Hogeschool Leiden

Outdoor Living and Learning Academy (OLLA)

 • Maatwerk / incompany
 • Natuur in de klas
 • Startdatum: op aanvraag
 • Wisselend in duur
 • Nederlandstalig
 • Certificaat

In het kort

Er is veel bekend over de betekenis van natuur voor de ontwikkeling van de mens; het verhoogt de kwaliteit van leven. Die kwaliteitsverbetering zien we ook als natuur de plek is waar geleerd en gewerkt mag worden. Wil jij ook (verder) leren hoe je natuur in kan zetten in je werk?

De Outdoor Living & Learning Academy ondersteunt je graag met maatwerktrainingen, de invulling van een studiedag, innovatieprojecten en/of advies.

Voor wie zijn de trainingen van OLLA bedoeld?

Bij de Outdoor Living & Learning Academy hebben we ruime ervaring met professionalisering van diverse doelgroepen:

- Leraren en schoolleiders in het basisonderwijs
- Docenten in het MBO en HBO
- Professionals in de vrouwen- en maatschappelijke opvang
- Pedagogisch professionals en pedagogisch coaches in de kinderopvang
- Ontwerpers en hoveniers van groene schoolpleinen

Outdoor Living & Learning Academy

In samenwerking met het Centrum onderwijs & innovatie Leiden heeft het lectoraat Natuur en Ontwikkeling Kind de Outdoor Living & Learning Academy (OLLA) opgericht. OLLA biedt een rijk aanbod van workshops en trainingen, waarbij het betrekken van de natuur in het onderwijs, zorg en kinderopvang centraal staat. Lees meer over het aanbod onder het kopje "Programma" of informeer vrijblijvend naar een scholing op maat voor jouw organisatie via [email protected].

Meer over OLLA vind je op www.hsleiden.nl/olla.

De kracht van OLLA

Bij OLLA bundelen we de kracht van het onderzoeklectoraat Natuur en Ontwikkeling Kind Leiden met de kracht van het Centrum onderwijs & innovatie Leiden. Hierdoor zijn we een kenniscentrum op het gebied van scholing en ontwikkeling voor professionals die met kinderen en jongeren en/of hun gezinnen werken en natuur willen inzetten als kwaliteitsfactor in hun werk. We staan voor de pedagogiek van buiten, de pedagogiek van natuur, de pedagogiek van duurzaamheid.

 

 

 

Expertise Spelend Leren

Van de vijf expertisegebieden die COIL te bieden heeft, omvat Spelend Leren een krachtig palet om spelen meer te integreren in jouw onderwijs. Spelen is gezond! Niet alleen voor kinderen, ook voor volwassenen. Het zorgt voor (werk)plezier, bevordert vitaliteit en creativiteit en helpt je herstellen van stress en angsten.

In onze visie is spelen een cruciale factor in leren. Het gaat om überhaupt kunnen spelen en met name ook om het effect ervan. Wanneer heb jij voor het laatst gespeeld? Hoe makkelijk/ moeilijk vind je het om dan volledig jezelf te zijn en welke energie ontstaat er?  

Centrum onderwijs & innovatie Leiden (COIL) biedt verschillende mogelijkheden voor onderwijsprofessionals zowel individueel, als voor teams.

Aanbod

Bij OLLA bieden we scholing en advieswerk op maat; kort & krachtig of langdurig & diepgaand. We verzorgen workshops voor studiedagen, interactieve lezingen voor teambijeenkomsten of ouderavonden.

We bieden teamtrainingen en meerjarige innovatietrajecten. Ook adviseren we bij bestaande, of nieuw te ontwikkelen onderwijstrajecten en begeleiden we organisaties om tot visie- en beleidsvorming te komen. Bekijk de verschillende tabbladen om te zien wat ons aanbod is voor de verschillende doelgroepen. 

Thema Natuur & de kinderdagopvang

Interactieve workshop, of als teamtraining van vijf bijeenkomsten.

Bekijk hier de flyer.

Op expeditie in de babytuin

Teamtraining speciaal gericht op baby’s van vijf bijeenkomsten.

Bekijk hier de flyer.

In contact met natuur

Workshop of teamtraining "De eerste slak in je hand"
Bekijk hier de flyer.

Thema Groene Schoolpleinen & Onderwijs

 •  ‘Groene pleinsafari’ wordt georganiseerd in Leiden. Bezoek diverse groene schoolpleinen en krijg zicht op kansen en mogelijkheden voor onderwijs en opvoeding.
 • Interactieve lezing ‘Groene schoolplein expeditie’ met workshop.
 • Lees de flyer om te zien welke mogelijkheden er nog meer zijn.
   

Thema Natuur & Verhalen

Teamtraining ‘Verhalen op het spoor’ van vier bijeenkomsten.
Bekijk hier de flyer.

Thema Natuur & Muziek

Workshop , of als teamtraining van zes bijeenkomsten.
Bekijk hier de flyer.

Thema Natuur & de Taal-denkontwikkeling

Interactieve workshop en lezing.
Bekijk hier de flyer.

Thema Natuur & Wereldoriëntatie

Interactieve workshop, of als teamtraining van vier bijeenkomsten.

Thema Natuur & Spelontwikkeling

Interactieve workshop, of als teamtraining van drie bijeenkomsten.
Bekijk de flyer.

Thema In contact met natuur

Workshop of teamtraining "De eerste slak in je hand".
Bekijk hier de flyer.

Bovenstaand aanbod bieden wij ook aan speciaal voor het voortgezet onderwijs, mbo en hbo.

