Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Symposia E-Discovery

Sinds 2010 is er jaarlijks een symposium E-Discovery. De thema's variëren van technische tot juridische onderwerpen. De bijeenkomsten zijn bedoeld voor studenten, docenten, onderzoekers en professionals van overheidsinstanties en het bedrijfsleven. Op deze pagina hebben we alle symposia E-Discovery vanaf 2015 op rij gezet.

Bekijk de homepage van Digital Forensics & E-Discovery

Symposium E-Discovery 2024

Terugkijken

De onderzoeksgroep Digital Forensics & E-Discovery van Hogeschool Leiden organiseerde op dinsdag 2 april 2024 van 12:30 – 18:00 de 14e editie van het symposium E-Discovery. In 2024 stond het onderwerp praktische toepassingen van taalmodellen in digitaal forensisch onderzoek en E-Discovery centraal.

Kijk het symposium terug

Over het onderwerp

Het symposium sloot in 2023 af met een presentatie over de inzet van ChatGPT als digitale speurneus voor rechercheurs. We zijn nu een jaar verder en het afgelopen jaar zijn er veel nieuwe taalmodellen verschenen en technieken ontwikkeld om tekortkomingen te verhelpen. Op 2 april leggen experts uit hoe die nieuwe technieken werken, welke kansen ze bieden voor digitaal forensisch onderzoek en onderzoek naar ondermijning en financiële criminaliteit.

Overzicht van de sprekers
Johan ten Houten - Dagvoorzitter

Achtergrond

Johan is al meer dan 35 jaar actief op het gebied van digitaal forensisch onderzoek en heeft ervaring in verschillende jurisdicties, geografische locaties en industrieën. Vanaf 2022 is Johan verbonden aan de Hogeschool Leiden waar hij onderwijs ontwikkelt en geeft voor de Master Opleiding Digital Forensics. Johan studeerde Electrical Engineering aan de TU-Delft, gedurende zijn studie is hij al op het pad van hacking en digitaal onderzoek terechtgekomen. Johan staat aan de wieg van de afdeling computeronderzoek van het NFI en heeft als consultant informatiebeveiliging geïmplementeerd bij multinationals en de overheid. Johan heeft ruim 18 jaar gewerkt bij Deloitte als manager bij de Afdeling Forensics.

Jakub Zavrel – Founder & Ceo Zeta Alpha

Titel: The R in RAG: Large Language Models for the next generation of search

Achtergrond

Jakub Zavrel is an experienced AI entrepreneur, Machine Learning and NLP technologist. Believer in building strong, independent, and long term sustainable technology companies and products. In the early 2000's he pioneered AI for Recruitment as the founder and CEO of Textkernel. Currently building a new AI based Knowledge Navigation platform with Zeta Alpha in Amsterdam, with a strong R&D team and foundation in the Gen AI and Neural Search revolution.

Abdul Boztas - Senior Digital Forensics Scientist bij het NFI & part-time docent Hogeschool Leiden

Titel: Aardwolf: inzicht in digitale sporen die ontstaan bij het gebruik van mobiele telefoons

AARDWOLF is een door de EU gefinancierd project met als doel snel te identificeren welke bestanden zijn gewijzigd, verwijderd of gemaakt als gevolg van handelingen op een mobiele telefoon. De gegenereerde bestanden en sporen door de apps worden opgeslagen in een referentiedatabase. Het doel van deze referentiedatabase is om onderzoekers in staat te stellen informatie te delen vanuit hun eigen experimenten en deze te delen met andere gebruikers. Daarnaast downloadt Aardwolf regelmatig installatiebestanden en metadata van een opgegeven lijst met apps uit de iOS- en Android-appstores. Deze gegevens worden opgeslagen in de referentiedatabase, waardoor een historische set van app-versies ontstaat. Eerste experimenten laten zien dat ChatGPT een onderzoeker kan helpen bij het interpreteren van de data die is verkregen met een experiment. Door de forensische kennis in Aardwolf te combineren met digitaal forensische tools, kunnen gebruikers beter inzicht krijgen in de handelingen van een gebruiker met een mobiele telefoon.

Achtergrond

Abdul is senior digitaal forensisch wetenschapper bij het Nederlands Forensisch Instituut en parttime docent in de Master Digital Forensics van Hogeschool Leiden. Hij staat als gerechtelijk deskundige geregistreerd in het register van het Nederlands Register Gerechtelijk Deskundigen (NRGD) op het gebied van digital forensics. Abdul behaalde zijn MSc. in Informatica aan de Technische Universiteit Delft. Hij is de initiatiefnemer en projectleider van het internationale project Aardwolf (www.aardwolfproject.eu) dat zich richt op de analyse van apps op mobiele apparaten.

Saskia Lensink – onderzoeker taal- en spraaktechnologie TNO

Titel: NL-GPT: De waarde van een Nederlands taalmodel

TNO, SURF en NFI ontwikkelen samen een Nederlands taalmodel: GPT-NL. Deze partijen willen zo, samen met partijen die GPT-NL gaan gebruiken, een belangrijke stap zetten richting betrouwbaar, transparant en eerlijk gebruik van (generatieve) AI in Nederland en Europa. Het versterken van Europese digitale soevereiniteit op het gebied van taaltechnologieën en het kunnen inzetten van een taalmodel dat in lijn is met Nederlandse waarden en richtlijnen voor bijvoorbeeld transparantie, dataprivacy en intellectueel eigendom, zijn belangrijke drijfveren om dit initiatief te starten. In deze sessie vertellen we meer over de ambities en mogelijkheden met GPT-NL, de vorderingen in het project, en gaan we graag met u in gesprek over mogelijke toepassingen van GPT-NL in het E-Discovery domein.

Achtergrond

Saskia Lensink werkt als onderzoeker bij TNO waar ze zich bezighoudt met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van taal- en spraaktechnologie. Ze is betrokken bij meerdere Europese initiatieven en projecten rondom grote taalmodellen (LLMs) en product owner van het GPT-NL project.

Edwin Rijgersberg - Senior Machine Learning Engineer bij het NFI

Titel: LLaMA’s en GEITjes: successen en uitdagingen voor Nederlandse generatieve taalmodellen

Na de komst van ChatGPT is er in recordtijd een heel ecosysteem van open source taalmodellen beschikbaar gekomen. Elke week is er wel weer een nieuw model dat oude records verbreekt, maar modellen voor het Nederlands bleven lang achter. Ik neem jullie mee door de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van Nederlandstalige open taalmodellen, en laat zien wat er nog nodig is.

Achtergrond:

Edwin Rijgersberg is Senior Machine Learning Engineer bij het Nederlands Forensisch Instituut en ontwikkelaar van het open Nederlandstalige taalmodel GEITje-7B.

Yolanda van Setten – Jurist en eigenaar adviesbureau Cum Sensu

Titel: Zet 37: hoe AI de aanpak van criminaliteit kan innoveren

De overheid presenteerde onlangs haar visie op generatieve AI. De aanpak van ondermijning en het handhaven van de openbare orde met inzet van AI komen in deze visie niet aan bod. Kansen in overvloed, zou men denken, maar wat zijn die kansen? En welke risico’s kunnen zich voordoen bij het gebruik van AI? In haar lezing zal Yolanda ingaan op de innovaties die worden geboden door AI, met enkele kanttekeningen.

Achtergrond

Yolanda is een jurist met een liefde voor data. Zij is voormalig cyberofficier van justitie en heeft ervaring in het bedrijfsleven.  Tegenwoordig is zij eigenaar van haar adviesbureau Cum Sensu, waarmee zij (semi)overheden en daarmee samenwerkende partners ondersteunt bij de aanpak van complexe criminaliteit.

Hans Henseler - Lector Digital Forensics & E-Discovery bij Hogeschool Leiden

Titel: Ontcijferen van digitale sporen met behulp van taalmodellen.

Achtergrond
Hans Henseler is lector Digital Forensics & E-Discovery bij Hogeschool Leiden. Hij is tevens senior wetenschappelijk medewerker de divisie Digitale en Biometrische Sporen van het Nederlands Forensisch Instituut en voorzitter van de Board of Directors van DFRWS. Hans studeerde Informatica aan de TU Delft en is aan de Universiteit van Maastricht gepromoveerd op het onderwerp Artificiële Neurale Netwerken. In 1992 is hij gaan pionieren op forensisch ICT-gebied bij het Gerechtelijk Laboratorium. Sindsdien heeft hij verschillende bedrijven waaronder ZyLAB, PWC, Fox-IT, Tracks Inspector en Magnet Forensics gewerkt waar hij ervaring heeft opgedaan met het ontwikkelen van software, het leiden van digitaal forensische laboratoria, met het leiden van (internationale) E-Discovery projecten en adviseren van bedrijven op het gebied van digitaal bewijs in fraude onderzoeken.

Partners op de informatiemarkt
Zeta Alpha

A smarter way to discover and organize knowledge.
Zeta Alpha is the best Neural Discovery Platform for AI and beyond. Use state-of-the-art Neural Search and Generative AI to improve how you and your team discover, organize and share internal knowledge. Make better decisions, avoid reinventing the wheel, make staying in the know effortless, and make an impact with your work faster.

Meer informatie over Zeta Alpha

Volto Labs

Volto Labs levert software aan onder andere opsporingsdiensten voor het vastleggen van online onderzoeken via diverse social media en chat apps (Cyber HUMINT en SOCMINT). De focus ligt hierbij op (vluchtige) een-op-een gesprekken communicatie en gesloten groepen. Ons platform Cyber Agent Technology (CAT) voorziet in geautomatiseerd verzameling, verwerking, opslag en weergave van gespreksdata, zowel de tekst als uitgewisselde media (audio, video en afbeeldingen). We zijn een Nederlands bedrijf gevestigd op de HSD Campus in Den Haag.

Meer informatie over Volto Labs

Reveal

Reveal is een toonaangevende AI-aangedreven platform voor eDiscovery, document review, legal hold en onderzoek. Reveal heeft een lange geschiedenis in het toepassen van technologie voor eDiscovery, die wordt ondersteund door zijn toonaangevende verwerkingstechnologie, visuele analyse en kunstmatige intelligentie-mogelijkheden. De software van Reveal combineert technologie en de ervaring van onderzoekers om gestructureerde en ongestructureerde gegevens om te zetten in bruikbare inzichten. We helpen organisaties, waaronder advocatenkantoren, bedrijven, overheidsinstanties en inlichtingendiensten, om sneller meer nuttige informatie te achterhalen door een eenvoudige gebruikerservaring en AI-technologie te bieden die is ingebed in elke fase van het eDiscovery-proces.

Meer informatie over Reveal

ACEDS (Association of Certified eDiscovery Specialists)

De missie van ACEDS is om professionals uit verschillende disciplines te helpen hun kennis en vaardigheden op het gebied van e-discovery te verbeteren en te certificeren, hun carrière te bevorderen, hun netwerk te vergroten en hun algemene competentie op het gebied van e-discovery en verwante vakgebieden te vergroten.

Het ACEDS Benelux Chapter brengt professionals uit de Benelux samen om de ervaringen in het veld van e-discovery te delen door middel van educatie, training en netwerken.

Het ACEDS Benelux Chapter is ook uw directe link naar de overkoepelende ACEDS-organisatie. Als lid profiteert u niet alleen van de voordelen van zowel lokale als algemene lidmaatschap, maar u bouwt ook een uitgebreid netwerk op.

Meer informatie over ACEDS

DuckDuckGoose

DuckDuckGoose richt zich op het bestrijden van digitale fraude door deepfakes en synthetische media te identificeren. Deepfakes vormen bedreigingen zoals identiteitsfraude, CEO-fraude, cyberaanvallen en wraakporno. Veel mensen en organisaties zijn zich nog niet bewust van de risico's, mogelijkheden en oplossingen rondom deepfakes. DuckDuckGoose maakt gebruik van deep learning-algoritmen om manipulatie in content te detecteren en biedt uitgebreide analyses van deze detecties. Dit stelt individuen, bedrijven en overheden in staat om geïnformeerde beslissingen te nemen, met een focus op betrouwbare en begrijpelijke detectietechnologieën.

Meer informatie over DuckDuckGoose

Aardwolf

“Application Analysis Results Directory With Open-source Library Foundation”
AARDWOLF is een door de EU gefinancierd project met als doel snel te identificeren welke bestanden zijn gewijzigd, verwijderd of gemaakt als gevolg van handelingen op een mobiele telefoon.

 Welke bestanden veranderen wanneer je interactie hebt met een mobiele telefoon-app? En andersom: welke apps kunnen betrokken zijn geweest bij het wijzigen van bepaalde bestanden? Aardwolf is een platform waarmee forensisch onderzoekers experimenten kunnen uitvoeren en delen om snel antwoorden op deze vragen te vinden.

Meer informatie over Aardwolf

CFLW

CFLW Cyber Strategies is een Nederlands tech-bedrijf gericht op strategische inzichten en operationele perspectieven voor complexe digitale veiligheid uitdagingen gedreven door technologieën zoals het Dark Web, Crypto-Assets, Decentrale Cryptografie en Kunstmatige Intelligentie.

