Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

HBO-Rechten

Voltijd
 • Duur: 4 jaar
 • Start: 1 september
 • Inschrijven: va. 1 okt.
 • Bachelor of Laws
Zo schrijf je je in
Student steek hand op in klas hbo rechten hogeschool leiden

HBO-Rechten bij Hogeschool Leiden

Het aantal wetten en regels neemt de laatste decennia enorm toe. Meer regels betekent meer werk voor juristen. Hou jij van taal en van puzzelen en ben je niet bang voor een flinke hoeveelheid leesvoer?

Je verdiepen in Nederlandse en Europese wetten en regels en leren om een juridisch vraagstuk op te lossen. Daarnaast getraind worden in het adviseren van cliënten, zowel mondeling als schriftelijk. Past dit bij jou?

Josien, studente hbo rechten
Josien - student
In het eerste jaar wordt er veel aandacht besteed aan de perspectieven van de studie. Ook je stage is dé kans om te kijken wat je wel en niet leuk vindt.
Wat zijn haar ervaringen?

Hoe ziet ons onderwijs eruit?

De bachelor HBO-Rechten in Leiden is een brede opleiding. Je leert veel rechtsgebieden kennen. Je juridische kennis combineer je met communicatieve vaardigheden en creativiteit. Je leert analyseren, adviseren en oplossingsgericht werken.

Samen en zelfstandig werken

Wij bieden je een uitdagende leeromgeving waarin je vaak zelfstandig aan de slag gaat. Je bereidt samen of alleen je lessen voor in de digitale leeromgeving en in de klas bespreek je dit met de docent en klasgenoten en verdiepen jullie je nog meer in de lesstof. Tijdens de projecten werk je vooral samen met je projectgroep.

Communicatieve vaardigheden

Tijdens de bachelor HBO-Rechten in Leiden worden regelmatig mondelinge tentamens afgenomen. Je leert hoe je gesprekken voert. Je schrijft adviezen, betogen en analyses. Taal is dan ook een belangrijk gereedschap voor de jurist, dus een goede beheersing van de Nederlandse taal is onmisbaar.

Met de begeleiding die je nodig hebt

Tijdens de opleiding word je begeleid door een team van deskundige docenten. Met studieloopbaanbegeleiding (Connect!) zorgen we ervoor dat je je snel thuis voelt in je groep, je opleiding en school.

We helpen je met studievaardigheden en met het maken van keuzes vanuit jouw motivatie en drijfveren. Naarmate je studie vordert, helpt je studiecoach jou verder in je professionele ontwikkeling. Je spreekt jouw persoonlijke coach regelmatig over het verloop van je studie.

Wil je deze studie doen met een functiebeperking? In de meeste gevallen kan dat gewoon! Lees meer over studeren met een functiebeperking en maak een afspraak.

Online bijeenkomst

27 juni 2024

Twijfel jij nog over de studie HBO-Rechten of heb je een prangende vraag die je wil stellen aan een huidig HBO-Rechtenstudent, docent of ondersteuner?

Neem dan op donderdag 27 juni om 13.30 uur deel aan de online bijeenkomst via deze button:

Start nu de online meeting
Studieopbouw

Wat doe je in je eerste jaar?

Van vakken tot stages: lees alvast wat je kunt verwachten. Handig om te weten, toch?

Bekijk meteen een voorbeeld van een weekrooster (pdf).

Jaar 1

Jaar 1 is opgebouwd in vier blokken. Alle eerstejaarsstudenten volgen eerst het blok Kennismaking met het Recht. Daarna volgen roulerend en op willekeurige volgorde de andere drie blokken.

Blok: Kennismaking met het Recht

Je maakt kennis met de belangrijkste rechtsgebieden. Je leert hoe de wet tot stand komt en verdiept je in het beroepenveld door middel van een speeddate met experts uit het vakgebied recht.

Blok: Consument

Je duikt in de rol van rechtsbijstandsverzekeraar. Hierin heb je te maken met het privaatrecht (vermogensrecht). Zo kan je van een klant de vraag krijgen of hij wel aansprakelijk is voor de schade van een ongeluk dat hij veroorzaakt heeft.