Studiebegeleiding met Natuur & Muziek

Interactieve workshop, of als teamtraining aangeboden van vier bijeenkomsten.
Bekijk hier de flyer.

Advieswerk curriculumontwikkeling

Om natuur in te passen in het curriculum van jouw opleiding, bieden deskundigen van the Outdoor Living and Learning Academy advies en praktische tips voor het onderwijs aan studenten.

"Heel prettig om met gelijkgestemde, met hetzelfde werk, te wisselen van perspectief. Zowel de grote lijn en de uitgangspunten van het waarom, als de kleine praktische tips kwamen aan bod en dat was precies wat we wilden."

Inge Kies, docent Natuur & Techniek Hogeschool De Kempel

Bekijk ook ons aanbod voor het basisonderwijs! Deze kunnen wij ook aanbieden voor het voortgezet onderwijs, mbo of hbo.

Natuur ter ondersteuning van ouderschap in de opvang

Interactieve lezing voor studiedagen.

Huisje, boompje, beestje

Teamtraining van vijf bijeenkomsten op de eigen locatie. Bekijk de flyer voor meer informatie over deze training.

Als je meer verdieping zoekt in je werk is het mogelijk om meerdaagse scholingsreizen te volgen in het binnenland en in het buitenland. Tijden deze reizen is ruimte, rust en aandacht om in een natuurrijke omgeving stil te staan bij je professionele identiteit. Tijdens de reizen ervaar je hoe natuur zowel een krachtbron als een inspiratiebron kan zijn.

NatuurBOOSTkamp

Ben je in de hoogste versnelling aan het werk en voel je dat je energie weglekt? Ervaar je dat je grip verliest op wat je werkelijk belangrijk vindt en lukt het niet goed stappen te zetten om dit te veranderen? Dan is het NatuurBOOSTkamp in Drenthe de plek om je onder te laten dompelen in een natuurrijke omgeving. Ervaar gemak & ongemak, momenten van ontspanning & weerstand, plezier & chagrijn en onderzoek waar je kracht zit en waar je wat te leren hebt om met energie en plezier aan het werk te zijn.

Voor meer informatie neem contact op met Loes van't Hoff via [email protected] of +31(0)648133805

Karavaantocht

Wil je nog meer loskomen van je telefoon, van de plekken die je al zo goed kent, loskomen van je routines en van de tijd ga dan mee op een karavaantocht in Marokko. Reis met ons mee langs een stuk van de Transsahararoute die al eeuwenlang door de woestijnbewoners wordt gevolgd. Tijdens deze reis is volop ruimte, rust en aandacht om in deze bijzondere omgeving stil te staan bij je professionele identiteit. Ervaar hoe het is om op te gaan in een andere natuurlijke en culturele omgeving. Bemerk hoe de woestijn en haar bewoners je een spiegel voorhouden en zowel een krachtbron als een inspiratiebron voor je kunnen zijn.

De eerstevolgende Karavaantocht vindt plaats in februari 2024.

Bekijk voor meer informatie de flyer, of neem contact op met Loes van't Hoff via [email protected] of +31(0)648133805

Je zult het wellicht herkennen; je werkt al enige tijd in het onderwijs, de zorg of kinderopvang en hebt daarin met plezier professionele routines en gewoonten ontwikkeld. Toch knaagt er iets. Je hebt in de loop der jaren je werkwijze regelmatig aan moeten passen aan nieuwe vragen, ontwikkelingen en/of reglementen. Het kan dan zomaar gebeuren dat je bij jezelf merkt dat je energie en voldoening voor je vak afnemen.

Tijdens de bijeenkomsten gaan we naar buiten om een frisse neus te halen en coachen we je in jouw ontwikkelproces.

Deze coaching kan zowel individueel, als voor een team worden ingezet.

Bekijk de flyer voor meer informatie.

Interesse of vragen

Wil je meer informatie over wat we voor jou en/of je team kunnen betekenen? Neem contact op met onze experts op het gebied van Spelend Leren: Marieke van Ierschot en Loes van't Hoff

Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen en maatwerktrajecten gelden de algemene leverings- en annuleringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden. De uiterste inschrijfdatum is gelijk aan de startdatum van de opleiding/cursus.

Praktische informatie

Heb je interesse in een training of workshop van Outdoor Living & Learning Academy (OLLA) ? Stuur ons een mail en we nemen contact met je op. In de flyer vind je al wat mogelijkheden. Heb je zelf een idee? Ook dan komen we graag met je in gesprek om samen de mogelijkheden te onderzoeken.

Duur: de workshops en trainingen van OLLA zijn wisselend in duur en aantal bijeenkomsten. Graag bespreken we je wat de wensen en mogelijkheden zijn.

Kosten: de kosten variëren per workshop en training. Ook hier geldt dat de kosten afhangen van wat je wensen zijn. Daar gaan we het uiteraard samen met je over hebben.

Informatie: neem gerust contact op met het expertteam Spelend Leren van Centrum onderwijs & innovatie Leiden. De volgende experts denken graag met je mee:
Loes van 't Hoff via [email protected], of +31(0)6-48 13 38 05
Marieke van Ierschot via [email protected], of +31(0)6-48 13 37 12

 

Centrum onderwijs & innovatie Leiden

Als leraar ben je nooit uitgeleerd. Centrum voor onderwijs & innovatie Leiden biedt een uitgebreid aanbod voor professionals in het onderwijs, waaronder post-hbo opleidingen, cursussen, workshops en masterclasses.