CFLW Intelligence Services, zoals Dark Web Monitor en Crypto-Asset Analytics zijn datagedreven en gebaseerd op operationele ervaring binnen de internationale veiligheidsgemeenschap. We beschikken over een diepgaand inzicht in nieuwe technologieën en volgen een gebruikersgerichte en flexibele aanpak om geavanceerde technologieën te co-creëren in complexe omgevingen met meerdere belanghebbenden. Om onze visie voor een veilige digitale samenleving te bevorderen, bouwen we energieke publiek-private coalities om in samenwerking snel evoluerende digitale dreigingen het hoofd te bieden.

Meer informatie over CFLW

NFI (Hansken)

De hoeveelheid te onderzoeken data en databronnen in strafzaken, voornamelijk in fraude-, moord- en kinderpornozaken, neemt razendsnel toe. Om de effectiviteit en snelheid van dit onderzoek te vergroten, heeft het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) de forensische zoekmachine Hansken ontwikkeld.

Met Hansken kan de politie snel en efficiënt zoeken in grote hoeveelheden in beslaggenomen gegevensdragers als computers en mobiele telefoons. Op alles wat relevant kan zijn, kan worden gezocht, bijvoorbeeld op woorden en namen of eigenschappen van sporen zoals bijvoorbeeld alleen mails, chatberichten of foto’s al dan niet gemaakt met een bepaalde camera. Onderzoekers kunnen met de forensische zoekmachine de zoekresultaten blijven filteren totdat je van die miljoenen sporen een selectie hebt, waarvan de bestanden één voor één te bekijken zijn.

Onderzoeksgroep Digital Forensics & E-Discovery

De ontwikkelingen op het gebied van ICT gaan snel. Dat levert nieuwe oplossingen voor allerlei vraagstukken in de samenleving op, maar tegelijkertijd ook nieuwe vormen (cyber)criminaliteit. Om hier binnen onderwijs zo effectief mogelijk op in te spelen, doet de onderzoeksgroep Digital Forensics & E-Discovery van Hogeschool Leiden, samen met experts uit de praktijk, onderzoek naar digitale sporen en hoe je deze optimaal kunt benutten. Hogeschool Leiden is de koploper in het onderwijs op het gebied van digitaal forensisch onderzoek met de voltijd & deeltijd bacheloropleiding Forensisch ICT en de deeltijd (en voltijd vanaf 2025-2026) Master Digital Forensics.

Meer informatie over de onderzoeksgroep

Symposium E-Discovery 2023

Terugkijken

De onderzoeksgroep Digital Forensics & E-Discovery van Hogeschool Leiden organiseerde op dinsdag 14 maart 2023 de 13e editie van het Symposium E-Discovery. Dit jaar stond het thema praktische toepassingen van artificial intelligence (AI) in digitaal forensisch onderzoek en E-Discovery centraal.

Bekijk de slides van de presentaties

Of kijk het symposium terug

Over het onderwerp

De ontwikkelingen op AI-gebied en met name van deep learning modellen zijn de laatste jaren zo snel gegaan dat wij tijdens het symposium willen stilstaan bij de laatste ontwikkelingen en vooruitkijken naar nieuwe toepassingen.

Overzicht van de sprekers
Johan ten Houten - Dagvoorzitter

Johan is al meer dan 35 jaar actief op het gebied van digitaal forensisch onderzoek en heeft ervaring in verschillende jurisdicties, geografische locaties en industrieën. Vanaf 2022 is Johan verbonden aan de Hogeschool Leiden waar hij de Master Opleiding Digital Forensics aan het inrichten is. Johan springt bij in het reguliere onderwijs. Johan studeerde Electrical Engineering aan de TU-Delft. Johan staat aan de wieg van de afdeling computeronderzoek van het NFI en heeft als consultant informatiebeveiliging geïmplementeerd bij de overheid. Johan heeft ruim 18 jaar gewerkt bij Deloitte als manager bij de Afdeling Forensics.

Hans Henseler - Lector Digital Forensics & E-Discovery bij Hogeschool Leiden

Titel: ChatGPT: De digitale speurneus voor rechercheurs

ChatGPT is een groot taalmodel dat ontwikkeld is door OpenAI en is de afgelopen maanden enorm in de belangstelling gekomen vanwege zijn unieke vermogen om in een natuurlijke dialoog vragen te beantwoorden over een breed scala aan onderwerpen die het gezien heeft tijdens het leerproces. ChatGPT blijkt echter een slimme student en kan ook rechercheurs helpen bij het efficiënter en effectiever onderzoeken van zaken met digitaal bewijs dat het nog nooit eerder heeft gezien. Bijvoorbeeld door het vertalen van onderzoeksvragen in natuurlijke taal naar gestructureerde zoekopdrachten, waardoor rechercheurs sneller het juiste bewijs kunnen vinden zonder dat ze een geavanceerde zoektaal hoeven te leren. Ook kan ChatGPT digitale sporen zoals e-mails, chatberichten en browsergeschiedenis doorlezen en op verzoek samenvatten, waardoor rechercheurs snel kunnen zien wie, wat, waar en of wanneer iets is gebeurd. ChatGPT kan ook verbanden tussen data analyseren, zoals herhaaldelijk genoemde e-mailadressen of telefoonnummers, waardoor rechercheurs in een dialoog met ChatGPT snel belangrijke personen en relevante onderwerpen kunnen identificeren.

Achtergrond

Hans Henseler is lector Digital Forensics & E-Discovery bij Hogeschool Leiden. Hij is tevens senior adviseur bij de divisie Digitale en Biometrische Sporen van het Nederlands Forensisch Instituut, lid van het College van het Nederlands Register van Gerechtelijk Deskundigen en voorzitter van de Board of Directors van DFRWS. Hans studeerde Informatica aan de TU Delft en is aan de Universiteit van Maastricht gepromoveerd op het onderwerp Artificiële Neurale Netwerken. In 1992 is hij gaan pionieren op forensisch ICT-gebied bij het Gerechtelijk Laboratorium. Sindsdien heeft hij verschillende bedrijven waaronder ZyLAB, PWC, Fox-IT, Tracks Inspector en Magnet Forensics gewerkt waar hij ervaring heeft opgedaan met het ontwikkelen van software, het leiden van digitaal forensische laboratoria en met het leiden van (internationale) E-Discovery projecten en adviseren van bedrijven op het gebied van digitaal bewijs in fraude onderzoeken.

Mark Evenblij - Cofounder van DuckDuckGoose

Titel : Truth around the deepfakes

Voor de meeste mensen is het duidelijk hoe snel deepfake-technologie evolueert, maar voor de meesten is het nog steeds onduidelijk waartoe de technologie momenteel in staat is in een real-world scenario. Of wat de technologie over een paar jaar kan? Tijdens dit gesprek geeft Mark een spoedcursus deepfakes. Hij zal de waarheid uit de nep terughalen door veel voorbeelden te laten zien van wat de technologie wel en niet kan.

Achtergrond

Met een sterke achtergrond in engineering en een duidelijke visie, Mark was mede-oprichter van de startup DuckDuckGoose. Bij DuckDuckGoose is hij medeverantwoordelijk voor het ontwikkelen van verklaarbare AI-oplossingen om synthetische media te detecteren. Mark is gepassioneerd door deepfakes en is een ervaren expert geworden op het gebied van deepfake-generatie door nepfoto's en -video's te maken voor experimentele doeleinden.

Alize Pistidda - Docent bij bachelor en master Forensische ICT

Titel: AI binnen de bachelor- en masteropleiding Forensische ICT

AI ontwikkelt zich met duizelingwekkende snelheid. In het onderwijs leren we de studenten mee te bewegen met de snelheid waarin deze technologie evolueert. Zo leren we onze Forensische ICT studenten hoe AI technologie kan worden ingezet bij forensisch onderzoek en hoe ze die technologie kunnen toetsen aan de gestelde juridische en ethische kaders.

Ook maken we ze bewust van een eventuele bias in modellen en hoe ze bestaande AI modellen kunnen evalueren en valideren.
Uiteraard behandelen we ook de keerzijde van AI en hoe deze technologie ook kan worden misbruikt, zoals bij deepfakes, fraude of het automatisch genereren va Phishing mails via chatGPT.Op deze wijze hopen we jonge professionals af te leveren die klaar zijn om aan digitale waarheidsvinding te doen.

Achtergrond

Dr. Alize Pistidda-Scheenstra heeft over 15 jaar ervaring in het analyseren van data in verschillende vormen. Ze heeft medische beeldanalyse en patroonherkenning bij de Universiteit Utrecht gestudeerd. Ze is in 2005 afgestudeerd op 3D gezichtsherkenning aan het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bij de afdeling Beeldonderzoek en biometrie. Haar PhD heeft ze behaald aan de Universiteit Leiden. In dat onderzoek heeft ze dat door middel van statistische tests aangetoond dat bepaalde gen-expressies systematische vormveranderingen in de hersenen tot gevolg hebben. Inmiddels is ze al een aantal jaren werkzaam bij de Hogeschool Leiden bij de opleiding Forensisch ICT, waar ze vakken als Computer Vision, Forensische Data Analyse en Machine Learning geeft. Ze heeft veel interesse in de ethische aspecten van AI toepassingen en heeft in haar lessen een grote focus op validatie en interpretatie van AI modellen.

Dr. Mark van Staalduinen - Managing Director at CFLW Cyber Strategies

Titel : Dark Web Monitoring to enhance Digital Forensics and Intelligence

Digitale transformatie creëert een universum van mogelijkheden voor innovatie. Het biedt echter ook een overvloed aan mogelijkheden voor actoren van cyberdreigingen. Veel complexe cybersecurity-uitdagingen van opkomende technologieën zoals Dark Web, Crypto-assets, Blockchain, Distributed Cryptography en Artificial Intelligence.

CFLW Cyber Strategies is een Tech-startup die strategische inzichten en operationele perspectieven biedt over complexe cybersecurity-uitdagingen van opkomende technologieën zoals Dark Web, Crypto-assets, Blockchain, Distributed Cryptography en Artificial Intelligence.

Achtergrond

Dr. Mark van Staalduinen werkt als Managing director van CFLW Cyber Strategies (CFLW). In april 2022 werd hij ook benoemd tot lid van de Dutch Blockchain Coalitie als themaleider Veiligheid, verantwoordelijk voor het bevorderen van een veilig en beveiligd Nederlands blockchain-ecosysteem.

Dr. Mark van Staalduinen behaalde zijn MSc (2003) en PhD (2010) in Elektrotechniek aan de afdeling Informatie- en Communicatietheorie van de Technische Universiteit Delft (DUT). Vervolgens werkte Dr. Van Staalduinen tussen 2007 en 2019 bij TNO als adviseur en innovatiemanager op het gebied van cybercrime en nationale veiligheid. Van januari 2016 tot december 2019 was hij gedetacheerd in Singapore om de internationale samenwerking en partnerschappen in Zuidoost-Azië te versterken, en hij was als cybercrime-expert gedetacheerd bij het INTERPOL Global Complex for Innovation.

Marcel Worring - Hoogleraar Multimedia Analytics Universiteit van Amsterdam

Titel: Analyse van Multimodale Informatiebronnen

Informatie in de opsporing en bewijsvoering is steeds vaker multimodaal in het bijzonder beeld en taal. In deze presentatie gaan we in op de verschillende diep leren gebaseerde technieken die zijn ontwikkeld om multimodale data te analyseren en wat nodig is om deze op succesvolle wijze in te kunnen zetten. In het bijzonder zullen we ingaan op wat we gaan doen in het nieuwe door NWO gefinancierde AI4Intelligence project, een samenwerking tussen o.a. de Universiteit van Amsterdam, Universiteit Utrecht, TU Eindhoven, VU Amsterdam, de Haagse Hogeschool, Hogeschool Leiden, Politie, NFI, OM en bedrijven.

Achtergrond

Prof. Marcel Worring is hoogleraar Multimedia Analytics in het Instituut voor Informatica van de Universiteit van Amsterdam waar hij het MultiX Lab leidt. Hij is een van de wetenschappelijke directeuren van het Nationale Politielab AI, het AI4Forensics lab met het Nederlands Forensisch Instituut, en samen met Floris Bex de projectleider van het NWO programma AI. Zijn onderzoek richt zich op de combinatie van multimedia analyse, informatie visualisatie, en machine leren.

Eerdere edities

2022: Digitaal bewijs en Ondermijning

De onderzoeksgroep Digital Forensics & E-Discovery van Hogeschool Leiden organiseert op dinsdag 15 maart 2022 de 12e editie van het Symposium E-Discovery. Dit jaar staat het thema 'Digitaal bewijs en Ondermijning' centraal.