Blok: Leefomgeving

Dit blok draait om de rol van medewerker bij een gemeente. Je krijgt les in bestuursrecht.

Blok: Veiligheid en Justitie

In dit blok staat de beroepsrol van medewerker bij justitie centraal. Je volgt daarom lessen over het strafrecht en het strafproces. Zo leer je bijvoorbeeld wanneer een feit strafbaar is.

Modules

Naast deze studieblokken en de module ICT-vaardigheden volg je modules die voor alle opleidingen binnen de faculteit Management en Bedrijf hetzelfde zijn. Deze modules volg je samen met studenten van andere opleidingen:

 • Taal: basisvaardigheden
 • Taal: schrijfvaardigheid
 • Presenteren
 • English Reading for Professional Purposes
 • English Power of Speech
 • Financieel Rijbewijs (de basis van bedrijfseconomie)

Taal

Taal is één van de belangrijkste eigenschappen van een jurist. Je gaat dan ook vanaf de start van je opleiding aan de slag om jouw taalvaardigheid verder te ontwikkelen. Gedurende je opleiding gebruik je Hogeschooltaal. Je oefent met het schrijven van verslagen, adviesrapporten en andere teksten. Ook kun je hiermee thuis oefenen met taal.

De kosten voor de aanschaf van de licentie Hogeschooltaal bedragen € 55,- voor vijf jaar. De licentie geldt voor alle modules, oefentoetsen, theorie en oefeningen. Meer informatie vind je op de website van Hogeschooltaal.

Wat moet je halen in je eerste jaar HBO-Rechten?

Het is belangrijk dat je alle onderdelen van het eerste jaar met succes afrondt. De propedeuse is immers een fundament, waarop in het tweede jaar verder wordt gebouwd. Je dient alle studiepunten (60 European Credits) van het eerste jaar te behalen. Je krijgt de kans om een aantal vakken te compenseren of te herkansen.

Lukt het niet om alle punten in één jaar te behalen? Dan heb je in het jaar erna een nieuwe periode de gelegenheid om je punten alsnog te behalen vóór je instroomt in het tweede opleidingsjaar. Heb je hier vragen over, kom dan langs op de Open Dag.

Jaar 2

Na de propedeuse start je in de hoofdfase van de opleiding. Tijdens het tweede jaar van HBO-Rechten staan weer vier studieblokken centraal: Migratie, Werk en Inkomen, Familie en Onderneming. Net als in het eerste jaar volg je deze blokken roulerend en in willekeurige volgorde.

Daarnaast volg je de module Legal Tech en de faculteitsbrede module De Kritische Blik en ga je je voorbereiden op je stage.

Blok: Migratie

In dit blok maak je eerst kennis met het Europees recht. Ook verdiep je je in het Vreemdelingenrecht.

Blok: Werk en inkomen

Het blok Werk en inkomen draait zowel om het privaat- als het publiekrecht. Het blok start met arbeidsrecht, waarna in het project het sociaal zekerheidsrecht wordt behandeld.

Blok: Familie

In het blok Familie verdiep je je in het personen- en familierecht. Dit rechtsgebied wordt verder uitgewerkt in het project Familie, waarin ook het belastingrecht en het burgerlijk procesrecht aan de orde komen.

Blok: Onderneming

In dit blok staat het bedrijfsleven centraal. Je krijgt dan ook les in ondernemingsrecht. Deze kennis vormt ook de basis van het project waarin je verder aan de slag gaat met faillissementen en schulden aan de hand van het insolventierecht.

Module: Legal Tech

Bij Legal Tech kun je denken aan de technische middelen die door de juridische praktijk worden gebruikt om de werkzaamheden en processen te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan het bouwen en begrijpen van beslisbomen, digitaal contractmanagement en het gebruiken van databases.

We kijken niet alleen naar de mogelijkheden, maar besteden ook aandacht aan de risico’s en de ‘dark side’ van de digitalisering en automatisering.

Module: De Kritische Blik

In het tweede studiejaar van HBO-Rechten volg je ook een faculteitsbrede module: De Kritische Blik.

Vijf afstudeerroutes

In het tweede jaar kun je ook voorbereiden op een bepaalde leerroute. Je leerroute bepaal je met een stage, minoren en het afstudeertraject in een rechtsgebied. Je ontvangt een certificaat voor de door jou doorlopen leerroute.

