Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Jan Dirk de Jong

Lector Aanpak Jeugdcriminaliteit

Over Jan Dirk de Jong

Jan Dirk de Jong is sinds 2014 lector voor onderzoeksgroep Aanpak Jeugdcriminaliteit. Als tiener was hij al geïnteresseerd in 'de ander'; de jeugdgroepen in kwetsbare posities die risicovol gedrag vertonen in zijn stad Nijmegen. Deze benaderde hij actief, en gaf hem het inzicht dat je soms vanuit ongemakkelijke situaties het meeste leert.

Jan Dirk de Jong
Studieboeken leren je niet te oordelen, maar juist oordelen geeft helderheid en bevestigt dat je elkaar serieus neemt.

Boek ‘Kapot moeilijk’

Na zijn studie Sociologie aan de Universiteit van Amsterdam, volgde een promotieonderzoek aan de Universiteit van Groningen met als onderwerp ‘opvallend delinquent groepsgedrag onder (hoofdzakelijk) ‘Marokkaanse’ straatjongens in Amsterdam Nieuw-West’. Dit onderzoek stelde Jan Dirk in de gelegenheid ook onderzoek te doen naar problematische jeugdgroepen in andere steden en wijken. Een onderwerp dat in 2007 behoorlijk wat stof deed opwaaien.

Eurogang

Jan Dirk maakt deel uit van het wetenschappelijk collectief Eurogang, waardoor hij veel internationale contacten heeft op het gebied van onderzoek naar problematische jeugdgroepen (of ‘jeugdbendes’). Tot 2012 was hij universitair docent Criminologie aan de VU in Amsterdam.  

Naast zijn lectorschap aan de Hogeschool Leiden, is Jan Dirk onderzoeker bij de sectie Criminologie van de Erasmus Universiteit Rotterdam en nauw betrokken bij de aanpak van jeugdcriminaliteit in diverse gemeenten en bij het het ministerie van Justitie en Veiligheid. Hierin wordt in nauwe samenwerking met Hogeschool Leiden praktijkgericht onderwijs ontwikkeld voor professionals die werken met jeugdgroepen, van jongerenwerker tot OM-gebiedsofficier. 

Bekijk Jan Dirk op LinkedIn

Q-college door criminoloog Jan Dirk de Jong: hoe helpen we de 2% jongeren?

23 maart 2023 | Onderzoek
Bureau Regionale Veiligheidsstrategie - 23 maart 2023 - Er is een specifieke groep kwetsbare jongeren die al jong ernstig probleemgedrag vertoont. Jan Dirk de Jong spreekt in dit Q-College over deze vraag bijpassende dilemma's.
Lees meerover Q-college door criminoloog Jan Dirk de Jong: hoe helpen we de 2% jongeren?
Gebouw Hogeschool Leiden

Studenten ontwikkelen hun grondhouding in masterclass

15 november 2022 | Algemeen
Eerstejaarsstudenten Toegepaste Psychologie volgen in periode 2 de masterclass De Grondhouding, mede-ontwikkeld door lector Jan Dirk de Jong (Aanpak Jeugdcriminaliteit). De lessen gaan over de rol van persoonlijke bejegening.
Lees meerover Studenten ontwikkelen hun grondhouding in masterclass
Gebouw Hogeschool Leiden

Hulp voor jongeren die afglijden naar zware misdaad functioneert niet

15 november 2022 | Onderzoek
HET PAROOL - 15 november 2022 - Het kabinet trekt straks jaarlijks 143 miljoen euro uit om jongeren uit de zware criminaliteit te houden. Jan Dirk de Jong ziet dat het jongerenwerk niet is toegerust op juist de ‘2 procent’ risicojongeren.
Lees meerover Hulp voor jongeren die afglijden naar zware misdaad functioneert niet
Gebouw Hogeschool Leiden