Hogeschool Leiden

Outdoor Living and Learning Academy (OLLA)

  • Training
  • Natuur in de klas
  • Diverse startdata
  • Wisselend in duur
  • Nederlandstalig
  • Certificaat

In het kort

Wat doe je als je met kinderen buiten bent en wat is jouw rol als professional? Welke (leer)ervaringen doen kinderen op als ze klauterend, balancerend en zich vastgrijpend aan takken een weg omhoog vinden? De Outdoor Living & Learning Academy (OLLA) biedt een aantal boeiende activiteiten aan om je te inspireren en te helpen bij het betrekken van de natuur bij jouw werk met kinderen en jongeren. Hierbij wordt jouw pedagogische blik geprikkeld en je gaat creatiever kijken naar wat er buiten allemaal kan; er is zoveel mogelijk in de natuur!

Voor wie zijn de trainingen van OLLA bedoeld?

De trainingen en workshops van OLLA richten zich op leerkrachten en pedagogische professionals in onderwijs, zorg en opvang. 

Outdoor Living & Learning Academy

In samenwerking Centrum onderwijs & innovatie Leiden heeft het lectoraat Natuur en Ontwikkeling Kind de Outdoor Living & Learning Academy (OLLA) opgericht. OLLA biedt een rijk aanbod van training en scholing waarbij het betrekken van de natuur in het onderwijs centraal staat. Lees meer over de mogelijkheden van het trainingen onder Programma of informeer vrijblijvend naar een scholing op maat voor jouw organisatie via olla.coil@hsleiden.nl.

Meer over OLLA vind je op www.hsleiden.nl/olla.

Wat je leert

Door buiten te zijn ervaren kinderen ontspanning en plezier, bovendien leidt het tot herstel van de aandacht. Buiten zijn kan bovendien de werkdruk van leraren en (pedagogische) professionals ook verlagen en bijdragen aan het werkplezier. De trainingen van de Outdoor Living & Learning Academy (OLLA) bieden jou handvatten om aan de slag te gaan met de verschillende thema’s in de natuur. Dat kan muziek zijn of kunst, maar ook dieren en verhalen vertellen komen aan de orde.

De afgelopen jaren heeft het lectoraat Natuur en Ontwikkeling Kind door onderzoek veel kennis en ervaring opgedaan over de wijze waarop professionals in het onderwijs en in de kinderopvang de natuur een plek in hun onderwijs kunnen geven om de kwaliteit en effect van hun werk te versterken. 

Tijdens iedere training van OLLA ontvang je praktische handreikingen over hoe je meer naar buiten kunt gaan tijdens je werk en wat je buiten kunt doen. Ook is er aandacht voor de theoretische onderbouwing onder andere over de manier waarop natuur van invloed is op het welbevinden en de ontwikkeling van kinderen, volwassenen en gezinnen.

Vergelijkbare opleidingen

Jezelf verder ontwikkelen binnen jouw vakgebied? Vanuit Centrum onderwijs & innovatie Leiden (COIL) bieden we diverse cursussen, masterclasses, workshops en andere opleidingstrajecten aan. Denk bijvoorbeeld aan Basiscursus Vrijeschool Kleuteronderwijs of Basisopleiding Vrijeschool Kunst. Benieuwd naar het volledige nascholingsaanbod van COIL? Bekijk het nascholingsoverzicht.

Programma

Met de Outdoor Living & Learning Academy (OLLA) hebben het lectoraat Natuur en Ontwikkeling Kind en Centrum onderwijs & innovatie Leiden (COIL) de ambitie een rijk aanbod van training en scholing te ontwikkelen waarbij het betrekken van de natuur in ons onderwijs centraal staat. Voor komend schooljaar heeft dat geresulteerd in een aantal trainingen met verschillende thema’s. Klik op het tabblad van de training van jouw keuze voor meer informatie.  

Meer over de andere activiteiten van OLLA vind je op www.hsleiden.nl/olla.

De natuur is het meest fantastische kunstwerk dat er bestaat. Je kan er al je zintuigen gebruiken, ze is altijd beschikbaar en heeft ontelbare verschijningsvormen. Tegelijkertijd is de natuur een open canvas, ze nodigt je uit om tot rust te komen, te fantaseren, dingen anders te bezien, jezelf te zijn. Ervaar in deze training hoe voedend het is om met kunst en natuur aan de slag te gaan, voor jezelf en voor kinderen en jongeren!  

