Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD)
- Duur: 4 jaar
- Start: 1 september
- Inschrijven: t/m 1 mei
- Bachelor of Laws
Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) bij Hogeschool Leiden
Wil jij mensen die schulden hebben, in armoede leven of niet kunnen werken vanwege ziekte helpen om hun weg te vinden in de wet- en regelgeving? Dan is Sociaal Juridische Dienstverlening iets voor jou.
Hoe ziet ons onderwijs eruit?
Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) bij Hogeschool Leiden is een kleinschalige opleiding waar naast de juridische kennis en kunde (wetten, argumenteren) veel aandacht is voor sociale vaardigheden. Je leert om goed te luisteren, te analyseren en adviseren.
Het is belangrijk dat je goede gesprekstechnieken leert. Je moet immers je cliënt op professionele wijze bijstaan.
Inleven in de mens
Soms zitten mensen in een vervelende situatie waar ze zelf niet uitkomen. Zij kunnen bijvoorbeeld geen baan vinden en weten niet hoe ze een bijstandsuitkering aan moeten vragen. Of mensen zitten in de problemen door schulden, of hebben sociale problemen en dreigen uit huis te worden gezet. Weer anderen hebben hulp nodig bij het aanvragen van asiel.
Die mensen kun jij helpen. Door je in te leven in de mens achter de problemen, ongeacht culturele achtergrond of leeftijd, en jouw kennis van wet- en regelgeving help jij hen op weg naar een oplossing.
Juridisch en sociaal
Typisch voor Sociaal Juridische Dienstverlening bij Hogeschool Leiden is de integrale invalshoek. Het onderwijs in de eerste twee jaar is opgezet vanuit SJD-beroepen. Hoe ziet jouw werk er straks uit? Je ontdekt dan alvast een voorproefje.
De combinatie van juridische, sociale en communicatieve kennis en skills tijdens de opleiding bereiden je goed voor op je latere werk.
Taalvaardigheid
In SJD-banen is taal één van je belangrijkste gereedschappen. Een goede beheersing van de Nederlandse taal is onmisbaar. We besteden daarom veel aandacht aan taalvaardigheid.
Portfolio
We willen je zo goed mogelijk voorbereiden op jouw toekomstige baan. Het is belangrijk dat je leert hoe je de theorie in de praktijk kunt brengen. Daarom werk je in elk blok van de eerste twee jaar aan de opbouw van je eigen portfolio.
Opdrachten en feedback
Om je eigen portfolio op te bouwen tijdens de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening lever je wekelijks een opdracht uit de werkpraktijk van de SJD'er in. Denk aan het schrijven van een juridische adviesbrief of een script voor het voeren van een gesprek met je cliënt.
Je krijgt feedback bij iedere opdracht die je inlevert, die je direct kunt toepassen bij vervolgopdrachten. De laatste drie opdrachten worden beoordeeld met een cijfer.
Door deze actieve manier van SJD studeren motiveren we je om met de stof aan de slag te gaan en de link met de praktijk te leggen. Zo blijf je scherp en is je kennis up to date. Ook bereid je je zo optimaal voor op je stagejaar én je droombaan!
Kijkje in de praktijk
Natuurlijk heb je veel te maken met de praktijk. Veel cases zijn direct in het onderwijs verwerkt. Je bezoekt de Europese Commissie en het Europees Parlement tijdens een Brusselreis.
In het tweede jaar is er een tweedaagse in het teken van schulden, samen met andere opleidingen en het werkveld.
In het derde jaar loop je stage. En in het vierde jaar studeer je af in een organisatie.
Met de begeleiding die je nodig hebt
Een team van deskundige docenten begeleidt je. Met studieloopbaanbegeleiding (Connect!) zorgen we ervoor dat je je snel thuis voelt in je groep, je opleiding en school. Daarnaast helpen we je om vanuit eigen motivatie en drijfveren keuzes te maken.
