Sofie: “HBO-rechten was een logische keuze voor mij”
Sofie (17) koos na haar havo direct voor de opleiding HBO-Rechten. Ze zit inmiddels in haar tweede jaar en heeft nog geen moment spijt van haar studiekeuze. Lees hier haar verhaal.

Interesse in wetten en regels
Mijn interesse in wetten en regels begon al in de derde klas van de middelbare school. Mijn vader werkt als contractmanager en zijn werk inspireerde mij. Ik vond het puzzelen met wetten en regels fascinerend. Hoewel lezen nooit mijn favoriete bezigheid was, ontdekte ik al snel dat als ik het onderwerp interessant vindt, het lezen eigenlijk vanzelf gaat.
Kleinschalig en persoonlijk
De kleinschaligheid van Hogeschool Leiden sprak mij direct aan. De sfeer is hier heel persoonlijk. Je bent hier geen nummer, waardoor je je echt gezien en gehoord voelt. Ik ervaar de hogeschool vanaf dag één als een fijne, rustige plek om te studeren. De docenten zijn erg behulpzaam, geen vraag is te gek. Het recht is soms ingewikkeld, maar zij weten de stof makkelijk uit te leggen in de les. Soms moeten we grote stukken tekst leren voor een tentamen. Dan halen ze voor ons de essentie eruit. Dat maakt het behapbaar.
Afwisseling theorie en praktijk
Ik vind de lessen en opbouw van de studie HBO Rechten erg fijn. In het eerste studiejaar bouwen ze het programma rustig op. Je leert dan echt de basis. Na acht weken krijg je pas je eerste tentamen. De afwisseling van theorie met praktijk past goed bij mij. Je krijg eerst vier weken theorie, en daarna pas je die meteen toe in een praktijkopdracht. De theorie zit dan nog vers in het geheugen. Dat maakt het leuk om aan een opdracht te werken.
Verschil maken
In het eerste en tweede jaar doe je al praktijkervaring op. Ik liep een dag mee op een advocatenkantoor. Ik kreeg daar als opdracht om een brief te schrijven aan een bank in een echte zaak, die later ook is gebruikt. Dat motiveert mij enorm! Ook ging ik mee op pad met een curator bij een faillissementszaak. Het was indrukwekkend om te zien hoeveel impact je als jurist kunt hebben op het leven van mensen. Ik wil geen curator worden, maar het heeft mijn kijk op het vak verrijkt. Je kunt écht het verschil maken.
Recht komt ook in het dagelijks leven goed van pas
Deze studie laat mij ook persoonlijk groeien. De basisvaardigheden die ik hier leer, zoals presenteren, gespreksvoering en schrijven, helpen mij niet alleen in mijn toekomstige baan, maar ook in het dagelijks leven. Ik kijk bijvoorbeeld nu heel anders naar nieuwsberichten. Ik weet dat je niet zomaar moet vertrouwen op wat de media zegt en schrijft, maar altijd zelf eerst de feiten moet checken. Dat ik nu ook weet wat mijn rechten en plichten zijn, komt later op de werkvloer vast goed van pas!
Zelf initiatief nemen
Je moet wel echt gemotiveerd zijn om HBO-Rechten te studeren. Het is een pittige opleiding en je moet het écht willen, anders is het lastig vol te houden. Wat ik toekomstige studenten wil meegeven: ga tijdens je studie vooral op ontdekkingsreis! Sta open voor alles, doe mee aan zoveel mogelijk activiteiten en grijp elke kans aan om praktijkervaring op te doen. Alleen dan kom je er achter wat je leuk vindt. Ik heb zelf verschillende advocatenkantoren gebeld voor een meeloopdag. Dat gaf me niet alleen waardevolle ervaring, maar ook een netwerk. Wees dus niet bang om het initiatief te nemen!
Alle opties voor de toekomst nog open
Voor de toekomst houd ik alle opties nog open. Je kan met deze studie zoveel kanten op. Ik overweeg nu om na het behalen van mijn hbo een universitaire master te doen, misschien wel internationaal recht. Het lijkt me geweldig om met mensen over de hele wereld samen te werken en complexe juridische projecten in goede banen te leiden. Maar ook privaatrecht binnen grote bedrijven spreekt mij erg aan.

De kleinschaligheid van Hogeschool Leiden en de persoonlijke sfeer spraken mij direct aan. Je voelt je hier geen nummer.