Docent Dans/Euritmie: deeltijd
- Duur: 3-4 jaar
- Start: 1 september
- Inschrijven: t/m 15 juli
- Bachelor of Dance in Education
Ontdek deeltijdopleiding Docent Dans/Euritmie
Ontwikkel je tot docent Dans/Euritmie met de deeltijdopleiding Docent Dans/Euritmie. We begeleiden je in dit traject naar de ontwikkeling tot Euritmiedocent. Maak je deze dansvorm eigen en biedt een waardevolle bijdrage in de ontwikkeling van opgroeiende kinderen en (jong)volwassenen. Euritmie kent veel succesvolle toepassingen, onder andere als therapie en podiumkunst.
Met de deeltijdopleiding is het mogelijk om in vier jaar je eerstegraads lesbevoegdheid te behalen. Hogeschool Leiden is de enige plek in Nederland waar je deze, door de antroposofie geïnspireerde, bacheloropleiding kunt volgen.
Wil jij jezelf een euritmisch bewegingsrepertoire eigen maken waarmee je leerlingen met enthousiasme kan ondersteunen bij hun ontwikkelingsvragen (praktijkgericht en leeftijdsadequaat)? De deeltijdopleiding Docent Dans/Euritmie biedt jou de kans jouw leraarschap te verrijken door je eigen 'bewegingsmens' verder te ontwikkelen.
Kies je opleidingsvariant
- Op deze pagina lees je over de deeltijdopleiding Docent Dans/Euritmie.
- Ben jij werkzaam (geweest) in het vrijeschoolonderwijs óf heb je al een opleiding tot vrijeschoolleerkracht in het primair onderwijs afgerond? Doorloop de versnelde deeltijdopleiding Docent Dans/Euritmie in drie jaar, met vrijstellingen. Daarna ben je bevoegd om les te geven op zowel het primair onderwijs als het voorgezet onderwijs.
- Je kunt ook de opleiding Docent Dans/Euritmie in voltijd doen bij Hogeschool Leiden.
Wat is euritmie?
Het woord ‘euritmie’ is Grieks en betekent: mooi en waar ritme. Als dansvorm kent euritmie een eigen bewegingsrepertoire. Je werkt met energetische krachten en universele bewegingsvormen. Woorden, klanken, melodieën en intervallen druk je in gebaren uit, met stromende en bezielde bewegingen. Daarbij benut je de ruimte bewust.
Oorsprong
Euritmie werd in het begin van de twintigste eeuw in Duitsland ontwikkeld door Rudolf Steiner: de grondlegger van de antroposofie. De dansvorm groeide uit tot een kunstvorm in theaters. Later werd euritmie een vast onderdeel van het vrijeschoolonderwijs.
Belang van euritmie
Euritmie is een hele praktische en rijke manier om kinderen en volwassenen te begeleiden in hun ontwikkelingsproces. Je werkt hierbij vanuit beweging, kunst en mensenkennis. Tijdens het gehele opleidingstraject vragen we je voortdurend om van buiten én van binnen in beweging te komen.
Zo leer je jezelf en de manier waarop je in het leven staat heel intensief kennen. Tegelijkertijd ontwikkel je vele zelfsturings- en sociale competenties en boor je jouw eigen vitaliteit aan. Én je ontdekt hoe je dit kunt toepassen in je lessen met de leerlingen.
"Deze opleiding geeft mij de professionele verdieping die ik als vrijeschool leerkracht op het vlak van kunstzinnig bewegen nodig had. Ik leer enorm veel van euritmie en zou veel leerkrachten en hun leerlingen hetzelfde toewensen."
Hoe ziet ons onderwijs eruit?
Opbouw programma
Met de deeltijdopleiding Docent Dans/Euritmie bereiden we je voor op een baan in het (internationale) werkveld van de Euritmie. De focus daarbij ligt op de ontwikkeling van euritmische én pedagogische competenties (de combinatie van kennis, vaardigheden, eigenschappen en je professionele houding). Ook is er in het onderwijsprogramma veel aandacht voor de ontwikkeling van jouw sociale vaardigheden, persoonlijke groei en creatief ondernemerschap.