Er zijn vijf verschillende leerroutes:

 • Civielrechtelijke leerroute
 • Bestuursrechtelijke leerroute
 • Internationale leerroute
 • Legal Tech & Design leerroute
 • Algemene leerroute

Wat moet je halen in je tweede jaar?

Voor je jaar 3 ingaat, is het belangrijk alle voorgaande projecten en vakken afgerond te hebben. Je dient alle studiepunten (60 European Credits) van het tweede jaar behaald te hebben. Mocht dit onverhoopt niet lukken, dan is het mogelijk om een aantal vakken te compenseren of te herkansen.

Lukt het niet om alle punten in één jaar te behalen? Dan heb je in het jaar erna een nieuwe periode gelegenheid om je punten alsnog te behalen vóór je instroomt in het derde opleidingsjaar.

Jaar 3 en 4

Jaar 3: stage

In het derde jaar loop je 40 weken stage. Per week loop je vier dagen stage, op de vijfde dag volg je ondersteunend onderwijs. De stagecoördinator bepaalt of de stageplaats die je hebt gekozen inhoudelijk voldoende uitdaging biedt, juridisch relevant is en of de stageplaats voldoende begeleiding kan bieden.

In het tweede deel van je stage verricht je een stageonderzoek.

Jaar 4: vrije ruimte

In het eerste half jaar heb je 30 EC vrije ruimte. Hierin kun je minoren volgen of een andere leerervaring opdoen. Denk dan aan een stage of minor in het buitenland.

In het tweede deel ga je afstuderen. De afstudeeropdracht is een beroepsproduct dat betrekking heeft op een juridisch vraagstuk van een opdrachtgever uit het werkveld.

Maud studeert HBO-Rechten bij Hogeschool Leiden
Maud - student
Door deze studie is mijn droom werkelijkheid geworden: een stage in New York City.
Afgestudeerd en dan?

Jouw toekomst

Wordt het een rechtbank? Een internationaal bedrijf? Of je eigen onderneming? Je hebt met deze studie echt veel carrièremogelijkheden: kijk maar!

Werken

Gedegen kennis van een groot aantal rechtsgebieden behoort straks tot je bagage. Als hbo-jurist combineer je een stevige dosis juridische kennis met een talent voor creatieve oplossingen.

Wat kun je worden met HBO-Rechten?

Als hbo-jurist kun je aan de slag in het bedrijfsleven, bij de overheid of in de non-profitsector.

Denk hierbij aan werkgevers als:

 • Overheid (gemeenten, provincies, waterschappen)
 • Rechtsbijstandsverzekeraars
 • Gerechtsdeurwaarders
 • Notariaat
 • Bedrijven en non-profitorganisaties
 • Juridisch loket
 • Advocatuur
 • Rechtbanken
 • Geschillencommissies
 • Vakbonden

Maar je kunt ook gaan werken als secretaris bij een bezwaarschriftencommissie van een gemeente, waar je bijvoorbeeld een conceptadvies schrijft voor een beslissing op bezwaar over een omgevingsvergunning. Of je stelt de statuten op voor een studentenvereniging bij een notariskantoor.

En wat doe je dan?

Je legt dossiers over juridische kwesties aan, je interpreteert wetteksten en je bereidt rechtszaken voor. Je maakt bijvoorbeeld een juridische analyse in een echtscheidingszaak. Je stelt bij een rechtszaak de processtukken op en schrijft een conceptpleitnota. Of je bespreekt met cliënten de strategie die je volgt om een juridische zaak tot een goed einde te brengen.

Verder studeren

Wil je doorstuderen na de opleiding HBO-Rechten? Dat kan! Je kunt doorstromen naar de universiteit voor de bachelor rechtsgeleerdheid, de bachelor Notarieel Recht of de pre-master voor de masteropleiding Nederlands Recht. De regels voor toelating verschillen per universiteit.

Checklist

Iets voor jou?

