Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Betekenisvol

In de doorontwikkeling van onderzoeksgroep Aanpak Jeugdcriminaliteit is project Betekenisvol het logische gevolg van project Verbondenheid. Dit keer gaat het om de vraag hoe vanuit die belangrijke gevoelens van inclusie, kan worden bijgedragen aan het daadwerkelijk creƫren van positief perspectief voor jongeren uit de doelgroep van onze onderzoeksgroep.

illustratie bij onderzoeksgroep aanpak jeugdcriminaliteit, 2 jongensprofielen met pet

Gedragsontwikkeling in pro-sociaal gedrag

De beoogde gedragsverandering is niet langer hoofdzakelijk gekoppeld aan recidivevermindering in termen van een daling van delinquent gedrag. Vanuit die zienswijze werd voorheen vooral gekeken naar jongeren sneller laten stoppen met criminaliteit in een omgeving van delinquente anderen. De gedragsontwikkeling die nu wordt onderzocht is eerder gelinkt aan een betekenisvermeerdering in termen van een toename van pro-sociaal gedrag. Dat betekent een nadruk op eerder beginnen met belangrijk zijn voor anderen door delen of helpen in een sociaal verband.

Meer informatie? Bezoek onze Onderzoeksgroep Aanpak Jeugdcriminaliteit, of mail naar Jan Dirk de Jong, [email protected]

illustratie hangjongeren, donker, graffitistijl

Doel

Veiligheid en sociale problematiek zijn nog steeds belangrijke elementen die op de achtergrond meespelen, maar vormen echter niet meer de kern van dit onderzoeksperspectief. Het doel nu is antwoorden te vinden op prangende vragen die helpen om deze jeugd een betekenisvol sociaal bestaan te laten opbouwen. Het gaat om een zoektocht naar de ware betekenis van positief perspectief binnen de aanpak van jeugdcriminaliteit.

In die zin draait het nieuwe onderzoeksproject in de kern om een identiteitsvraagstuk (ben ik een waardevol mens en is mijn leven betekenisvol?) dat sterk samenhangt met het inclusievraagstuk (voor wie ben ik dan waardevol en betekenisvol?) dat in het vorige project is uitgediept.

Jan Dirk de Jong

Lector Onderzoeksgroep Aanpak Jeugdcriminaliteit
Foto van Jan Dirk de Jong

Meer informatie over onze lector? Bekijk het profiel van Jan Dirk de Jong. Meer algemene informatie is ook te vinden bij onze Onderzoeksgroep Aanpak Jeugdcriminaliteit, onderdeel van kenniscentrum Samen Redzaam.