Met jouw persoonlijke studiecoach spreek je regelmatig over het verloop van je studie SJD. Je coach helpt jou met het bedenken van oplossingen voor de problemen die je tegenkomt en het benutten van kansen, zodat jouw persoonlijke interesses en de studie bij elkaar aansluiten. Ook begeleiden we je bij je stage (jaar 3) en scriptie (jaar 4).
Wil je deze studie doen met een functiebeperking? In de meeste gevallen kan dat gewoon! Lees meer over studeren met een functiebeperking en maak een afspraak.
Open Dag & meer
Wat doe je in je eerste jaar?
Van vakken tot stages: lees alvast wat je kunt verwachten. Handig om te weten, toch?
Bekijk meteen een overzicht van het studieprogramma (pdf) en een voorbeeld van een weekrooster (pdf).
Je eerste jaar
Blok 1
In blok 1 oriënteer je jezelf op jouw toekomstige beroep en werkveld. Wat is sociaal juridische dienstverlening en wat doe je precies als sociaal juridisch dienstverlener? Wat is straks je rol? Welke competenties heb je nodig? Je krijgt SJD-vakken als inleiding in het recht en sociologie.
Blok 2
In blok 2 leer je alles van het werk van een woonconsulent bij een woningcorporatie. Je gaat je verdiepen in het verbintenissenrecht en onderzoekt onder andere hoe het huurrecht werkt. Hoe ga je bijvoorbeeld om met buren die overlast veroorzaken?
Blok 3
In blok 3 ga je aan de slag als SJD'er in de (jeugd)reclassering. Waarom plegen mensen strafbare feiten? Wat voor straffen kunnen er worden opgelegd aan jongeren? En hoe begeleid je criminele jongeren?
Blok 4
In blok 4 sluit je het eerste jaar van de SJD-opleiding af als bijstandsconsulent en maatschappelijk ondersteuner in een gemeente. Zo leer je of iemand recht heeft op een bijstandsuitkering of huishoudelijke hulp. Ook leer je hoe je het beste een slechtnieuwsgesprek houdt met een cliënt die wordt gekort op zijn uitkering, omdat de cliënt de regels niet goed naleeft.
Modules
In jaar 1 volg je ook modules die voor alle opleidingen binnen de faculteit Management en Bedrijf hetzelfde zijn. Deze modules volg je samen met studenten van andere opleidingen:
- Taal: basisvaardigheden
- Taal: schrijfvaardigheid
- Presenteren
- English Reading for Professional Purposes
- English Power of Speech
- Financieel Rijbewijs (de basis van bedrijfseconomie)
Wat moet je halen in je eerste jaar Sociaal Juridische Dienstverlening?
Het is belangrijk dat je alle onderdelen van het eerste jaar met succes afrondt. De propedeuse is immers een fundament, waarop in het tweede jaar verder wordt gebouwd. Je dient alle studiepunten (60 European Credits) van het eerste jaar te behalen. Je krijgt de kans om een aantal vakken te compenseren of te herkansen.
Lukt het niet om alle punten in één jaar te behalen? Dan heb je in het jaar erna een nieuwe periode de gelegenheid om je punten alsnog te behalen vóór je instroomt in het tweede opleidingsjaar. Heb je hier vragen over, kom dan langs op de Open Dag.
Jaar 2, 3 en 4
Tijdens je eerste jaar vertellen we je natuurlijk alles over de hoofdfase van de opleiding. Hierin ontwikkel je jezelf verder als professional. Je verdiept je in de materie, loopt stage en werkt toe naar het afstuderen. Dit zijn alvast een paar highlights.
Jaar 2
In blok 1 van het tweede jaar staat de beroepsrol van Sociaal Raadsman of Raadsvrouw centraal. Je verdiept je in het sociale zekerheidsrecht en leert hoe je je cliënt het beste kan adviseren.
In blok 2 ga je in op het familierecht en gezondheidsrecht, waarbij je een training krijgt in conflicthantering.
