij de intakeprocedure (zie stap 3) aan of je de toelatingstoets(en) moet maken. Let op: je bent zelf verantwoordelijk voor het tijdig inschrijven.
In verschillende perioden kun je de toelatingstoets(en) doen. De toetsen zijn in heel Nederland hetzelfde. Je kunt een toets doen bij Hogeschool Leiden of bij een andere Pabo. Kijk welke locatie en datum voor jou uitkomt.
Check de website Goed voorbereid naar de Pabo voor actuele informatie en afnamedata. Hier vind je ook studiemateriaal, voorbeeldtoetsen, begrippenlijsten, studieplannen en meer.
Voorbereidende cursus rekenen
In de zomer kun je kosteloos een voorbereidende cursus rekenen volgen. Er is een maximum aantal plekken beschikbaar. Meld je aan via de intakeprocedure (zie stap 3). Na 1 mei nodigen we je uit. Je kunt deelnemen als:
- Je de eerste kans niet hebt gehaald (je hebt bijvoorbeeld een onvoldoende voor je intaketoets rekenen).
- Je je extra wil voorbereiden op de eerste kans (je bent bijvoorbeeld onzeker over je rekenniveau).
Vragen? Mail ons
Algemene vragen over je inschrijving
[email protected] (noem om welke opleidingsvariant het gaat)
Vragen aan een student
Thom Lammers (studentambassadeur)
[email protected]
Informatie over de opleiding
Wat leer je allemaal tijdens de hbo-opleiding Pabo (voltijd) bij Hogeschool Leiden? Hoe ziet de studieopbouw eruit en waar ga je later werken?
Liever deeltijd?
- Bij de flexibele deeltijdopleiding Pabo heb je meer zelfstudie en minder contacttijden.
- Wel voltijd, maar dan je studiepad met meer vrijheid invullen en twee keer zoveel praktijkervaring opdoen? Bekijk de flexibele voltijdopleiding Pabo.
- Heb je al een hbo- of wo-opleiding afgerond? Volg dan het zij-instroomtraject Pabo of het zij-instroomtraject Spring.
Van de Vrijeschool Pabo tot de Academische Pabo: je kunt nog meer lerarenopleidingen bij Hogeschool Leiden doen.
- Bekijk alle lerarenopleidingen in voltijd.
- Bekijk alle lerarenopleidingen in deeltijd.