Droom jij van een baan in het onderwijs? Zet bij Hogeschool Leiden de eerste stap
Veel mensen lopen rond met de droom om het onderwijs in te gaan. Om zelf voor de klas te staan en het verschil te maken voor toekomstige generaties. Hoe en waar begin je om die droom uit te laten komen?
Ellie van der Geest is directeur van de faculteit Educatie van Hogeschool Leiden. Een faculteit met meerdere lerarenopleidingen, waaronder Leraar Basisonderwijs. Eerder was Ellie als docent werkzaam bij Universiteit Leiden en verschillende hogescholen en werkte ze bij een educatieve uitgeverij voor het mbo en hbo. "In 2008 begon ik als docent bij Hogeschool Leiden. Ik was net moeder geworden en ontdekte hoe belangrijk juffen en meesters zijn in het leven van een kind. Naast de ouders of verzorgers zijn leerkrachten toch echt een goede tweede", vertelt Ellie. "Toen besefte ik dat het heel belangrijk is dat leerkrachten goed worden opgeleid. Daar ontstond mijn ambitie om daar zelf iets aan bij te dragen. Om bij de pabo, de lerarenopleiding van de hogeschool, mijn steentje bij te dragen aan deze maatschappelijke taak."
Waar veel juffen en meesters al van jongs af aan weten dat ze het onderwijs in willen, dromen anderen daar pas op latere leeftijd van. Volgens Ellie kan onder meer een nieuwe levensfase die droom aanwakkeren. "Ik hoor heel vaak dat die wens – net zoals bij mij – ontstaat op het moment dat mensen zelf kinderen krijgen. Dat zorgt er toch voor dat je andere dingen in het leven belangrijker gaat vinden en daar ook bewuster van wordt", vertelt Ellie. "Anderen ervaren bepaalde herhalingen in hun carrière. Ze hebben dingen in hun werk al vaker gezien en gedaan, soms zelfs te vaak. Als je je bedenkt wat je nog meer zou kunnen doen en ergens echt van betekenis kunt zijn, komt het onderwijs in beeld. Het is een sector die al jarenlang kampt met flinke tekorten en die staat te springen om nieuwe enthousiaste leerkrachten. En in het onderwijs kun je zelf enorm veel verschil maken."
Als leerkracht ben je bovenal mens, benadrukt Ellie. "Leerkracht kan je alleen maar zijn door je hele hebben en houden in te zetten. Je bent je eigen instrument. Daarmee bedoel ik dat je je eigen biografie meeneemt. Alles wat je hebt meegemaakt zet je in om dingen te herkennen bij kinderen aan wie je lesgeeft", vertelt Ellie. "Verder moet je het natuurlijk leuk vinden om met kinderen of pubers te werken en om dingen uit te leggen. Dat is de combinatie van het werk: pedagogiek en didactiek. Daarnaast moet je voor de pabo-opleiding een brede interesse hebben. Je geeft uiteindelijk alle vakken: van aardrijkskunde tot muziek. Natuurlijk vind je sommige vakken leuker dan andere vakken, maar je moet tijdens je opleiding hier wel mee bezig willen zijn. Uiteindelijk merk je dat er binnen scholen mogelijkheden zijn om te specialiseren. Bijvoorbeeld door met andere leerkrachten af te spreken wie welk vak meer geeft dan de ander."
Carrièreswitch
In het eigen gezin heeft Ellie de carrièreswitch naar het onderwijs ook meegemaakt. "Mijn man was zelfstandig ondernemer en ervaarde zijn werk als minder betekenisvol. Ook hij besloot toen het onderwijs in te gaan. Hij is op zijn vijftigste begonnen aan de pabo en daarna aan de slag gegaan als meester in het primair onderwijs", legt Ellie uit. Zodra iemand op latere leeftijd een ander carrièrepad inslaat, kost dat best wat energie en wilskracht. "Je moet het wel echt willen natuurlijk. Daarnaast moeten jouw leven en directe omgeving er ook ruimte aan bieden. Er zijn veel studenten met kinderen die regelmatig ook nog mantelzorgtaken uitvoeren voor familieleden of naasten. Ook moet je ook tegen je vrienden kunnen zeggen dat je ze even wat minder ziet, omdat je tijd wilt investeren in je opleiding. Als het allemaal past, kunnen wij bij de hogeschool op allerlei manieren helpen om jouw droom na te jagen."
Opleidingsroutes
Leraar basisonderwijs: Pabo flexibele deeltijd
Leraar Basisonderwijs: Spring deeltijd
Leraar Basisonderwijs: Vrijeschool Pabo deeltijd
Zo is er de opleidingsroute Leraar basisonderwijs: Pabo flexibele deeltijd. Op woensdagmiddag en -avond volgen studenten lessen bij de hogeschool. Daarnaast lopen zij vanaf het begin van de opleiding stage in het primair onderwijs. "Bij deze opleiding bepaal je zelf je eigen route en tempo. Zo bepaal je onder meer hoeveel dagen per week je stageloopt. Daardoor is een combinatie van studeren en werken mogelijk, waarbij iemand niet direct een baan hoeft op te zeggen", legt Ellie uit. "Ook wordt er veel rekening gehouden met eerder verworven competenties. Wat kan je al door eerdere werkervaring en welke eerder behaalde diploma's zijn van belang? Wat je nog niet kunt, kun je op drie manieren leren: via lessen, een digitaal leerpad en in de praktijk. Uiteraard is ook daar weer een combinatie in mogelijk en bepaal je zelf hoeveel modules je tegelijkertijd wilt volgen."
Omdat zo'n beetje alles binnen deze opleiding flexibel is in te delen, is er veel begeleiding vanuit de opleiding om studenten goed op weg te helpen. Zo maakt iedere student samen met een leercoach van de pabo een plan van aanpak. Verder zitten alle studenten in een zogeheten stamgroep met andere studenten van dezelfde opleiding: je leert namelijk ook van en met elkaar.
Open Dagen en online informatieavonden
Ben jij van plan om van jouw droom werkelijkheid te maken? Kom dan naar een Open Dag of woon een online informatieavond van Hogeschool Leiden bij. "Op die manier maak je echt de beste eerste stap richting het onderwijs. Ten eerste kom je daar gelijkgestemden tegen, mensen die ook de droom hebben om voor de klas te staan. En ten tweede krijg je informatie op maat. We voorzien je van antwoorden op alle vragen die je hebt", legt Ellie uit. "Je leeft maar één keer. Als je iets betekenisvols wilt doen, is onderwijs een hele goede plek. Ik zou zeggen: doen!"