Digitaal bewijs en Ondermijning

Ondermijning vormt een bedreiging voor de veiligheid van onze samenleving en onze rechtstaat. Ondermijning is een gevolg van verschillende vormen van financieel economische criminaliteit, waarbij de grenzen tussen de boven- en de onderwereld vervagen. Denk aan drugscriminaliteit en witwassen. De bestrijding van ondermijning is een speerpunt van het kabinet. 

Veel organisaties, zoals Belastingdienst, politie, OM en gemeenten werken samen om ondermijnende criminaliteit een halt toe te roepen. Digitale sporen en data worden actief ingezet voor fraudedetectie en kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan hypothese- en scenariovorming.

Programma

TijdOnderdeel
12.30 uurInloop met lunch
13.00 uurOpening door dagvoorzitter Hans Henseler, lector Digital Forensics & E-Discovery bij Hogeschool Leiden
13.05 uur'Leven lang leren met forensisch ICT'
Eric Veldkamp | Directeur Faculteit Science & Technology, Hogeschool Leiden
13.15 uur'Ondermijning, drugs & digitale opsporing'
Marnix Hoitink | Nederlands Forensisch Instituut
13.45 uur'Van red flags naar afwijkingen van patronen: De Leidse strijd tegen crimineel vermogen in de vastgoedmarkt'
Jasper van Ginneken | Projectleider Ondermijning Gemeente Leiden
14.15 uurWebIQ presenteert: 'De BrancheScan een tool waarmee op basis van open bronnen, controles in steden efficiënt en doelgericht kunnen worden voorbereid.'
Saskia de Jong | WebIQ 
14.45 uurPauze
15.15 uur'Ondermijningsmonitor Institute for Financial Crime'
Tjores Maes | KPMG/ Institute for Financial Crime
15.45 uurSmart Cell Find the Money: 'een mix & match van vier bouwstenen: andere bronnen, expertisen, relazen, (netwerk)partners'
Jacqueline Janssen & Johan Fontijn | Taskforce RIEC Brabant – Zeeland
16.15 uur'Going dark? Feiten en fabels over encryptie in strafzaken'
Rolf van Wegberg | TU Delft
16.45 uurAfsluiting door Hans Henseler

Sprekers

Bekijk het overzicht van sprekers tijdens het Symposium E-Discovery 2022.

Hans Henseler - Lector Digital Forensics & E-Discovery bij Hogeschool Leiden

Dagvoorzitter

Hans Henseler is lector Digital Forensics & E-Discovery bij Hogeschool Leiden. Hij is tevens senior adviseur bij de divisie Digitale en Biometrische Sporen van het Nederlands Forensisch Instituut, lid van het College van het Nederlands Register van Gerechtelijk Deskundigen en voorzitter van de Board of Directors van DFRWS. Hans studeerde Informatica aan de TU Delft en is aan de Universiteit van Maastricht gepromoveerd op het onderwerp Artificiële Neurale Netwerken. In 1992 is hij gaan pionieren op forensisch ICT-gebied bij het Gerechtelijk Laboratorium. Sindsdien heeft hij verschillende bedrijven waaronder ZyLAB, PWC, Fox-IT, Tracks Inspector en Magnet Forensics gewerkt waar hij ervaring heeft opgedaan met het ontwikkelen van software, het leiden van digitaal forensische laboratoria en met het leiden van (internationale) E-Discovery projecten en adviseren van bedrijven op het gebied van digitaal bewijs in fraude onderzoeken.

Eric Veldkamp - Directeur faculteit Science & Technology, Hogeschool Leiden

Leven lang leren met forensisch ICT

Eric Veldkamp is directeur van de faculteit Science en Technologie van Hogeschool Leiden. Gedurende zijn gehele carrière heeft hij gewerkt aan het praktisch inzetten van kennis en innovaties in de maatschappij. Eric is afgestudeerd in de Informatica aan de Universiteit Twente en behaalde daar tevens een professional doctorate in engineering (PDEng). Na een start van zijn loopbaan bij KPN Research in 1996 en een overgang naar TNO in 2003, bekleedde hij sinds 2004 diverse management- en directiefuncties binnen en buiten Nederland. Hierbij heeft hij leidinggegeven aan een breed scala van toegepaste technische en sociaal-wetenschappelijke expertises en laboratoria in domeinen zoals ICT, Mobiliteit en Logistiek, Energie en Circulaire Economie. In zijn laatste functie bij TNO gaf hij leiding aan gedragswetenschappelijke experts binnen het Defensie en Veiligheidsdomein. Sinds 2021 is hij verbonden aan Hogeschool Leiden.

Dr. Jacqueline Janssen & Johan Fontijn - Smart Cell Find the Money (SCFtM)

Smart Cell Find the Money: een mix & match van vier bouwstenen: andere bronnen, expertisen, relazen, (netwerk)partners

Het ultieme doel van SCFtM is Criminele geld-, waarde- en goederenstromen vinden, op basis waarvan (keten-)partners hun analyses kunnen versterken en/of gerichte acties kunnen ondernemen. In 2022 heeft het team een stevige focus op Vastgoed-Opslag, Havens en de thema’s witwassen, mensenhandel en drugs. Door middel van  samenwerking en kennisuitwisseling met andere partijen wordt gezocht naar en gewerkt aan de invulling van de "blind spots" binnen inzichten.

Perspectieven op ondermijning
Ondermijning is er in vele vormen en maten. Door er vanuit verschillende, afwijkende perspectieven naar te kijken kun je een unieke bijdrage leveren aan de aanpak, het ontwikkelen van interventies, liever nog aan de ‘voorkant’ uitkomen: preventie. Door een team van experts samen te stellen, die allemaal een bijzondere rugzak hebben, en een – of meer – andere bril(len) dragen, ontstaat een dynamiek die innovatie mogelijk maakt en je in staat stelt een inspirerende luis in de pels te zijn!

Achtergrond
Jacqueline Janssen, is een kleine 30 jaar actief als zelfstandig ondernemer. Binnen Smart Cell Find the Money vervult zij een rol als projectleider en onderzoek coördinator. Zij combineert een ruime ervaring in techniek, ontwerp, (beroeps-)onderwijs en praktijkgericht onderzoek. Twee jaar wonen en werken in Azië en twee jaar Zwitserland hebben haar blik en vooral perceptie van cultuur en structuur verruimd. Design Thinking en Sociale Complexiteit bieden haar inzichten, uitgangspunten, processen die ze toepast in haar opdrachten. 

Op zoek naar de vragen die bij de antwoorden horen
Onderzoek naar en binnen openbare bronnen op het internet was nog niet lang geleden het werk van digitale cowboys. Het bleek al snel dat het werkgebied veelzijdig en breed georiënteerd was waardoor er een grote behoefte ontstond voor de inzet van o.a. exotische methodieken en technieken. Verknipte creativiteit met een groot realiteitsbeeld bleek voor de onderzoeker de eigenschappen te zijn om succesvolle inzichten te verkrijgen. Waar in eerste instantie gezocht werd naar de antwoorden op reguliere vragen biedt data nu de antwoorden op vragen die nog niet gesteld zijn.

Achtergrond
Johan is vanuit de Belastingdienst gedetacheerd bij Smart Cell Find the Money. Heeft een brede IT basis gevoed door studies verzamelingenleer en informatica. Binnen de dienst werkzaam op het gebied van Handhaving en Toezicht met een expertise op internetonderzoek. Vanaf 2007 expliciet aan de slag met Open Source Intelligence heeft een focus op internationaal projectmanagement voor de ontwikkeling van bijzondere tooling. Als adviseur OSINT en informatiemanager toegevoegd aan SCFtM voor o.a. onderzoek naar (nieuwe) methodiek en techniek welke de aanpak van criminele ondermijning kan ondersteunen.

Jasper van Ginneken - Projectleider Ondermijning bij de Gemeente Leiden

Van red flags naar afwijkingen van patronen: de Leidse strijd tegen crimineel vermogen in de vastgoedmarkt.

Ondermijnende criminaliteit vormt een bedreiging voor de samenleving. De veiligheid en het rustige verloop van de samenleving komen in het gedrang wanneer corrumperende vormen van criminaliteit groeien. De inzet van de afgelopen jaren heeft niet tot een ommekeer geleid. Criminaliteit groeit en de belangen worden steeds groter. De economische infrastructuren in Nederland zijn aantrekkelijk voor criminelen en adviseurs faciliteren het witwassen van crimineel verkregen vermogen. Nederland vormt een hub voor vermogen uit de onderwereld dat onderweg is naar de bovenwereld. 

De gemeente Leiden heeft met behulp van de gelden uit het ondermijningsfonds ingezet op het tegengaan van crimineel verkregen in de Leidse vastgoedwereld. Jasper van Ginneken ontwikkelde een methode waarbij niet meer vanuit indicatoren, maar vanuit een normaalbeeld naar afwijkingen wordt gezocht. Het ontbreken van verklaringen kleurt de beeldvorming in. 

Deze succesvolle aanpak leidt ertoe dat crimineel verkregen vermogen in de Leidse vastgoedmarkt in kaart wordt gebracht, ertegen wordt opgetreden en dat nieuw crimineel verkregen vermogen buiten de Leidse vastgoedmarkt wordt gehouden.

Achtergrond 
Jasper van Ginneken is verbonden aan Van Ginneken & Partners. Bestuursorganen die witwassen daadwerkelijk willen tegengaan adviseert Jasper met betrekking tot de toepassing van de 'normaalmethode'. Daarnaast adviseert en procedeert Jasper met betrekking tot het toepassen van de Wet bibob en bijzondere bevoegdheden van de burgemeester.

Saskia de Jong - Chief Social Impact Officer bij Web-IQ

Web-IQ presenteert: De BrancheScan een tool waarmee op basis van open bronnen, controles in steden efficient en doelgericht kunnen worden voorbereid.

Ondermijning beïnvloedt de kwaliteit en veiligheid van onze samenleving negatief. Het feit dat criminelen in steden maar ook in het buitengebied aan de oppervlakte komen en daar het financiële stelsel misbruiken om hun geld verdient met mogelijke criminele activiteiten wit te wassen maakt de samenleving kwetsbaar. Kwetsbaar voor de aantrekkingskracht van dit geld, kwetsbaar voor afpersing en onderdrukking, maar zeker ook kwetsbaar door toenemend geweld en daarmee een toenemend gevoel van onveiligheid bij de burger. Data kan helpen deze verstorende activiteiten in vroegtijdig stadium, zelfs voordat ze plaatsvinden te detecteren en de verantwoordelijk en toezichthouden instanties preventief of middels interventie te laten optreden. De gemeente heeft een verantwoordelijkheid in de zorg voor de optimale veiligheid van haar stad, de burgers. Middels inzicht in de activiteit van ondernemingen in branches in de stad kunnen signalen van bijvoorbeeld witwassen vroegtijdig worden geduid. Immers een bedrijf welke criminele faciliteert wil zo veel mogelijk buiten beeld blijven.

Het internet is in staat deze geforceerde inactiviteit te duiden. In samenwerking met het RIEC heeft Web-IQ de Branchescan ontwikkelt. De Branchescan levert signalen waardoor controles binnen gemeentes gerichter kunnen worden ingezet. Tijdens deze presentatie zal de Branchescan verder toegelicht worden.

Achtergrond
Saskia heeft een achtergrond als financieel deskundige bij de recherche van de Koninklijke Marechaussee. De laatste jaren is Saskia is werkzaam geweest bij een NGO waar ze verantwoordelijk was voor de cyberunit. Binnen deze unit werd met specialisten afkomstig van Politie/ Defensie en forensische ICT’ers onderzoek gedaan naar online seksuele uitbuiting van minderjarigen onder andere door gebruik van diverse OSINT tools. Recentelijk heeft Saskia de overstap gemaakt naar Web-IQ in haar nieuwe rol als Social Impact Officer. Web-IQ is een van ‘s werelds leidende OSINT-bedrijven. Haar ontstaan en “driving force” is gerelateerd aan het gevecht tegen ONLINE CSAM ( Child Sexual Abuse Material)). Web-IQ levert OSINT-technologie, tools en data aan Law Enforcement Agencies (LEAs) in 34 landen.

Tjores Maes - Manager Forensic Technology bij KPMG

Ondermijningsmonitor IFFC

In toenemende mate hebben overheden en gemeenten de behoefte om zicht te krijgen op criminaliteit op en via bedrijventerreinen. De focus vanuit overheden op deze problematiek wordt ook steeds groter, omdat deze activiteiten een belemmering vormen voor de herontwikkeling van deze gebieden, de mogelijkheid van de ontwikkeling van eventueel  “wonen” in dit gebied en een blijvend “gezond” gebied in de toekomst. Binnen de Data Science Kamer van het IFFC is het initiatief genomen om een monitor te ontwikkelen die een nuttige leidraad kan vormen om de (potentiële) risico’s van deze bedrijven terreinen in kaart te brengen en voor overheden en andere relevante partijen een handzaam instrument is om zicht te krijgen op potentiële  risico’s.

Tjores zal ons meenemen in de Ondermijningsmonitor die het IFFC in samenwerking met publieke en private partners ontwikkeld heeft.

