Digital Forensics Lab
De ontwikkelingen op het gebied van ICT gaan razendsnel. Door de opkomst van IoT, augmented reality en artificiële intelligentie zullen cyberspace en de fysieke wereld samensmelten. Het forensisch onderzoek naar digitale sporen vraagt om nieuwe technieken waar gespecialiseerde apparatuur, kennis en software voor nodig zijn. Daarom heeft de onderzoeksgroep Digital Forensics & E-Discovery van Hogeschool Leiden een laboratorium geopend op de campus van The Hague Security Delta (HSD) voor digitaal forensisch onderzoek.
Jos Griffioen
Bekijk voor meer informatie de onderzoeksgroep Digital Forensics & E-Discovery of neem hierboven contact op met Jos Griffioen
Ons doel
De onderzoeksgroep Digital Forensics & E-Discovery doet samen met experts uit de praktijk onderzoek naar digitale sporen en hoe je deze optimaal kunt benutten in het forensisch onderzoek. Wij leren speciale technieken op verschillende manieren aan studenten. Het Digital Forensics Lab beschikt over gespecialiseerde apparatuur, kennis en software die nodig is om onderzoek te doen en kennis door te geven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan JTAG en chip-off technieken om rechtstreeks geheugen uit te lezen. Deze technieken zijn noodzakelijk voor onderzoek in IoT en/of automotive. In het lab zijn diverse commerciële forensische onderzoeksoftware beschikbaar. Daarnaast heeft het lab ook toegang tot Hansken, het onderzoeksplatform van het NFI.
Samenwerking
We werken samen met specialisten van de HSD Campus en daarbuiten. Deze specialisten zijn afkomstig van bedrijven, overheidsorganisaties, kennisinstellingen en specialisten uit het werkveld (onder andere de afdeling Digitale Technologie van het NFI). Al deze specialisten delen hun kennis onderling en met studenten, docenten en professionals. Dit doen ze onder andere door het geven van instructies en gastcolleges. Daarnaast kunnen bedrijven het lab zelfstandig of via stagiaires gebruiken voor digitaal forensisch onderzoek.