Voor meer informatie en kosten

 

Hogeschool Leiden

In deze training onderzoek je welke mogelijkheden de natuur biedt om met aandacht, eenvoud en spel een rijke ontwikkelruimte te creëren voor de baby’s. Je leert jouw professionele vaardigheden in het zorgzaam afstemmen op baby’s te vergroten. En je leert hoe je door het bewust gebruik van natuur de pedagogische kwaliteit van de zorg voor de baby’s versterkt

Informatie over de inhoud data, kosten en inschrijving

Hogeschool Leiden

De aantrekkingskracht van dieren is groot. In het contact met dieren ligt een wereld verscholen waarin je leert over jezelf, de dieren en de wereld waarin we leven. Hoe rijk om in onderwijs en opvang daar ruimte voor te maken!

Informatie over de inhoud, data, kosten en inschrijving

Hogeschool Leiden

Buiten nodigt uit tot andere activiteiten dan binnen. Je kunt wandelen en genieten van het mooie weer, je kunt plantjes in de tuinaarde stoppen en de bladeren opvegen.

Door buiten te zijn gebeurt er echter nog meer met jou dan alleen die lekkere frisse neus. Je zintuigen worden geprikkeld; Buiten zijn brengt je door die zintuiglijke ervaringen bijna als vanzelf in contact met wat je van binnen voelt.

Ga met ons mee naar buiten!

Informatie over de inhoud, data, kosten en inschrijving

Hogeschool Leiden

Kinderen en spel zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, dat weten wij allemaal. Als kinderen buiten spelen en ongestoord en met volle aandacht hun eigen gang kunnen gaan, ontstaat een ervaringsstroom die voedend is voor hun ontwikkeling.

Ga met ons mee op pad en ontdek wat de natuur biedt wat jij niet kunt bieden; wat buitenspel ontlokt wat binnen niet mogelijk is en wat jouw rol is als professional.

Informatie over de inhoud, data, kosten en inschrijving

Hogeschool Leiden

Wat als je met de kinderen naar buiten gaat met het plan muziek te maken? Overal waar bomen en struiken groeien is ook klank zoals van wind in takken. Vogels zingen er en de bladeren onder je voeten knisperen.

Overal klinken ritmes. Kun je die vangen in een spel? Ontdek hoe je in en met natuur muziek kan beleven en hoe muziek een manier is om de natuur te beleven.

Informatie over de inhoud, data, kosten en inschrijving

Hogeschool Leiden

In de natuur gebeurt het! Natuur nodigt uit om alle zintuigen open te zetten: om echt te beleven en ervaren wat er gebeurt. Als je kinderen activeert om woorden te geven aan die zintuigelijke belevingen en daarbij hun verbeelding stimuleert, ontstaan als vanzelf verhalen. Leer om samen met kinderen verhalen te maken in de natuur.

Informatie over de inhoud, data, kosten en inschrijving

Hogeschool Leiden

Meer weten over OLLA?

Ben je nieuwsgierig naar welke activiteiten de Outdoor Living & Learning Academy (OLLA) nog meer ontwikkelt? Bekijk www.hsleiden.nl/olla.

Praktische informatie

Ben je van plan om deel te nemen aan een training of workshop van Outdoor Living & Learning Academy (OLLA) ? Kies een training en klik door naar de flyer met alle praktische informatie zoals rooster, kosten en aanmelding.

Studie-investering: de workshops en trainingen van OLLA zijn wisselend in duur en aantal bijeenkomsten. Bekijk bij het onderdeel Programma de informatieflyer per training om te zien wat er qua studie-investering van je gevraagd wordt.

Rooster: per training kun je de dagen en tijden inzien via de informatieflyer (zie onderdeel Programma). Alle activiteiten vinden plaats in de directe omgeving van Hogeschool Leiden.

Kosten: de kosten variëren per workshop en training. Deze vind je op de flyer per training (zie onderdeel Programma).

Aanmelden: per training kun je doorklikken naar de informatieflyer (zie onderdeel Programma). Op de flyer vind je een aanmeldknop.

 

Centrum onderwijs & innovatie Leiden

Als leraar ben je nooit uitgeleerd. Centrum voor onderwijs & innovatie Leiden biedt een uitgebreid aanbod voor professionals in het onderwijs, waaronder post-hbo opleidingen, cursussen, workshops en masterclasses.