Informatica studenten in de klas

Forensisch ICT

Met de toename van het gebruik van ICT in de samenleving, groeit ook het misbruik ervan. De nieuwe afstudeerrichting Forensisch ICT leert je misbruik te traceren en systemen te beveiligen tegen misbruik. De forensisch ICT-er kent de wet en weet bewijs aan te leveren aan de rechterlijke macht. De nieuwe richting Forensisch ICT van Hogeschool Leiden speelt in op de mogelijkheden die ICT biedt aan politie en justitie voor opsporing en vervolging van criminelen. Daarnaast biedt het mogelijkheden aan bedrijven en organisaties voor bescherming en voorkoming van misbruik. Naast ICT komen juridische aspecten en het rechercheren uitgebreid aan bod. De forensisch ICT-er doet onderzoek naar, en ondersteunt bedrijven en organisaties bij het voorkomen van computercriminaliteit.

Tijdens je studie ontmoet je experts uit het werkveld . Ook word je uitgedaagd om bijvoorbeeld mee te doen aan een cyber security- event. Zo hackten onze studenten de smart thermostaat Toon van Eneco en wonnen Game of Toons.

Competenties forensisch ICT-er

Een forensisch ICT-er heeft kennis van computers, software, databases, netwerken, multimedia. Hij of zij weet waar de zwakke plekken zitten, welke informatie dan op straat ligt en wat daaraan te doen is. Daarnaast kent hij of zij ook de wet en weet bewijs zo aan de rechterlijke macht aan te leveren dat dit wordt toegelaten als rechtmatig verkregen bewijs. Een forensisch ICT-er heeft ervaring in rechercheren en kan bedrijven adviseren over beveiliging en opsporing.

Carrière en toekomst forensisch ICT-er

Er is een groeiende behoefte aan forensisch ICT specialisten die snel en effectief kunnen optreden tegen cybercrime. Carrièrekansen liggen in eerste instantie bij politie en justitie, maar groeien ook voor de particuliere markt: bedrijven in het algemeen, banken en verzekeringsmaatschappijen.

"De opleiding heeft veel contact met het beroepsveld en heeft daarom een praktische insteek. Er is veel vraag naar mensen met deze opleiding en met name deze specialisatie. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij de politie, dan word je digitaal rechercheur, of bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), maar ook bij de grote accountantskantoren. Met die baan komt het wel goed."

Martine Kea, student

Specialisatie Forensisch ICT, iets voor jou?

Als forensisch ICT-er voel je je verantwoordelijk voor het bevorderen van een veilige maatschappij en het verminderen van de (ICT-gerelateerde) criminaliteit. Je bent analytisch, doelgericht, vasthoudend. Je houdt van rechercheren, onderzoeken. Ook ben je innovatief, nieuwsgierig naar nieuwe technologieën en de mogelijkheden die ze bieden. Je kunt goed omgaan met mensen, weet ze naar waarde in te schatten en de juiste informatie te achterhalen. Je hebt er plezier in om slimme wegen te vinden die leiden naar oplossingen voor ingewikkelde zaken.