De betekenis van digitale sporen
17 februari 2021 - De onderzoeksgroep Digital Forensics & E-Discovery van Hogeschool Leiden organiseert op 23 maart het online symposium E-Discovery 2021 'De betekenis van digitale sporen’.

Het lectoraat presenteert 23 maart alsnog het programma van het fysieke symposium dat vorig jaar door de coronamaatregelen werd afgelast.
Over het symposium
Smartphones en slimme apparaten die verbonden zijn met het internet bevatten allerlei digitale sporen die een schat aan informatie bevatten voor forensisch onderzoek. Tijdens het symposium gaan verschillende deskundigen in op de interpretatie van digitale sporen voor bewijs op activiteitniveau.
Dit jaar zijn naar verwachting zo’n 20 tot 30 miljard apparaten met elkaar verbonden in het Internet of Things (IoT). Al deze apparaten laten digitale sporen na. Welk verhaal vertellen die digitale sporen in combinatie met fysiek bewijs? Nu onze fysieke ruimte en cyberspace in toenemende mate samensmelten, is zowel de digitale als de fysieke activiteit relevant voor hypothese- en scenariovorming in forensisch onderzoek. Het symposium gaat hierop in.
Sprekers
Prominente sprekers geven inzicht in hoe digitaal bewijs kan worden ingezet om strafzaken op te lossen. Hoe kan bijvoorbeeld bewezen worden dat een verdachte daadwerkelijk eigenaar is van een telefoon? En hoe kunnen misdrijven geconstrueerd worden op basis van fysiek en digitaal bewijs en welke rol spelen tijd & data hierbij? Hans Henseler, Lector Forensics & E-Discovery van Hogeschool Leiden is gastheer van het symposium.