Inhoud opleiding
De opleiding bestaat uit de volgende drie leerlijnen:
- Kunstvak
- Overdracht en Toepassing
- Creatief Ondernemerschap en Onderzoek
Je krijgt o.a. les in vakken zoals woordeuritmie, tooneuritmie – muziektheorie – spraakvorming – esthetica /poëtica – kunstbeschouwing – antroposofie en pedagogische menskunde – methodiek en didactiek. Ook volg je stages in primair en secundair onderwijs en agogische werkveld. De opleiding is structureel betrokken bij Euritmie- festivals en werkt samen met internationale Euritmie-opleidingen.
Ter voorbereiding op de opleiding bestaat de mogelijkheid om bij voldoende aanmeldingen deel te nemen aan een voorbereidend jaar. Dit jaar start dan in januari.
Indeling vierjarig programma
Tijdens de opleiding heb je tijdens het eerste, tweede en derde studiejaar een dag per week les bij Hogeschool Leiden. Het vierde studiejaar is vooral bestemd voor:
- De stages
- Invulling geven aan je eigen aanvullende portfolio
- Je afstudeerscriptie
Er zijn dan geen lesuren meer op de Hogeschool maar wel persoonlijke begeleidingsuren. Het zelfstandig oefenen van de eigen euritmische dansvaardigheden vormt een groot onderdeel binnen de opleiding. Je neemt daartoe zelf initiatief en toont ondernemerschap. De hogeschool kan je daarbij ondersteunen.
Wat levert de opleiding je op?
Als docent Dans/Euritmie begeleid je kinderen en volwassenen in hun ontwikkelingsproces. Je werkt hierbij vanuit beweging, kunst en mensenkennis. De focus ligt op de ontwikkeling van euritmische en pedagogische competenties (de combinatie van kennis, vaardigheden, eigenschappen en je professionele houding).
Je ontwikkelt nieuwe vormen van creativiteit en een rijker sociaal vermogen. Binnen onze opleiding focussen we op de toegevoegde waarde voor het onderwijs. Ook leer je meer over andere segmenten die euritmie gebruiken.
Praktijkgericht leren
Bij de opleiding Docent Dans/Euritmie vormt de dagelijkse werkpraktijk altijd het uitgangspunt. Het opleidingsprogramma is vormgegeven met onze alumni en andere professionals uit het werkveld. Zo weet je zeker dat jij de kennis en vaardigheden ontwikkelt die onmisbaar zijn binnen jouw beroep.
Levendige sfeer
Door de diverse samenstelling van studenten en docenten heerst er een open en levendige sfeer op de opleiding. Iedereen kent elkaar. Docenten en de administratieve staf zijn makkelijk bereikbaar en zijn altijd bereid om je met raad en daad bij te staan. Ook is er binnen het programma zelf veel ruimte voor individuele aandacht.
Studieduur en vrijstellingen
De totale studiebelasting van de opleiding is 240 EC (European Credit), verdeeld over vier fases van ieder 60 EC. Hierbij staat 1 EC voor een studiebelasting van 28 uur. Omdat je al een beroepsopleiding hebt gevolgd en/of in het onderwijs werkzaam bent (geweest), kun je gebruik maken van vrijstellingen.
In de regel doorloop je het programma daardoor in drie of vier jaar tijd. De uiteindelijke duur van het opleidingstraject is afhankelijk van het aantal vrijstellingen waarvoor je in aanmerking komt, jouw mate van bewegingsbekwaamheid en je persoonlijke situatie. Dit gaan we na tijdens een persoonlijk assessment.
Lees meer op de pagina Inschrijven en toelating.
Deskundige begeleiding
De opzet van de opleiding is kleinschalig en persoonlijk. Tijdens de opleiding word je intensief begeleid door een studieloopbaanbegeleider. De begeleiding richt zich op persoonlijk welbevinden, studievoortgang en stage-ervaringen.
Daarnaast word je ook begeleid door een enthousiaste groep van betrokken en ervaren docenten. Ieder met een eigen deskundigheid en passie.