 • Je hebt een mbo niveau 4-, havo- of vwo-diploma.
 • Het lijkt je leuk om met wetteksten te werken.
 • En om daarmee de oplossingen voor cliënten of organisaties te vinden.
 • Je houdt van schrijven, lezen, gesprekken voeren en adviezen geven. 
 • Je bent taalvaardig en creatief.

Aasiem - afgestudeerd

"Na een bezoek van verschillende open dagen, heb ik me ingeschreven voor de opleiding HBO-Rechten bij Hogeschool Leiden.

De opleiding stond erg goed aangeschreven en ik had een goed gevoel bij de hogeschool. Beide erg belangrijk bij het kiezen van een studie. Vooral als er veel keuze is."

Aasiem studeerde HBO-Rechten bij Hogeschool Leiden

Jaar 1

383

nieuwe studenten starten

Totaal

1005

studenten volgen de opleiding

Baankans

93%

vindt werk op hun niveau

Dáárom Hogeschool Leiden

Voor de opleiding HBO-Rechten ga je natuurlijk naar Hogeschool Leiden.

Hogeschool Leiden Bio-informatica studenten samen achter een laptop
Studenten lopen door Leiden centrum
Welkom bij Hogeschool Leiden
Kelly - student HBO-Rechten bij Hogeschool Leiden

Kelly - afgestudeerd

"De studie-indeling vind ik bij Hogeschool Leiden heel goed geregeld. Eerst heb je zeven weken les, dan heb je tentamens en daarna doe je een project.

Tijdens de lessen maken de docenten vaak gebruik van voorbeelden uit de praktijk. De stof gaat zo echt leven. De docenten helpen goed je en als je iets niet snapt, nemen ze de tijd voor je om het uit te leggen. Heel fijn!"

Veelgestelde vragen

Over deze studie
Wat zijn de toelatingseisen?

Bekijk de toelatingseisen voor de opleiding. Daar lees je ook hoe je je moet inschrijven.

Wanneer moet ik me inschrijven?

De deadline voor deze studie was 15 juli. Vanaf 1 oktober is het mogelijk om je in te schrijven voor studiejaar 2025/2026.

Controleer goed of je aan de toelatingseisen voldoet. En zorg dat je een DigiD hebt: die heb je namelijk nodig om je in te schrijven via Studielink. Een DigiD aanvragen duurt ongeveer een week.

Hoe kan ik me voorbereiden?
 • Loop mee of kom proefstuderen bij de opleiding.
 • Ga naar Studiekeuze123 voor hulp bij het maken van je keuze.
 • Ga naar Studeermeteenplan voor een handige checklist van wat je moet regelen als je gaat studeren.
 • Er wordt verder geen extra voorbereiding verwacht. Let wel: een uitstekende beheersing van de Nederlandse taal is noodzakelijk om de opleiding succesvol te kunnen afronden.
Wanneer start de opleiding?

Op of rond 1 september. Let op: vaak zijn er al (introductie-)activiteiten in de laatste week van augustus. De precieze data hoor je van ons na je inschrijving.

Goed om te weten: je kunt bij deze opleiding niet in februari starten.

Hoeveel tijd ben ik aan de studie kwijt?

Je bent ongeveer vier dagen per week met je studie bezig (deels les op de hogeschool, deels zelfstandig).

Natuurlijk kan het zijn dat je meer tijd investeert, omdat je het nodig vindt je basiskennis te versterken of je juist extra wilt verdiepen. Sommige studenten hebben minder tijd nodig, maar dat is wel een uitzondering.

Bij sommige vakken is je aanwezigheid verplicht om deel te mogen nemen aan de toetsing. Deze vakken worden op vaste dagdelen gegeven.

Heb je vragen over de studiebelasting, stel ze aan onze docenten en studenten tijdens de Open Dag.

Is de opleiding in deeltijd of duaal te volgen?

Nee, deze opleiding kun je helaas alleen in voltijd doen.

Bekijk alle deeltijdopleidingen

Wat is het verschil tussen HBO-Rechten en Sociaal Juridische Dienstverlening?

Bij de opleiding HBO-Rechten ligt de focus op het juridische. Je verdiept je met name in civiel recht, bestuursrecht, ondernemingsrecht en Europees recht.

