Kinderen in de natuur

Webinar over Duurzaamheid in het onderwijs

Nov 2023 - Bestaan er pedagogische handvatten voor duurzaamheid? Lector Dieuwke Hovinga sprak in de webinar ‘Pedagogiek en didactiek in relatie tot duurzaamheid’ met o.a. Gert Biesta over deze vraag.

Natuurbekwaam

Deelnemers aan de webinar zochten naar pedagogische en didactische handvatten voor alles wat met het thema duurzaamheid te maken heeft. Hoe verwerk je duurzaamheidsprincipes in de drie doelen van onderwijs (kwalificatie, socialisatie en persoonsvorming)? Wat is de rol van docenten hierin? En waarom is het eigenlijk van belang dat leerlingen en docenten natuurbekwaam worden?

Begin bij het kind

Dieuwke zet uiteen hoe we ons niet alleen in een menselijke, maar vooral in een natuurlijke samenleving begeven, en dat het belangrijk is dat kinderen de realiteitszin ontwikkelen dat natuur de grondslag vormt van ons bestaan. Maar waar begin je als school met zo’n opdracht? Bij de kinderen zelf, stelt Dieuwke voor. Wat zijn hun vragen en behoeften, en wat is hun zone van invloed? Dat is een mooie eerste stap. Benieuwd naar nog meer stappen? Bekijk hier het hele gesprek: https://lerenvoormorgen.org/bekijk-webinar-pedagogiek-en-didactiek-in-relatie-tot-duurzaamheid/

De webinar is onderdeel van het programma ‘Leren voor Morgen’, waarmee verscheidene ministeries de handen ineenslaan om docenten en scholieren meer richting te geven rondom het thema duurzaamheid in de onderwijspraktijk.