Informatica studenten in de klas

Informatica: Forensisch ICT voltijd

Door de digitalisering van de samenleving is een misdrijf zonder digitale sporen bijna niet meer voor te stellen. Op mobiele telefoons, tablets, laptops, PC’s, servers, sensoren, IoT, auto’s, camera’s zijn vrijwel altijd digitale sporen te vinden die gerelateerd kunnen worden aan een misdrijf. Tijdens het opleidingstraject van Forensisch ICT voltijd leer je hoe je onderzoek kunt doen naar deze sporen, hoe je ze kunt duiden en zo vast weet te leggen dat ze geaccepteerd bewijsmateriaal opleveren. 

Forensisch ICT, iets voor jou?

Voel je je verantwoordelijk voor een veilige maatschappij en lijkt het je interessant om (ICT-gerelateerde) criminaliteit te verminderen? Ben je nieuwsgierig naar nieuwe technologieën en de mogelijkheden die ze bieden? Kun je goed omgaan met mensen en houd je van onderzoeken? Misschien is het opleidingsprogramma van Forensisch ICT dan iets voor jou!

Voor professionals met ervaring in digitaal forensisch onderzoek is de Master Digital Forensics een goede manier om kennis in het vakgebied te verbreden en technische vaardigheden te ontwikkelen. 
Mandy | student Forensisch ICT

"Tijdens mijn vorige opleiding kwam ik erachter dat ik graag politiewerk wilde doen. Het combineren van politiewerk met informatica vond ik interessant. De techniek vernieuwt zich nog net niet elke dag en om dan uit te vinden hoe criminelen met die techniek omgaan vind ik heel gaaf."

Mandy | student Forensisch ICT

Lees het verhaal van Mandy over haar ervaringen en toekomstplannen bij de politie.

Jouw toekomst na de opleiding

Er is een groeiende vraag naar hoogopgeleide forensisch ICT-ers die snel en effectief optreden bij digitale opsporing tijdens onderzoek van misdrijven. De technieken die je hierbij inzet, zijn complex en continu in verandering. 

Politieagenten aan het werk in het veld

Als forensisch ICT-er heb je een brede kennis van huidige technieken en apparatuur, maar weet je ook hoe je nieuwe of nog onbekende technieken je snel eigen kunt maken. Hierbij ligt de focus op digitale sporen inzichtelijk te krijgen of door deze juist in te zetten ter ondersteuning van het onderzoeksproces. Daarnaast ken je de relevante wetteksten en weet je onderzoeksresultaten zo aan te leveren dat ze worden toegelaten als rechtmatig verkregen bewijs. 

Carrièrekansen zijn er volop bij politie, justitie en defensie, maar na het afronden van het opleidingstraject van Forensisch ICT voltijd kun je ook bij bedrijven, banken en verzekeringsmaatschappijen aan de slag. 

"De opleiding heeft veel contact met het beroepenveld en heeft daarom een praktische insteek. Er is veel vraag naar mensen met deze opleiding. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij de politie, dan word je digitaal rechercheur, of bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), maar ook bij de grote accountantskantoren. Met die baan komt het wel goed."

Martine | afgestudeerd

Welke opleidingsvariant past bij jou?

De bacheloropleiding wordt aangeboden in drie varianten: het opleidingstraject van Informatica: Forensisch ICT deeltijd voor digitaal forensisch onderzoekers, het opleidingstraject van Informatica: Forensisch ICT voltijd en de brede bacheloropleiding Informatica: voltijd

De informatie over het opleidingstraject van Informatica: Forensisch ICT voltijd is op dit moment nog in ontwikkeling. Binnenkort vind je hier meer informatie over deze opleidingsrichting.

Wat kun je verwachten?

Naast het onderzoeken van computers, mobiele telefoons, tablets en sensoren wordt er tijdens de opleiding veel aandacht besteed aan het vastleggen van onderzoeksresultaten in verslagen en rapporten. In ons forensisch laboratorium, het IoT Forensic-lab, leer je gebruik te maken van de door het NFI ontwikkelde de applicatie Hansken waarmee je digitale sporen op computers, telefoons snel inzichtelijk kunt maken. Daarnaast doe je ook ervaring op met verschillende programma’s die actief in het werkveld worden ingezet tijdens onderzoeken en programmeer je eigen applicaties. 

Hogeschool Leiden

Ons forensisch lab maakt onderdeel uit van de Security Delta in Den Haag (HSD) waar zo’n 275 bedrijven, overheidsorganisaties en kennisinstellingen samenwerken om het verschil te maken in de veiligheid van onze digitaliserende samenleving. Een deel van je studie breng je dus midden in hèt nationale veiligheidscluster door. Dichter op de beroepspraktijk kun je niet komen – hoe tof is dat!

Wat staat er op het programma?

Binnen het opleidingsprogramma van Forensisch ICT neemt het leren doen van digitaal onderzoek een centrale plaats in. Je kunt hierbij denken aan: 

  • Digitaal forensisch onderzoek uitvoeren op basis van simulaties met een realistisch scenario’ waarin je rekening houdt met de juridische mogelijkheden.
  • Experimenten en digitaal forensisch onderzoek uitvoeren waarbij je bijvoorbeeld met behulp van smartphones controleert of en met welke waarschijnlijkheid je een conclusie kunt trekken op basis van gevonden locatiegegevens.
  • Een open-bronnen onderzoek (OSINT) uitvoeren waarbij je bijvoorbeeld probeert te achterhalen op welke locatie een bepaalde foto is gemaakt door op een andere manier naar de foto en de gegevens te kijken.
  • Onderzoek uitvoeren naar (vooralsnog) onbekende sporen in nieuwe systemen of technieken, bijvoorbeeld in Windows 11 of een autosysteem.
  • Het inzetten van geavanceerde technieken, zoals machine-learning, om snel en automatisch grote hoeveelheden data voor te bereiden en te analyseren.

Aanmelden

Forensisch ICT van Hogeschool Leiden is de enige hbo-bachelor in Nederland die volledig inspeelt op het onderzoek naar relevante digitale sporen die zijn achtergelaten bij misdrijven. Wil je weten of jij in september zou kunnen starten met deze unieke opleiding? Op de pagina Inschrijven en toelating vind je meer informatie over de aanmeldprocedure en de toelatingseisen. 

Heb je vragen over Forensisch ICT voltijd?

Neem dan contact op met Jaap Haasnoot, specialisatiecoördinator van Forensisch ICT, via [email protected].

Professional aan het werk op de computer

Inhoud hbo Informatica voltijd | inhoud Forensisch ICT deeltijd | Inschrijven en toelating