Elise Peters

Elise Peters

Elise Peters (Expertisecentrum Jeugd | lectoraat Natuur en Ontwikkeling Kind) heeft vanuit haar achtergrond als orthopedagoog een onderwijskundige interesse in de ontwikkeling en het leren van kinderen. Haar interesse binnen het lectoraat ligt met name in de relatie tussen natuur, spel en de ontwikkeling van het kind, om vanuit die invalshoek te kijken wat de relevantie is van natuurrijke speel-leeromgevingen voor de ontwikkeling van het kind in brede zin en van het schoolse leren specifiek.
Elise werkt momenteel aan het RAAK-publiekonderzoek ‘Leren omgaan met aanvaardbaar risico bij het gebruik van de buitenruimte in de kinderdagopvang’. Zij is als docent onderwijspedagogiek verbonden aan de pabo van Hogeschool Leiden.

Met je billen in het zand
Ook schreef Elise het boek  Met je billen in het zand: zien hoe de omgeving het spel van kinderen vormt, waarin ze beschrijft hoe de fysieke omgeving het spel van kinderen vormt. Zij neemt de lezer mee in haar observaties van allerlei spelsituaties die zij scherp en vanuit de belevingswereld van het kind waarneemt en beschrijft. Het boek nodigt je uit in de huid van kinderen te kruipen, jouw kinderen te zien en daar je handelen op af te stemmen. En van daaruit naar je eigen rol te kijken: wat betekenen bepaalde keuzes bij de inrichting van de buitenruimte voor het spel en de ontwikkeling van kinderen?

Lees de digitale versie van 'Met je billen in het zand' (pdf, 6,67 MB). Liever een gedrukt exemplaar? Stuur dan een e-mail met uw gegevens naar Ingrid Walters: walters.i@hsleiden.nl