Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Carolien Gravesteijn

Lector Ouderschap en Jeugd in Ontwikkeling

Over Carolien Gravesteijn

Dr. Carolien Gravesteijn studeerde sociale- en organisatiepsychologie aan de Universiteit Leiden. Sinds september 2012 is zij lector Ouderschap en Jeugd in Ontwikkeling aan Hogeschool Leiden.

Na haar afstuderen was ze werkzaam bij het Arbeidsbureau in Den Haag als psycholoog en trainer sociale vaardigheden. Twee jaar later begon ze in de avonduren aan de studie Klinische Psychologie. Haar stage en afstudeeronderzoek verrichtte ze bij de GGD Rotterdam e.o. naar   ‘Levensvaardigheden, een vak apart; over het aanleren van sociale en emo­tionele vaardigheden binnen school’.

Ouders zijn zelf deskundig als het om hun kinderen gaat en zo moeten ze ook aangesproken worden.

Na haar afstuderen bleef ze werkzaam bij de GGD Rotterdam e.o. als onder- zoeker/projectleider. Naast het verrichten van effectonderzoeken naar het programma Levensvaardigheden, organiseerde zij conferenties, gaf ze trainingen Levensvaardigheden aan docenten en lezingen.

Levensvaardigheden op school

Vanaf 2003 is Carolien gaan werken als hoofddocent/senior-onderzoeker aan De Haagse Hogeschool bij het Lectoraat Jeugd en Opvoeding. In 2005 startte ze in deeltijd haar promotie- onderzoek met als onderwerp  ‘Programma’s voor Levensvaardigheden op school; achtergronden, ontwikkeling en evaluatie van onderwijs in sociale en emotionele vaardigheden’. Na haar promotie is Carolien Gravesteijn lector 'Jonge Kind' aan de Pabo in Amsterdam geworden 

Naast haar promotieonderzoek heeft ze boeken en artikelen geschreven en geredigeerd over opvoeden, ouderschap, onderzoek en interventies, een internationale conferentie georganiseerd, colleges, workshops en lezingen gegeven. Ook heeft zij een nieuwe versie van het programma Levensvaardigheden ontwikkeld die in een door zon–mw gefinancierde studie op effectiviteit werd onderzocht, in een samenwerkingsverband van de Haagse Hogeschool, TNO-Leiden Kwaliteit van Leven en het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (nigz). Tevens is zij bezig met het ontwikkelen van Levensvaardigheden voor Ouders gesubsidieerd door RAAK-PRO.

Lectorale rede

Op 28 mei 2015 sprak Carolien Gravesteijn op Hogeschool Leiden haar lectorale rede uit.

Smooth operation. Goed voorbereid het ouderschap in.

1 augustus 2023 | Onderzoek
OUDERSVANNU - Tijdens de zwangerschap schatten veel ouders in dat ze geen ondersteuning nodig hebben, maar eenmaal ouder denken ze vaak: was ik maar beter voorbereid geweest, zegt Carolien Gravesteijn.
Lees meerover Smooth operation. Goed voorbereid het ouderschap in.
ouders houden samen baby vast

‘Er wordt veel te snel besloten om een kind uit huis te plaatsen’

10 oktober 2022 | Onderzoek
SOCIAAL.NET - Ouders zijn meer dan alleen vader of moeder. Ze moeten veel balletjes in de lucht houden. Dat probeert lector Carolien Gravesteijn zowel ouders als professionals te doen inzien.
Lees meerover ‘Er wordt veel te snel besloten om een kind uit huis te plaatsen’
Gebouw Hogeschool Leiden

Moet ik het schoolgedrag van mijn kind monitoren?

6 april 2022 | Onderzoek
TROUW - Moeten ouders van middelbare scholieren gebruikmaken van het ‘leerlingvolgsysteem’ of juist niet? Lector Carolien Gravesteijn deelde haar visie op dit onderwerp.
Lees meerover Moet ik het schoolgedrag van mijn kind monitoren?
Gebouw Hogeschool Leiden