Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Toelating en inschrijving Master Advanced Nursing Practice

Spreekt de Master Advanced Nursing Practice (duaal) bij Hogeschool Leiden jou aan? Hier vind je alles over toelatingseisen en inschrijven.

Inschrijven in zeven stappen

Overweeg je om de Master Advanced Nursing Practice aan Hogeschool Leiden te volgen? Volg deze stappen.

 1. Kijk of je voldoet aan de toelatingseisen.
 2. Bespreek de mogelijkheid om de masteropleiding te volgen bij Hogeschool Leiden met je werkgever.
 3. MANP van Hogeschool Leiden werkt met een reserveringlijst. Om deel te nemen is het van belang dat de werkgever per mail een opleidingsplaats reserveert bij Corina Ouwehand, contactpersoon aanmelding, via [email protected].
 4. Je ontvangt van Corina Ouwehand meer informatie over toelatingsprocedure en de aanmelding in Studielink (aanmelden in Studielink kan pas na contact met Corina Ouwehand).
 5. Nadat de digitale aanmeldprocedure is afgerond, nodigen wij je uit voor een intakegesprek. In dit gesprek wordt vastgesteld of je toelaatbaar bent en besproken welke stappen verder nog nodig zijn om je inschrijving compleet te maken.
 6. Vervolgens moeten jij en je werkgever een tripartite-overeenkomst ondertekenen. Deze ontvang je tijdens het intakegesprek. Als je volgens deze procedure toelaatbaar bent, kun je je inschrijven voor de opleiding Master ANP.
 7. Tot slot meld je je aan voor het opleidingsregister voor Verpleegkundigen In Opleiding tot Specialist (VIOS) van beroepsvereniging V&VN VS.

Let op: in verband met het beperkte aantal opleidingsplaatsen is het belangrijk om de toelatingsprocedure zo snel mogelijk te doorlopen.

De complete informatie over inschrijven bij Hogeschool Leiden vind je op de inschrijfpagina van Studentinschrijving.

Opleidingsplaatsen

Vooralsnog zijn er voor de start van aankomend schooljaar (2024-2025) van de Master Advanced Nursing Practice van Hogeschool Leiden 40 opleidingsplaatsen beschikbaar.

Het aantal opleidingsplaatsen is vastgesteld door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Studenten van de master Advanced Nursing Practice overleggen samen achter een laptop

Toelatingseisen hbo Master Advanced Nursing Practice

De masteropleiding is ontwikkeld voor verpleegkundigen die:

 • Een hbo-Verpleegkunde dan wel een hbo-opleiding in de gezondheidszorg hebben afgerond.
 • Ingeschreven staan in het BIG-register voor verpleegkundigen.
 • Minimaal twee jaar relevante praktijkervaring hebben bij de patiëntencategorie waar de student als verpleegkundig specialist (VIOS) in opleiding gaat werken.
 • Een duaal contract van minimaal 32 uur inclusief opleiding.
 • Beschikking hebben over een opleidingsplaats en een beroep kunnen doen op een praktijkopleider.
 • Beheersing hebben van de Nederlandse en Engelse taal, voldoende om vakliteratuur te kunnen lezen.
Toelating via assessment

Heb je geen hbo-opleiding in de gezondheidszorg afgerond, maar ben je wel in het bezit van een verpleegkundige in-serviceopleiding (specificatie A, B en Z), dan bieden we je de mogelijkheid om via een assessment je hbo-niveau aan te tonen. Voor meer informatie over het assessment kun je contact opnemen met Sabrina Roofthooft, Opleidingsmanager/Hoofdopleider Master Advanced Nursing Practice: 

T: +31 (0)6 - 48 13 36 28
E: [email protected]

Let op: dit geldt niet voor verpleegkundigen die op mbo-niveau zijn opgeleid.

niet toelaatbaar: mbo-diploma Verpleegkunde niveau 4

Met een mbo-diploma Verpleegkunde niveau 4 ben je niet toelaatbaar tot de Master ANP en kom je dus niet in aanmerking voor een assessment.

Je kunt wel kiezen voor de doorstroomroute voor mbo-verpleegkundigen van de hbo-opleiding Verpleegkunde, waarmee het mogelijk is om in 2,5 jaar je Bachelor of Science te behalen. Na het behalen van je hbo-diploma ben je, indien je ook voldoet aan alle andere toelatingseisen en een werkplek met leermeester hebt, toelaatbaar.

Kosten en vergoedingen

De hoogte van het collegegeld voor masteropleidingen wordt jaarlijks vastgesteld. Bekijk de actuele bedragen en toelichting op de pagina over Collegegeld. Is de Master ANP een tweede masteropleiding in de gezondheidszorg? Dan betaal je het instellingscollegegeld en kom je niet in aanmerking voor de subsidieregeling van het ministerie van VWS (zie toelichting onder subsidieregelingen). Dit bedrag ligt hoger dan het wettelijk collegegeld.

Overige kosten

De kosten voor de boeken en studiematerialen voor de gehele opleiding bedragen ongeveer € 1900,-. Voor de internationale studiereis naar de Verenigde Staten wordt een reservering gevraagd van ongeveer € 3500,-. Voor het volgen van deze opleiding is het handig als je over een eigen computer beschikt.

Subsidieregelingen

Om de groei van Verpleegkundig Specialisten te realiseren zijn de afgelopen jaren diverse stimulerende maatregelen genomen:

 • Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) geeft subsidie aan zorginstellingen om tegemoet te komen in de studiekosten voor medewerkers die de Master ANP volgen. De subsidie is in ieder geval gegarandeerd tot en met augustus 2028. Praktijkopleiders ontvangen een vergoeding voor hun werkzaamheden.
 • Huisartsen of huisartsorganisaties die vanaf september 2024 een VS willen opleiden, kunnen tot 1 februari een aanvraag indienen voor een financiële tegemoetkoming in de opleidingskosten. Het aanvraagformulier en de criteria waaraan uw aanvraag moet voldoen vindt u op de website van KOH (Stichting Kwaliteit en Ontwikkeling Huisartsenzorg). Het formulier plus benodigde bijlagen dient u vóór 1 februari te sturen naar [email protected].

Heb je vragen over de subsidies, leermeestervergoeding en contractuele afspraken tussen werkgever, hogeschool en student? Neem dan contact op met Sabrina Roofthooft, Opleidingsmanager/Hoofdopleider Master Advanced Nursing Practice: 

T: +31 (0)6 - 48 13 36 28
E: [email protected]

Informatie over de opleiding

Twijfel je nog?

Wat leer je allemaal tijdens de hbo-opleiding Master Advanced Nursing Practice (duaal) bij Hogeschool Leiden? Hoe ziet de studieopbouw eruit en wat kun je na afloop met je diploma?

Lees alles over de opleiding

Contact

Heb je vragen over het aanmeldtraject of de masteropleiding, neem dan contact op met Sabrina Roofthooft, Opleidingsmanager/Hoofdopleider Master Advanced Nursing Practice via: 

T: +31 (0)6 - 48 13 36 28
E: [email protected]