Outdoor Living & Learning Academy

Outdoor Living & Learning Academy

Omdat buiten een kwaliteitsfactor is in onderwijzen en opvoeden

De afgelopen jaren heeft het lectoraat Natuur en Ontwikkeling Kind door onderzoek veel kennis en ervaring opgedaan over de wijze waarop professionals in het onderwijs, de zorg en in de kinderopvang de natuur een plek geven en zo de kwaliteit en effect van hun werk met kinderen en gezinnen versterken. Het betrekken van de natuur bij activiteiten komt kinderen ten goede, zo luidt de conclusie. Door buiten te zijn ervaren kinderen ontspanning en plezier, bovendien leidt het tot herstel van de aandacht. De inzet van natuur, van buiten, heeft niet alleen positieve gevolgen voor kinderen en jongeren, het verlaagt ook de werkdruk van leraren en (pedagogische) professionals en kan leiden tot een toename van het werkplezier.

Waterkruik

Met de oprichting van de Outdoor Living & Learning Academy (OLLA) is deze kennis en ervaring verwerkt in een gevarieerd scholingsaanbod. In het Spaans betekent OLLA, oftewel olla, waterkruik. De aardewerken waterkruik wordt van oudsher tussen de planten ingegraven in warme gebieden. De olla geeft geleidelijk water af bij droogte en zorgt ervoor dat de plant wortel kan schieten. Een slimme en vooral duurzame manier van samenleven met de natuur. Dat is wat onze olla, de Outdoor Living & Learning Academy, ook beoogt: het is onze missie om professionals uit onderwijs, opvang en zorg die met kinderen en gezinnen werken te scholen in het gebruik van natuur als pedagogische en/of didactische ontwikkelruimte om zo een bijdrage te leveren aan een duurzame leefstijl.

Vier ankerbegrippen

We werken bij OLLA met vier ankerbegrippen. Door goed waar te nemen krijg je helder wat nodig is in jouw werk. Laat je inspireren en voeden door de kennis van anderen waardoor je zelf meer begrip krijgt. Door te ervaren verbind je je denken en voelen aan je handelen, en andersom; doe sleutelervaringen op. Deze sleutelervaringen kunnen zorgen voor vervulling en hoe mooi is het om dat te oogsten en te delen met anderen!

waarnemen - inspireren - ervaren - oogsten