Achtergrond
Tjores is een project manager bij KPMG Forensic. Sinds 2011 ondersteund hij vanuit KPMG organisaties bij het opzetten en uitvoeren van hun projecten met een data of technologisch component inzake compliance, fraude en risicobeheersing. Dit doet hij zowel in de publieke als de private sector.

Marnix Hoitink - Deskundige verdovende middelen bij het Nederlands Forensisch Instituut

Ondermijning, drugs & digitale opsporing

De productie en handel in drugs is in Nederland het domein van de georganiseerde misdaad. Deze georganiseerde misdaad opereert heimelijk, beschikt over een enorme hoeveelheid geld en heeft normen en waarden die in veel opzichten fundamenteel anders dan die in de bovenwereld. Voor niet-criminele inwoners is het fenomeen drugscriminaliteit daarom moeilijk te bevatten en dit leidt in de strafrechtketen gemakkelijk tot minder effectieve en soms zelfs tot onrechtvaardige uitkomsten. In deze presentatie zal Marnix Hoitink jullie daarom meenemen in de wondere wereld van de drugscriminaliteit en de rol die de digitale benadering kan spelen bij een betere bestrijding. Bij deze digitale benadering zal nadrukkelijk ook ingegaan worden op het gebruik van open bronnen.

Achtergrond
Marnix Hoitink is sinds 2007 werkzaam als gerechtelijk deskundige drugs binnen het Nederlands Forensisch Instituut. Zijn interesse in chemie begon met een scheikundedoos toen hij acht was en leidde uiteindelijk tot een promotie in de farmacie met een analytisch-chemische focus. Na zijn apothekersopleiding begon hij zijn carrière met een eerste functie in een ziekenhuisapotheek die gevolgd werd door enkele onderzoeksfuncties binnen het farmaceutische bedrijfsleven. Deze onderzoeksfuncties gingen uiteindelijk over in zijn huidige functie binnen het NFI.

Rolf van Wegberg - Assistant Professor bij de Technische Universiteit Delft

Going dark? Feiten en fabels over encryptie in strafzaken

Recent politieoptreden tegen Encrochat, Sky ECC en Ennetcom leert ons drie dingen. Criminelen zoeken hun toevlucht tot even criminele dienstverleners die hen een all-inclusive encryptie-ervaring aanbieden. Net als op menig all-inclusive vakantie, blijkt er toch al snel iets stuk. De politie maakt daar handig gebruik van en kan vervolgens live meelezen hoe drugstransporten en liquidaties worden besproken. Going dark, zoals in beleidskringen onheilspellend de nieuwe realiteit van versleutelde communicatie in de georganiseerde criminaliteit wordt genoemd, lijkt vooralsnog uit te blijven. Weet de politie dan toch haar weg in de duisternis te vinden? Ook als we verder kijken dan deze beroemde zaken? Deze presentatie schijnt een licht op de kansen en uitdagingen die het gebruik van versleutelde communicatie in het criminele milieu oplevert. We bespreken de beroemde zaken, duiken de diepte in en bekijken strafzaken waar versleutelde communicatie een rol speelde, om zo feit van fabel te scheiden.

Achtergrond 
Rolf van Wegberg is Assistant Professor (UD) bij de faculteit Techniek, Bestuur en Management van de Technische Universiteit Delft. Rolf promoveerde aan de TU Delft op het proefschrift ‘Outsourcing Cybercrime’ en behaalde daarvoor een Master of Science (MSc.) in de Criminologie. Met zijn interdisciplinaire achtergrond, bestudeert hij cybercrime in socio-technische context. Zijn onderzoek richt zich al geruime tijd op het snijvlak tussen ICT, criminaliteit, en overheidsoptreden. Al sinds zijn afstuderen verbindt hij de wetenschap met de opsporing en werkt nauw samen met politiediensten uit binnen- en buitenland.

Presentaties

Bekijk het overzicht van presentaties tijdens het Symposium E-Discovery 2022 over Digitaal bewijs en Ondermijning.

2021: Digitale sporen

Smartphones en slimme apparaten die verbonden zijn met het internet bevatten allerlei digitale sporen die een schat aan informatie bevatten voor forensisch onderzoek. In 2020 zullen naar verwachting zo’n 20 tot 30 miljard apparaten met elkaar verbonden zijn in het Internet of Things (IoT). Al deze apparaten laten digitale sporen na. Welk verhaal vertellen die digitale sporen in combinatie met fysiek bewijs?  

De betekenis van digitale sporen

In dit kader organiseert de onderzoeksgroep Digital Forensics & E-Discovery het E-Discovery symposium met als thema de betekenis van digitale sporen. Tijdens het symposium gaan verschillende deskundigen in op de interpretatie van digitale sporen voor bewijs op activiteitniveau. Nu onze fysieke ruimte en cyberspace in toenemende mate samensmelten, is zowel de digitale als de fysieke activiteit relevant voor hypothese- en scenariovorming in forensisch onderzoek.

Programma

TijdOnderdeel
13.30 uurOpening Hans Henseler | lector Digital Forensics & E-Discovery 
13.40 uurVersterken van ons Verdienvermogen
Joeri van den Steenhoven | lid College van Bestuur Hogeschool Leiden
14.05 uurSchuldig of onschuldig? Digitale sporen in bewijsvoering.
Door Gina Doekhie | Cybercrime Specialist bij Politie Nederland
14.30 uurPauze & bezoek aan online informatiemarkt
14.50 uurVan spoor naar activiteit - de rol van sporen bij het vormen en toetsen van scenario's
Door Christianne de Poot | lector Forensisch Onderzoek op de Hogeschool van Amsterdam en de Politieacademie en hoogleraar Criminalistiek aan de Vrije Universiteit
15.15 uurGeo, Time and Human; What did happen?
Door Bas Eikelenboom | Politie Nederland
15.40 uurPauze & bezoek aan online informatiemarkt
16.00 uurDigital Forensics education in a fast changing world
Door Adrie Stander | docent en onderzoeker bij Hogeschool Leiden
16.25 uurVan digitale sporen naar bewijs: wie is de eigenaar van een telefoon?
Door Wauter Bosma | Forensisch onderzoeker bij het Nederlands Forensisch Instituut.
16.50 uurAfsluiting door Hans Henseler

Sprekers

Bekijk het overzicht van sprekers tijdens het Symposium E-Discovery 2021.

Joeri van den Steenhoven - Lid CvB Hogeschool Leiden

Versterken van ons Verdienvermogen

De kracht van onze kenniseconomie hangt voor een belangrijk deel af van de interactie tussen hoger onderwijs, bedrijven en overheden. Samen werken zij aan het versterken van het Nederlandse verdienvermogen. Met de oprichting van het Nationaal Groeifonds staat dat verdienvermogen weer centraal in de belangstelling. En terecht. Maar wat is er nodig om dat te versterken, welke rol spelen hogescholen hierin en welke kansen zijn er?

Achtergrond

Joeri van den Steenhoven is lid College van Bestuur (CvB) bij Hogeschool Leiden. Zijn gehele carrière werkt hij aan het versterken van de Nederlandse kenniseconomie. Dat begon ooit als oprichter en voorzitter van Nederland Kennisland. Daar werkte hij tussen 1999 en 2011 aan het samenbrengen van hoger onderwijs, bedrijfsleven en overheid rond maatschappelijke vernieuwing. Na de Harvard Business School werkte hij vanaf 2013 als Vice President Systems Innovation bij Mars Discovery District, Canada’s grootste innovatiehub gevestigd in Toronto. Sinds 2019 is hij verbonden aan Hogeschool Leiden. Hij is een bestuurder, toezichthouder en adviseur over het versterken van kennis- en innovatiesystemen met een focus op maatschappelijke impact.

Hans Henseler - Lector Digital Forensics & E-Discovery bij Hogeschool Leiden

De betekenis digitale sporen voor bewijs op activiteitniveau

Hans Henseler zal in zijn presentatie een drietal strafzaken behandelen die de afgelopen jaren zijn gepubliceerd op rechtspraak.nl. Aan de hand van de uitspraken zal hij de scenario's benoemen die door de verdediging en door de officier van justitie zijn opgesteld om hun standpunt te onderbouwen. Vervolgens wordt gekeken hoe deze scenario's worden gewogen door de rechtbank en met name naar de rol die het digitale bewijs daarin speelt. Vervolgens zal Hans aan de hand van een aantal voorbeelden illustreren op welke wijze een digitaal forensisch onderzoeker in staat is om aan de hand van digitale sporen in moderne smartphones bewijs te vinden op activiteitenniveau van de gebruiker. 

Achtergrond

Hans Henseler is lector Digital Forensics & E-Discovery bij Hogeschool Leiden. Hij is tevens senior adviseur bij de divisie Digitale en Biometrische Sporen van het Nederlands Forensisch Instituut, lid van het College van het Nederlands Register van Gerechtelijk Deskundigen en voorzitter van de Board of Directors van DFRWS. Hans studeerde Informatica aan de TU Delft en is aan de Universiteit van Maastricht gepromoveerd op het onderwerp Artificiële Neurale Netwerken. In 1992 is hij gaan pionieren op forensisch ICT-gebied bij het Gerechtelijk Laboratorium. Sindsdien heeft hij verschillende bedrijven waaronder ZyLAB, PWC, Fox-IT, Tracks Inspector en Magnet Forensics gewerkt waar hij ervaring heeft opgedaan met het ontwikkelen van software, het leiden van digitaal forensische laboratoria en met het leiden van (internationale) E-Discovery projecten en adviseren van bedrijven op het gebied van digitaal bewijs in fraude onderzoeken.

Wauter Bosma - Forensisch onderzoeker bij het Nederlands Forensisch Instituut

Van digitale sporen naar bewijs: wie is de eigenaar van een telefoon? 

Criminelen gaan met hun tijd mee. Dat betekent dat een overval of liquidatie doorgaans gigabytes aan digitale sporen oplevert, bijvoorbeeld uit in beslag genomen mobiele telefoons. Waar is de dader geweest? Met wie had hij contact? Bij welke andere misdrijven was hij betrokken? Allemaal vragen waarop het antwoord mogelijk te vinden is in een in beslag genomen telefoon. Maar hoe bewijs je dat de verdachte de eigenaar is, of juist niet? Daarvoor is vaak geen "hard" bewijs, maar het moet blijken uit een combinatie van sporen in de context van een zaak. De zoektocht daarnaar begint bij het opstellen van hypothesen en eindigt bij een berekening van een bewijskracht, waarbij we kunstmatige intelligentie toepassen om patronen te ontdekken. De rechter gebruikt die bewijskracht om tot een oordeel te komen.

Achtergrond

Wauter werkt als forensisch onderzoeker bij het Nederlands Forensisch instituut.

Adrie Stander - Docent en onderzoeker bij Hogeschool Leiden

Digital Forensics education in a fast changing world

For many years no clear curriculum existed for Digital Forensics education and little real development happened in this area. To cope with the fast pace of change and growth of Internet based crime, many changes are necessary. This presentation looks at some of the current trends and what is needed to prepare investigators for this new environment. 
(The presentation will be done in English)

Jarenlang bestond er geen duidelijk curriculum voor digitaal forensisch onderwijs. Er was weinig ontwikkeling op dit gebied. Om het snelle tempo van de veranderingen en groei van op het op internet gebaseerde criminaliteit het hoofd te bieden, zijn er veel veranderingen nodig. Deze presentatie belicht enkele huidige trends en geeft aan wat er nodig is om onderzoekers voor te bereiden op dit gebied.
(de presentatie zal in het Engels gehouden worden)

Achtergrond

Adrie heeft in 2008 een Masterprogramma opgezet in Digital Forensics aan de Universiteit van Kaapstad, Zuid-Afrika. Hij heeft hierin onderwijs gegeven totdat hij als onderzoeker in 2019 ging werken bij de onderzoeksgroep Digital Forensics en E-Discovery van Hogeschool Leiden. Zijn onderzoek richt zich op nieuwe ontwikkelingen in Digital Forensics. De afgelopen tien jaar had hij ook een forensisch adviesbureau in Zuid-Afrika. In deze periode heeft hij veel spraakmakende zaken onderzocht en gepubliceerd over dit onderwerk 

Gina Doekhie - Cybercrime Specialist Politie Nederland

Schuldig of onschuldig? Digitale sporen in bewijsvoering

Achtergrond

Gina werkt als cybercrime specialist bij de Regionale Recherche van Eenheid Den Haag. Hiervoor werkte ze 7 jaar als digitaal forensisch onderzoeker bij Fox-IT op de afdeling Forensics & Incident Response. Na haar bachelor Artificial Intelligence, specialiseerde zij zich tijdens haar master in Forensic Intelligence én startte een tweede master: Forensic Science. In haar baan bij de politie komt het beste van deze twee werelden samen.

Bas Eikelenboom - Politie Nederland

Geo, Time and Humans; What did happen?

