Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de navigatie gaan
Zoeken

Specialist Sportieve en Gezonde School

Bachelor / post-hbo
  • Duur: 1 schooljaar
  • Start: 12 september
  • Kosten: € 3.140,-
  • Certificaat
Schrijf je in

Zou je jouw school graag veranderen in een school waar gezondheid meer aandacht krijgt? En zie je het als een uitdaging om collega’s mee te krijgen naar een mooier schoolklimaat? Dat is de post-hbo opleiding Specialist Sportieve en Gezonde School echt iets voor jou. Ontwikkel je kennis, passie en talent om beweging en gezondheid een centrale rol te geven op school. Scholen zoeken docenten zoals jij. Met de juiste expertise, om een gezonde leefstijl te bevorderen. De Specialist Sportieve en Gezonde School is de spil in het effectief aandacht besteden aan gezondheid op de school. 

Groei verder als onderwijsprofessional

Iets voor jou?

Je bent een leerkracht, docent, of teamleider op het po, vo of mbo. Of je bent hbo opgeleid en betrokken bij een school. Je wilt je kennis en vaardigheden verdiepen op het gebied van een gezonde leefstijl. En praktische handvatten krijgen voor positieve veranderingen over gezondheid op jouw school. Voor deze post-hbo opleiding werk je op een school. Je krijgt binnen deze school de ruimte om de praktijkopdracht uit te voeren.  

Lees  dit artikel over hoe twee oud-deelnemers deze opleiding hebben ervaren.

Studenten doen buitenspel

Over de opleiding

Je specialiseert je in verschilmaker. Hoe neem je jouw school mee in de transformatie naar een Gezonde School? Met de kennis en vaardigheden die je opdoet in de opleiding vervul jij straks een sleutelrol. Hoe zorg jij dat er aandacht is en blijft voor de verschillende gezondheidsthema's zoals:

  • voeding;
  • mediawijsheid;
  • relaties en seksualiteit;
  • welbevinden;
  • bewegen en sport? 

De opleiding Specialist Sportieve en gezonde school biedt handvatten om hiermee op jouw school aan de slag te gaan en het beleid van binnenuit te veranderen en te optimaliseren. 
 

Inhoud programma

Naast veranderprocessen staat de Gezonde school aanpak centraal. Vanuit de vier pijlers signaleren, educatie, omgeving en beleid werk je structureel en integraal aan gezondheidsthema's binnen je eigen praktijksituatie. Om de school succesvol te veranderen richting een sportieve en gezonde school is communicatie met betrokken partijen van cruciaal belang.

Structureel gezondheidsbeleid

Bij de start van de opleiding ga je aan de slag met het maken van een analyse over jouw school. En breng je in kaart hoe het ervoor staat voor verschillende gezondheidsthema's. Wat gaat er goed en wat kan er beter? De opleiding biedt praktische kennis en vaardigheden voor diverse thema's in je eigen praktijk. We kijken hierbij naar de behoefte van de betrokkenen. Waar willen directie, collega's, leerlingen of bijvoorbeeld studenten een verbeterslag? Je gaat met betrokkenen van jouw school aan de slag met de gekozen verandering. Het uiteindelijke doel van de opleiding is dat je voor jouw school een structureel gezondheidsbeleid kunt opzetten met een breed draagvlak. 

Samen leren, samen werken

Tijdens de opleiding ga je samen met betrokkenen binnen en buiten de school een interventie starten. En maak je een begin met een implementatieplan voor een gezonde schoolverandering. Ook zorg je ervoor dat de activiteiten binnen jouw school breder gaan leven. Tijdens de bijeenkomsten doe je veel inspiratie op voor jouw eigen praktijk. Verder werk je binnen het programma met speciaal ontwikkelde, digitale leerpaden.  

Docenten

Hogeschool Leiden verzorgt momenteel de post-hbo opleiding Specialist Sportieve en Gezonde School in samenwerking met De Haagse Hogeschool. Betrokken docenten van beide scholen dragen bij aan de opleiding. 

groep_studenten_doen_balspel_buiten
Opleiding Specialist Sportieve & Gezonde School | Centrum voor Onderwijs & Innovatie
Docent en studenten in de gymzaal
Post-hbo opleiding: Specialist Sportieve en Gezonde School

Na afronding

Je kunt geen standaard gezondheidsbeleid schrijven en deze op elke school plakken. Elke school is anders. Een andere visie, populatie, locatie, grootte en bijvoorbeeld de vorm van ouderbetrokkenheid. Elke school heeft zijn eigen punten waar hij wel of juist geen aandacht aan wil besteden. De specialist zorgt ervoor dat het beleid een gedragen beleid is, dat bij zijn school past. Zo weten zowel de docenten, leerlingen, directie en ouders waarom er voor bepaalde punten is gekozen en hoe hiermee om te gaan.

