V.l.n.r: gebouw Hogeschool Leiden, presentatie Living Labs, wetboek verkennen.

Verantwoording 2020

De verantwoording over 2020 van het lectoraat Recht & Rechtvaardigheid over de bijdrage aan de beroepspraktijk en maatschappij, aan onderwijs en professionalisering en aan kennisontwikkeling.

Beroepspraktijk en maatschappij

LivingLAB Omgevingswet 

Het LivingLAB Omgevingswet was ondanks de coronapandemie en de online-sessies een succes. Het LivingLAB is een samenwerkingsverband waar we samen met onder andere provincie Zuid-Holland, diverse gemeenten, omgevingsdiensten en de studenten en docenten van de hogeschool werken aan de implementatie van de Omgevingswet. In 2020 zijn er acht studenten van de opleiding HBO-Rechten binnen het LivingLAB afgestudeerd bij diverse partijen uit het werkveld. Daarnaast zijn er verschillende events georganiseerd, waaronder twee hackathons.

De resultaten van de onderzoeken en de hackathons zijn gepubliceerd op de website van het LivingLAB.

I.E.-LAB

Het Intellectueel Eigendom-LAB (I.E.-LAB) heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Ook binnen dit lab zijn vier studenten HBO-Rechten afgestudeerd met opdrachten vanuit de diverse partijen uit het werkveld. De coördinator van het I.E.-LAB heeft mede in het kader van de minor diverse adviezen verstrekt aan ondernemers. Ook heeft zij, soms samen met studenten, diverse blogs en artikelen geschreven. Ook zijn de voorbereidingen getroffen voor het afstuderen van 2021 en zijn er vier studenten HBO-Rechten gekoppeld aan partijen uit het I.E.-werkveld.

Legal Tech & Design LAB

Ook het Legal Tech & Design LAB heeft een mooie ontwikkeling doorgemaakt. Er is een prachtige minor ontworpen, waarbij een groot aantal partijen uit het werkveld zijn betrokken, waaronder Neota Logic, Transform Data International en Zylab. Tevens is het lab in een belangrijke rol betrokken bij de legal tech challenge, een samenwerking met het ministerie van J&V, universiteit Leiden en PLNT. 40 studenten en 10 coaches van verschillende hogescholen en universiteiten hebben meegedaan en er zijn nu nog vijf teams over voor de finale die in januari 2021 zal plaatsvinden op het ministerie. Ook zijn de voorbereidingen getroffen voor het afstuderen en zijn er zes studenten gekoppeld aan verschillende partijen uit het legal tech werkveld. 

Access to Justice-LAB 

Het Access to Justice-LAB heeft een student succesvol begeleid in het afstuderen in samenwerking met een partij uit het werkveld en ook voor het afstuderen in 2021 is er weer een vraagstuk geformuleerd in samenwerking met het werkveld. Daarnaast heeft het lab in samenwerking met het honoursprogramma een hogeschool brede collegereeks opgezet over mensenrechten met diverse gastsprekers. Een onderzoeker van het lab is gepromoveerd en er zijn ook diverse publicaties. 

PrivacyLAB 

Het PrivacyLAB staat op een ‘laag pitje’, omdat de coördinator en tevens lector naast het leiden van het lectoraat ook zijn proefschrift probeert af te ronden. Er zijn twee studenten afgestudeerd binnen het LAB, waaronder bij het Amsterdam UMC. Ook voor het afstuderen in 2021 is weer een student gekoppeld aan het Amsterdam UMC voor een onderzoek naar de bewaartermijn van patiëntendossiers. 

Werk & Zorg LAB 

In september zijn we gestart met een nieuwe onderzoeker/coördinator op het gebied van arbeidsrecht en inmiddels is er een lab opgericht met de naam ‘Werk & Zorg-LAB’. Dit lab heeft voorbereidingen getroffen voor het afstuderen van maar liefst 18 studenten in 2021. 

Het lectoraat participeerde in een consortium (penvoerder UvA) ten aanzien van een nwa-aanvraag. Helaas is deze aanvraag niet gehonoreerd en nu wordt er nu gekeken hoe we hier mee verder kunnen gaan. Daarnaast heeft het lectoraat als penvoerder samen met de hogeschool van Amsterdam, de hogeschool Utrecht en een vijftal gemeenten een RAAK-publiek-aanvraag ingediend. 

Tevens is het lectoraat betrokken bij het project ‘leren met de stad’ in samenwerking met Universiteit Leiden, gemeente Leiden en PLNT. Er zijn grote stappen gezet en volgend jaar (2021) zal de kenniswinkel worden geopend en zullen studenten daar gaan stagelopen en/of afstuderen. 

Onderwijs en professionalisering

Het lectoraat Recht & Rechtvaardigheid is wederom actief bezig geweest met de verbinding naar het onderwijs.

Vanaf oktober 2020 wordt er vanuit het LivingLAB Omgevingswet geschreven aan een onderwijsboek: Praktisch omgevingsrecht bij uitgeverij Noordhoff (verwachtte opleverdatum september 2021). Zoals hiervoor aangegeven zijn er binnen het LivingLAB Omgevingswet acht studenten van de hogeschool afgestudeerd, in het PrivacyLAB 2, in het I.E.-lab vier studenten en in het Access to Justice-LAB één student. In samenwerking met diverse partijen uit het werkveld (Neota Logic, Transform Data International en Zylab) en de lector Contextueel Veranderen is de minor Legal Tech & Design ontwikkeld.

Verder is er vanuit het I.E.-LAB in de minor Intellectueel Eigendom & AVG in samenwerking met studenten een aantal blogs en artikelen geschreven die ook zijn gepubliceerd. Verder zijn veel docenten betrokken bij het lectoraat. Sinds september 2020 werkt het lectoraat met een zogenaamde tweede schil, waarin docenten kunnen meekijken en meedenken met de projecten van het lectoraat. Deze pilot is geëvalueerd en het aantal docenten in de tweede schil is inmiddels uitgebreid. De docent-onderzoekers van het lectoraat hebben verschillende cursussen gevolgd.

De coördinator van het I.E.-LAB heeft v.w.b. professionalisering een expertcursus gevolgd en succesvol afgerond. De coördinator van het Werk & Zorg-LAB heeft v.w.b. professionalisering een expertcursus gevolgd en succesvol afgerond.

Kennisontwikkeling

Het lectoraat Recht & Rechtvaardigheid is erg gericht op het praktijkonderzoek en daarmee kennisdeling met het werkveld. Dit gebeurt continu in de labs waar alle relevante partijen – docenten, studenten en werkveld - met elkaar werken aan kennisverwerving en kennisdeling.

Er zijn blogs en artikelen verschenen naar aanleiding van resultaten uit de onderzoeken van de verschillende labs. Daarnaast zijn er diverse blogs gepubliceerd door de coördinator van het I.E.-LAB en in samenwerking met studenten. Zoals eerder aangegeven, is het LivingLAB momenteel bezig met het schrijven van het lesboek ‘Praktisch omgevingsrecht’ bij de uitgeverij Noordhoff. 

Naast deze kennisdeling gericht op het onderwijs en het werkveld zijn er enkele academische publicaties geweest vanuit het Access to Justice LAB. Ook zijn we met het lectoraat betrokken geweest bij diverse expert meetings, lezingen en workshops. 

 

Publicaties

Bekijk het overzicht van alle publicaties