Alles wat er op de wereld gebeurt is gebonden aan tenminste 1 factor: tijd. Door tijd aan acties van mensen te koppelen kunnen we komen tot een profiel en patroon die leidt tot intelligence. Het ontdekken van anomalieën middels intelligence kan reden zijn tot gericht vroegtijdig ingrijpen of kan reden zijn voor nader onderzoek. Het belang van op een juiste manier verzamelen, veredelen, verrijken en analysen van data middels nieuwe technologieën is daarbij evident. 

Achtergrond

Na een periode als scheepvaart officier is Bas bij de Nederlandse Politie gaan werken. In een periode van 33 jaar bestrijden van zware georganiseerde criminaliteit, terrorisme, high tech crime en zeden heeft hij veel ervaring opgedaan. In deze periode is de maatschappij gedigitaliseerd. In plaats van weinig informatie ontstond een probleem van information overflow. Bas was een early adopter van het gebruik van techniek in zware onderzoeken. Binnen de overheid hebben mede daardoor zware ontwikkelingen plaatsgevonden en zijn meerdere onderzoeksteams en nieuwe methoden gestart. Samen met Remco Verhoef heeft hij in 2016 het bedrijf DutchSec in Utrecht opgericht. Dit bedrijf biedt nadrukkelijk ruimte aan neurodiversiteit. Het product waar de focus op ligt is Raven, software welk in staat is om data te ‘raffineren’ en daarmee op unieke wijze geschikt te maken voor complexe analyses op zowel cybersecurity als national security. Vanaf 2020 zal DutchSec onder leiding van Sander Swinkels dit concept internationaal verder brengen met als eerste start Singapore. Bas zijn werk gaat zich dan ook richten op nieuwe strategieën, strategische engagements en vorm geven van (mede) sociaal ondernemen.

Prof.dr. Christianne de Poot - lector forensisch Onderzoek en hoogleraar Criminalistiek

Van spoor naar activiteit - De rol van sporen bij het vormen en toetsen van scenario's over strafbare feiten

In deze lezing wordt besproken hoe fysiek en digitaal bewijs gebruikt kan worden om misdrijven te reconstrueren. Fysieke sporen zoals DNA en vingerafdrukken worden vaak gebruikt in strafzaken om de bron van het spoor te achterhalen. Zo kunnen relaties worden gelegd tussen een verdachte of een verdacht object en een gepleegd misdrijf.

Het vaststellen van de bron van een spoor is echter lang niet altijd voldoende. Vaak moet ook worden achterhaald door welke activiteit het spoor is ontstaan. Het is echter niet eenvoudig om activiteiten af te leiden uit sporen en om te bepalen in welke volgorde de sporen zijn ontstaan. Digitaal bewijs heeft in dat opzicht meer potentieel. Vaak bevatten digitale sporen wel informatie over momenten in de tijd en de volgorde waarin ze zijn ontstaan, en kunnen daaruit ook beter activiteiten worden afgeleid. In de opsporing zou deze kracht van digitale sporen beter kunnen worden benut. 

Achtergrond

Christianne de Poot is lector Forensisch Onderzoek bij de Hogeschool van Amsterdam en de Politieacademie en hoogleraar Criminalistiek bij de Vrije Universiteit. Daarnaast is ze waarnemend hoofd van de afdeling Criminaliteit, Rechtshandhaving en Sancties bij het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Christianne is linguïst en psycholoog. Ze studeerde in 1990 cum laude af aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en promoveerde in 1996 aan de Vrije Universiteit op een onderzoek naar sturende vragen in verhoorsituaties. Sindsdien verricht en begeleidt ze empirisch en experimenteel onderzoek naar rechercheprocessen, opsporingsmethoden en criminaliteitsfenomenen zoals georganiseerde misdaad, terrorisme en cybercrime. 

Presentaties

Bekijk het overzicht van presentaties tijdens het Symposium E-Discovery 2021 over de betekenis van Digitale Sporen.

2019: Artificial Intelligence (AI)

l geruime tijd wordt Artificial Intelligence (AI) ingezet in E-Discovery als machine learning techniek voor predictive coding bij de analyse van emails en documenten. AI helpt ook in opsporingsonderzoeken bij het zoeken naar afbeeldingen die wapenbezit, drugsgebruik of naakt bevatten en naar chatberichten die wijzen op grooming. Maar met AI is nog meer mogelijk! In een zestal presentaties vertellen verschillende experts over nieuwe en verbeterde toepassingen van AI om beter te zoeken naar digitale sporen. Ook kunt u met specifieke vragen terecht bij de bedrijven en organisaties op de informatiemarkt.

Programma

TijdOnderdeel
12.00 uurInloop lunch
13.00 uurOpening door Hans Henseler, lector Digital Forensics en E-Discovery, Hogeschool Leiden
13.10 uur'Wat gebeurde er bij Enron op 28 juni 1999?'
door Mark Mooij, Medeoprichter Ai Applied en KeenCorp
13.40 uur'Het Innovatie Lab van het IFFC'
door Menno Israel, Program Manager Data Science bij IFFC
14.10 uur'E-discovery: Het toepassen van Bayesiaanse statistiek om fraude gerelateerde e-mail te classificeren'
door Ian Dashorst, Forensic Data Analyst bij KPMG en Davey Kaak, master student Applied Mathematics en scriptant KPMG 
14.40 uurPauze en informatiemarkt
15.30 uur'On the Development of Entity-centric Open-domain Event Extraction Tool'
door Jakub Pistorski, European Commission , Scientific Project Officer Joint Research Centre Text and Data Mining Unit
16.00 uur'eDiscovery zonder filteren'
door Bas Sluijsmans, Expert eDiscovery & Digital Forensics – Eigenaar en medeoprichter Forcyd
16.30 uurArtificial Intelligence en digitaal forensisch onderzoek, risico of oplossing ?
door Zeno Geradts, senior forensisch onderzoeker bij de afdeling Digitale en Biometrische Sporen van het Nederlands Forensisch Instituut
17.00 uurAfsluiting en borrel
18.00 uurEinde programma

Sprekers

Bekijk het overzicht van sprekers tijdens het Symposium E-Discovery 2019.

Hans Henseler - Lector Digital Forensics & E-Discovery Hogeschool Leiden

Welkomstwoord

Hans Henseler is lector Digital Forensics & E-Discovery bij Hogeschool Leiden. Daarnaast is hij Director Digital Evidence Review bij het Canadese bedrijf Magnet Forensics dat software voor digitaal forensisch onderzoek ontwikkelt en verkoopt. Hij is tevens lid van het College van het Nederlands Register van Gerechtelijk Deskundigen en voorzitter van de Board of Directors van DFRWS. Hans studeerde Informatica aan de TU Delft en is aan de Universiteit van Maastricht gepromoveerd op het onderwerp Artificiële Neurale Netwerken. In 1992 is hij gaan pionieren op forensisch ICT-gebied bij het Gerechtelijk Laboratorium. Sindsdien heeft hij verschillende bedrijven waaronder ZyLAB, PWC en Fox-IT gewerkt waar hij ervaring heeft opgedaan met het ontwikkelen van software, het leiden van digitaal forensische laboratoria en met het leiden van (internationale) E-Discovery projecten en adviseren van bedrijven op het gebied van digitaal bewijs in fraude onderzoeken.

Mark Mooij | Medeoprichter Ai Applied en KeenCorp

Wat gebeurde er bij Enron op 28 juni 1999?

De KeenCorp software is gebaseerd op wetenschap die aangeeft dat het taalgebruik van mensen belangrijke, verborgen informatie bevat. Dit taalgebruik vertelt ons bijvoorbeeld over het werkelijke ‘onderbuikgevoel’ binnen een bedrijf. Tijdens onderzoek werd KeenCorp’s Ai-algoritme getest op Enron. Dit Amerikaanse bedrijf ging eind 2001 ten onder, onder verdachtmaking van gigantische fraude met wereldwijde gevolgen. Kijkend naar e-mails van de top 150 managers gingen we onze theorie controleren. Maar er leek iets mis te zijn gegaan.

De score ging over een periode van 2 jaar netjes omlaag zoals verwacht en eind 2001 had de software de laagste indexscore teruggegeven. Dat was logisch: de leidinggevenden van Enron zouden onrustiger zijn geworden toen het bedrijf bijna failliet was. Maar de index was ook meer dan twee jaar eerder fors gekelderd. Nergens in de literatuur was te vinden wat deze eerdere datum belangrijk maakte. En dus stelden we aan een ex-Enron bestuurder maar één vraag: "Herinner u zich nog iets ongewoons dat gebeurd is op 28 juni 1999?". Van de vraag viel deze bestuurder bijna letterlijk van zijn stoel. De gevolgen van zijn antwoord zijn enorm. Ik vertel jullie daar op 11 april graag meer over.

Achtergrond

Mark Mooij (35) behaalde zijn MsC in Artificial Intelligence aan de Universiteit van Amsterdam. In 2007 richtte hij samen met Bruno Jakic & waarmee hij al sinds zijn studietijd samenwerkt – Ai Applied op. Ai Applied helpt bedrijven al meer dan 10 jaar winst te behalen en te groeien door het toepassen van Ai. In 2010 richtten Mark en Bruno samen met 3 anderen KeenCorp op. Als enige bedrijf ter wereld meet KeenCorp “employee engagement” automatisch en real time, 24 uur per dag, 7 dagen per week. Mark specialiseert zich bij KeenCorp in sentimentanalyse en is betrokken bij (door)ontwikkeling van verschillende producten als product owner.

Menno Israel | IFFC

Menno Israel werkt sinds de jaren negentig op het gebied van AI, Data Science en Data. Beginnend in de jaren negentig bij Sentient Machine Research, een AI software bedrijf, en werd mede oprichter van een bedrijf gespecialiseerd in tekst en webmining. In 2008 maakte hij de overstap naar het Nederlands Forensisch Instituut. Vanaf 2011 leverde hij met zijn team professionele “intelligente data analyse (ida)” diensten aan de openbare orde en veiligheidsketen. In 2017 en 2018 werkte hij aan de definitie en ontwikkeling van het strategische programma voor de digitale vernieuwing van het onderzoeksproces bij het Erasmus MC. Op het moment is hij onder andere werkzaam voor het Institute For Financial Crime (IFFC), als programma manager data science.

Davey Kaak & Ian Dashorst

Links: Davey Kaak. Rechts: Ian Dashorst

E-discovery: Het toepassen van Bayesiaanse statistiek om fraude gerelateerde e-mail te classificeren

Een van de bronnen van informatie bij een casus waar fraude een rol speelt is het mailverkeer van de betrokkenen. Het doorzoeken van een mailbox kan een tijdrovend en duur proces zijn, zeker als het om meerdere personen of over een langere tijdsperiode gaat.  

Davey en Ian zullen het afstudeeronderzoek van Davey presenteren waarin wordt gekeken naar het toepassen van Machine Learning/Statistische modellen om het E-discovery proces te automatiseren en te versnellen door middel van automatische classificatie van e-mails die fraude bevatten. De hypothese van het onderzoek is dat het detecteren van fraude gerelateerde e-mails eenzelfde soort probleem is als het detecteren van spam e-mails. Maar, hoe goed werken zulke technieken voor fraudedetectie? Welke eigenschappen van e-mails dragen bij aan de classificatie? En is het eigenlijk wel mogelijk om fraude gerelateerde e-mail automatisch te detecteren zonder enig menselijke interactie?

Achtergrond Ian Dashorst

Ian Dashorst werkt sinds 2014 als Forensic Data Analyst bij KPMG na het behalen van zijn MSc in Forensic Science aan de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft een multidisciplinaire achtergrond met een major in Artificial Intelligence. Zijn focus binnen KPMG en het Forensic Technology team is op E-discovery, data analytics, innovatie en ongestructureerde data. 

Achtergrond Davey Kaak

Davey Kaak is master student Applied Mathematics aan de TU Delft. Na ook de bachelor Technische Wiskunde daar te hebben gevolgd heeft hij gekozen voor de specialisatie Stochastiek (Statistiek en Kansrekening). Momenteel is hij bij KPMG Forensic Technology als scriptant bezig met het hierboven genoemd onderzoek.

Jakub Pistorski | European Commission , Scientific Project Officer Joint Research Centre Text and Data Mining Unit

On the Development of Entity-centric Open-domain Event Extraction Tool

This presentation will give an overview of an ongoing effort to develop a tool, which takes as input a massive collection of textual documents and extracts structured information on all open-domain events a given target entity participated in or in whose context it was mentioned, classifies them based on a number of broad semantic categories and anchors these events on a timescale. The primary motivation for developing the tool is to enlarge the pool of analytical functionalities and capabilities for our OSINT community clients. The presentation will encompass a brief overview of the architecture of the tool and the approaches used, and will also address the issues related to the quality of the extracted information. Furthermore, a live demo of the web-based version of the tool will be given.