Bij de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) gaat het niet alleen om de juridische kant van een kwestie, maar ook om de sociale/maatschappelijke aspecten. Je verdiept je in de belangenbehartiging van cliënten bij o.a. schuldhulpverlening, maatschappelijk werk, het vreemdelingenrecht en multiprobleemhuishoudens.

Wat is het verschil tussen HBO-Rechten en WO-Rechten?

HBO-Rechten is gericht op de praktijk en de vaardigheden die je daarvoor nodig hebt. WO-Rechten is meer gericht op wetenschappelijk onderzoek. Bij HBO-Rechten heb je altijd een praktijkcomponent bij zowel de stage als tijdens het afstuderen.

Hbo-afgestudeerden kunnen op een juridische afdeling werken. Wo-afgestudeerden kunnen een vervolgopleiding voor de zogenaamde togaberoepen volgen.

Dus wil je rechter, advocaat of officier van justitie worden? Dan heb je een universitaire opleiding nodig, gevolgd door een speciale beroepsopleiding.

Wat staat er in de Onderwijs- en examenregeling (OER)?
Algemeen
Hoeveel collegegeld betaal ik?

Voor studiejaar 2024-2025 is het wettelijk collegegeld voltijd, deeltijd en duaal: € 2.530,-. Lees alles over collegegeld.

Wanneer is de Open Dag?

Er zijn verschillende Open Dagen bij Hogeschool Leiden. Bekijk alle data en meld je aan.

Wil je weten of de opleiding écht de perfecte match voor jou is? Bij sommige opleidingen kun je je ook aanmelden voor:

Ik heb een functiebeperking, wat nu?

In de meeste gevallen kun je deze studie gewoon doen! De afdeling Student Support ondersteunt je hierbij: bekijk informatie of maak een afspraak.

We ondersteunen je bij bijvoorbeeld:

 • Motorische of zintuiglijke handicap
 • (Chronische) ziekte
 • Psychische klachten
 • Spraakstoornis
 • Dyslexie/dyscalculie
 • Autismespectrumstoornis
 • AD(H)D
Kan ik vanaf de hogeschool overstappen naar de universiteit?

Universiteiten mogen toelatingseisen stellen aan een student met een hbo-propedeuse. Met je bacheloropleiding is doorstroom naar een universitaire master soms mogelijk, vaak moet je dan nog wel een schakeljaar volgen.

Zoek de diverse mogelijkheden goed uit via de universiteit van jouw keuze.

Wat gebeurt er met mijn persoonsgegevens?

Hogeschool Leiden gaat zorgvuldig en vertrouwelijk om met jouw persoonsgegevens: we voldoen aan de eisen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Meer informatie over de verwerking van persoonsgegevens en jouw rechten? Lees ons Privacy Statement.

Twijfel je nog?

Kom dan sfeer proeven bij Hogeschool Leiden en stel al je vragen.

Bezoek onze Open Dag

Perfecte match?

Kijk of dit écht de opleiding voor jou is.

Keuze gemaakt?

Je bent eruit: HBO-Rechten is jouw favoriete studie.