Kansen op werk
Als docent Dans/Euritmie ben je op allerlei plaatsen inzetbaar. Je kunt in binnen- en buitenland terecht bij vrijescholen die euritmie aanbieden (onderbouw en bovenbouw). Ook kun je starten binnen het reguliere onderwijs. Vooral bij scholen met ruimte in het lesprogramma voor kunstzinnige en spirituele vakken.
Binnen het bedrijfsleven liggen ook volop kansen. Euritmie kan bijvoorbeeld de vitaliteit van medewerkers versterken, de sociale interactie ontwikkelen en het oprecht luisteren naar elkaar stimuleren. Of je specialiseert jezelf in de podiumeuritmie. Dan kies je voor een loopbaan in de kunst- en theatersector. Verder kent euritmie ook therapeutische toepassingen, zowel bij lichamelijke als psychische klachten.
Verder ontwikkelen na je studie
Als docent Dans/Euritmie ben je nooit uitgeleerd. Ook als je al volop aan het werk bent, blijf je jezelf ontwikkelen. Bijvoorbeeld met behulp van vakliteratuur, wetenschappelijk onderzoek, congressen en intervisiebijeenkomsten.
Studeren met een functiebeperking
Wil je meer weten over studeren met een functiebeperking en welke voorzieningen de hogeschool hiervoor biedt? Bekijk de pagina van de Studentendecaan.
Jouw toekomst
Als docent Dans/Euritmie leg je contact met spirituele waarden die we in ons dragen. Je totale wezen (lichaam, ziel en geest) is je instrument. Je ontwikkelt een nieuwe creativiteit en een rijker sociaal vermogen. Dit kun je op verschillende manieren toepassen, in het internationale werkveld van euritmie.
Werken
Onderwijs
Binnen de opleiding ligt de focus op het onderwijs. Als docent Dans/Euritmie ben je inzetbaar op de honderden vrijescholen in heel Europa (en daarbuiten) die euritmie aanbieden. Of ga aan de slag in het reguliere onderwijs, bij scholen die ruimte hebben voor kunstzinnige en spirituele vakken. Hier lever je een bijdrage aan de ontwikkeling van het opgroeiende kind.
Bedrijfsleven
Bedrijven hebben een groeiende belangstelling voor bedrijfseuritmie. Euritmie versterkt de vitaliteit van medewerkers in een bedrijf en stimuleert om beter naar elkaar te luisteren. Met jouw workshops werk je aan de openheid en samenwerking tussen medewerkers.
Podiumkunst
Ga aan de slag in de kunst- en theatersector. Hier specialiseer je je in de podiumeuritmie.
Euritmietherapie
Studeer na de hbo-opleiding door in de euritmietherapie. Dit is een medisch beroep. In gezondheidscentra ondersteun je kinderen en volwassenen met hun ontwikkeling, medische problematiek en psychische klachten. Je kunt terecht in de gehandicaptenzorg, psychiatrie of ouderenzorg. Of start een eigen praktijk. Lees meer informatie over euritmietherapie.
Na zijn opleiding in de architectuur volgde Thomas Rau deze opleiding, om gebouw en mens beter op elkaar af te stemmen. Benieuwd hoe euritmie hem inspireerde in zijn werk? Hij deelt zijn verhaal in een podcast.
Verder studeren
Master Euritmietherapie
Je kunt je na de bacheloropleiding specialiseren als euritmietherapeut, bij aansluitende opleidingen in Duitsland of Zwitserland. Medische vakken en bewegingstherapie staan centraal, naast wetenschapsmethoden en onderzoek. Om in Nederland het beroep uit te oefenen, behaal je de cursus Medische Basiskennis.
Nascholingscursus
Blijf je verdiepen met onze nascholingscursussen. Leer meer over kunstvakken, neem deel aan een training tot cultuurcoördinator of volg de cursus gespreksvoering met ouders.
Iets voor jou?
- Je hebt een mbo niveau 4-, havo- of vwo-diploma. Ook heb je al een beroepsopleiding voltooid of ben je al werkzaam (geweest) in het onderwijs.
