Onderzoek lectoraat Metabolomics via LC-MS

Metabolomics: wat is dat?

Metabolomics is de analyse van alle stofwisselingsproducten (metabolieten) in een monster. Dit monster kan bestaan uit een organisme, een celcultuur, een weefsel, etc. Metabolieten zijn de tussen- en eindproducten van alle chemische reacties die plaatsvinden in een dergelijk monster. De complete set metabolieten wordt een metaboloom genoemd, ook bekend als het chemische fenotype. Hierin zit een schat aan informatie verborgen die kan zorgen voor nieuwe inzichten op het gebied van ziekte en gezondheid. Het lectoraat Metabolomics gebruikt en ontwikkelt geavanceerde analytisch chemische technieken om deze informatie naar boven te halen.

Toekomst van metabolomics

De inzet van metabolomics is sterk in opkomst. Steeds meer werkvelden willen met behulp van metabolomics complexe vragen beantwoorden. Denk bijvoorbeeld aan: 

  • medische wetenschappen 

  • geneesmiddelenonderzoek 

  • voedingsindustrie 

  • gewasontwikkeling 

  • forensische wetenschappen 

Het lectoraat Metabolomics speelt een belangrijke rol  bij tenminste drie exemplarische routes van de Nationale Wetenschapsagenda (‘Personalized Medicine’, ‘Regeneratieve Geneeskunde’ en ‘Gezondheidsonderzoek, Preventie en Behandeling’, Meten en detecteren: altijd alles overal', Sport en Bewegen'). Vanuit het lectoraat willen we het werkveld professioneel ondersteunen: met het beantwoorden van onderzoeksvragen, het ontwikkelen van methoden én door goed opgeleide studenten af te leveren die gespecialiseerd zijn in metabolomics.