Kinderen lopen door de gang

Puur praktisch

Studie-investering

Je gaat in vijftien bijeenkomsten, waarvan vijf online, met je medestudenten aan de slag. Hierin doe je veel inspiratie op voor jouw eigen praktijk. Ook leer je van gastdocenten die vanuit hun eigen expertise bijdragen aan jouw ontwikkeling tot specialist. De totale studiebelasting bedraagt ongeveer 350 uur, waarvan 58 uur contacttijd, 90 uur praktijkleren en 202 uur zelfstudie. 

Fysieke en online bijeenkomsten

De nascholing duurt een jaar met tien bijeenkomsten op een locatie in de provincie Utrecht en vijf online bijeenkomsten. De opleiding start op 12 september 2024.

Opleidingskosten

De kosten voor deze post-hbo opleiding zijn € 3.140,-. Dit is exclusief literatuur. Bekijk de subsidiemogelijkheden binnen het ondersteuningsaanbod van de Gezonde School. 

Start- en einddatum

De opleiding start op 12 september 2024 en eindigt op 26 juni 2025. 

Lesdagen, rooster en locatie

Deze opleiding bieden wij aan in samenwerking met Hogeschool Windesheim in Zwolle, Hogeschool De Kempel en Hogeschool Leiden. De opleidingsdagen zijn op de donderdag van 16.00-20.00 uur op een centrale locatie in Nederland.

donderdag 12 september 2024
donderdag 19 september 2024
donderdag 10 oktober 2024
donderdag 7 november 2024
donderdag 21 november 2024
donderdag 12 december 2024
donderdag 9 januari 2025
donderdag 23 januari 2025
donderdag 6 februari 2025
donderdag 6 maart 2025
donderdag 3 april 2025
donderdag 17 april 2025
donderdag 22 mei 2025
donderdag 12 juni 2025
donderdag 26 juni 2025

Tijden opleidingsdagen: De opleidingsdagen starten om 16.00 uur en worden rond 20.00 uur afgesloten.
Locatie: Hogeschool Leiden

Algemene voorwaarden

Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen en maatwerktrajecten gelden de algemene leverings- en annuleringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.

Keuze gemaakt?

Je bent eruit! Je gaat voor de post-hbo opleiding Sportieve en gezonde school. Leuk!

Schrijf je in

Twijfel je nog?

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan gerust contact ons op. Ons expertteam helpt je graag op weg. Bel ons: 071-51 88 726. Een e-mail sturen kan natuurlijk ook.

Neem contact op

Centrum onderwijs & innovatie Leiden

Werk je in het onderwijs en wil je je verder ontwikkelen? Centrum onderwijs & innovatie Leiden (COIL) verzorgt nascholing, advies en begeleiding voor leraren, docenten, teams en leiders in het onderwijs. Wij staan voor een duurzame ontwikkeling van het onderwijs. Dat betekent dat we ons richten op dat wat echt belangrijk is en dat we samen met jou tot oplossingen komen die jou en jouw team verder brengen, nu én in de toekomst.

Meer over Centrum onderwijs & innovatie Leiden

Blijf op de hoogte

Mis de nieuwsbrief van het Centrum onderwijs & innovatie Leiden niet!

Meld je aan

Ook interessant

Bewegend Leren

Maatwerk
Lees meerover Bewegend Leren
Springen in de klas mppo

Leergang Vakbekwaamheid Bewegingsonderwijs

Post-hbo
Lees meerover Leergang Vakbekwaamheid Bewegingsonderwijs
Leerkracht en leerling sprinten

Outdoor Living and Learning Academy (OLLA)

Maatwerk / incompany
Lees meerover Outdoor Living and Learning Academy (OLLA)
Kind speelt met bladeren

Algemene voorwaarden

Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen en maatwerktrajecten gelden de algemene leverings- en annuleringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden.