Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Marjan over master Advanced Nursing Practice (MANP)

Marjan (49) is 10 jaar werkzaam als verpleegkundig specialist Algemene Gezondheidszorg, in een transmurale setting. Ze werkt voor een verpleeg- en verzorgingshuisorganisatie en een ziekenhuis, waarbij ze met een team probeert crisis te voorkomen bij thuiswonende (en veelal) kwetsbare ouderen. De opleiding leerde haar verder kijken: hoe kom je tot een diagnose? Wat maakt dat het dit ziektebeeld is en niet een ander?

Marjan profielfoto

Daarom de master Advanced Nursing Practice

"In 1994 ben ik begonnen in de zorg met de inservice-opleiding Z. Na een aantal jaar werken en een uitstapje als stewardess, ben ik de HBO-V gaan doen in een algemeen ziekenhuis. Daar kwam ik in aanraking met de Nurse Practitioners en wist ik: dit is wat ik wil. Na een specialisatie in het ziekenhuis wilde ik verder groeien. Een studiegenootje van de HBO-V, inmiddels verpleegkundig specialist, nam me een dag mee in de ouderenzorg. Die ervaring was doorslaggevend: ik solliciteerde naar een opleidingsplek en startte in 2012 met de Master Advanced Nursing Practice in Leiden. De keuze voor Leiden maakte ik vanwege de leergang Klinisch Expert."

Persoonlijke ontwikkeling

"Ik was een ervaren verpleegkundige toen ik aan de master begon, maar mijn werk startte altijd pas na de diagnose. De opleiding leerde me verder kijken: hoe kom je tot een diagnose? Wat maakt dat het dit ziektebeeld is en niet een ander? Dat analytische denkproces, het leren onderbouwen en redeneren, was een enorme verrijking."

Marjan

In de praktijk

"In mijn werk zie ik cliënten waarbij binnen drie maanden een crisis dreigt. Dit varieert van mensen met cognitieve stoornissen tot zorgmijders of overbelaste mantelzorgers. Ook mensen die geen zorgvraag kunnen stellen of niet weten dat ze een vraag op het gebied van hun gezondheid hebben. 

Wanneer ik een consult krijg, begin ik mij in te lezen met de verwijsvraag. Vervolgens ga ik op zoek in de systemen van de zorgorganisaties  welke gegevens er bekend zijn. Ik zoek naar de voorgeschiedenis en alle relevante medische informatie zoals onderzoeksresultaten. Bij iemand met cognitieve stoornissen is bijvoorbeeld de uitslag van een CT-scan belangrijk. Al deze informatie neem ik mee ter voorbereiding op het huisbezoek aan de cliënt. 

Tijdens het huisbezoek voer ik een geriatrisch assessment uit en doe ik lichamelijk, neurologisch en psychiatrisch onderzoek. Daarnaast overleg ik met mantelzorgers en betrokken zorgverleners om een compleet beeld te krijgen. Vervolgens stel ik een behandelplan op en bespreek ik dit in een multidisciplinair team. Daarna zet ik de benodigde zorglijnen uit en volg ik de cliënt een periode totdat stabiliteit is bereikt.

Hoe ik het geleerde in praktijk breng? Tijdens het huisbezoek zelf voer ik een geriatrisch assessment uit en doe ik lichamelijk, neurologisch en psychiatrisch onderzoek. Daarnaast overleg ik met mantelzorgers en betrokken zorgverleners om een compleet beeld te krijgen. Vervolgens stel ik een behandelplan op en bespreek ik dit in een multidisciplinair team. Daarna zet ik de benodigde zorglijnen uit en vervolg ik de cliënt een periode totdat stabiliteit is bereikt.

Wat ik nu nog in de dagelijkse praktijk leer? Ik kreeg te maken met een zorgmijdend echtpaar waar de huisarts geen ingang voor het inzetten van zorg kon vinden. Kinderen die zich ernstig zorgen maken. Ik ben betrokken geraakt, en probeerde een band op te bouwen. Omdat mijnheer niet goed omging met zijn insuline, heb ik als eerste thuiszorg geregeld om ervoor te zorgen dat de bloedsuikers veilig gereguleerd zouden worden. Vervolgens ben ik verder gegaan met cognitieve screening. Mevrouw kreeg uiteindelijk een diagnose MCI (mild cognitive impairment), waarvoor ik dan een casemanager inzet om het traject verder te vervolgen." 

Hoogtepunten uit de Master

"Het blok Klinisch Expert vond ik geweldig. De eerste les, waar we door palpatie van anatomische structuren organen op elkaar hebben uitgetekend, was indrukwekkend. De diepgang in ziektebeelden, het puzzelen met lab-gegevens en het leren van lichamelijk onderzoek – het voelde als een nieuwe wereld die openging. De opleiding was een startpunt en na tien jaar leer ik nog steeds elke dag bij."

Combi van werken en leren

"De combinatie van werk, studie en privé was pittig. Het kostte tijd om hier een balans in te vinden. Met je coachgroep en studiemaatjes doorloop je een traject waarin je jezelf ontwikkelt tot zelfstandig beroepsbeoefenaar. Opvallend genoeg miste ik na mijn diplomering de opleiding en lesdagen. Bij eerdere opleidingen maakte ik jaarplanningen, maar bij deze master heb ik dat losgelaten en koos ik ervoor om per blok te plannen – dat werkte het beste."

Master Advanced Nursing Practice

Duaal
Lees meerover Master Advanced Nursing Practice

Vragen?

We helpen je graag!

Eefje Belt

Programmaleider
Foto van Eefje Belt