In blok 3 kruip je in de huid van een schuldhulpverlener van de gemeente. Je leert hoe je iemand kunt motiveren om weer uit de schulden te komen.
In blok 4 leer je vluchtelingen en migranten adviseren over hun verblijf. Je volgt begeleidende SJD-vakken als sociologie en omgaan met diversiteit.
Wat moet je halen in je tweede jaar?
Voor je jaar 3 ingaat is het belangrijk alle voorgaande projecten en vakken afgerond te hebben. Je dient alle studiepunten (60 European Credits) van het tweede jaar te behalen. Je krijgt de kans om een aantal vakken te compenseren of te herkansen.
Lukt het niet om alle punten in één jaar te behalen? Dan heb je in het jaar erna een nieuwe periode de gelegenheid om je punten alsnog te behalen vóór je instroomt in het derde opleidingsjaar.
Jaar 3
Jaar 3 staat in het teken van je eigen beroepsontwikkeling in de praktijk. Je kiest zelf een stagebedrijf waar je tien maanden gaat werken. Tijdens deze stage ontwikkel je de beroepscompetenties die je in verschillende SJD-banen nodig hebt.
Eén dag in de week ben je op de hogeschool voor werkbegeleiding. De begeleiding sluit aan op de werkzaamheden die je in de praktijk verricht.
In het laatste blok voer je een onderzoeksopdracht uit op je stageplaats. Ook krijg je een training Mediation.
Jaar 4
In jaar 4 stel je de eerste twee blokken van jouw SJD-opleiding zelf samen. Je volgt in deze periode minoren (keuzevakken).
De tweede helft van het jaar werk je aan een afstudeeropdracht bij een echte opdrachtgever. Samen met je opdrachtgever bedenk je een product dat nuttig is voor de praktijk. Denk aan een voorlichting 'omgaan met geld', voor een schuldhulpverlenende instantie.
Naast begeleiding vanuit de opdrachtgever is er een wekelijkse intervisie met andere studenten en een docent, waarbij je je voortgang bespreekt.
Kies je eigen richting
Binnen de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening van Hogeschool Leiden geven we je een duidelijk beeld van de beroepsmogelijkheden. Naast de vaste vakken in het programma (major) van de bachelor SJD, is er ruimte die je zelf mag invullen: de minor. Het gaat om 30 studiepunten, oftewel een half jaar studietijd. Wat je kiest, bepaal je zelf.
Je kunt je specialiseren in een bepaald aspect van je toekomstige beroep, zoals Internationaal recht, Bestuursrecht, Sociaal recht of Gezondheidsrecht. Maar je kunt er ook voor kiezen om over de grenzen van het vakgebied heen te kijken. Volg bijvoorbeeld een minor Spaans, Ondernemen, Psychologie of Rechtsfilosofie.
Je krijgt veel mogelijkheden binnen de opleiding SJD, zolang het maar aansluit op je beroepsontwikkeling. Ook moeten je leerresultaten van voldoende inhoudelijk niveau zijn.
Jouw toekomst
Word jij bewindvoerder, schuldhulpverlener, consulent wet inburgering of adviseur werk en inkomen? Of toch iets anders? We leiden je op tot een breed inzetbare sociaal juridisch dienstverlener. Je kunt kiezen uit meerdere SJD-banen en kunt bij veel organisaties aan de slag. Kijk maar.
Werken
Als sociaal juridisch dienstverlener zit je op het snijvlak van hulpverlening en recht. Je weet straks hoe wetten in elkaar zitten. En hoe je ze zo toepast dat je recht doet aan ieder individu. Je hebt juridische kennis en kunt met jouw sociale kennis en vaardigheden cliënten helpen bij hun vraagstukken.
Wat doe je als SJD'er?