Bio

Jakub Piskorski received his M.Sc in Computer Science from the University of Saarbrücken, Germany and Ph.D from the Polish Academy of Sciences in Warsaw, Poland. His areas of interest are centred around information extraction, shallow text processing, efficient application-oriented natural language processing solutions and open source intelligence. Jakub is currently working in the Text and Data Mining Unit in the European Commission Joint Research Centre and he is also a Research Associate at the Polish Academy of Sciences in Warsaw. Previously he has worked for the Research & Development Unit of the Warsaw-based EU Border Security Agency Frontex, Joint Research Centre, the German Research Centre for Artificial Intelligence in Saarbruecken and the Department of Information Systems at Poznan University of Economics. Jakub is author and co-author of more than 100 peer-reviewed international conference papers, journal articles and book chapters, which cover various topics related to natural language processing, text mining and security applications.

Bas Sluijsmans | Expert eDiscovery & Digital Forensics – Eigenaar/medeoprichter Forcyd

eDiscovery zonder filteren

Het volume aan informatie dat in eDiscovery en vergelijkbare trajecten moet worden onderzocht neemt alleen maar toe. Het antwoord hierop is vaak sneller, beter en slimmer filteren. Maar filteren is niet altijd dynamische genoeg om met de nuances in e-mails en documenten, door mensen geschreven, om te gaan. Het gebruik van voorspellende algoritmen kan dat wel steeds beter.  Hierbij sluit je niets in of uit, maar bereken je hoe relevant iets is voor je onderzoek, en ontwikkel je een zaak specifiek model dat deze nuances aan kan. Dit kan je toepassen voor een breed scala aan vraagstukken, van het identificeren van verschoningsgerechtigde informatie, tot relevantie of prioriteit bij het analyseren van bewijs, en alles wat daar tussen zit.

Achtergrond

Bas is eigenaar en medeoprichter van Forcyd, dé Nederlandse eDiscovery serviceprovider. Bas heeft meer dan 16 jaar ervaring op het gebied van eDiscovery en digital forensics. Hij is werkzaam geweest bij de SIOD, Europol, Fox-IT en heeft opgericht en leidinggegeven aan de afdelingen voor Forensic Technology en eDiscovery services bij zowel EY als Deloitte. Bas heeft een MSc. van de Universiteit Leiden in ICT in Business en een Bachelor in Informatica. Forcyd levert high-end eDiscovery, Digitaal Forensisch en Cyber Security advies en oplossingen. Wij helpen klanten om boven complexe business problemen te staan relaterend aan fraude, juridische geschillen en datalekken.

Zeno Geradts | Senior forensisch onderzoeker bij de afdeling Digitale en Biometrische Sporen van het Nederlands Forensisch Instituut

Binnen de EU zijn een altijd projecten gaande rondom artificial intelligence binnen digital forensics. In deze presentatie wordt ingegaan op het Horizon 2020 COST project DigforAsp (Digital Forensics, Evidence Analysis via Intelligent Systems and Practices) en het project ASGARD (Analysis System for Gathered Raw Data). Binnen beide projecten wordt gekeken naar de toepasbaarheid van deep learning in digitaal forensisch onderzoek. Het COST project houdt zich bezig met standaardisatie van intelligente systemen rondom forensisch onderzoek en hoe dit zo goed mogelijk te verwoorden in de rechtbank. Binnen het Verenigd Koninkrijk zijn al diverse problemen gesignaleerd met digitaal forensisch onderzoek en onvoldoende opleiding waardoor verkeerde conclusies werden getrokken. Validatie van technieken is hier van belang. Verder zien we dat deep learning in steeds meer producten wordt gebruikt, zoals gezichts- en object herkenning. Binnen ASGARD worden de verschillende tools gecombineerd, en toegepast. De uitdaging is om ook bewijs te combineren met een betrouwbare schatting van de likelihood ratio.

Achtergrond

Zeno Geradts is een senior forensisch onderzoeker bij de afdeling Digitale en Biometrische Sporen. Hij werkt meer dan 25 jaar binnen het NFI en is momenteel President van de American Academy of Forensic Science (AAFS) waar hij ook mede oprichter is van de sectie Digtal and Multimedia Sciences. Verder is hij voorzitter van de ENFSI Forensic IT working group Forensic IT. Hij heeft over de jaren meer dan zevenhonderd rapporten geschreven, en wordt geregeld opgeroepen om te verschijnen als deskundige bij de rechtbanken en gerechtshoven. Voorts is hij een dag per week bijzonder hoogleraar Forensic Data Science bij de Universiteit van Amsterdam. Rondom forensisch onderzoek en artificial intelligence heeft hij vele papers geschreven in journals en hoofdstukken van boeken. Geregeld wordt hij gevraagd als keynote speaker bij conferenties. Hij is ook actief binnen diverse Horizon 2020 projecten waaronder het Marie-Curie project ESSENTIAL waarbij 15 PhD-studenten onderzoek doen rondom interdisciplinair onderzoek op privacy, forensics, intelligence en security.

Video's en presentaties

Bekijk het overzicht van presentaties tijdens het Symposium E-Discovery 2019 over Artificial Intelligence (AI).

2018: General Data Protection Regulation en het nut van E-Discovery

Het symposium E-discovery 2018 raakte noodzaak én actualiteit. Aanleiding voor dit symposium was de intreding van de Europese privacywet General Data Protection Regulation (GDPR), die t op 25 mei 2018 in werking is getreden. Volgens de Nationale Privacy Benchmark 2017 was 80% van de Nederlandse bedrijven en overheden nog niet klaar voor deze privacywet, die de bescherming van persoonsgegevens regelt. Maar liefst 60% van de bedrijven en overheden wist zelfs niet waar gegevens van burgers of klanten opgeslagen zijn.

Programma

Tijdens het symposium spraken professionals over het nut van e-discovery oplossingen en technieken, die (verder) helpen bij het in kaart brengen en verwerken van persoonsgegevens in organisaties. Ook werd er aandacht besteed aan digitaal archiveren in het kader van information governance en aan het juridische spanningsveld tussen E-Discovery en de GDPR. Uiteraard kwam de relatie tussen de GDPR en het Internet of Things aan de orde.

TijdOnderdeel
12.00 uurInloop lunch
13.00 uurOpening door Hans Henseler, lector Digital Forensics en E-Discovery, Hogeschool Leiden
13.10 uur“Information Governance en GDPR/AVG” door Geert-Jan van Bussel, Directeur van Van Bussel Document Services en Docent-Onderzoeker aan de Universiteit en Hogeschool van Amsterdam.
13.40 uur“The GDPR Opportunity: data identification” door Rob van Enschot, Digital Investigator bij Schippers IT
14.10 uur“GDPR- a practical approach to the implications”, door Pieter Scherpenhuijsen, Chief of Development, Indica
14.40 uurPauze & informatiemarkt
15.30 uur“De Algemene Verordening Gegevensbescherming en E-discovery” door Bart Schermer, Partner bij Considerati
16.00 uur“Paudit: Locating and identifying private information for eDiscovery” door Yonne de Bruijn, Forensic IT Expert en R&D bij Fox-IT
16.30 uur“GDPR en het Internet of Things” door Jos Griffioen, Associate lector Digital Forensics & E-Discovery bij Hogeschool Leiden
17.00 uurAfsluiting en borrel
18.30 uurEinde

Sprekers

Hans Henseler (dagvoorzitter) - Lector Digital Forensics & E-Discovery Hogeschool Leiden

Hans Henseler is lector Digital Forensics & E-Discovery bij Hogeschool Leiden. Daarnaast is hij algemeen directeur en medeoprichter van het bedrijf Tracks Inspector, is hij lid van het College van het Nederlands Register van Gerechtelijk Deskundigen en voorzitter van de Board of Directors van DFRWS. Hij studeerde Informatica aan de TU Delft en is aan de Universiteit van Maastricht gepromoveerd op het onderwerp Artificiële Neurale Netwerken. In 1992 is hij gaan pionieren op forensisch ICT-gebied bij het Gerechtelijk Laboratorium. Sindsdien heeft hij verschillende bedrijven gewerkt waar hij ervaring heeft opgedaan met het ontwikkelen van software, het leiden van digitaal forensische laboratoria en met het leiden van (internationale) E-Discovery projecten en adviseren van bedrijven op het gebied van digitaal bewijs in fraude onderzoeken.

Geert-Jan van Bussel - Directeur van Van Bussel Document Services en Docent-Onderzoeker aan de Universiteit en Hogeschool van Amsterdam

‘Information Governance en GDPR/AVG’

Voor het realiseren van de AVG binnen de bedrijfsprocessen van organisaties zal information governance van groot belang worden. In deze voordracht wordt ingegaan op wat information governance is, over wat de rol van de informatiewaardeketen is in de implementatie van enterprise information management en waarom AVG en Digital Archiving zo nauw gerelateerd zijn.

Achtergrond
Dr. G.J. (Geert-Jan) van Bussel is directeur van Van Bussel Document Services in Helmond en Docent-Onderzoeker aan de Universiteit en Hogeschool van Amsterdam. Hij is adviseur op het vlak van information governance en Digital Archiving en auditor van records management normen zoals NEN 2082, ISO 16175 en ISO 15489. Hij heeft meer dan 200 publicaties op zijn naam staan en heeft meer dan 100 keynotes en presentaties verzorgd over governance, compliance en archivering.

Rob van Enschot - Digital Investigator│Schippers IT

‘The GDPR Opportunity: data identification’

Met de AVG komt de bescherming van privacygegevens nog sterker onder het vergrootglas te liggen. Voor de diensten en services die uw organisatie verleent, betekent dit het voeren van een streng (proactief) beleid in het waarborgen van gevoelige data. Nog meer dan ooit is het belangrijk om te inventariseren over welke privacy-gerelateerde data uw organisatie beschikt, waarvoor het nodig is en wie er toegang toe heeft.

Het beschermen van gevoelige data is het vinden van een goede balans met enerzijds de bescherming van klantinformatie en anderzijds de garantie dat gebruikers gewoon hun werk kunnen blijven doen. Eén van de eerste stappen is te weten waar deze informatie zich bevindt, maar ook waar deze heen gaat of gegaan is. Bedrijven moeten de stroom van persoonlijke data binnen hun netwerk in kaart brengen. Als Nederlands partner van Nuix kan Schippers IT u helpen met een efficiënte softwareapplicatie ter voorbereiding op de Europese wetgeving.

Achtergrond
Sinds 2004 is Rob van Enschot, als digitaal specialist werkzaam bij Schippers IT. In de afgelopen 14 jaar heeft hij zich gespecialiseerd op het gebied van digitaal forensisch onderzoek. Niet alleen op het gebied van het uitvoeren van digitale onderzoeken, maar ook bij het adviseren in (high)technische oplossingen. De afgelopen jaren is de focus uitgebreid naar de aangrenzende werkvelden Data Protection en Cyber Security. Zijn doel is om samen met de opdrachtgever adequate en klantgerichte oplossingen aan te bieden.

Pieter Scherpenhuijsen - Indica

‘GDPR – a practical approach to the implications’

Now the GDPR has to be implemented companies seem to be aware of the implications, made the assessment and in some cases even have workflow in place. How insight and workflow needs to be implemented seems to be more difficult. Based on the patented algorithm Indica used to automatically create correlation between unstructured and structured data Indica now offers insight and a one-point connection, intuitive user interface, customized workflow and clear action trials.

In our presentation we would like to show you the practical implications of the GDPR. To be compliant and have proof of accountability requires more than mere assessment, processes and insight.

Achtergrond
Pieter graduated at the Delft university of Technology with a major in geophysics in 2000. But he has been active in the IT industry since 1997. Since then he has been working as an engineer, programmer and EDP auditor. He loves science and technical challenges. In this respect he created the Indica core just to prove that is was possible to rank internal company data. Together with his friend Elmar Pigeaud they created first iteration of Indica out of this core, and opened the door to the enterprise search market. More information about Indica.

Bart Schermer - Partner│Considerati

‘De Algemene Verordening Gegevensbescherming en E-discovery’

In zijn presentatie licht Bart Schermer de belangrijkste (nieuwe) regels uit de Algemene Verordening Gegevensbescherming toe en bespreekt hij het spanningsveld tussen E-discovery en de AVG. In het bijzonder kijkt hij naar de juridische legitimatie voor de inzet van E-discovery. Ook bespreekt hij de aankomende ePrivacy Regulation die met name in de context van Internet of Things van belang gaat zijn.

Achtergrond
Bart Schermer is een toonaangevend expert in Nederland op het gebied van privacy en cybercrime. Naast zijn werk bij Considerati is Bart universitair hoofddocent aan de Universiteit Leiden bij de vakgroep eLaw@Leiden en fellow aan het E.M. Meijers Instituut voor Rechtswetenschappen. Hij is lid van de Adviesraad voor Internationale Vraagstukken (Commissie Mensenrechten), het Kenniscentrum Cybercrime van het Hof Den Haag en de Commissie Modernisering opsporingsonderzoek in het digitale tijdperk (Commissie Koops). Bart is gepromoveerd op een onderzoek naar de privacyrechtelijke aspecten van het gebruik van kunstmatige intelligentie in de opsporing.

