V.l.n.r: gebouw Hogeschool Leiden, presentatie Living Labs, wetboek verkennen.

Verantwoording 2022

De verantwoording over 2022 van het lectoraat Recht & Rechtvaardigheid over de bijdrage aan de beroepspraktijk en maatschappij, aan onderwijs en professionalisering en aan kennisontwikkeling.

Beroepspraktijk en maatschappij

Het LivingLAB Omgevingswet was wederom een succes. In 2022 zijn zes studenten afgestudeerd bij diverse partners uit het werkveld, waaronder twee nieuwe partners: provincie Overijssel en gemeente Katwijk. In het kader van Leiden European City of Science is in samenwerking met de gemeente en ‘Leren met de Stad’ een speciale Omgevingswetdag georganiseerd voor de inwoners. Ook is het boek ‘Praktisch omgevingsrecht’ dat samen met de beroepspraktijk tot stand is gekomen op 1 maart gepubliceerd.

Het Intellectueel Eigendom-LAB (I.E.-LAB) heeft de goede ontwikkeling van 2021 doorgezet in 2022. Binnen dit lab zijn vijf studenten afgestudeerd met opdrachten vanuit de diverse partijen uit het werkveld. Het lab heeft daarnaast (soms samen met studenten) diverse producten (artikelen en infographics) opgeleverd.

Binnen het Legal Tech & Design LAB zijn drie studenten afgestudeerd met prachtige tech- en design-producten bij diverse opdrachtgevers uit het werkveld. Ook zijn diverse activiteiten ontplooid in samenwerking met de LTA (Legal Tech Alliantie) en het werkveld.

Het nieuwe Werk & Zorg-LAB was wederom zeer succesvol met maar liefst 18 studenten die zijn afgestudeerd met diverse opdrachtgevers uit het werkveld.

Het Access to Justice-LAB was in 2022 op drie terreinen bezig:

  1. Samenwerking met kennisinstellingen en beroepspraktijk
  2. Samenwerking met Time 4 your future en ‘Human Security Collective’ op basis van een subsidie van het ministerie van VWS
  3. Ontwikkeling van de minor International Trade, Human Rights en Environment in samenwerking met beroepspraktijk en kennisinstellingen in andere landen zoals: Nigeria, Zuid-Afrika en India.

In 2022 is het MediationLAB gestart. Dit lab is een samenwerking tussen Sociaal Juridische Dienstverlening, HBO-Rechten en de beroepspraktijk. De kick-off vond plaats op 10 oktober.

Naast het MediationLAB is ook het MigratieLAB in 2022 van start gegaan. Dit lab heeft in samenwerking met de beroepspraktijk, waaronder Vluchtelingenwerk, Defence for Children en de IND, voorbereidingen getroffen voor het afstuderen. In 2023 zullen zes studenten gaan deelnemen aan het afstuderen binnen het MigratieLAB.

Tevens is het lectoraat betrokken bij ‘leren met de stad’, een samenwerking van Hogeschool Leiden, Universiteit Leiden, verschillende mbo’s, gemeente Leiden en PLNT. In 2022 hebben verschillende studenten van SJD en HBO-Rechten hier stagelopen of zijn hier afgestudeerd.

Naar aanleiding van de Raak-publiek-aanvraag uit 2020 en 2021 ten aanzien van maatwerk en moreel kompas heeft het lectoraat zich hierin verder gespecialiseerd. Een onderzoeker uit het lectoraat heeft zich geschoold in het voeren van moreel beraad en is er onderzoek gedaan bij twee gemeenten naar maatwerk binnen de participatiewet.

Onderwijs en professionalisering

Het lectoraat Recht & Rechtvaardigheid is wederom actief bezig geweest met de verbinding naar het onderwijs. Zoals hiervoor aangegeven zijn binnen de verschillende labs in totaal 32 studenten afgestudeerd. 

