Onderzoek lectoraat Metabolomics via LC-MS

Verantwoording 2021

De verantwoording over 2021 van het lectoraat Metabolomics over de bijdrage aan de beroepspraktijk en maatschappij, aan onderwijs en professionalisering. 

Beroepspraktijk en maatschappij

Bij het lectoraat is in 2021 gewerkt aan verschillende onderzoeksprojecten:

eDNA en eMetabolomics

In dit project maken onderzoekers ‘moleculaire foto’s’ van het onderwaterleven. Het lectoraat werkt samen met verschillende bedrijven en potentiele eindgebruikers om kennis op het wetenschappelijk gebied van analytische chemie, milieukunde, ecologie en biodiversiteit te bundelen. De samenstelling van het consortium (o.a. Centrum voor Milieukunde Universiteit Leiden, Naturalis, Bruker Daltonics, KWR, Wetsus), de state-of-the-art technologie die wordt toegepast én de setting waarin het onderzoek wordt uitgevoerd maken het project zeer aantrekkelijk voor zowel studenten als docenten.

Environmental Omics

Als vervolg op het eDNA, eMetabolomics project is het project Environmental Omics gestart die gefinancierd wordt door het Cofinancieringsfonds van Holland Rijnland. We zoeken hierbij de aansluiting met een van de recent benoemde icoonprojecten van Holland Rijnland ‘Land van ons’ en werken daarin samen met kennispartners Universiteit Leiden en Naturalis.

Tijdens dit project wordt een nulmeting gedaan die de basis gaat vormen voor een nieuw onderzoeksproject (werktitel: ‘OMICS-based monitoring van biodiversiteit in het veenweidegebied’) waarin wij het hersteltraject bij land van ons gaan volgen. Met dit onderzoek kunnen wij een belangrijke bijdrage te leveren aan kennis over het effect van beheersmaatregelen in het veenweidegebied.

Ontwikkeling van analytisch-chemische workflow voor drug screening in guts-on-chips

Het doel van dit KIEM-hbo project is het ontwikkelen van een analytisch-chemische workflow die de lotgevallen van een breed scala geneesmiddelen in guts-on-chips kunnen bepalen. Om de projectdoelstelling te behalen is een consortium opgezet met experts in het ontwikkelen van analytisch chemische methoden (Hogeschool Leiden, Universiteit Leiden) en apparatuur (Bruker Daltonics). Mimetas - de marktleider in organ-on-a-chip technologie - heeft ook zitting in het consortium, evenals geneesmiddelonderzoekers van het Centre for Human Drug Research. Stichting Proefdiervrij ondersteunt dit project bij de communicatie.

With help of my little friends

Bij dit project over darmklachten bij sporters zijn alle lectoraten van het LCAB betrokken, de lector Metabolomics is projectleider. Consortiumpartners zijn TNO, VU Amsterdam, Hogeschool Utrecht en Radboud Institute for Health Sciences en enkele publieke instellingen. In dit onderzoek is nagegaan of er verschillen zijn in de samenstelling en de functionaliteit van darmmicrobiota tussen hardlopers die wél klachten ervaren en lopers die geen of weinig klachten ervaren.

Voor verdere analyse worden de metabolietendata en prestatiedata meegenomen. De methodiek voor het meten van metabolieten in de feces van de hardlopers mbv massaspectrometrie is gevalideerd en de samples zijn met deze techniek gemeten.  

Samenwerkingen LCAB

Naast de uitvoering van eigen onderzoeksprojecten werkt het lectoraat ook mee aan onderzoeksprojecten waarvan andere lectoren van het LCAB de projectleider zijn, zoals het Rhinoceromicsproject van lectoraat Metagenomics.

Contractonderzoek

In 2021 lopen de volgende opdrachten voor contractonderzoek: Pesticiden (DDT) in Boerenzwaluwen met als opdrachtgever het Centrum voor Milieukunde in Leiden; Hormonen in kikkers met als opdrachtgever de VU Amsterdam; Pesticiden in oppervlaktewater met als opdrachtgever De Vlinderstichting.

Contact met de beroepspraktijk

De lector heeft een deelaanstelling bij de vakgroep Analytical Biosciences & Metabolomics van het Leiden Academic Centre for Drug Research. In het kader van de lopende onderzoeken is er op regelmatige basis contact met Naturalis, Centrum voor Milieukunde Leiden, het Centre for Human Drug Research, het lectoraat Analytische Technieken in de Life Sciences van Avans Hogeschool, het lectoraat Innovative Testing in Life Sciences & Chemistry van Hogeschool Utrecht, met de bedrijven Mimetas, Bruker Daltonics, Interscience, het bedrijf Verstegen Kruiden en Wetsus Leeuwarden.

Onderwijs en professionalisering

Activiteiten van het lectoraat die betrokkenheid tonen van docenten en studenten.

Deskundigheidsbevordering docenten

In het kader van deskundigheidsbevordering van docenten op het gebied van praktijkgericht onderzoek, waarbij vakinhoudelijke kennis wordt geactualiseerd, hebben in 2021 vijf docenten geparticipeerd in onderzoek in de rol van docentonderzoeker of assistent lector (vier docenten Chemie en een MLO docent). Ook was een onderzoeker werkzaam bij het lectoraat voor het project ‘With help of my little friends’. Verder vindt professionalisering plaats door presentaties tijdens wekelijkse researchteam bijeenkomsten van de lectoraten van het LCAB voor collega’s en studenten over de voortgang van hun onderzoek.

Bijdrage aan het onderwijs

Door het lectoraat zijn in totaal vier colleges voor studenten van de Applied Science opleidingen ontwikkeld en gegeven. Ook verzorgt het lectoraat zijn eigen ontwikkelde minor Metabolomics. Deze minor is het platform voor het vertalen van het metabolomics onderzoek naar het onderwijs. Vijf docenten van de opleiding Chemie zijn betrokken bij de uitvoering van deze minor. 

Het lectoraat heeft 14 praktijkopdrachten beschikbaar gesteld voor studenten om onderzoek te doen vanuit diverse onderwijsonderdelen (stage, minor, afstuderen) en het verdiepend honoursprogramma van de faculteit. In totaal hebben 23 studenten van de opleidingen Chemie, Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek, Bio-informatica en het Middelbaar Laboratoriumonderwijs bij het lectoraat ervaring opgedaan met praktijkgericht onderzoek.

De lector is lid van de Onderwijs- en Adviescommissie (OAC) van de opleiding Chemie.

Kennisontwikkeling

De lector is bestuurslid van de Werkgroep Scheidingsmethoden, een werkgroep van de Koninklijke Nederlandse Chemie Vereniging, die jaarlijkse symposia verzorgt voor academie en bedrijfsleven. 

De lector heeft in 2021 vier artikelen in wetenschappelijke tijdschriften gepubliceerd.