Yonne de Bruijn - Forensic IT Expert/R&D | Fox-IT

‘Paudit: Locating and identifying private information for eDiscovery’

Tijdens het symposium zal Fox-IT de ontwikkeling van een nieuwe applicatie genaamd Paudit bespreken. Het vinden van persoons gegevens binnen een bedrijf kan lastig zijn. Waar staan deze gegevens? In welke documenten zitten zij omsloten? Met het oog op de GDPR die onderweg is, worden dit soort vragen steeds belangrijker.

Paudit is tot stand gekomen om dit process gemakkelijker te maken. Specifiek ligt de focus op de inventarisatie en identificatie van locaties waar persoons gegevens staan. Dit wordt met de nieuwe GDPR wet voor veel bedrijven belangrijk zal worden. Paudit kan, bijvoorbeeld, door een lokaal systeem zoeken naar BSN gegevens of binnen een database de plekken met creditcard gegevens identificeren. De opzet is zeer modulair, wat betekent dat het geheel gemakkelijk uit te breiden is. 

Achtergrond
Yonne de Bruijn werkt sinds 2 jaar Fox-IT. Na 7 jaar studeren is hij in 2015, met een achtergrond in de Artificial Intelligence en IT Security, aangesloten bij de Forensics & Incident Response afdeling. Binnen deze afdeling is hij begonnen als digitaal forensisch expert, echter bleek zijn passie meer bij het onderzoeken en ontwikkelen van nieuwe applicaties/technieken te liggen. Na 2 jaar is hij dan ook overgeschakeld in een volledige rol als Research & Developer binnen Forensics en Fox-IT. Vanuit zijn nieuwe rol bij R&D is bijvoorbeeld de applicatie Paudit ontstaan, door kennis uit AI & Security samen te voegen.

Jos Griffioen - Associate lector Digital Forensics & E-Discovery Hogeschool Leiden

‘"Het Internet der Dingen" Maar.....wat blijft er persoonlijk?’

De wereld van het "Internet of Things (IoT)" is een veelbelovende: we monitoren onze gezondheid continu, we besparen heel veel energie met slimme verlichting. Zelfrijdende auto's brengen ons waar we willen en alles past zich in onze omgeving direct aan aan onze persoonlijke voorkeuren. Maar, waar blijft al die data en van wie is die eigenlijk? Wat dienen we te weten als we dit soort technologie willen inzetten in onze organisatie of samenleving? Hoe onderzoeken we dat eigenlijk? 

Achtergrond
Jos Griffioen is associate lector van de onderzoeksgroep en docent bij de specialisatie Forensisch ICT van de opleiding Informatica. In 2003 verruilde hij Oracle voor de Nederlands Mededingingsautoriteit (NMa) als forensisch IT-specialist. Sinds september 2007 is Jos als zelfstandig coach en (digitaal forensisch) trainer actief en in 2010 begon hij als docent Forensisch ICT bij Hogeschool Leiden.

Video's en presentaties

Bekijk het overzicht van presentaties tijdens het Symposium E-Discovery 2018 'General Data Protection Regulation (GDPR)'.

2017: Internet of Things

Slimme apparaten leveren digitale sporen over gedrag. Smartphones zijn een bron van informatie in strafrechtelijke onderzoeken. Door intensief gebruik van smartphones krijgen deze digitale sporen het karakter van klassieke forensische sporen zoals vingerafdrukken en dna. Wat zijn de sporen en levert het (strafrechtelijk) bewijs?

Bezoek het symposium en ontmoet professionals en bedrijven uit de wereld van forensisch onderzoek in het Internet of Things.

* Let op: aanmelden is helaas niet meer mogelijk (maximaal aantal deelnemers bereikt).

Het symposium raakt de actualiteit. Verschillende media berichtten in maart over uitgelekte documenten van WikiLeaks en de CIA die niet alleen je smartphone kunnen afluisteren, maar zelfs ook je smart tv.

Programma

TijdOnderdeel
12.00 uurInloop, koffie en broodje & bezoek aan de informatiemarkt.
13.00 uurWelkomstwoord door Jos Griffioen, associate lector Digital Forensics & E-Discovery.
13.15 uurDirk Hamelinck, imec (België) neemt je mee naar Antwerpen City of Things.
14.00 uurThomas Quillinan, lector bij Centre of Expertise Cyber Security  Haagse Hogeschool en onderzoeker Thales Research gaat verder in op data fusion en reasoning & IoT netwerken.
14.30 uurHans Henseler, lector Digital Forensics & E-Discovery Hogeschool Leiden vertelt over het nieuwe digitaal forensisch laboratorium voor IoT sporenonderzoek. 
15.00 uurPauze & bezoek aan de informatiemarkt. 
15.30 uurMark Roeloffs (Nederlands Forensisch Instituut) illustreert aan de hand van forensisch onderzoek naar smart tv welke tools en technieken beschikbaar zijn.
16.00 uurJon van Til (Nationale Politie) vertellen je meer over de kansen en bedreigingen van IoT in de opsporing.
16.30 uurTer afsluiting biedt Kees van Grieken, innovatie- en interimmanager Internet of Things en smart systems, de kansen en uitdagingen van Smart Buildings voor de forensisch ICT-er. 
17.00 uurNetwerkborrel op de informatiemarkt.
18.00 uurEinde programma.

Sprekers

Jos Griffioen (gastheer) - Associate lector Digital Forensics & E-Discovery Hogeschool Leiden

Jos Griffioen is associate lector van de onderzoeksgroep Digitale Forensics & E-Discovery en docent bij de specialisatie Forensisch ICT van de opleiding Informatica bij Hogeschool Leiden. In 2003 verruilde hij Oracle voor de Nederlands Mededingingsautoriteit (NMa) als forensisch IT-specialist. Sinds september 2007 is Jos als zelfstandig coach en (digitaal forensisch) trainer actief en in 2010 begon hij als docent Forensisch ICT bij Hogeschool Leiden.

Dirk Hamelinck - Imec, België

‘Smart City Antwerp as testbed for Smart Region Flanders’

Hoe verandert het Internet of Things de toekomst van de Vlaming? De stad Antwerpen zet in op vier strategische prioriteiten: mobiliteit, veiligheid, duurzaamheid en digitale interacties met burgers. Binnen City of Things wordt met imec technologie en infrastructuur van industry partners een fijnmazig netwerk gebouwd van slimme sensoren en draadloze gateways in Antwerpse gebouwen, straten, pleinen en objecten. Via dat netwerk worden Antwerpenaars en bedrijven binnenkort verbonden met allerlei innovatieve toepassingen. Door het verder uitrollen van oplossingen uit deze Antwerpse Living Lab proeftuin door Smart Region Vlaanderen heen, zal dit initiatief binnen enkele jaren uitgroeien tot de grootste Europese proeftuin voor Internet of Things toepassingen.

Dirk Hamelinck (imec) opent met deze keynote de discussie hoe nieuwe technologie evolutie de beleidsvorming in City Security & City Forensics de komende 10-tal jaar kan beïnvloeden.

Thomas Quillinan - Lector bij Centre of Expertise Cyber Security Haagse Hogeschool en onderzoeker Thales Research

‘Securely fusing data from devices to enable new IoT applications’

IoT devices are and will in the future generate vast amounts of data. However, device manufacturers want to keep this data for themselves in their Clouds. The question for the future is how can end users take control of this data and what new and exciting applications can be realized in this manner. In Thales, we are actively researching this topic from two angles: first how can we enable interoperation and secondly how can we ensure user privacy and data security. We are approaching this not just from the common smart home services but also from the industrial and city-scale IoT perspectives.

Dr. Thomas Quillinan is a Senior Researcher and the Program Manager for Security at Thales Research and Technology, Nederland and a Lector in Cyber and Network Security at the Hague University of Applied Science. In his Thales roles he is responsible for the coordination and delivery of security research activities in TRT Netherlands and collaborates closely with the Thales Group security research and development communities, both in the Netherlands and at group level. He received a Ph.D. in the area of Security for Distributed Systems, from University College Cork in Ireland in 2006.

Hans Henseler - Lector Digital Forensics & E-Discovery Hogeschool Leiden

‘Een forensisch IoT lab voor onderwijs en onderzoek op de HSD campus’

Volgens het Openbaar Ministerie komen de gegevens van de stappenteller op de telefoon van de verdachte van de moord op Koen Everink niet overeen met het verhaal van de verdachte. De verdachte claimt namelijk dat hij rond de moord is ontvoerd door de daders. De advocaat van de verdachte vindt het ‘gevaarlijk’ om conclusies te trekken uit de gegevens van de stappenteller. Wat weten we eigenlijk over de bewijskracht van dit soort gegevens die in hoog tempo door allerlei apparaten bewust en onbewust over ons gedrag worden bijgehouden? Het IoT bevat een schat aan informatie voor forensisch onderzoek maar die ligt niet zomaar voor het oprapen. In de presentatie zal Hans Henseler in gaan op het nieuwe digitaal forensisch laboratorium dat op de HSD zal worden gerealiseerd. Het doel daarvan is om studenten op te leiden en om professionals bijscholing aan te bieden in het toepassen van deze nieuwe technieken. 

Mark Roeloffs - Nederlands Forensisch Instituut

‘SmartTV Forensics’

In veel huizen zijn SmartTV’s te vinden. Dit zijn eigenlijk computers met een heel groot scherm. Hoe kan je toegang krijgen tot gebruikersgegevens die opgeslagen worden in deze apparaten en wat wordt er nu eigenlijk echt opgeslagen?

In deze presentatie wordt aan de hand van een referentie SmartTV gekeken hoe de gegevens toegankelijk kunnen worden gemaakt. In deze gegevens wordt vervolgens gezocht welke gebruikersgegevens deze SmartTV kan opslaan en opgeslagen heeft. 

Jon van Til - Nationale Politie

‘Kansen en bedreigingen van IoT in de opsporing’

IoT heeft veel gezichten en kan veel verschillende betekenissen hebben, ook voor de politie. Het brengt nieuwe maatschappelijke onveiligheden mee, maar ook mogelijkheden voor de opsporing. In de presentatie wordt kort inzicht gegeven in hoe er bij de politie tegen dit fenomeen wordt aangekeken.

De presentatie wordt verzorgd door meerdere medewerkers van de politie die werken aan strategische en technologische vraagstukken. Een van deze vraagstukken is hoe de samenleving, criminaliteit en daarmee de politiepraktijk gevormd worden door de opkomst van nieuwe technologie.

Kees van Grieken - Kvg/i

‘Kansen en uitdagingen van Smart Buildings voor de forensisch ICT-er’

Steeds vaker worden in Nederland intelligente gebouwen gebouwd. “Smart Buildings” worden ze genoemd. Vergroten van het persoonlijk comfort van de gebruiker, maar ook veiligheid, productiviteit en energiebesparing zijn drijvende krachten hierachter. Zo’n slim gebouw probeert te begrijpen wat de gebruiker wil om daarna niet meer - maar ook niet minder - te doen dan nodig is om dat te realiseren. Daartoe wordt het gebouw uitgerust met grote hoeveelheden sensoren. Voor het meten van temperatuur, luchtvochtigheid, CO2 en beweging bijvoorbeeld en steeds vaker ook lichtniveau, geluid en positie van apparaten en gebouwgebruikers.

Dit klinkt als een walhalla voor de forensisch ICT-er. Of toch niet? In deze lezing wordt u geïnformeerd over de huidige stand van techniek in deze Smart Buildings. Wat wordt er tegenwoordig allemaal gemeten? Waar moet de forensisch ICT-er rekening mee houden wanneer hij deze data wil gebruiken in zijn onderzoek? En u krijgt een blik in de toekomst. Waar wordt aan ontwikkeld om deze Smart Buildings nog slimmer te maken?

Video's en presentaties

Bekijk het overzicht van presentaties tijdens het Symposium E-Discovery 2017 'Internet of Things'.

 

2016: Robotisering van Informatiemanagement

Hoe zorgen we dat een ‘bonnetje van Teeven’ nooit meer zoek kan raken? Hoe helpen we de Politie om zelf digitaal bewijsmateriaal te onderzoeken? En is robotisering in onze informatiestromen een zegen of een vloek? In het symposium E-Discovery 2016 bespreken we deze en andere actuele onderwerpen rond de robotisering van informatiemanagement.

Jaarlijks Symposium E-Discovery

De onderzoeksgroep E-Discovery houdt jaarlijks een symposium. Externe en interne experts in dit vakgebied geven een overview en hun visie op de nieuwste ontwikkelingen. Het symposium wordt bezocht door ondernemers, onderzoekers en studenten. Kennis, meningen en contacten worden uitgewisseld, Onderdeel van het programma is een informatiemarkt waar bedrijven hun diensten en innovaties presenteren.