Denk aan:
- Juridisch advies geven aan een werknemer die het niet eens is met een ontslag
- Een plan opstellen om iemand van schulden af te helpen
- Bemiddelen tussen je cliënt en de schuldeisers
- Meedenken over een geschikte taakstraf na het plegen van een strafbaar feit door je cliënt
- Een asielaanvraag behandelen
- Iemand helpen bij het invullen van formulieren voor huurtoeslag
- Vaststellen of iemand recht heeft op een bijstandsuitkering
Sociaal juridisch dienstverleners werken vaak in de publieke sector
Met jouw diploma op zak kun je bij diverse (non-profit) organisaties aan de slag. Denk aan:
- Sociaal Raadslieden
- Juridisch Loket
- Sociale wijkteams
- Sociale Dienst
- Jeugdbescherming
- Slachtofferhulp
- Immigratie- en Naturalisatiedienst
- Schuldhulpverlening
- Asielzoekers- of vluchtelingencentra
- Gemeenten
- Woningcorporaties
Verder studeren
Wil je verder studeren na jouw opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening? Dat kan op twee manieren:
1. Met je propedeuse naar de universiteit
Na het behalen van je propedeuse in jaar 1, kun je bij veel universitaire bacheloropleidingen instromen. Je kunt veel richtingen op, zoals sociologie, culturele antropologie, interdisciplinaire sociale wetenschappen, pedagogische wetenschappen, criminologie of rechtsgeleerdheid.
Soms moet je hiervoor nog wel een aanvullend certificaat halen, zoals Nederlands op vwo-niveau. Bekijk de specifieke toelatingseisen van de universiteit van jouw keuze.
2. Na je SJD-opleiding een master doen
Je kunt ook eerst je hbo-bachelor SJD afronden en je diploma halen. Hierna kun je verschillende pre-masters (schakelprogramma's) volgen, om vervolgens een universitaire master te doen. Dit kan bijvoorbeeld in de richting van sociologie, pedagogische wetenschappen, antropologie of onderwijswetenschappen.
Of doe een hbo-master, waarvoor je geen pre-master hoeft te volgen.
Iets voor jou?
- Je hebt een mbo niveau 4-, havo- of vwo-diploma.
- Je bent sociaal en wil graag werken met mensen die het moeilijk hebben.
- Je denkt in oplossingen.
- Je houdt van gesprekken voeren en adviezen geven.
- Je bent niet bang om voor jezelf en anderen op te komen.
Jaar 1
nieuwe studenten starten
Totaal
studenten volgen de opleiding
Baankans
vindt werk op hun niveau
Dáárom Hogeschool Leiden
Voor de hbo-opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening ga je natuurlijk naar Hogeschool Leiden.
- Op zoek naar gezelligheid? Je bent welkom bij studievereniging JSV Libra.
- Volg het Honoursprogramma voor extra uitdaging.
- Grenzen verleggen? We helpen je bij studeren of stage lopen in het buitenland.
- Jij bent de toekomst! Daarom kun je meedenken over ons onderwijs.
Veelgestelde vragen
Wat zijn de toelatingseisen?
Bekijk de toelatingseisen voor de opleiding. Daar lees je ook hoe je je moet inschrijven.
Wanneer moet ik me inschrijven?
De inschrijfdeadline voor deze studie is 1 mei. Vanaf 1 oktober is het mogelijk om je in te schrijven voor aankomend studiejaar.
Controleer goed of je aan de toelatingseisen voldoet. En zorg dat je een DigiD hebt: die heb je namelijk nodig om je in te schrijven via Studielink. Een DigiD aanvragen duurt ongeveer een week.
Hoe kan ik me voorbereiden?
- Loop mee of kom proefstuderen bij de opleiding.
- Ga naar Studiekeuze123 voor hulp bij het maken van je keuze.
- Ga naar Studeermeteenplan voor een handige checklist van wat je moet regelen als je gaat studeren.
Wanneer start de opleiding?