Daarnaast hebben twee lectoraatsleden in opdracht van Noordhoff, in samenwerking met de partners van het LAB, een boek geschreven: ‘Praktisch omgevingsrecht’ en is dit boek gepubliceerd op 1 maart 2022. Dit boek wordt komend jaar (sept 2023) voorgeschreven in de module Duurzame leefomgeving en delen worden gebruikt in de minor Toekomstbestendige Leefomgeving.

Verder is er vanuit het I.E.-LAB een samenwerking met Inholland Alkmaar ten aanzien van het project ‘Jong Ondernemen’ en de ‘uitwisseling’ van kennis omtrent auteursrecht.

Ook is er vanuit het Ondernemersloket (nieuw initiatief vanuit de opleiding) een samenwerking tot stand gebracht met de Startup-ville studenten van HL.

Het Access to Justice-LAB heeft de succesvolle samenwerking met het honoursprogramma ten aanzien van de mensenrechtencollegereeks met diverse gastsprekers uit de praktijk voortgezet. Door een toegewezen subsidie van min. VWS (dec 2022) met als penvoerder Time 4 your Future mogen we de komende 3 jaar in samenwerking met o.a. Human Security Collective werken aan projecten gekoppeld aan leiderschap (van studenten) en menselijke veiligheid (zwaartepunt HL). Dit traject heeft in 2022 al gedraaid bij het honoursprogramma en heeft tot prachtige resultaten geleid. Ook is dit LAB betrokken bij de ontwikkeling van de minor: International Trade, Human Rights en Environment. 

De Inclusieve stadswandeling, in samenwerking met het lectoraat Diversiteit, was succesvol en wordt nu ingezet bij de onderwijsmodule Connect en bij nieuwe docenten.

Het lectoraat is betrokken geweest bij het arbeidsmarktonderzoek voor het LOO hbo-rechten, met als penvoerder HvA. Dit rapport is in oktober 2022 gepubliceerd. 

Vanwege de ontwikkelingen in het kenniscentrum zijn voorbereidingen getroffen voor het afstuderen van 2023 met als thema duurzaamheid, in het geval van I.E.-LAB aan duurzaamheidsclaims (4 studenten) en vanuit LivingLAB Omgevingswet duurzaam wonen, biodiversiteit en energietransitie (vier studenten).

Kennisontwikkeling

Het lectoraat Recht & Rechtvaardigheid is erg gericht op praktijkonderzoek en daarmee kennisdeling met het werkveld. Dit gebeurt continu in de verschillende labs. Dit is terug te zien in de eerdergenoemde blogs, boekpublicatie en artikelen die zijn verschenen naar aanleiding van resultaten uit de onderzoeken van de verschillende labs.

Een docent-onderzoeker is begonnen aan een postdoc-traject over mensenrechtenonderwijs. Hierdoor heeft deze veel contact met kennisinstellingen en de beroepspraktijk. Het eerste artikel staat op stapel.

De lector heeft in samenwerking met collega-lector een onderzoek gedaan naar maatwerk in het sociaal domein in twee gemeenten. Hier is ook een artikel uitgekomen (verwachte publicatiedatum 1 maart 2023).

Naast deze kennisdeling gericht op het onderwijs en het werkveld zijn er enkele publicaties waaronder één over ‘duurzaamheid claims’ van het I.E.-LAB, en een bijdrage van de lector aan het boek: Ethiek en HRM. Ook is het boek ‘Praktisch omgevingsrecht’ geschreven door twee docent-onderzoekers gepubliceerd. 

In 2022 zijn verschillende subsidieaanvragen gedaan voor nieuw onderzoek. In november is een Raak-publiek-aanvraag ingediend met penvoerder HVHL en er is een voorlopig positief oordeel.

Daarnaast was het lectoraat onderdeel van een consortium voor een NWA-aanvraag op het gebied van de Omgevingswet (niet toegewezen). Met hetzelfde consortium wordt nu gewerkt aan een vergelijkbare onderzoeksvraag in een ander NWO-traject.

Ook is het lectoraat betrokken geweest bij diverse expertmeetings, lezingen en workshops, waaronder masterclasses (gepubliceerd op 1 maart 2022) op het gebied van innovatie Legal Tech en rechtvaardigheid.