Programma

TijdOnderdeel
13.00 - 13.30 uur

Ontvangst, registratie en informatiemarkt

  • Opening door Geleyn Meijer domeinvoorzitter
  • Welkom en toelichting op het programma door dagvoorzitter Hans Henseler, Lector Digital Forensics en E-Discovery van Hogeschool Leiden
  • “IBM Watson: Cognitive solutions in information management” door Damiaan Zwietering van IBM
  • “Structuring the unstructured with structured data” door Pieter Scherpenhuijsen van Indica en Thom Eijken van KPMG
15.15 - 15.45 uur

Pauze en informatiemarkt

  • “E-Discovery technieken voor informatieprofessionals” door Evangelos Kanoulas en Hans Henseler
  • “Machine learning voor een persoonlijker Blendle” door Martijn Spitters van Blendle
17.15 - 18.00 uurNetwerkborrel en informatiemarkt
18.00 - 18.45 uurWarm buffet
19.30 uur Afsluiting

Sprekers

Bekijk het overzicht van sprekers tijdens het Symposium E-Discovery 2016.

Martijn Spitters

Martijn Spitters studeerde Taal en Kunstmatige Intelligentie aan de Universiteit van Tilburg, inmiddels met ruim 17 jaar ervaring op het gebied van machine learning, text mining en data science, binnen zowel onderzoeks- als commerciële omgevingen. Martijn Spitters werkt sinds 1 januari 2016 bij Blendle, als Machine Learner Data Scientist. Specialismen: machine learning, text mining, data science, natural language processing (NLP), recommendation techniques.

Visie en ambitie
Iedereen is uniek en gebruikt een dienst op zijn eigen manier. Ik geloof in (goede) personalisatie: het leren begrijpen van de intenties en interesses van elke gebruiker van je dienst, en deze op individueel niveau kunnen optimaliseren. Ik wil dit bij Blendle naar een hoger plan tillen.

Damiaan Zwietering

Damiaan Zwietering studeerde Cognitieve Kunstmatige Intelligentie aan de Universiteit Utrecht. Hij werkt sinds 1996 bij IBM in diverse functies rond informatiehuishouding, op dit moment is hij Sales Engineer Advanced Analytics. Specialisme: waarde van informatie voor het betreffende proces.

Visie en ambitie
De belangrijkste uitdaging voor e-discovery is de kwaliteit en vindbaarheid van informatie te verbeteren. Op dat vlak valt er veel te verwachten van de cognitieve ondersteuning door systemen. Ambitie op het gebied van robotisering van informatiemanagement: de juiste informatie aanleveren op het moment
van beslissing in het proces.

Pieter Scherpenhuijsen

Pieter Scherpenhuijsen werkt sinds 1999 als professional in de IT-industrie. Hij heeft meer dan 15 jaar ervaring met de indeling, zoekalgoritmen, machine learning en software-ontwikkeling. Mensen in zijn omgeving kennen hem als een vernieuwer en inspirator.

Thom Eijken

Thom Eijken is werkzaam als manager bij KPMG Forensic Technology. Hij heeft zes jaar werkervaring met (digitaal) forensisch onderzoek. Binnen KPMG is hij verantwoordelijk voor e-discovery en de innovatie op het gebied van de forensische dienstverlening.

Henk J. Alles

Henk J. Alles is oprichter en managing director van Infolution. Hij is verantwoordelijk voor de strategie, bedrijfsvoering en productontwikkeling van de onderneming. Met meer dan 25 jaar ervaring in de IT-industrie heeft Henk een lange geschiedenis in productinnovatie. De afgelopen 16 jaar focuste hij op de vooruitgang van de information retrieval technology. Henk was betrokken bij het opzetten van een aantal succesvolle bedrijven. Henk stond in de jaren ’90 aan het begin van de interactieve zoeksystemenmarkt met een aantal bekroonde projecten met geavanceerde tekstvisualisatie. In het nieuwe millennium vond hij de ‘retrieval metafoor’ opnieuw uit met automatische machinegebaseerde tekstanalyse, die focust op het oplossen van informatie complexiteit.

Evangelos Kanoulas

Evangelos Kanoulas has a PhD in Computer Science from Northeastern University. He acquired his Postdoc in Information School at the University of Sheffield and his Postdoc at Google Inc. He works as an assistant professor at the Informatics Institute, University of Amsterdam since December 2014. Evangelos Kanoulas is an expert in information retrieval and natural language understanding.

Ambition
His personal ambition is to build search algorithms that can have a full dialog with the user towards fulfilling their information need. The main challenge for him in ‘robotisering’ is building intelligent algorithms that understand the semantics of language, and the users’ information needs and tasks.

Hans Henseler

Hans Henseler is parttime lector Digital Forensics en E-Discovery (Hogeschool Leiden) en CEO en medeoprichter van Tracks Inspector. Hans studeerde informatica aan de TU Delft en is gepromoveerd op het onderwerp Artificiële Neurale Netwerken aan de Universiteit Maastricht. In 1992 heeft hij de afdeling Forensisch Computeronderzoek opgericht bij het Nederlands Forensisch Instituut en was hij vicevoorzitter van de International Organisation on Computer Evidence. Van 2000 tot 2006 was Hij technisch directeur van ZyLAB technologies, waar hij verantwoordelijk was voor de ontwikkeling, testen en support van ZyLABs E-Discovery suite. Van 2006 tot 2010 was Hij director Forensic Technology Solutions bij PwC en voerde nationale en internationale projecten voor
E-Discovery en Financiële Data Analyse uit. Van 2010-2014 was hij partner en business unit manager bij Fox-IT.

Video's en presentaties

2015: Digital bewijs van computer tot cloud

Naast traditionele E-Discovery onderwerpen kwamen onderwerpen over het zoeken naar bewijsmateriaal op internet aan de orde komen. Naast presentaties over nieuwe ontwikkelingen op het terrein van E-Discovery waren er ook diverse bedrijven die zich presenteerde op de informatiemarkt die in de pauzes toegankelijk waren voor alle deelnemers. Het symposium is bedoeld voor een breed publiek vanuit politie, opsporingsdiensten, advocatuur, bedrijfsleven, hogescholen en universiteiten, voor zowel professionals, docenten als studenten die meer wil weten over de stand van zaken over E-Discovery in Nederland.

Programma

TijdOnderdeel
09.00 uurOntvangst en Informatiemarkt
09.30 uurOpening
09.35 uurGeert Lovink (Network Cultures, Hogeschool van Amsterdam)
From Wikileaks to Snowden: Whistleblowing Strategies
10.05 uurArnout de Vries (TNO)
Social Media: Het Nieuwe DNA
10.50 uur Pauze en Informatiemarkt
11.15 uurJohn Jansen (Page Freezer)
Alles wat op het web te vinden is, onweerlegbaar bewijs.
11.45 uurHenk Alles (Infolution)
Has Twitter forced us into a present shock?
12.30 uurLunch
13.30 uurHans Henseler (onderzoeksgroep E-Discovery, Hogeschool van Amsterdam)
Who is involved? Semantic Search voor E-Discovery
14.15 uurJason Baron (Drinker Biddle & Reath LLP)
From E-Discovery to Information Governance”
14.45 uurPauze en Informatiemarkt
15.15 uurFilm vertoning
Unieke documentaire  – “The Decade of Discovery” (63 minuten)
16.20 uurPanel discussie Moderator: Kees Stelling
Panel: Sprekers van het symposium en Prof. Charles Jeurgens (Universiteit Leiden) en Susanne Neugebauer (Hogeschool van Amsterdam)
17.00 uurBorrel en Informatiemarkt

Sprekers

Geert Lovink

Geert Lovink is a media theorist, internet critic and author of Zero Comments (2007) and Networks Without a Cause (2012). Since 2004 he is researcher in the School for Communication and Media Design at the Amsterdam University of Applied Sciences (HvA) where he is the founding director of the Institute of Network Cultures. His centre recently organized conferences, publications and research networks such as Video Vortex (the politics and aesthetics of online video), Unlike Us (alternatives in social media), Critical Point of View (Wikipedia), Society of the Query (the culture of search), MoneyLab (bitcoins, crowdfunding & internet revenue models) and digital publishing strategies. He is also a media theory professor at the European Graduate School (Saas-Fee).

Arnout de Vries

Arnout de Vries  is onderzoeker en adviseur op het gebied van social media en maatschappelijke veiligheid bij TNO. Na zijn studie industrieel ontwerpen en innovatiemanagement onderzocht hij bij KPN Research al virtual communities voor iemand ervan had gehoord. Vanaf 2000 werkte Arnout aan mobiel internet, de revolutionaire ontwikkeling van dat moment. In 2003 werd KPN Research ondergebracht bij TNO. Daar ontwikkelde hij een brede visie op de de rol die IT in de maatschappij van morgen zal spelen. Samen met gedrags- en organisatiewetenschappers en briljante techneuten zet Arnout expertkennis om in concrete toepassingen.

Jason R. Baron

Jason R. Baron is a lawyer at Drinker Biddle & Reath LLP in Washington, D.C., and former Director of Litigation at the U.S. National Archives and Records Administration. A prolific speaker and author on the preservation of electronic documents, he also serves as an Adjunct Professor at the University of Maryland, and as Co-chair of the Information Governance Initiative, a vendor neutral consortium and think tank. Mr. Baron previously served as a trial lawyer and senior counsel at the Department of Justice. In those capacities, he played a leading role in the government’s adoption of electronic recordkeeping practices and acted as lead counsel in landmark cases involving the preservation of White House email. He has served on the Board of Directors of ARMA International, as Co-chair of The Sedona Conference’s working group on e-discovery, and was a founding coordinator of the NIST TREC Legal Track. Mr. Baron is a recipient of the prestigious international Emmett Leahy Award for Outstanding Contributions and Accomplishments in the Records and Information Management Profession. He is prominently featured in the recent documentary film,  The Decade of Discovery, which follows events that unfolded between 2002 and 2012, when he took on a quest to find a better way to search White House email. Most recently, he has appeared in numerous media outlets, including on  Good Morning America, NBC Nightly News, CNN, MSNBC, and has been quoted in the  New York Times, Washington Post, Wall St Journal Washington Wire, and TIME Magazine, all in connection with former Secretary of State Hillary Clinton’s use of a private email server. Mr. Baron received his B.A.,  magna cum laude, from Wesleyan University, and his J.D. from the Boston University School of Law.

From E-Discovery to Information Governance
In the last half decade the manner in which complex litigation is practiced in the U.S. has changed dramatically, with the introduction of new forms of analytics and algorithms that assist lawyers in searching for electronic evidence. Now lawyers are beginning to use these new methods in other contexts, including in answering legal questions arising out of big data sets. Mr. Baron will offer his insights into these emerging trends, in connection with the screening of the movie The Decade of Discovery.

John Jansen

John Jansen is een ervaren ondernemer die zijn loopbaan is gestart als bibliothecaris in Zeeland. In 1987 startte hij in een commerciële functie bij Geac Computers Inc, in die tijd wereldleider in bibliotheeksystemen. Sindsdien heeft John nooit meer de ICT industrie verlaten. Hij begon in 1997 Stream IT Company en verkocht dit bedrijf in 2000 aan Pallas Athena. Hij werd toen aandeelhouder en mededirecteur van dat bedrijf, actief op het gebied van BPM software. In 2011 werd Pallas Athena gekocht door Lexmark. John is toen gestart met PageFreezer Europa. Daarnaast is John ook actief als adviseur van jonge bedrijven die dankbaar gebruik maken van zijn 25 jarige ervaring op het gebied van marketing en verkoop in Europa.

Dr. ir. Hans Henseler

Dr. ir. Hans Henseler is lector Digital Forensics en E-Discovery bij Hogeschool Leiden en partner bij Tracks Inspector. Hij studeerde informatica aan de TU Delft en is gepromoveerd op het onderwerp Artificiële Neurale Netwerken aan de Universiteit Maastricht. In 1992 heeft hij de afdeling Forensisch Computeronderzoek opgericht bij het Nederlands Forensisch Instituut en was hij vicevoorzitter van de International Organisation on Computer Evidence. Van 1998-2000 gaf Hans Henseler leiding aan de divisie Informatiesystemen van TNO-TPD, gespecialiseerd in kennismanagement, taaltechnologie, beeldverwerking en logistieke informatiesystemen. Van 2000-2006 was hij technisch directeur van ZyLAB Technologies waar hij verantwoordelijk was voor de ontwikkeling, testen en support van ZyLABs E-Discovery suite. Van 2006-2010 was Hans Henseler director Forensic Technology Solutions bij PWC en voerde nationale en internationale projecten voor E-Discovery en Financiële Data Analyse uit.

Henk Alles

Henk Alles is oprichter en managing director van Infolution. Hij is expert op het gebied van productinnovaties en heeft meer dan 25 jaar ervaring in de IT business. Henk won in 2006 de Innovation Award Knowledge Management. Zijn bedrijf Infolution is gespecialiseerd in Web 3.0 Search & Retrieval Technologies.

Video's en presentaties

Alle presentaties tijdens het Symposium E-Discovery 2015 'The Decade of E-Discovery. Digital bewijs van computer tot cloud' zijn opgenomen. Bekijk het overzicht.