Zo schrijf je je in

Ontmoet je docenten

Anne-Fleur Filemon

Docent HBO-Rechten
Foto van Anne-Fleur Filemon

Annelies Velthuizen

Docent HBO-Rechten
Foto van Annelies Velthuizen

Ayla Yayla

Docent HBO-Rechten
Foto van Ayla Yayla

Bas den Boer

Docent HBO-Rechten
Foto van Bas den Boer

Benno Heijdenrijk

Docent HBO-Rechten
Foto van Benno Heijdenrijk

Berthe Nova

Docent HBO-Rechten
Foto van Berthe Nova

Carine Smits

Docent HBO-Rechten
Foto van Carine Smits

Carolien Steenbergen

Docent HBO-Rechten
Foto van Carolien Steenbergen

Christine Anderton

Docent HBO-Rechten
Foto van Christine Anderton

Daphne te Slaa

Docent HBO-Rechten
Foto van Daphne te Slaa

Dave Höfelt

Docent HBO-Rechten
Foto van Dave Höfelt

Deborah Yapp

Docent HBO-Rechten
Foto van Deborah Yapp

Dina Zbeidy

Docent HBO-Rechten
Foto van Dina Zbeidy

Dorien Westerveld

Docent HBO-Rechten
Foto van Dorien Westerveld

Evelien Gittenberger

Docent HBO-Rechten
Foto van Evelien Gittenberger

Evelien Koning-Boevee

Docent HBO-Rechten
Foto van Evelien Koning-Boevee

Gerdo Kuiper

Lector Recht & Rechtvaardigheid
Foto van Gerdo Kuiper

Gerjo van Genderen

Docent HBO-Rechten
Foto van Gerjo van Genderen

Guillaume Swemmelaar

Docent HBO-Rechten
Foto van Guillaume Swemmelaar

Haike Schepers

Docent HBO-Rechten
Foto van Haike Schepers

Hannaa Faouzi

Docent HBO-Rechten
Foto van Hannaa Faouzi

Hendrik Jan Walrave

Docent HBO-Rechten
Docent Hendrik Jan Walrave

Hoang Snoei

Docent HBO-Rechten
Foto van Hoang Snoei

Jacco Boonman

Docent HBO-Rechten
Foto van Jacco Boonman

Jeroen Eradus

Docent HBO-Rechten
Foto van Jeroen Eradus

Lindsay de Jong

Docent HBO-Rechten
Foto van Lindsay de Jong

Liset Verra

Docent HBO-Rechten
Foto van Liset Verra

Lizzy Fonville

Docent HBO-Rechten
Docent Lizzy Fonville

Luc van Mil

Docent HBO-Rechten
Foto van Luc van Mil

Maaike Rietmeijer

Docent HBO-Rechten
Foto van Maaike Rietmeijer

Maaike Walravens

Docent HBO-Rechten
Foto van Maaike Walravens

Maarten Verstuijf

Docent HBO-Rechten
Foto van Maarten Verstuijf

Marcel Heijnneman

Docent Rechten
Docent Marcel Heijnneman

Mariann Mesman

Docent HBO-Rechten
Foto van Marian Mesman

Mariëlle Gerritsen

Docent HBO-Rechten
Foto van Mariëlle Gerritsen

Marjan Varekamp

Docent HBO-Rechten
Foto van Marjan Varekamp

Marline Steenmetz

Docent HBO-Rechten
Foto van Marline Steenmetz

Martijn Devilee

Docent HBO-Rechten
Martijn Devilee

Max van Kreij

Docent HBO-Rechten
Docent Max van Kreij

Melissa van Fraeijenhove

Docent HBO-Rechten
Docent Melissa van Fraeijenhove

Monique Ferwerda

Docent HBO-Rechten
Foto van Monique Ferwerda

Natascha Scholten

Docent HBO-Rechten
Foto van Natascha Scholten

Nathalie Hanssen

Docent HBO-Rechten
Foto van Nathalie Hanssen

Richard de Haas

Docent HBO-Rechten
Docent Richard de Haas

Ronja Grundeken

Docent HBO-Rechten
Foto van Ronja Grundeken

Sabine Jimkes

Docent HBO-Rechten
Foto van Sabine Jimkes

Saskia Dinh

Docent HBO-Rechten
Foto van Saskia Dinh

Scarlett Hicks

Ondersteuner HBO-Rechten
profiel-scarlett-hicks-hbo-rechten

Stefan Kok

Docent HBO-Rechten
Foto van Stefan Kok

Stephan Meijers

Docent HBO-Rechten
Foto van Stephan Meijers

Tanja van den Berge

Opleidingsmanager HBO-Rechten
Foto van Tanja van den Berge

Vera Nieuwenhuizen

Docent HBO-Rechten
Foto van Vera Nieuwenhuizen

Vincent Jongste

Docent HBO-Rechten
Foto van Vincent Jongste
Kijk nog even verder

HBO-Rechten toch niet jouw ding?

Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD)

Voltijd
Lees meerover Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD)
Twee studenten studeren sociaal juridische dienstverlening hogeschool leiden

Human Resource Management (HRM)

Voltijd
Lees meerover Human Resource Management (HRM)
Studenten in de klas bij opleiding Human Resource Management HRM Hogeschool Leiden

Toegepaste Psychologie

Voltijd
Lees meerover Toegepaste Psychologie
Studenten kijken in boek hogeschool leiden