Onderzoek Antroposofische Gezondheidszorg

Hooikoortsonderzoek

Het Lectoraat Antroposofische Gezondheidszorg werkt aan een vijfjarig onderzoek naar een natuurlijk geneesmiddel tegen hooikoorts. Lees meer over de inhoud en de werkwijze van dit onderzoek.

Nieuwsgierig naar hoe het onderzoek in zijn werk gaat? Luister het radio-interview bij Unity FM met Lector Erik Baars en onderzoeker Eefje Belt.

Inhoud onderzoek

Hooikoorts is een veelvoorkomende aandoening waar patiƫnten vaak antihistaminica voor gebruiken. Uit ervaring (en uit klinisch- en laboratoriumonderzoek) blijkt dat natuurlijke geneesmiddelen de hooikoortsklachten kunnen verminderen. Er zijn bovendien aanwijzingen dat deze middelen het immuunsysteem positief en (blijvend) kunnen veranderen. Hierdoor bestaat de kans dat de hooikoortsklachten verminderen of zelfs geheel verdwijnen. Om de effectiviteit van deze middelen vast te stellen is wetenschappelijk onderzoek nodig.

Kenmerken deelnemers

Om deel te nemen aan het onderzoek zijn de volgende criteria vastgesteld:

  • leeftijd tussen de 18 - 60 jaar;
  • woonachtig in de regio Leiden;
  • minimaal 2 jaar last van hooikoorts;
  • gebruik van geneesmiddelen tegen hooikoortsklachten.

Werkwijze onderzoek

Het onderzoekstraject start met een intakegesprek. Tijdens het onderzoek krijgen deelnemers twee keer per week een injectie met het geneesmiddel of een placebo gedurende 6 - 8 weken (afhankelijk van de pollensterkte). Deze injecties worden door een verpleegkundige toegediend. Deelnemers houden dagelijks een online vragenlijst bij. Hierin registeren ze onder andere de ernst van de hooikoortsklachten.

Meer informatie

Heb je vragen of wil je meer informatie over het Hooikoortsonderzoek? Neem dan contact op met het lectoraat via onderzoek.ag@hsleiden.nl.

Aanmelden?

Je kunt je hier aanmelden voor deelname aan het hooikoortsonderzoek dat in 2020 van start gaat.