Op of rond 1 september. Let op: vaak zijn er al (introductie-)activiteiten in de laatste week van augustus. De precieze data hoor je van ons na je inschrijving.
Goed om te weten: je kunt bij deze opleiding niet in februari starten.
Hoeveel tijd ben ik aan de studie kwijt?
Je bent ongeveer vier dagen per week met je studie bezig (deels les op de hogeschool, deels zelfstandig).
Natuurlijk kan het zijn dat je meer tijd investeert, omdat je het nodig vindt je basiskennis te versterken of je juist extra wilt verdiepen. Sommige studenten hebben minder tijd nodig, maar dat is wel een uitzondering.
Bij sommige vakken is je aanwezigheid verplicht om deel te mogen nemen aan de toetsing. Deze vakken worden op vaste dagdelen gegeven.
Heb je vragen over de studiebelasting, stel ze aan onze docenten en studenten tijdens de Open Dag.
Is de opleiding in deeltijd of duaal te volgen?
Nee, deze opleiding kun je helaas alleen in voltijd doen.
Wat is het verschil tussen Sociaal Juridische Dienstverlening en HBO-Rechten?
Bij de opleiding HBO-Rechten ligt de focus op het juridische. Je verdiept je met name in civiel recht, bestuursrecht, ondernemingsrecht en Europees recht.
Bij de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) gaat het niet alleen om de juridische kant van een kwestie, maar ook om de sociale/maatschappelijke aspecten. Je verdiept je in de belangenbehartiging van cliënten bij o.a. schuldhulpverlening, maatschappelijk werk, het vreemdelingenrecht en multiprobleemhuishoudens.
Wat is het verschil tussen Sociaal Juridische Dienstverlening en Sociaal Werk?
Bij de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening kijk je altijd naar het juridische én het sociale aspect van een probleem.
Bij de opleiding Sociaal Werk richt je je alleen op het sociale deel van een probleem, dus niet op het juridische aspect.
Wat staat er in de Onderwijs- en examenregeling (OER)?
Hoeveel collegegeld betaal ik?
Voor studiejaar 2024-2025 is het wettelijk collegegeld voltijd, deeltijd en duaal: € 2.530,-. Lees alles over collegegeld.
Wanneer is de Open Dag?
Er zijn verschillende Open Dagen bij Hogeschool Leiden. Bekijk alle data en meld je aan.
Wil je weten of de opleiding écht de perfecte match voor jou is? Bij sommige opleidingen kun je je ook aanmelden voor:
Ik heb een functiebeperking, wat nu?
In de meeste gevallen kun je deze studie gewoon doen! De afdeling Student Support ondersteunt je hierbij: bekijk informatie of maak een afspraak.
We ondersteunen je bij bijvoorbeeld:
- Motorische of zintuiglijke handicap
- (Chronische) ziekte
- Psychische klachten
- Spraakstoornis
- Dyslexie/dyscalculie
- Autismespectrumstoornis
- AD(H)D
Kan ik vanaf de hogeschool overstappen naar de universiteit?
Universiteiten mogen toelatingseisen stellen aan een student met een hbo-propedeuse. Met je bacheloropleiding is doorstroom naar een universitaire master soms mogelijk, vaak moet je dan nog wel een schakeljaar volgen.
Zoek de diverse mogelijkheden goed uit via de universiteit van jouw keuze.
Wat gebeurt er met mijn persoonsgegevens?
Hogeschool Leiden gaat zorgvuldig en vertrouwelijk om met jouw persoonsgegevens: we voldoen aan de eisen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).
Meer informatie over de verwerking van persoonsgegevens en jouw rechten? Lees ons Privacy Statement.
Twijfel je nog?
Kom dan sfeer proeven bij Hogeschool Leiden en stel al je vragen.
Perfecte match?
Kijk of dit écht de opleiding voor jou is.
Keuze gemaakt?
Je bent eruit: Sociaal Juridische Dienstverlening is jouw favoriete studie.