- Je hebt een passie voor dansen en zelfexpressie, maar ook voor mensen. Wat beweegt hen en hoe bewegen ze?
- Je bent bevlogen en staat open voor spirituele gezichtspunten.
- Je voelt jezelf vrij om een gedicht of tekst voor te dragen.
- Je bent geïnteresseerd in klassieke muziek, poëzie, antroposofie en cultuur in het algemeen.
- Je beheerst de Nederlandse, Duitse en/of Engelse taal voldoende. Is Nederlands niet je moedertaal? Dan volg je gedurende het eerste jaar het programma 'Nederlands als tweede taal'.
Dáárom Hogeschool Leiden
Voor deze opleiding ga je natuurlijk naar Leiden, omdat:
- Leiden bekend staat om kwalitatief hoogwaardige scholing, vooral in onderwijs, cultuur en zorg. Lees meer over onze hogeschool.
- Hogeschool Leiden een breed aanbod biedt in bij-, om- en nascholing.
- De opleidingen kleinschalig zijn, met een open sfeer waar iedereen elkaar kent en individuele aandacht krijgt.
- Bijscholing in Leiden het leren combineert met de historische en culturele rijkdom van de stad.
- Leiden een gezellige stad is.
Vragen?
Jade Harris
Veelgestelde vragen
Wanneer is de informatieavond?
Er zijn verschillende informatieavonden. Bekijk alle data en meld je aan.
Wat zijn de toelatingsvoorwaarden?
De toelatingsvoorwaarden vind je op de pagina Inschrijven/toelating. Hier vind je ook meer informatie over de aanmeldprocedure, de kosten, etc.
Voor welke datum moet ik me aanmelden?
De inschrijfdeadline voor deze studie is 15 juli. Vanaf 1 oktober is het mogelijk om je in te schrijven voor aankomend studiejaar. Meer informatie vind je op de pagina Inschrijven / toelating.
Wat zijn de kosten?
De hoogte van het collegegeld voor bachelor- en masteropleidingen wordt jaarlijks vastgesteld. De actuele bedragen en informatie vind je op de pagina Kosten en vergoedingen.
Is de opleiding ook in voltijd of duaal te volgen?
De opleiding wordt aangeboden als voltijdopleiding en als deeltijdopleiding (deze pagina). Ben je al werkzaam (geweest) in het vrijeschoolonderwijs of heb je een opleiding tot vrijeschoolleerkracht afgerond? Dan heb je de mogelijkheid om de deeltijdopleiding versneld te doorlopen.
Kan ik vanaf de hogeschool overstappen naar de universiteit?
Universiteiten mogen toelatingseisen stellen aan een student met een hbo-propedeuse. Met je bacheloropleiding is doorstroom naar een universitaire master soms mogelijk, vaak moet je dan nog wel een schakeljaar volgen. Zoek de diverse mogelijkheden goed uit via de universiteit van jouw keuze.
Wat staat er in de Onderwijs- en examenregeling (OER)?
Kan ik de studie doen met een functiebeperking?
In de meeste gevallen kun je deze studie gewoon doen! De afdeling Student Support ondersteunt je hierbij: bekijk informatie of maak een afspraak.
We ondersteunen je bij bijvoorbeeld:
- Motorische of zintuiglijke handicap
- (Chronische) ziekte
- Psychische klachten
- Spraakstoornis
- Dyslexie/dyscalculie
- Autismespectrumstoornis
- AD(H)D
Wat gebeurt er met mijn persoonsgegevens?
Hogeschool Leiden gaat zorgvuldig en vertrouwelijk om met jouw persoonsgegevens: we voldoen aan de eisen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).
Meer informatie over de verwerking van persoonsgegevens en jouw rechten? Lees ons Privacy Statement.
Twijfel je nog?
Stel je vragen tijdens de online informatieavond op dinsdag 28 januari.
Keuze gemaakt?
Je bent eruit: je gaat voor de deeltijdopleiding Docent Dans/Euritmie. Leuk!