Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Leergang Onderwijs Buiten

Cursus
 • Duur: 9 maanden
 • Start: 24 september
 • Kosten: € 3490,-
 • Bewijs van deelname
Schrijf je in

Stel je eens voor dat je niet alleen binnen, maar ook buiten lesgeeft? In deze leergang leer je gebruik te maken van het schoolplein en het park om de hoek waardoor spel, taal, rekenen, burgerschap en de ontwikkeling van (levens)vaardigheden tot ontwikkeling komen. Je ervaart dat kinderen in beweging komen, nieuwsgierig worden, op onderzoek uitgaan en vragen stellen. Je ontdekt dat zij meer ontspanning ervaren én langer hun aandacht kunnen vasthouden. Het waardevolle is dat je kinderen de kans biedt om zich te verbinden aan natuur waardoor ze er met plezier voor willen zorgen; zo draag je met je onderwijs bij aan een duurzame toekomst.

Iets voor jou?

Deze leergang is voor leraren uit het primair onderwijs. Je hoeft geen deskundige te zijn maar je hebt wel affiniteit met natuur en duurzaamheid. Je vindt het interessant om samen met andere leraren te werken en te leren. Je vindt het interessant om je te verdiepen in (wetenschappelijke) theorie en om nieuwe onderwijsactiviteiten uit te proberen met jouw leerlingen.

Lees het artikel "Hoe word ik een toekomstbestendige leerkracht" dat is verschenen bij De Duurzame Pabo over de Leergang OnderwijsBuiten.

groep_studenten_doen_balspel_buiten

Over de cursus

We werken met twee thema’s: Buitenbekwaam worden en OnderwijsBuitenbekwaam worden.
 

Buitenbekwaam worden:

 • Je bent (meer) op je gemak in de natuur. Je weet wat natuur voor jou betekent en je weet wat er te vinden is.
 • Je bent competent in aardse vaardigheden, zoals vuur maken, de weg vinden, eetbare planten herkennen en meer natuur op het plein brengen.
 • Je bent een competente waarnemer.
 • Je beschikt over basiskennis van de wederkerige relaties van mensen met natuur in het kader van duurzaamheid.

OnderwijsBuitenbekwaam worden:

 • Je bent op je gemak in het gebruik van de aarde als klaslokaal. Je weet wat het de kinderen geeft, wat je aan hen wil leren en hoe je dit doet.
 • Je beschikt over basiskennis van het belang van natuur voor de gezondheid, het welzijn en de ontwikkeling van kinderen, en kunt dit toepassen in je onderwijs aan kinderen.
 • Je beschikt over basiskennis van het belang van het contact van kinderen met natuur voor de aarde, en kunt dit toepassen in je onderwijs aan kinderen op verschillende leeftijden. Je ontwerpt onderwijsactiviteiten op maat voor spel, taal, rekenen, kunstzinnige oriëntatie, burgerschap, wereldoriëntatie die uitgevoerd kunnen worden op of om het eigen schoolplein.
 • Je hebt gezien en ervaren welke voordelen het geeft om je onderwijs buiten te verzorgen.
 • Je bent vaardig in het gebruik van de aarde als klaslokaal, je kunt de onderwijswaarden ervan benoemen, en weet dit uit te leggen aan collega’s en ouders.
Inhoud programma

In 9 thematische bijeenkomsten word je als leraar geïnformeerd over de waarden en werkingen van natuur voor kinderen en hoe je dit toepast in je onderwijs.
Tijdens de bijeenkomsten werken we binnen en buiten, krijg je voorbeelden en inspiraties, oefen je met vaardigheden, bespreken we de bestudeerde bronnen zoals artikelen en podcasts en ontwerpen we onderwijsactiviteiten die je uitvoert in je eigen lespraktijk. We werken samen met experts.
Je wordt twee keer bezocht op je werkplek. Een docent van de leergang trekt met je op tijdens een onderwijsbuiten lesactiviteit die je zelf hebt ontworpen. Daarna bespreek je samen na en krijg je advies voor het vervolg.
Je sluit de leergang af met het samenstellen van een portfolio waarin jouw ontwikkeling zichtbaar wordt. Tijdens de laatste bijeenkomst deel je wat voor jou de essentie in de ontwikkeling als OnderwijsBuitenbekwame leraar.

Over de docent

Janneke Hagenaar is pedagoog en directeur van Stichting Groen Cement. Loes van ’t Hoff is pedagoog en programmaleider van de Outdoor Living & Learning Academy. Janneke en Loes zijn als docentonderzoekers verbonden aan het lectoraat Natuur en Ontwikkeling Kind van Hogeschool Leiden. Zij combineren hun ervaringen in het onderwijs met hun expertise op het gebied van onderzoek naar en scholing over de ontwikkelwaarde van natuur voor kinderen.

Loes van ’t Hoff

Na afronding

 • Kun je: de natuur competent waarnemen.
 • Weet je: basiskennis van de wederkerige relaties van mensen met natuur in het kader van duurzaamheid.
 • Begrijp je: aardse vaardigheden zoals vuur maken, de weg vinden, eetbare planten herkennen en meer natuur op het plein brengen.

Puur praktisch

Duur en locatie

Lestijden
16:00-20:30 uur

Omvang
De leergang duurt 9 maanden.

Locatie
Hogeschool Leiden, inspirerende locaties in de Randstad

Kosten en planning

Cursusprijs
€3490,- incl. eten & drinken en materialen

Cursusdata
Kijk hier voor het rooster van de Leergang OnderwijsBuiten.

Keuze gemaakt?

Leuk! We kijken uit naar je komst. De eerstvolgende cursus Leergang Onderwijs Buiten start 24 september 2024.

Schrijf je in

Laat je horen!

Wil je hulp bij het kiezen, of meer informatie?

Bel: 071-51 88 726
Mail: [email protected]
Volg ons op LinkedIn

 

Blijf op de hoogte!

Centrum onderwijs & innovatie Leiden

Werk je in het onderwijs en wil je je verder ontwikkelen? Centrum onderwijs & innovatie Leiden (COIL) verzorgt nascholing, advies en begeleiding voor leraren, docenten, teams en leiders in het onderwijs. Wij staan voor een duurzame ontwikkeling van het onderwijs. Dat betekent dat we ons richten op dat wat echt belangrijk is en dat we samen met jou tot oplossingen komen die jou en jouw team verder brengen, nu én in de toekomst.

Meer over Centrum onderwijs & innovatie Leiden

Blijf op de hoogte

Mis de nieuwsbrief van het Centrum onderwijs & innovatie Leiden niet!

Meld je aan

Kijk nog even verder

Outdoor Living and Learning Academy (OLLA)

Maatwerk / incompany
Lees meerover Outdoor Living and Learning Academy (OLLA)
Kind speelt met bladeren

Specialist Jonge Kind

Post-hbo opleiding
Lees meerover Specialist Jonge Kind
Kind met blad voor het gezicht

Bewegend Leren

Maatwerk
Lees meerover Bewegend Leren
Springen in de klas mppo

Algemene voorwaarden

Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen en maatwerktrajecten gelden de algemene leverings- en annuleringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.