Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Annemarie Abbing

Senior Onderzoeker
[email protected]

Over Annemarie Abbing

Dr. Annemarie Abbing werkt sinds 2010 bij het lectoraat en sinds 2019 bij de opleiding Vaktherapie. 

Als senior-docent onderzoeker is ze verantwoordelijk voor het hoofdthema Vaktherapie en verricht ze samen met docenten en studenten praktijkgericht onderzoek, om nieuwe kennis op gebied van vaktherapie te ontwikkelen, bij te dragen aan onderwijsontwikkeling en de beroepspraktijk. 

De focus ligt in de periode 2021-2025 met name op het expliciteren van werkingsmechanismen van vaktherapie [Werkingsmechanismen.pdf (vaktherapie.nl)] en van vaktherapie-AG in het bijzonder. Annemarie werkt hierin samen met vooraanstaande (inter)nationale onderzoekers op gebied van vaktherapie / arts therapies.

Achtergrond en expertise

Annemarie studeerde beeldende therapie AG aan Hogeschool Leiden (1997-2001) en vervolgens Diergeneeskunde aan Universiteit Utrecht (2001-2005). Na onderzoekservaring bij het Ministerie van Landbouw keerde ze terug naar de vaktherapie.

Ze is gepromoveerd op onderzoek naar de effecten en werkingsmechanismen van beeldende therapie bij volwassenen met angstklachten [Art therapy & anxiety | Scholarly Publications (universiteitleiden.nl)]. Ook ontwikkelde ze een richtlijn voor case reports.

Ze voerde in 2019/2020 en in 2023/2024 een postdoc onderzoek uit bij de Open Universiteit, olv prof. dr. Susan van Hooren, naar vaktherapie in de forensische jeugdzorg en de forensische psychiatrie (kenvak.nl).

Naast haar werk bij Hogeschool Leiden is Annemarie als inhoudelijk adviseur betrokken bij de Federatie Vaktherapeutische Beroepen (FVB) bij de ontwikkeling van de Zorgstandaard Vaktherapie (Akwa GGz) [1. Introductie - Vaktherapie | GGZ Standaarden] en bij het traject ‘Vaktherapie passende zorg in de ggz (Federatie Vaktherapeutische Beroepen)’. 

Tevens is ze gastdocent bij de Master Vaktherapie aan Hogeschool Arnhem en Nijmegen.

Samenwerking lectoraat en opleiding Vaktherapie

13 april 2022 | Onderzoek
13 april 2022 - Het afgelopen jaar heeft het lectoraat ingezet op verdere versteviging van de samenwerking met de opleiding Vaktherapie met een nieuwe rol voor Annemarie Abbing als senior docent-onderzoeker bij het lectoraat en opleiding.
Lees meerover Samenwerking lectoraat en opleiding Vaktherapie
foto van schilderingen

Promotie 'Art therapy & Anxiety'

8 januari 2020 | Onderzoek
Op 22 januari 2020 verdedigde Annemarie Madani-Abbing aan Universiteit Leiden haar proefschrift 'Art Therapy & Anxiety'.
Lees meerover Promotie 'Art therapy & Anxiety'
Foto van Annemarie Abbing