Hogeschool Leiden

“NATUURLIJK! Natuurlijke Kraamzorg”

7 juli 2022 - Natuurlijke Kraamzorg bestaat 10 jaar en daarom heeft het lectoraat Antroposofische Gezondheidszorg onderzoek gedaan naar de (meer)waarde van de Natuurlijk Kraamzorg. De uitkomsten zijn boven verwachting positief.

Invloed op de gehechtheidsontwikkeling

Binnen de geboortezorg is veel aandacht voor de ontwikkeling van de gehechtheid. De eerste levensweek is hiervoor van groot belang, misschien wel cruciaal. Moeilijkheden in de ontwikkeling van de gehechtheid kan tot grote problemen leiden in het latere leven. Een grote meerderheid van de ondervraagden in dit onderzoek geeft aan dat de Natuurlijke Kraamzorg een belangrijke bijdrage levert aan de gehechtheidsontwikkeling.

Veel baat bij Natuurlijke Kraamzorg

De kraamverzorgenden en de ouders die de vragenlijsten ingevuld hebben noemen als kenmerken van de Natuurlijk Kraamzorg: warmtezorg, prikkelreductie, gebruik van natuurlijke materialen en natuurlijke middelen om moeder en kind te ondersteunen. Dat lijken alledaagse zaken. Toch geven zowel ouders als kraamverzorgenden aan dat ze hiermee beginnende medische problemen kunnen voorkomen, zoals een beginnende borstontsteking en wondinfectie. Bijna alle geïnterviewde moeders geven aan dat ze zich bij de Natuurlijk Kraamverzorgende in goede handen voelden.

Vergelijking met reguliere kraamzorg

Ouders die een vergelijking kunnen maken, omdat ze eerder al reguliere zorg ontvingen, geven aan verrast te zijn over de kennis, de inzichten en de vaardigheden die ze aangereikt kregen van de Natuurlijke Kraamverzorgenden. De meeste geïnterviewde moeders geven aan dat ze de door hen ervaren kraamzorg aan iedereen zouden gunnen. Het kraamgezin moet dan natuurlijk wel openstaan voor aanvullende inzichten.

Natuurlijke Kraamzorg is niet bekend genoeg

Bij sommige kraambureaus is het voor ouders mogelijk om voor Natuurlijke Kraamzorg te kiezen, maar lang niet bij alle. Ook is niet altijd een kraamverzorgende beschikbaar die Natuurlijke Kraamzorg in haar pakket heeft. Dit betekent dat de gewenste toename van de bekendheid van de mogelijkheden van de Natuurlijke Kraamzorg gepaard zal moeten gaan met het opleiden van meer kraamverzorgenden in de Natuurlijke Kraamzorg.

Ouders geven aan “Waarom wist ik dit niet eerder, Natuurlijke Kraamzorg heeft zoveel te bieden. Deze kennis moet gebruikt worden in alle kraamzorg”.

Ontstaan Natuurlijke Kraamzorg

10 jaar geleden is de opleiding Natuurlijke Kraamzorg gestart vanuit de ervaring van een groep kraamverzorgenden, die in de praktijk ontdekt hadden dat de praktische toepassing van inzichten uit de antroposofie in jonge kraamgezinnen enorm goed werkt. Daarmee voegt de Natuurlijke Kraamzorg zich in de reeks initiatieven die geïnspireerd worden door de antroposofie, zoals de Vrije School, de biologisch dynamische landbouw en de antroposofische gezondheidszorg.

Meer informatie

Het onderzoek is uitgevoerd door Pascal Kreijen van het Lectoraat AG van de Hogeschool Leiden en begeleid door een begeleidingscommissie. Hierin zaten: Maria Bom, oprichter en directeur van de Natuurlijk Kraamzorg, Edmond Schoorel, kinderarts en voorzitter van de Stichting Natuurlijke Geboortezorg en Noor Prent, arts en bestuurslid van de Beroepsgroep Natuurlijke Kraamzorg.

Het rapport dat is opgesteld over het onderzoek vind je hier ( pdf, 1.31 MB )

Meer informatie over Natuurlijke Kraamzorg vind je hier